X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Συνέντευξη Τσολακίδη στο Sport24.gr

Ο Βασίλης Τσολακίδης μίλησε στο Sport24.gr για το μετάλλιο που τον οδήγησε στο Λονδίνο και εξήγησε πως είναι να κάνεις προπόνηση στο σκοτάδι.

" Μπαμπά, έκανες τις ασκήσεις σου;"! Είναι ένα... πρόβλημα που αντιμετωπίζει συχνά ο Βασίλης Τσολακίδης, όταν γυρνάει στο ζεστό σπιτικό που έχει δημιουργήσει με την παλιά πρωταθλήτρια ρυθμικής, Γεωργία Στράκα.

Ο 32χρονος Θεσσαλονικιός γυμναστής (μάλλον) απάντησε καταφατικά και με ένα μεγάλο χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη την τελευταία φορά που τον ρώτησαν ο Στέφανος, η Παναγιώτα, ο Θανάσης κρατώντας τον βενιαμίν Φώτη από το χέρι.

Το προσωπικό fun club του σπεσιαλίστα στο δίζυγο, δηλαδή τα τέσσερα παιδιά του, βρέθηκαν την περασμένη Τρίτη (18/10) στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου "Μακεδονία" για να δουν τα δώρα που τους έφερε ο μπαμπάς τους από το μακρινό Τόκιο, δηλαδή το αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Το Sport24.gr μίλησε με τον Τσολακίδη, τον μοναδικό Έλληνα αθλητή που χρειάστηκε να πάρει μετάλλιο για να βρεθεί στο Λονδίνο, το πρώτο παγκόσμιο στην καριέρα του και τον πρώτο Έλληνα γυμναστή με δύο δικές του ασκήσεις (Τσολακίδης 1 και Τσολακίδης 2) που ανέβηκε στο βάθρο μεγάλης διοργάνωσης.

Το δίζυγο είναι ένα από τα ανταγωνιστικότερα όργανα στη γυμναστική. Υπάρχουν γυμναστές (σαν τον Τσολακίδη) που κάνουν μόνο δίζυγο. Επομένως στο Τόκιο ταξίδεψαν όλοι με ένα στόχο στο μυαλό τους. Ο Βασίλης εξηγεί:

" Σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι δύσκολο να μπεις στους οκτώ φιναλίστ. Κάναμε μια εμφάνιση για να εξασφαλίσουμε μια θέση στον τελικό. 15,300 είναι καλή βαθμολογία. Περιμέναμε δύο ημέρες για να βγουν τα τελικά αποτελέσματα. Εκτός έμειναν σπουδαίοι γυμναστές που δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία (σ.σ. όπως ο Σλοβένος Μίτια Πέτκοβσεκ, αθλητής-σημείο αναφοράς στο δίζυγο) να διεκδικήσουν την πρόκριση τους. Αρκετοί αθλητες στο δικό μου όργανο έχουμε μια ευκαιρία για να πάρουμε μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες γιατί αυτό είναι το καλό μας όργανο. Αυτή ήταν η τελευταία ευκαιρία μου", σχολίασε ο πρώτος στην Ευρώπη το 2002 και με την έκτη καλύτερη βαθμολογία βρέθηκε για πέμπτη φορά σε τελικό παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Στον τελικό την τελευταία ημέρα των αγώνων δηλαδή αγωνίστηκε δεύτερος. Οι κριτές δεν συνηθίζουν να είναι γενναιόδωροι με τη βαθμολογία που δίνουν στους πρώτους γυμναστές στα όργανα.

" Ναι, αυτό συμβαίνει αλλά ένα καλό πρόγραμμα δεν το αδικεί κανείς. Θα είχε μεγαλύτερη αρχική αξία το πρόγραμμα μου αν εκτελούσα 6ος ή 7ος το πρόγραμμα μου. Τότε θα γνώριζα τι έπρεπε να κάνω για να πάρω το χρυσό μετάλλιο. Εμείς μπήκαμε στον τελικό για να κάνουμε το δύσκολο πρόγραμμα, καταλήξαμε στο να κάνω το πρόγραμμα με αρχική αξία 6,50 αυτό που έκανα στον προκριματικό".

Τελικά ο πρώτος, ο Αμερικάνος Ντανέλ Λέιβα άξιζε το χρυσό μετάλλιο; " Το πρόγραμμα του είχε πιο χαμηλή αρχική αξία (6,40), όμως ήταν καθαρός στις λεπτομέρειες και για αυτό μας κέρδισε κιόλας".

Ο Τσολακίδης στον τελικό του Τόκιο:

Ο προπονητής των επιτυχιών

Ο Βασίλης Τσολακίδης υπήρξε αρκετά άτυχος στην καριέρα του. Αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα τραυματισμών που τον έφεραν πολύ πίσω. Βέβαια λένε ότι στα δύσκολα χτίζεις χαρακτήρα.

Τα τελευταία χρόνια ο αθλητής του Διαγόρα Αμπελοκήπων ξεκίνησε να συνεργάζεται με τον Αλέκο Ιωακειμίδη. Γνωστή φυσιογνωμία στους Έλληνες φιλάθλους ο προπονητής του Τσολακίδη μιας και είναι ο μέντορας του κατόχου δύο ολυμπιακών μεταλλίων, Δημοσθένη Ταμπάκου.

"Η δουλειά με τον κ.Ιωακειμίδη είναι διαφορετική. Ο όγκος προπόνησης είναι εντελώς διαφορετικός. Πηγαίνουμε στον αγώνα και λέμε τι ακριβώς θα κάνουμε. Ακόμα και μες στον αγώνα ξέρουμε τι θα κάνουμε, αν κάτι δεν δουλέψει σωστά. Είμαστε σταθεροί στα προγράμματα και αυτό μεταφράζεται σε τελικούς", τόνισε και φυσικά το γεγονός ότι θα βρεθεί στο Λονδίνο με έναν άνθρωπο που έχει δει τον αθλητή του να κατακτάει την κορυφή, του δίνει μεγαλύτερη σιγουριά. " Ναι, έτσι ακριβώς. Δουλεύουμε διαφορετικά. Το πλάνο μας προσαρμόζεται βάσει του ανταγωνισμού".

Η αλήθεια είναι ότι ο δρόμος μέχρι τη O2 Arena είναι μακρύς και δύσβατος. Χρήματα δεν υπάρχουν για τον ελληνικό αθλητισμό και στα στάδια που φιλοξενούν τους αθλητές που κάνουν ολυμπιακή προετοιμασία αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.

Αντίπαλοι των αθλητών της εθνικής ενόργανης είναι το πολικό ψύχος και το σκοτάδι. " Είναι πραγματικά λυπηρό να πηγαίνεις στη δουλειά σου, γιατί αυτή είναι η δική μας δουλεια και να μη μπορείς να λειτουργήσεις. Εμείς φανταστείτε ότι για να κάνουμε οικονομία δεν ανάβουμε τα φώτα όταν πηγαίνουμε στο κλειστό της Μίκρας τα πρωινά για προπόνηση. Ο πρόεδρος του αθλητικού κέντρου μας είπε "καντε οικονομία για να τα βγάλουμε πέρα". Κάνουμε οικονομία για να έχουμε διάρκεια σε αυτό που κάνουμε. Όσο για τη θέρμανση; Δεν υπάρχει και κάνουμε προπόνηση με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνάει τους 10 βαθμούς".

Σε αυτές τις συνθήκες προετοιμάζεται ο Τσολακίδης. Σε αυτή τη στιγμή χαράς δεν ξεχνάει τους αφανείς ήρωες " τον γιατρό μου, τον φυσιοθεραπευτή Γιώργο Ρογδάκη και τον μασέρ Νίκο Τιμαμόπουλο".

Το μήλο θα πέσει κατω από τη μηλιά;

Στο εξωτερικό υπάρχουν πολλά παραδείγμα παιδιών που ακολουθούν τους διασημους γονείς τους στη γυμναστική και πολλές φορές ξεπερνούν τα κατορθώματα τους.

Τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του Βασίλη και της Γεωργίας ασχολήθηκαν με τη γυμναστική, αν και η κόρη αποφάσισε να μη συνεχίσει να κάνει ρυθμική. Ο μεγαλύτερος " συνεχίζει κανονικότατα. Είναι μικρός ακόμη! Στην κατηγορία του κερδίζει αγώνες. Ακόμα και αν δεν ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό, είναι ευχάριστο που ασχολείται με τον αθλητισμό".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ