ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Δημήτρης Ράφτης στο SPORT 24: "Λίγοι δεν τρέμουν και λίγοι αντέχουν δύο δεύτερα παγωμένοι"

Ο Δημήτρης Ράφτης με τον Λευτέρη Πετρούνια
Ο Δημήτρης Ράφτης με τον Λευτέρη Πετρούνια EUROKINISSI

Τα 10 από τα 15 ευρωπαϊκά χρυσά μετάλλια στην ενόργανη γυμναστική δεν έχουν μόνο την υπογραφή του Πετρούνια και του Μάρα που τα κατέκτησαν. Ο άνθρωπος που ανέβαζε τον Βλάση στο μονόζυγο και ανεβάζει τον Λευτέρη στους κρίκους, είναι ο ίδιος, ο Δημήτρης Ράφτης. Ο Μίδας των προπονητών της γυμναστικής μίλησε στο SPORT 24 για τα "παιδιά" του.

Ο Δημήτρης Ράφτης έχει δώσει στην ελληνική γυμναστική δύο πανάκριβα διαμάντια. Τον Βλάση Μάρα και τον Λευτέρη Πετρούνια. Οι δύο αθλητές του αποτέλεσαν τη βιτρίνα του αθλήματος στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια. Μάλλον, κάτι κάνει καλά ο κόουτς.

Ο επτανήσιος προπονητής (κατάγεται από τη Ζάκυνθο) της ενόργανης γυμναστικής όταν ακούει επευφημίες, κάνει ένα βήμα πίσω ιπποτικά και ξαναδείχνει τους σπουδαίους αθλητές του. “Ίσως με κάποιον άλλο προπονητή να είχαν κάνει σημαντικότερα πράγματα, αυτό δεν το γνωρίζουμε. Ένας μέτριος αθλητής με έναν πολύ καλό προπονητή δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει επιτυχία. Όμως, ένας πολύ καλός αθλητής με έναν όχι τόσο καλό προπονητή θα φτάσει κάπου. Θα διακριθεί. Ο Λευτέρης ισοφάρισε το ρεκόρ του Βλάση με τα πέντε χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Δεν είναι εύκολο αυτό”., είπε στη συνέντευξή του στο SPORT 24.

Με το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε ο Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βασιλείας, η Ελλάδα έφτασε τα 29 μετάλλια σε επίπεδο ανδρών – γυναικών. Οι Έλληνες αθλητές έχουν 15 χρυσά, έξι αργυρά και οκτώ χάλκινα. Τα 10 από τα 15 χρυσά μετάλλια είναι των δύο αγοριών του Ράφτη, ο οποίος πάντα αναγνωρίζει ότι με τον Βλάση άρχισε η προπονητική του καριέρα. “Είναι ο πρώτος γιος μου”, λέει.

Ο Βλάσης Μάρας έχει επίσης ένα αργυρό και δύο χάλκινα και ο Λευτέρης Πετρούνιας ακόμη ένα χάλκινο. Πρώτος στη λίστα είναι ο Ούγγρος σπεσιαλίστας του πλάγιου ίππου, Κρίστιαν Μπέρκι με έξι χρυσά στο ίδιο όργανο. Συνεπώς, στα δύο από τα συνολικά έξι όργανα κορυφαίοι Ευρωπαίοι είναι δύο Έλληνες.

ΜΑΣΤΕΡ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

“Ο Λευτέρης ισοφάρισε το ρεκόρ του Βλάση. Και είμαι ευτυχής για το γεγονός ότι είχα και έχω αυτά τα δύο παιδιά. Μπορώ να πω τουλάχιστον ότι τους διαχειρίστηκα σωστά, τους προστάτεψα. Διότι, ξέρω ότι το αποτέλεσμα κατά βάθος το κρίνει ο αθλητής. Αυτός κάνει τη διαφορά. Πάντως, ένα μάστερ στην ψυχολογία μπορώ να το διεκδικήσω. (γέλασε) Ο Λευτέρης είναι εξωστρεφής και ξέρεις τι πρέπει να κάνεις μαζί του και ο Βλάσης εσωστρεφής, άρα φαντάζεσαι αυτό που ίσως νιώθει.

Ο πρώτος θα γυρίσει τον κόσμο ανάποδα, για να του δώσεις λύση σε αυτό που τον απασχολεί. Δεν θα φύγει από το γυμναστήριο αν δεν βρει τη λύση. Αυτό λέει κι ο ίδιος: ''όταν δεν υπάρχει δρόμος για να πας εκεί πού θες, ανοίγεις δρόμο”. Έτσι, είναι ο Λευτέρης. Από τον Βλάση δεν έπαιρνες λέξη. Και πρέπει να τους βοηθήσεις και τους δύο, ώστε να είναι έτοιμοι για το ένα λεπτό που θα βρεθούν πάνω στο όργανό τους στους αγώνες”.

Αυτό το λεπτό που θα κάνει τη διαφορά στη φετινή χρονιά διεκδικεί ο Λευτέρης Πετρούνιας. Για να καταλάβεις την αναλογία, ένα έτος έχει 525.600 λεπτά, μια Ολυμπιάδα (4 χρόνια) 2.102.400 λεπτά. Η τωρινή Ολυμπιάδα, λόγω της πανδημία, διήρκησε πέντε χρόνια. Δηλαδή, ο κορυφαίος Έλληνας γυμναστής αγωνίστηκε, χειρουργήθηκε, αποθεραπεύτηκε, προπονήθηκε, προετοιμάστηκε και αγωνιά 2.628.000 λεπτά για ένα λεπτό της ώρας!

Η προσέγγιση δεν είναι απόλυτα ακριβής διότι οι Αγώνες στο Ρίο άρχισαν στις 5 Αυγούστου του 2016 και στο Τόκιο θα αρχίσουν στις 23 Ιουλίου, φέτος. Συνεπώς, ο Πετρούνιας αναζητά αυτό το ένα λεπτό σε σύνολο 2.607.840 λεπτών. Ο ορισμός του ψυχαναγκασμού είναι αυτός, στην περίπτωση που επιχειρήσεις να παρατηρήσεις τη ζωή του κορυφαίου Ελληνα γυμναστή από τούτη τη σκοπιά.

Η ΡΩΣΙΚΗ ΡΟΥΛΕΤΑ

“Ο Λευτέρης είναι πολύ καλά όλη τη χρονιά”, τόνισε ο κ. Ράφτης. Ο Πετρούνιας ακόμη δεν έχει προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. Έχει μόλις μία ευκαιρία. Για να εξασφαλίσει την Ολυμπιακή πρόκριση πρέπει να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ντόχα (άγνωστο πότε θα γίνει) και να νικήσει με βαθμολογία πάνω από 15,333! Στη Βασιλεία, είχε 15,366 β. στον προκριματικό και 15,400 β. στον τελικό.

“Περιμέναμε να είναι έτοιμος στους 11 μήνες μετά το χειρουργείο και ήταν στους 14”, υπενθύμισε ο προπονητής του. Ο τραυματισμός και η μακρά αποθεραπεία του στέρησε αγωνιστικό χρόνο από τη διαδικασία πρόκρισης. Δεν συμμετείχε σε όλα τα παγκόσμια κύπελλα που είναι κριτήριο πρόκρισης, όπως οι αντίπαλοί του. Στόχευσε στις τρεις νίκες (που είναι το προαπαιτούμενο) σε μικρότερο αριθμό αγώνων συγκριτικά με τους αντιπάλους του και παραμένει εντός τροχιάς πρόκρισης. Πολύ σκληρός, για να μην αντέξει. Πολύ ικανός, για να μην τα καταφέρει.

“Αυτή η διαδικασία πρόκρισης θα αλλάξει. Κατάλαβαν υποθέτω ότι είναι λάθος και άδικη. Καταστρέφει τις μικρές χώρες που δεν μπορούν να φτιάξουν ομάδες όπως η Κίνα, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και στοχεύουν πάνω στους σπεσιαλίστες που έχουν στα όργανα προκειμένου να διακριθούν. Είχαν ενοχληθεί οι μεγάλες χώρες που διαθέτουν ομάδες, επειδή στους τελικούς των οργάνων έχαναν κάποια μετάλλια από τους σπεσιαλίστες, όπως είναι ο Λευτέρης.

Με την παρούσα διαδικασία κάθε χώρα μπορεί να έχει έναν έξτρα αθλητή, εκτός ομάδας. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο Κινέζος, Γιανγκ Λιου που διεκδικεί την πρόκριση με τον Λευτέρη για τους κρίκους και έχει ήδη τρεις νίκες στα παγκόσμια κύπελλα. Αυτός αν προκριθεί δεν θα ενταχθεί στο ομαδικό της Κίνας, η οποία τώρα έχει την ευκαιρία να προσθέσει στο δυναμικό της ακόμη έναν αθλητή. Αυτό, όμως θα αλλάξει στον επόμενο Ολυμπιακό κύκλο. Ένα κάκιστο σύστημα πρόκρισης που δεν θα ισχύσει ξανά.

Συνεπώς, στην Ντόχα, όποτε γίνει ο αγώνας, ο Λευτέρης θα πρέπει να είναι πρώτος, να πιάσει τις νίκες που πρέπει και να έχει και τον απαιτούμενο μέσο όρο στη βαθμολογία. Δηλαδή, θέλει 15,333 βαθμούς. Μπορεί να το κάνει. Θα το κάνει. Είναι ακόμη καλύτερος σε τέτοιες συνθήκες πίεσης. Βέβαια, από την άλλη λες καλύτερα να μας έδιναν ένα πιστόλι να παίξουμε ρώσικη ρουλέτα. Κρίνω ότι θα βαθμολογηθεί σωστά και δίκαια. Σε κάθε περίπτωση, είναι άδικο να μην έχει τελειώσει με την πρόκριση ο χρυσός Ολυμπιονίκης”.

Η ημερομηνία διεξαγωγής του τελευταίου κατά σειρά παγκοσμίου κυπέλλου δεν έχει ξεκαθαρίσει. “Έχει αλλάξει πόσες φορές. Είχαν πει αρχικά 3-6 Ιουνίου, μετά το πήγαν στις 16. Ο Λευτέρης θέλει να κάνει τη βάφτιση των παιδιών του και δεν ξέρει πότε να την ορίσει”.

ΟΙ 9 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ο Πετρούνιας έχει ένα βασικό πρόγραμμα, το οποίο παρουσιάζει από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2017, στο Μόντρεαλ. “Αυτό το προσαρμόζουμε ανάλογα με τις συνθήκες. Το καθαρίζαμε για παράδειγμα από κάτι επίφοβο, όταν πονούσε. Τώρα, το χέρι του είναι πολύ καλά και δεν θα βγάλει ξανά πρόβλημα. Έχει και άλλο πρόγραμμα, απλά δεν θέλουμε να μπερδέψουμε τους κριτές. Θα πάμε με αυτό που το ξέρουν, ώστε να μπορούν να το αξιολογήσουν σωστά και να έχουμε μια ασφάλεια στη βαθμολογία. Το πρόγραμμα του Κινέζου έχει αρχική αξία 6.40, αλλά με αρκετές μειώσεις στην αρχή. Έχει κάποια θέματα σε αυτό.

Ο Λευτέρης έχει αρχική αξία 6.30, αλλά είναι σταθερός. Η νίκη θα κριθεί στην εκτέλεση. Πριν από το Ρίο του έλεγα συνέχεια μην κουνήσεις το πόδι σου στην προσγείωση. Είμαστε στη Βραζιλία με Βραζιλιάνο διεκδικητή του χρυσού. Θα ψάξουν αφορμή. Και δεν το κούνησε. Τον ζάλισα. Τώρα, πάμε για την εκτέλεση και την έξοδο”.

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Ρίο έχει μια μεγάλη διαφορά από τους αντιπάλους του, όταν παρουσιάζει το πρόγραμμά του. Ένα σοβαρό συγκριτικό πλεονέκτημα. “Φτιάχνει εννιά πανέμορφες φωτογραφίες. Και ο χειρότερος φωτογράφος του κόσμου να είναι κάποιος, τον Πετρούνια στους κρίκους θολό δεν γίνεται να τον βγάλει”, είπε ο κόουτς. Όποιος ξέρει γυμναστική καταλαβαίνει τι εννοεί. Η επεξήγηση ακολουθεί για όποιον δεν γνωρίζει.

Οι εννιά φωτογραφίες είναι οι εννέα ασκήσεις στο πρόγραμμα του Πετρούνια. Όταν κάθε μία από αυτές ολοκληρώνεται ο αθλητής μένει ακίνητος για δύο δευτερόλεπτα προκειμένου να την παρουσιάσει στους κριτές. Λίγοι δεν τρέμουν και λίγοι αντέχουν δύο δεύτερα “παγωμένοι”. Ο Πετρούνιας δεν τρέμει και συχνά αντέχει μέχρι και πέντε δευτερόλεπτα. Οι κριτές ξέρουν ότι έχουν απέναντί τους έναν καθαρό αθλητή που δεν “κλέβει”, δεν τους “κοροϊδεύει”, αλλά αντιθέτως κάνει σαφή επίδειξη της καθαρότητάς του και των κορυφαίων ικανοτήτων του.

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ