Ο Λευτέρης Πετρούνιας μετά το πρώτο τεστ στο Όσιγιεκ αποφάσισε ποια αλλαγή θα κάνει στο πρόγραμμά του

Ο Λευτέρης Πετρούνιας πήγε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Όσιγιεκ για να τεστάρει το νέο πρόγραμμά του και τσέκαρε τις αλλαγές που πρέπει να κάνει.
Στην αφετηρία της νέας Ολυμπιάδας στάθηκε ο Λευτέρης Πετρούνιας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ήδη έχει αρχίσει τη δουλειά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες.
Το πρώτο τεστ της τετραετίας ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο του Όσιγιεκ, όπου πήγε για να δοκιμάσει το καινούργιο πρόγραμμά του πάνω σε αγώνα και να δει πώς πρέπει να το διαμορφώσει.
Τέτοιες διοργανώσεις -που δεν κρίνουν κάποιον τίτλο- χρησιμοποιούνται από τους μεγάλους αθλητές για τσεκάρισμα, αλλά και πειραματισμούς.
Τα έκανε και τα δύο στην Κροατία κι αποφάσισε να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές.
Θα αναρωτηθείτε “από τώρα φτιάχνει το πρόγραμμά του για το 2028;”. Ναι, έτσι συμβαίνει στη γυμναστική.
Κάθε τέσσερα χρόνια, οι αθλητές προσαρμόζονται στον νέο κώδικα ασκήσεων πάνω στον οποίο θα δουλέψουν μέχρι τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο εν λόγω κώδικας αποτελείται από τις ασκήσεις, οι οποίες βαθμολογούνται την εκάστοτε τετραετία και χωρίζονται σε διαβαθμίσεις εύκολων και δύσκολων.
Το ποιες θα είναι οι ασκήσεις που θα βαθμολογούνται το ανακοινώνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Γυμναστικής.
Το πρόγραμμα ενός αθλητή “χτίζεται” με το σύνολο των ασκήσεων που θα επιλέξει από τον κώδικα και ενδεχομένως κι άλλες, που μπορεί να μη βαθμολογούνται αλλά συνεισφέρουν στη ροή των κινήσεων.
Με αυτό το πρόγραμμα συμμετέχει στις ηπειρωτικές διοργανώσεις (ευρωπαϊκό, παναμερικανικοί κτλ), στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες (εφόσον προκριθεί).
Μέσα σε τέσσερα χρόνια το σώμα του του εκπαιδεύεται στην ίδια σειρά κινήσεων. Φυσικά, γίνονται προσθαφαιρέσεις ασκήσεων, όταν κρίνεται αναγκαίο.
Σε αυτή τη φάση της τετραετίας οι γυμνάστριες και οι γυμναστές κάνουν τα πρώτα τεστ στα νέα προγράμματά τους.
Ο Λευτέρης Πετρούνιας έχει σχεδόν έτοιμο το δικό του και στο Όσιγιεκ διαπίστωσε στην πράξη τι πρέπει να αλλάξει.
Η πρώτη αλλαγή έγινε από τον προκριματικό στον τελικό. Πρόσθεσε μια άσκηση και αύξησε το βαθμό δυσκολίας από 5.5 σε 5.8.
Θα κάνει κι άλλη αλλαγή, την οποία θεωρούσε αναμενόμενη, διότι είχε ετοιμάσει ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα σε τεχνικό επίπεδο.
Ήξερε, δηλαδή, ότι κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί μια προσθήκη στο σημείο που βαίνει προς την έξοδο.
Ωστόσο, ήταν απαραίτητο να γίνει πρώτα ένα τεστ σε αγωνιστικές συνθήκες.
Αυτό έκανε και αποφάσισε με τον προπονητή του, Δημήτρη Ράφτη να προσθέσουν ένα αιώρημα λίγο πριν κάνει την έξοδό του.
Αυτό το αιώρημα δεν αξιολογείται -δηλαδή δεν θα προσφέρει βαθμό- ωστόσο θα διευκολύνει τη ροή των κινήσεων και θα “ασφαλίσει” τη σωστή έξοδο.
Με τις νέες αλλαγές που θα κάνει ο βαθμός δυσκολίας θα πάει στο 5.7.
Είναι αξιοσημείωτο ότι στην ουσία έχει ήδη έτοιμο πρόγραμμα και φυσικά τεράστιο περιθώριο χρόνου για να το “απογειώσει” μέχρι το Λος Άντζελες.