ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Parkour στις αντιξοότητες

Parkour στις αντιξοότητες

Ο Λευτέρης Πετρούνιας, ένας από τους κορυφαίους γυμναστές στον κόσμο, αποκαλύπτεται στο Sport24.gr και ξεσπάει εναντίον της πολιτείας που επιτρέπει στους αθλητές της να λιώνουν από τη ζέστη.

Στην Ελλάδα πλέον δεν υπάρχουν πολλοί αθλητές που μπορούν να ανταγωνιστούν με τον καλύτερο όλων στο άθλημα τους. Ο ένας που μπορεί να το κάνει είναι ο Λευτέρης Πετρούνιας.

Όμως ο 21χρονος "χάλκινος" πρωταθλητής Ευρώπης στην ενόργανη γυμναστική δεν θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής. Έτσι ο σπουδαιότερος αθλητής στους κρίκους της εποχής μας, Γιμπίνγκ Τσεν δεν θα έχει να ανησυχεί για τον... ενοχλητικό Έλληνα.

Η ενόργανη γυμναστική είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι θέσεις είναι συγκεκριμένες και για χώρες όπως η Ελλάδα που δεν έχει καλό ομαδικό, (οι θέσεις) είναι και περιορισμένες.

Ο Πετρούνιας, όπως και ο παγκόσμιος πρωταθλητής το 2010 στο έδαφος, Λευτέρης Πετρούνιας θα παρακολουθήσουν τις προσπάθειες του Βλάση Μάρα, του Βασίλη Τσολακίδη και της Βάσως Μιλλούση από την τηλεόραση.

" Αισθάνομαι αδικημένος που δεν θα αγωνιστώ στο Λονδίνο. Είμαι αρκετά στεναχωρημένος, αλλά έτσι είναι το άθλημα μας. Δόξα τω Θεώ είμαι αρκετά μικρός ακόμη και ελπίζω να συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016", υποστήριξε ο Λευτέρης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sport24.gr.

Tα τελευταία δύο χρόνια κερδίζει μετάλλια σχεδόν σε κάθε αγώνα στους κρίκους. Μόλις πριν από μία εβδομάδα κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο (μοναδικό) παγκόσμιο κύπελλο της σεζόν στο Ζίμπο της Κίνας.

Ο Τσεν ήταν και πάλι εκεί, δηλώνοντας στους συμπατριώτες του πως μπορεί να εγκατελείψει την ενεργό δράση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

" Έχουμε βρεθεί στον ίδιο αγώνα δύο φορές φέτος. Στο Κότμπους και στο Ζίμπο. Ο αγώνας στην Κίνα ήταν σημαντικότερος μιας και αγωνιζόταν μπροστά στο κοινό του (σ.σ. ο Τσεν είναι αρχηγός της εθνικής ομάδας της Κίνας). Στη Γερμανία ήμασταν λιγότερο έτοιμοι να τον αντιμετωπίσουμε. Ο αγώνας της Κίνας ήταν μια καλή εμπειρία για εμένα, τον νίκησα κατά το... ήμισυ. Στον προκριματικό είχα την καλύτερη βαθμολογία, αλλά στον τελικό έμεινα δεύτερος. Δεν το θεωρώ ήττα. Στο άθλημα μας μετράει η ανθρώπινη κρίση και δεν θα μπορούσε να χάσει από κανέναν στην Κίνα".

Ο Πετρούνιας... μπήκε στη ζωή μας το 2008 όταν αγωνίστηκε στον τελικό των κρίκων στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Λοζάνης. Τον γνωρίσαμε ως το παιδί που έκανε parkour. Από το 2010 συνεργάζεται με τον Δημήτρη Ράφτη, τον προπονητή του Βλάση Μάρα και πρώην αρχιπροπονητή στην εθνική ανδρών.

Ο ίδιος επιδίωξε τη συνεργασία με τον κ.Ράφτη μετά τη μετακόμιση του προπονητή του στη Νορβηγία. "Υ πήρχαν κι άλλοι προπονητές, όμως την επιλογή την έκανα εγώ. Τον επέλεξα για δικούς μου λόγους και δέχθηκε την πρόταση μου. Με τον κ.Δημήτρη περνάω μαζί περισσότερες ώρες από ότι με την οικογένεια μου. Υπάρχει μια όμορφη ατμόσφαιρα στο γυμναστήριο με τον Μάρα, τον Κοσμίδη. Ο κ.Δημήτρης με έχει βοηθήσει πολύ. Τον εμπιστεύομαι και έχω αρχίσει να τον βλέπω σαν δεύτερο πατέρα μου".

Ο μεγάλος στόχος του Μονπελιέ

Ο κ.Ράφτης δεν ταξίδεψε στην Κίνα, τον Λευτέρη και τον Κοσμίδη συνόδευσε ο προπονητής του δεύτερου, Γιώργος Αγγέλου. Ο μεγάλος στόχος για τον Λευτέρη είναι το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Μονπελιέ (23-27/5). Εκεί πλέον θα διεκδικήσει το πρώτο μεγάλο χρυσό μετάλλιο.

" Το πρόγραμμα μου είναι το ίδιο με τον αγώνα της Κίνας. Έχει μεγάλο συντελεστή δυσκολίας (6,80) και αν το βγάλω σωστά ίσως να μην κινδυνεύσω να χάσω από άλλο αθλητή. Θα μπορούσαμε να πάμε ψηλότερα, να προσθέσουμε ασκήσεις και να ανεβάσουμε το δείκτη δυσκολίας στο 6,90 ή στο 7,00. Αυτό θα γίνει στο επόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα σε 1.5 χρόνο".

Ο ανταγωνισμός για τα μετάλλια θα είναι ο ίδιος με το ευρωπαϊκό του Βερολίνου. "Οι δύο Ρώσοι που βρέθηκαν μπροστά μου το 2011. Ο (24χρονος Κονσταντίν) Πλουζνίκοβ και ο (22χρονος Αλεκσάντρ) Μπαλάντιν. Δεν γνωρίζω αν θα αγωνιστούν και οι δύο στο ευρωπαϊκό. Κάνω καλό ατομικό και πιστεύω πως θα βρεθώ άνετα στον τελικό".

Οι δύο Ρώσοι θα... σκοτωθούν για μια θέση στην ολυμπιακή ομάδα της Ρωσίας. Βρίσκονται ανάμεσα στους δώδεκα υποψήφιους για έξι θέσης. Ο Πλουζνίκοβ νίκησε στο ρωσικό πρωτάθλημε εκτελώντας πρόγραμμα με βαθμό δυσκολίας 6,80, ενώ ο Μπαλάντιν ανέβηκε στο 6,90 και κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

Ο Λευτέρης θεωρεί ότι βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση εν συγκρίσει με το 2011. "Πιστεύω πως θα έχω διαφορετική αντιμετώπιση από τους κριτές. Έχω σταθερή πορεία το 2011 και το 2012 και με γνωρίζουν πλέον οι κριτές. Αυτοί οι αγώνες που συμμετέχουμε μας δίνουν την ευκαιρία να "φτιάξουμε" την εικόνα μας, όπως λέμε στη γυμναστική. Να μας μάθουν οι κριτές και οι αντίπαλοι".

"Αν τα συγχαρητήρια γίνονταν χαρτονομίσματα, θα ήμασταν όλοι πλούσιοι"

Όταν ο Λευτέρης ήταν μικρότερος εγκατέλειψε τη γυμναστική. Επέστρεψε και παρά τις αντίξοες συνθήκες που προετοιμάζεται, δεν θα εγκαταλείψει το άθλημα του.

" Θέλω να συνεχίσω να αγωνίζομαι μέχρι να γίνω 32. Η γυμναστική δεν έχει όρια. Η αντοχή του ανθρώπου δεν έχει! Ευτυχώς υπάρχει η οικογένεια μου που με στηρίζει, αλλά η αλήθεια είναι πως έχω δυσκολευτεί αρκετά. Τα οδοιπορικά μας έρχονται με πέντε ή έξι μήνες καθυστέρηση. Για την πολιτεία είναι σαν μην υπάρχουμε. Μόνο συγχαρητήρια ξέρουν να δίνουν. Δεν θέλουμε να μας ξαναστείλουν συγχαρητήρια τηλεγραφήματα. Κάτι παθαίνουμε όταν τα βλέπουμε. Αν τα συγχαρητήρια που μαζεύουμε, γινονταν χαρτονομίσματα, τότε θα ήμασταν όλοι πλούσιοι", προσθέτει, μιλώντας πολύ σοβαρά.

Βλέπετε, στις χώρες που ο αθλητισμός είναι οργανωμένος ένας 21χρονος πρωταθλητής Ευρώπης έχει λυμένα τα προβλήματα του. Μοναδικό μέλημα του είναι η προπόνηση και να παρουσιαστεί έτοιμος στους αγώνες. Όχι να δουλεύει για να πληρώνει από την τσέπη του αυτά που πρέπει να καλύπτει το κράτος.

" Δουλεύω παράλληλα με την προπόνηση. Ασχολούμαι με το personal training και διδάσκω parkour στον σύλλογο "Ολυμπιακή Φλόγα". Ήταν δύσκολο για τους γονείς να πληρώνουν για ένα άθλημα που θεωρείται επικίνδυνο. Έχουμε ορισμένους αθλητές. Είναι καλύτερο να πέφτεις στα στρώματα παρά στα πεζοδρόμια".

Παράλληλα προπονείται για το μετάλλιο, τη διάκριση που θα φέρει τα τηλεοπτικά συνεργεία και τους πολιτικούς στο αεροδρόμιο. "Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις για να προπονούμαστε, αλλά η πολιτεία έχει ακόμα την απαίτηση να είμαστε πρωταγωνιστές. Ξέρετε, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Γιατί αν σταματήσουμε να είμαστε πρωταγωνιστές, θα μας ξεχάσουν όλοι. Η πολιτεία οφείλει και πρέπει να δώσει σημασία σε εμάς, γιατί εδώ που τα λέμε, δεν έχει μείνει τίποτα άλλο στην Ελλάδα εκτός από τον αθλητισμό".

Και τώρα... λιώνουμε

Το ευχάριστο είναι πως τώρα που άνοιξε ο καιρός οι γυμναστές της εθνικής ομάδας δεν θα κάνουν ασκήσεις, φορώντας φόρμες και γάντια, ούτε θα τυλίγονται με κουβέρτες στα διαλείμματα.

"Ναι, απλά τώρα θα χάνουμε δύο κιλά την ημέρα από τον ιδρώτα. Θα λιώσουμε. Εγώ γυμνάζομαι 5-6 ώρες την ημέρα", προσθέτει χαριτολογώντας.

Υπάρχουν και ορισμένοι που αναγνωρίζουν την προσπάθεια του Λευτέρη και των συναθλητών του. Οι απλοί φίλαθλοι της γυμναστικής. " Είναι σημαντικό να νιώθουμε τη στήριξη του κόσμου. Να αισθανόμαστε ότι φοράμε ένα δάφνινο στεφάνι στο κεφάλι, πως αναγνωρίζει κάποιος πως ο Πετρούνιας, ο Μάρας και ο Κοσμίδης δεν ταξίδεψαν 15 ώρες για να αντιμετωπίσουν ορισμένους από τους καλύτερους αθλητές χωρίς λόγο. Να πείτε ευχαριστώ στους πολιτικούς για τα συγχαρητήρια τους, αλλά δεν κοστίζουν τίποτα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ