ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Προτάσεις για τη διάσωση του αθλητισμού

Προτάσεις για τη διάσωση του αθλητισμού

Η ελληνική γυμναστική ομοσπονδία (ΕΓΟ) δημοσιοποίησε τις προτάσεις της που θα κάνει στην Ολομέλεια της Ολυμπιακής επιτροπής (ΕΟΕ) για να επιβιώσει ο ελληνικός αθλητισμός.

Μόλις 1.500.000 θα περισσέψουν για την ανάπτυξη του ελληνικού αθλητισμού το 2014. Σχεδόν τα 9.000.000 από τα 12.000.000 ευρώ θα διατεθούν στους μισθούς των υπαλλήλων των ομοσπονδιών και στη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός έχει ζητήσει τις προτάσεις των προέδρων των ομοσπονδιών, οι οποίες θα ακουστούν στην Ολομέλεια της 14ης Ιανουαρίου.

Η γυμναστική ομοσπονδία (EΓΟ) είναι η πρώτη που δημοσιοποίησε τις προτάσεις της. Ο πρόεδρος της, Θανάσης Βασιλειάδης είχε ήδη αναλύσει τις σκέψεις του στο στο Sport24.gr, όμως πλέον οι προτάσεις είναι ολοκληρωμένες.

Οι προτάσεις της ΕΓΟ:

-Παραχώρηση του Ο.Α.Κ.Α. και άλλων εγκαταστάσεων στις Ομοσπονδίες: Ελλείψει κρατικών κονδυλίων, μπορεί εναλλακτικά να παραχωρηθεί από την Ε.Ο.Ε. στις Ομοσπονδίες η χρήση ορισμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως είναι το Ο.Α.Κ.Α., προκειμένου να δημιουργήσουν έσοδα οι ίδιες οι Ομοσπονδίες και παράλληλα να εξοικονομήσουν πόρους μέσα από κοινές δράσεις. Η συστέγασή τους και η λειτουργία ενός ενιαίου γραφείου σχεδιασμού, θα φέρει σημαντική μείωση δαπανών.

Επίσης, θα πρέπει να παραχωρηθούν στις Ομοσπονδίες και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις, για την καλύτερη αξιοποίησή τους και με πολύ μικρότερο κόστος. Για παράδειγμα στο Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας, στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν το "Σπίτι της Γυμναστικής", το αθλητικό ξενοδοχείο, αλλά και το εγκαταλειμμένο κλειστό της πάλης, που ρημάζει.

-Ποσοστό από τις εισπράξεις ενός λαχείου: Η επίσημη φορολογία του κράτους στα τυχερά παιχνίδια έχει εκτοξευτεί σε ποσοστό 30% επί του τζίρου. Αν η Πολιτεία αποφασίσει ότι μια φορά το χρόνο, σε μια ειδική κλήρωση του λαχείου, οι μισοί φόροι θα δοθούν υπέρ του ερασιτεχνικού αθλητισμού, θα πρόκειται για μια σωτήρια κίνηση. Οι Ομοσπονδίες θα ενισχυθούν αυτόματα με επιπλέον 12-14 εκατ. ευρώ, όπως υπολογίζουμε, και θα μπορούν να επιβιώσουν.

-Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για τις χορηγίες: Η τελευταία νομοθετική ρύθμιση προβλέπει φορολογική απαλλαγή για τις χορηγίες προς πολιτιστικά σωματεία, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τα αθλητικά σωματεία. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα να τροποποιηθεί αυτό το σημείο, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών βάζει απαγορευτικό. Δεν γίνεται όμως η Πολιτεία να εμποδίζει την προσέλκυση χορηγιών από ιδιώτες στον αθλητισμό, την ίδια ώρα που κλείνει την στρόφιγγα της κρατικής επιχορήγησης.

Επιπλέον, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας δεν επιτρέπεται σε Ν.Π.Δ.Δ. να δίνουν χορηγίες σε Ν.Π.Ι.Δ.. Αυτό όμως έχει ως συνέπεια να αδυνατεί η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή -ως Ν.Π.Δ.Δ.- να μεταβιβάσει στις Ομοσπονδίες τη χορηγία ύψους 1,5 εκατ. δολαρίων, η οποία έχει κατατεθεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ως ετήσια ενίσχυση για Ολυμπιακή προετοιμασία. Το συγκεκριμένο ποσό παραμένει μπλοκαρισμένο.

-Ποσοστό από τα κέρδη των Α.Ε.: Το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να μελετήσει μια ακόμη νομοθετική ρύθμιση, που θα δίνει σε όλες τις κερδοφόρες Α.Ε. τη δυνατότητα να αναλάβουν την ευθύνη ενός ανταποδοτικού τέλους απέναντι στην κοινωνία και τον αθλητισμό. Θα είναι σωστό αν οι Α.Ε. αποδίδουν υπέρ του ερασιτεχνικού αθλητισμού ένα μικρό ποσοστό των κερδών τους, από 0,1% έως 0,5%. Κάτι τέτοιο ισχύει άλλωστε σε όλες τις χώρες όπου ο αθλητισμός δεν τυγχάνει αποκλειστικής χρηματοδότησης από το κράτος.

Η εφαρμογή ενός εφικτού συνδυασμού των παραπάνω προτάσεων, ταυτόχρονα με άλλες δράσεις όπως π.χ. η καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση του διοικητικού προσωπικού των Ομοσπονδιών, θα επιτρέψει την επιβίωση του ελληνικού ερασιτεχνικού αθλητισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ