Στο Νανίνγκ με το βλέμμα στο Ρίο
Η καρδιά του ενδιαφέροντος για την ενόργανη γυμναστική χτυπά στη Νανίνγκ της Κίνας με τους Έλληνες αθλητές να ρίχνουν το βάρος στο ομαδικό ενόψει και της Ολυμπιάδας στο Ρίο.
Μπροστά στην πρώτη μεγάλη δοκιμασία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 βρίσκονται οι Εθνικές ομάδες της ενόργανης γυμναστικής, που καλούνται να τερματίσουν στο «τοπ 24» της ομαδικής κατάταξης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Νανίνγκ (3-12 Οκτωβρίου), στην Κίνα.
Εφόσον το καταφέρουν, σε άνδρες και γυναίκες ξεχωριστά, η Ελλάδα θα αποκτήσει δικαίωμα εκπροσώπησης με πλήρεις ομάδες και στην αντίστοιχη διοργάνωση του 2015 στη Γλασκόβη, εκεί όπου θα κριθεί η Ολυμπιακή πρόκριση. Σε διαφορετική περίπτωση, θα μπορεί να στείλει μόνο τρεις αθλητές στο επόμενο παγκόσμιο.
Την αρχή στην κινεζική πόλη θα κάνει η Εθνική ανδρών (Βλάσης Μάρας, Λευτέρης Κοσμίδης, Λευτέρης Πετρούνιας, Δημήτρης Μαρκούσης, Νίκος Ηλιόπουλος, Γιώργος Χατζηευσταθίου, αναπληρωματικός: Χρήστος Λυμπανοβνός), που θα αγωνιστεί το Σάββατο (04/10, 09:30 - 11:45), κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα του προκριματικού, στον 8ο από τους συνολικά 10 ομίλους. Το πρώτο και κρισιμότερο όργανο για την Εθνική θα είναι ο πλάγιος ίππος, για να ακολουθήσουν διαδοχικά οι κρίκοι, το άλμα, το δίζυγο, το μονόζυγο και το έδαφος.
Το πλασάρισμα στην προνομιούχο 24άδα δεν προμηνύεται καθόλου εύκολη υπόθεση, ειδικά μετά το πάθημα του 2010, όταν η ελληνική ομάδα είχε μείνει 25η, χτυπημένη από ατυχίες και τραυματισμούς χωρίς προηγούμενο. Η συνέπεια εκείνης της ψυχρολουσίας ήταν να βγει έξω από τη διαδικασία της Ολυμπιακής πρόκρισης του 2012 ένας από τους τέσσερις Έλληνες σπεσιαλίστες, ο Πετρούνιας, αφού στο παγκόσμιο της επόμενης χρονιάς είχαν δικαίωμα συμμετοχής μόνο τρεις (είχαν επιλεγεί οι Μάρας, Τσολακίδης, Κοσμίδης).
Εξίσου υψηλό βαθμό δυσκολίας έχει και η αντίστοιχη προσπάθεια της Εθνικής γυναικών (Βάσω Μιλλούση, Ιωάννα Ξουλόγη, Μαγδαλένα Τριχοπούλου, Βάλια Πλυτά, Μαρία Σίμου, Αργυρώ Αφράτη, αναπληρωματική: Μυρόπη Χριστοφιλάκη), η οποία διαθέτει καλή προϊστορία και πάντοτε έβρισκε τον τρόπο να μπει στις προνομιούχες θέσεις, αλλά φέτος κατεβαίνει με μία κατά βάση άπειρη, νεανική ομάδα.
Οι Ελληνίδες αθλήτριες θα είναι εκείνες που θα κλείσουν τον προκριματικό της κατηγορίας γυναικών, συμμετέχοντας στον 12ο και τελευταίο όμιλο, τη Δευτέρα (06/10, 15:00 - 16:45 ώρα Ελλάδας). Θα ξεκινήσουν από το άλμα, για να περάσουν στην συνέχεια από τους ασύμμετρους ζυγούς, τη δοκό ισορροπίας και το έδαφος.
«Η είσοδος στην 24άδα της ομαδικής κατάταξης θα είναι δύσκολη, αλλά εξαρτάται από εμάς. Εάν τα κορίτσια ‘βγάλουν’ τα προγράμματά τους με σταθερές εκτελέσεις, χωρίς πτώσεις, τότε όλα θα πάνε καλά. Έχουμε απλοποιήσει τα προγράμματα, αφαιρώντας το ρίσκο, για να αποκτήσουμε μεγαλύτερη σιγουριά. Το γεγονός ότι θα αγωνιστούμε στον τελευταίο προκριματικό όμιλο έχει θετικά και αρνητικά σημεία. Είναι καλό που θα γνωρίζουμε σε ποιο επίπεδο έχουν κυμανθεί οι βαθμολογίες των αντιπάλων μας, όμως την ώρα του αγώνα πρέπει να κάνουμε αυτό για το οποίο έχουμε προετοιμαστεί, χωρίς να μας απασχολεί οτιδήποτε άλλο», τόνισε ο προπονητής της Εθνικής γυναικών, Κώστας Χατζηζήσης.
Ο ομαδικός αγώνας, σε άνδρες και γυναίκες, διεξάγεται με σύστημα «6-5-4» (6 αθλητές ανά ομάδα, 5 από αυτούς αγωνίζονται σε κάθε όργανο, οι 4 καλύτερες βαθμολογίες λαμβάνονται υπόψη).
Το κυνήγι των ατομικών διακρίσεων περνά αναπόφευκτα σε δεύτερη μοίρα στη Νανίνγκ, παρότι ο Πετρούνιας στους κρίκους, ο Κοσμίδης και ο Μαρκούσης στο έδαφος, ο Μάρας στο μονόζυγο, αλλά και η Μιλλούση στη δοκό ισορροπίας, έχουν προγράμματα ικανά να τους στείλουν στους τελικούς των οργάνων τους. Ο ομαδικός στόχος, άλλωστε, ήταν εκείνος που κράτησε εκτός αποστολής τον Βασίλη Τσολακίδη, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της Εθνικής ανδρών σε αρκετά όργανα, αφού κάθε αθλητής θα χρειαστεί να αγωνιστεί σε τέσσερα έως έξι από αυτά.
Στο φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης, το οποίο είναι το 45ο στην κατηγορία ανδρών και 36ο στην κατηγορία γυναικών, έχουν δηλώσει συμμετοχή 621 αθλητές και αθλήτριες από 74 χώρες, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Οι αγώνες θα φιλοξενηθούν στο κλειστό γυμναστήριο Γκουανγκξί, χωρητικότητας άνω των 9.000 θεατών.
Επί κινεζικού εδάφους έχει διεξαχθεί άλλο ένα παγκόσμιο, εκείνο του 1999 στην Τιαντζίν, όπου ο Βλάσης Μάρας και η Βάσω Μιλλούση είχαν κάνει το ντεμπούτο τους σε μεγάλη διοργάνωση με τις Εθνικές ομάδες ανδρών - γυναικών και επιπλέον ο Δημοσθένης Ταμπάκος είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στους κρίκους.
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης (σε ώρες Ελλάδας):
Παρασκευή 3 Οκτωβρίου
04:00 - 17:15: Προκριματικός ανδρών - Α’ σκέλος (Όμιλοι 1-5)
Σάββατο 4 Οκτωβρίου
04:00 - 17:15: Προκριματικός ανδρών - Β’ σκέλος (Όμιλοι 6-10)
Κυριακή 5 Οκτωβρίου
04:00 - 16:45: Προκριματικός γυναικών - Α’ σκέλος (Όμιλοι 1-6)
Δευτέρα 6 Οκτωβρίου
04:00 - 16:45: Προκριματικός γυναικών - Β’ σκέλος (Όμιλοι 7-12)
Τρίτη 7 Οκτωβρίου
14:00 - 17:00: Τελικός ομαδικού ανδρών
Τετάρτη 8 Οκτωβρίου
14:00 - 16:00: Τελικός ομαδικού γυναικών
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου
14:00 - 16:30: Τελικός σύνθετου ατομικού ανδρών
Παρασκευή 10 Οκτωβρίου
14:00 - 16:00: Τελικός σύνθετου ατομικού γυναικών
Σάββατο 11 Οκτωβρίου
08:00 - 11:20: Τελικοί οργάνων - Α’ σκέλος (Άνδρες: έδαφος, πλάγιος ίππος, κρίκοι. Γυναίκες: άλμα, ασύμμετροι ζυγοί)
Κυριακή 12 Οκτωβρίου
08:00 - 11:20: Τελικοί οργάνων - Β’ σκέλος (Άνδρες: άλμα, δίζυγο, μονόζυγο. Γυναίκες: δοκός ισορροπίας, έδαφος)