Ταμπάκος: "Μας ενδιαφέρει ο αθλητισμός για όλους"
Ο Δημοσθένης Ταμπάκος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα "Κοινωνική Ανταποδοτικότητα" του Συνδέσμου Ελλήνων Ολυμπιακών και στην επιστροφή των προνομίων για τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές.
Με την ιδιότητα του προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Ολυμπιονικών ο Δημοσθένης Ταμπάκος αναφέρθηκε στα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού, φιλοξενούμενος στο στούντιο της OΠΑΠ TV.
Ο χρυσός Ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής αναφέρθηκε στην επαναφορά των προνομίων και στο θέμα που έχει προκύψει με την επιλογή της ΔΟΕ να μη συμπεριλάβει την πάλη στο ολυμπιακό πρόγραμμα μετά το 2016.
Ο Ταμπάκος δεν έχει εγκαταλείψει την ενεργό δράση και συνεχίζει να προπονείται, για να συμμετέχει σε αγώνες γυμναστικής.
Για τη θητεία του ως προέδρου στον Σ.Ε.Ο.
" Ειναι διαφορετική η καριέρα ενός αθλητή με τον προεδρικό θώκο. Ως αθλητής προσπαθείς σχεδόν μόνος, αλλά στον σύνδεσμο είμαστε οκτώ μέλη. Είμαστε σαν οικογένεια στον σύνδεσμο και οφείλω να τονίσω πως δεν προσφέρουμε μόνο όσοι ειναι στο Δ.Σ, όλοι βοηθούν".
Για το πρόγραμμα "Κοινωνική Ανταποδοτικότητα"
" Υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός από τα παιδιά στην προσέγγιση από τους Ολυμπιονίκες μέσω του προγράμματος το οποίο έχουμε ξεκινήσει. Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί το παράδειγμα και να δώσουμε την ώθηση στην νεολαία να αθληθεί. Ειναι μεγάλο το ενδιαφέρον και αυτό μας προσφέρει επιπλέον κίνητρο.
Η όλη προσπάθεια δεν χρηματοδοτείται από πουθενά. Δεν κοιτάμε το οικονομικό σκέλος αλλά μόνο να γίνει η δουλειά. Σκοπός μας είναι να παραχθεί το καλύτερο δυνατό έργο, θέτοντας τις σωστές βάσεις στο κομμάτι που γνωρίζουμε. Αναφέρομαι στο σκέλος του αθλητισμού που έχει άμεση σχέση με την κοινωνία.
Ο αθλητισμός έχει σαφή κοινωνικό ρόλο, σου μαθαίνει αξίες όπως η συνεργασία, η συλλογικότητα. Υπομονή κι επιμονή. Όλα αυτά βοηθούν πολύ το παιδί στις δύσκολες μεταβάσεις που έχει μέχρι να ωριμάσει.
Θα θέλαμε να πάμε σε όλη την Ελλάδα με επισκέψεις σε σχολεία. Έχουμε προσαρμόσει το πρόγραμμα για διαφορετικές περιοχές. Το συνδυάζουμε με την θεωρία και την πράξη, αθλητισμού κι επιστήμης.
Έχει γίνει μία σύμπραξη υπουργείων εθνικής άμυνας και παιδείας για να αναπτύξουμε τις δραστηριότητές μας. Ελπίζω ότι έτσι θα έρθει η επιτυχία. Το σημαντικό ειναι ο μακροπρόθεσμος στόχος που θέτουμε. Θέλουμε να συνεχιστεί και μετά από έναν χρόνο, να έχουμε καταπολεμήσει διάφορα αρνητικά ρεκόρ όπως της παιδικής παχυσαρκίας".
Για την καθημερινότητα μετά τους αγώνες
" Τον πρώτο καιρό μετά τους αγώνες αυτό που ζεις πιο έντονα είναι η επαφή με τον κόσμο, η αγάπη που μας δείχνουν ιδιαίτερα στις πρώτες ημέρες.
Αξίζει να το πω ότι τον τελευταίο χρόνο ανεξάρτητα από την παρουσία μου ή όχι, οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν ίδιες με το 2004 και αυτό μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Ειναι σπουδαίο ο κόσμος να σε εκτιμά".
Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004
" Ήταν πολύ ξεχωριστή εμπειρία. Συγκλονιστική η εμπειρία διότι ναι μεν ήμουν προσηλωμένος αλλά ότι βίωσα ειδικά στον εθνικό ύμνο όπου δεν ακουγόταν ο ήχος μόνο ο κόσμος που τραγουδούσε, το σκέφτομαι συνέχεια. Ήταν μεγάλη η συγκίνηση".
Για την καριέρα του
" Θα έκανα πολλά πράγματα διαφορετικά. Κοιτώντας πίσω, βλέπω πως έκανα λάθη γενικότερα εντός κι έκτος σταδίου. Η προπόνησή μου έφτανε μέχρι και τις οκτώ ώρες, τρεις προπονήσεις την ημέρα. Τεχνική κατάσταση, ενδυνάμωση τα πάντα. Το 2005 είχαν καταγραφεί επίσημα δύο ασκήσεις μου τις οποίες τις χρησιμοποίησα πρώτα στο Σίδνεϊ και μετά στην Αθήνα".
Για τον δικό του αγωνιστικό επίλογο
" Αυτή την περίοδο δεν δουλεύω καθημερινά αλλά δεν αποκλείω την προετοιμασία για κάποιον αγώνα ώστε να κλείσει αυτός ο κύκλος. Δεν μπαίνω στην διαδικασία για να το φανταστώ πως θα είναι το τέλος. Δεν θέλω να ζητήσω κάτι για τον επίλογο".
Για την επιλογή της γυμναστικής
" Ουσιαστικά κατά λάθος κατέληξα στην γυμναστική. Με πήγαν οι γονείς μου για να αθλούμαι στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης. Δεν είχα ιδιαίτερη προτίμηση σε συγκεκριμένο σπορ, ως παιδί μου άρεσαν όλα. Μετά προφανώς είδαν κάτι περισσότερο οι προπονητές μου και με προέτρεψαν να συνεχίσω πιο σοβαρή προπόνηση στο Παλέ Ντε Σπορ.
Κατέληξα στους κρίκους διότι θέλουν μία σωματική ωριμότητα. Ξεκινάμε από όλα τα όργανα αλλά στο τέλος επιλέγεις ένα. Ωστόσο δεν σταματάς τα άλλα διότι βοηθούν σε ότι έχεις επιλέξει".
Για την προπόνηση με τον Άρη και τον ΠΑΟΚ
" Την περίοδο του 87 ήθελα να γίνω μπασκετμπολίστας κι επειδή κάναμε προπόνηση στο υπόγειο του Παλέ είχαμε επαφή με τον Άρη κι τον ΠΑΟΚ κάτι που μας γοήτευε. Ποτέ όμως δεν άλλαξε την αγάπη για την γυμναστική. Μου άρεσαν τα ομαδικά σπορ, οι πολεμικές τέχνες".
Για την έκρηξη του αθλητισμού στην χώρα μας
" Η αλήθεια ειναι ότι είχε δοθεί από την περίοδο της διεκδίκησης, προσοχή στον αθλητισμό. Δαπανήθηκαν πολλά χρήματα κι έγιναν πολλά πράγματα. Παρακινήθηκαν πολλοί να μπουν στον αθλητισμό. Όταν ωρίμασε, βγήκαν και οι μεγάλοι αθλητές. Φτάσαμε να έχουμε διψήφιο αριθμό Ολυμπιονικών. Για αυτό τονίζω πως δεν μπορούμε να θεωρήσουμε αποτυχία το 2012. Πρέπει να ωριμάσει κάτι για να φανεί, οι αθλητές της χρυσής εποχής όπως είπατε, αποσύρονται. Δεν είναι απλό να δημιουργηθεί η επόμενη γενιά πρωταθλητών σε τόσο υψηλό επίπεδο. Πήραμε μετάλλια είχαμε και φιναλίστ οι αθλητές μας έκαναν εξαιρετική προσπάθεια".
Για τα προνόμια των Ολυμπιονικών
" Θεωρώ ότι η λέξη προνόμια για τους Ολυμπιονίκες. Θα έλεγα πως ότι δόθηκε ήταν μία επιβράβευση για την προσπάθεια και την τιμή προς τον κάθε αθλητή που σήκωσε την σημαία της χώρας ψηλά. Παράλληλα ένα αντιστάθισμα των κόπων του και των θυσιών του. Θέλει απόλυτη αφοσίωση και καθημερινή προπόνηση, Σαββατοκύριακα, γιορτές. Όχι δεν είναι προνόμιο. Κατά κάποιο τρόπο δεν είχαμε άλλη ζωή.
Στην Ελλάδα πάντως συνηθίζουμε να φτάνουμε στα άκρα. Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχε μία υπερβολή αλλά θα μπορούσε να αποφευχθεί αν υπήρχε επαρκής στήριξη καθόλη την πορεία ενός αθλητή. Διότι μην ξεχνάμε ότι βραβεύεται ο επίλογος, αλλά όχι η προσπάθεια για να φτάσεις εκεί".
Για το μέλλον του αθλητισμού στην Ελλάδα
" Το μέλλον γενικότερα του αθλητισμού ειναι δυσοίωνο γι αυτό και στον Σύνδεσμο των Ολυμπιονικών, μας ενδιαφέρει ο αθλητισμός για όλους. Από εκεί και πέρα ο πρωταθλητισμός αποτελεί την κορυφή της πυραμίδας. Σίγουρα είναι σημαντικό διότι οι αθλητές λειτουργούν ως πόλος έλξης. Ως χώρα είναι ωραίο να βλέπεις αθλητές να σηκώνουν την ελληνική σημαία στους διεθνείς στίβους. Νομίζω όμως πως ειναι πολύ δύσκολο για τον πρωταθλητισμό διότι δεν το ευνοούν οι συνθήκες. Επιμένω όμως στο κομμάτι του αθλητισμού για όλους".
Για τον αποκλεισμό της πάλης από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020
" Οι πρώτες επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού ήρθαν από την πάλη ενώ δεν πρέπει να ξεχνούμε πως ήταν από τα λιγα αγωνίσματα που παρέμειναν στην αναβίωση των Αγώνων. Μιλάμε για Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν γίνεται να θυσιάζονται όλα στον βωμό του χρήματος και της τηλεθέασης. Η αφή της φλόγας γίνεται στην παλέστρα, θα πρέπει να υπάρχει ένας σεβασμός στην ιστορία. Αν δεν ονομάζονταν Ολυμπιακοί Αγώνες, ας έκαναν ότι ήθελαν".
Επί... προσωπικού
" Δεν αισθάνομαι ότι θυσίασα κάτι, ήταν η επιλογή μου, αυτό που επέλεξα ως καθήκον, ως υποχρέωση. Τα παιδιά μου θα ήθελα να ασκούνται μετά αν το ήθελαν ας πανε για τον αθλητισμό. Είμαι κατά της άποψης το παιδί να ακολουθήσει τον δρόμο του γονιού. Δεν θα ήθελα το παιδί μου να ειναι μια προέκταση του εαυτού μου. Θα ήθελα όμως να έχει σχέση με τον αθλητισμό".