Κρανάκης: "Κ. Γραμματικέ, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σχοινί"
Ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής Χάντμπολ, Γιώργος Κρανάκης μέσω επιστολής στο Sport24.gr πήρε θέση για όσα υποστήριξε ο Νίκος Γραμματικός περί απροθυμίας παικτών να αγωνιστούν στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, ζητώντας του να κατονομάσει τους συμβούλους που έκαναν λόγο για "καμένη γη".
Η συνέντευξη που παραχώρησε ο προπονητής της Εθνικής χάντμπολ, Νίκος Γραμματικός στο Sport24.gr προκάλεσε συζητήσεις στους κόλπους του αθλήματος, αφού υπήρξε αναφορά για απροθυμία παικτών να αγωνιστούν στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα λόγω της πρότερης κατάστασης, αλλά και για στοχοποίησή του λόγω της παράλληλης παρουσίας του στην ΑΕΚ.
Όσα υποστήριξε ο κ. Γραμματικός προκάλεσαν την αντίδραση του πρώην ομοσπονδιακού τεχνικού, Γιώργου Κρανάκη, ο οποίος μέσω επιστολής στο Sport24.gr θέλησε να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Ο κ. Κρανάκης παραθέτει κάποια ερωτήματα προς τον κ. Γραμματικό, του ζητάει να κατονομάσει τους συμβούλους που έκαναν λόγο για "καμένη γη", ενώ τονίζει πως η απροθυμία οφειλόταν στην άρνησή του να δεχτεί a la carte παίκτες.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΚΡΑΝΑΚΗ:
Είναι γνωστό ότι πολλοί άνθρωποι τη στιγμή της δυσκολίας εφαρμόζουν την τακτική του αποπροσανατολισμού. Το έχουμε ζήσει πολλές φορές αυτό κυρίως στην πολιτική , τώρα όμως το βλέπουμε και στην προπονητική.
Εσύ όμως, ενώ ευαγγελίζεσαι το καινούργιο δεν έχεις κατανοήσει ότι άλλο η πολιτική και άλλο η προπονητική. Φαίνεται λοιπόν ότι στην Εθνική Ανδρών δεν διάγεις και την καλύτερη περίοδο. Έτσι αποφάσισες να ρίξεις την μπάλα στην κερκίδα όπως λέμε εμείς οι προπονητές. Από αυτή την σκοπιά κατανοώ την επίθεσή σου σε μένα περί καμένης γης και άλλων που αναφέρεις στην συνέντευξή σου αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να την αφήσω αναπάντητη.
Καταρχάς, το πρώτο που θέλω να σου πω, είναι ότι ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος. Όταν ανέλαβα εγώ την Εθνική Ανδρών προτίμησα τον δρόμο της ευγένειας και της αδυναμίας χρησιμοποιώντας τη δική σου έκφραση νυν ομοσπονδιακέ. Γνωρίζοντας τις δυσκολίες μιας μεταβατικής περιόδου για την Εθνική ομάδα τότε, προσπάθησα να κάνω μία αναγκαία ανανέωση με την όσο το δυνατό λιγότερη αγωνιστική πτώση, χωρίς καμιά αναφορά στο παρελθόν και στη δουλειά των προηγούμενων συναδέλφων μου.
Επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας ήταν οι δύο προκρίσεις που πετύχαμε τότε, καταφέρνοντας ταυτόχρονα την ανανέωση της ομάδας αλλά και την επίτευξη των στόχων. Εδώ θέλω να τονίσω ότι ο μέσος όρος της ανανεωμένης ομάδας τότε ήταν τα 24 έτη που πιστεύω ότι δεν είναι πολύ μακριά από τα 23,6 έτη που επικαλείσαι συχνά σαν δικαιολογία για τους μηδέν βαθμούς που πήραμε στον όμιλό μας. Όλα αυτά τα στοιχεία και άλλα πολλά ακόμη από την περίοδο που διετέλεσα ομοσπονδιακός προπονητής υπάρχουν στο γραφείο των Εθνικών ομάδων. Θα σου έλεγα επομένως να κάνεις τον κόπο να τα αναζητήσεις και να ενημερωθείς.
Σίγουρα λοιπόν δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας όπως λες και εσύ.
Η προπονητική θέλει πολύ κόπο.
Ο τρόπος περνάει για λίγο καιρό, αλλά τα αποτελέσματα είναι που μιλούν στο τέλος.
Μέχρι στιγμής κάνεις διαπιστώσεις, αλλά θα σου θυμίσω ότι τότε, η ανανεωμένη αναγκαστικά Εθνική ομάδα είχε προκριθεί με αντιπάλους την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Ισραήλ. Ταυτόχρονα με την ανανέωση πετυχαίναμε και στόχους. Αυτό χρειάζεται πολύ κόπο και όχι τρόπο. Ερχόμενος στο παρόν θα σου υπενθυμίσω επίσης ότι στις δηλώσεις σου πριν τους αγώνες του ομίλου μιλούσες για βατή κλήρωση. Επομένως ή κάτι δεν καταλαβαίνω εγώ ή κάτι δεν κάνεις καλά εσύ.
Τώρα θέλω να σου θέσω κάποια ερωτήματα:
1. Θα ήθελα να πεις δημόσια τα ονόματα των συμβούλων της ΟΧΕ που μίλησαν για καμένη γη όταν ανέλαβες την Εθνική Ομάδα. Επίσης θεωρώ πολύ ποιο έντιμο την άποψή μας να την υποστηρίζουμε οι ίδιοι ευθέως και όχι δια στόματος άλλων.
2. Απρόθυμοι παίκτες υπήρξαν στην δική μου περίοδο ή υπάρχουν και τώρα στη δική σου; Σε μένα πάντως οι απροθυμίες οφείλονταν στην άρνηση μου να δεχτώ a la carte παίκτες. Ποιοι παίκτες επανήλθαν από τη στιγμή που ανέλαβες οι οποίοι δεν έρχονταν πριν;
3. Επικαλείσαι τα projects των χωρών που έπαιξες. Μετά από ενάμιση χρόνο μπορείς να μας ενημερώσεις για το δικό σου σχεδιασμό ή θα παραμείνεις πάλι στις διαπιστώσεις; Πιστεύω ότι μετά από ενάμισι χρόνο κάτι θα έχεις σχεδιάσει γιατί μόνο για το staff μας έχεις ενημερώσει.
4. Τα προηγούμενα χρόνια όπως και τώρα υπήρξες και σωματειακός προπονητής. Δεν γνώριζες το επίπεδο, τα προβλήματα και την ποιότητα του πρωταθλήματος για την οποία τώρα λες ότι θα απογοητεύσεις πολλούς αν μιλήσεις; Σου θυμίζω επίσης ότι υπήρξες και Ομοσπονδιακός νέων και Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας. Τι έκανες λοιπόν όλα αυτά τα χρόνια; ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ;
5. Επειδή εγώ σύμφωνα με τα λεγόμενα σου άφησα καμένη γη και ανοργανωσιά μπορείς στο ετήσιο σεμινάριο των προπονητών να μας αναλύσεις ο ίδιος για το "ψηλό, κοντό, γρήγορο, αργό σουτέρ"; Έπρεπε πρώτα να γίνεις ομοσπονδιακός ανδρών για να καταλάβεις σε ποιο σημείο βρισκόμαστε και να διαπιστώσεις την "ταχύτητα" και τα άλλα στοιχεία που αναφέρεις; Ως σωματειακός προπονητής εσύ με ποια ταχύτητα πήγαινες;
6. Ανέλαβες προπονητής full time της Εθνικής Ομάδας Ανδρών. Μήπως δεν έχεις κατανοήσει ότι στην Εθνική είσαι εκλέκτορας και δεν έχεις την πολυτέλεια να κάνεις μεγάλες προετοιμασίες; Ή μήπως εκείνη την περίοδο σε βόλευε να είσαι full time;
Κλείνοντας θέλω να σου πω το εξής:
Πρέπει πρώτα από όλα να βρεις τη δική σου ταυτότητα, γιατί σου υπενθυμίζω πολύ γρήγορα τους ρόλους και τις θέσεις σου στο άθλημα.
- Παίκτης
- Παίκτης-προπονητής
- Manager ομάδας
- Ομοσπονδιακός νέων
- Σωματειακός προπονητής
- Γενικός Γραμματέας ΣΥΠΧΕ
- Γενικός Γραμματέας ΟΧΕ
- Ταμίας Συλλόγου Ολυμπιονικών
- Full time Ομοσπονδιακός
- Part time Ομοσπονδιακός
(Συγγνώμη αν έχω ξεχάσει κάτι…)
Η εμπειρία σου αυτή είναι πολύτιμη για να μην αφήσεις "καμένη γη". Όμως να ξέρεις ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σχοινί.
Photo Credits: Eurokinissi