ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Σωστές αποστάσεις αλλιώς... αποβολή και πέναλτι στο χάντμπολ

Σωστές αποστάσεις αλλιώς... αποβολή και πέναλτι στο χάντμπολ
EUROKINISSI

Από την Επιτροπή Προπονητικής και Μεθόδων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας χάντμπολ υπήρξε διευκρίνιση σχετικά με τη μη τήρηση της σωστής απόστασης που έχει ως αποτέλεσμα νέες και απαιτήσεις από προπονητές και παίκτες.

Από την Επιτροπή Προπονητικής και Μεθόδων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας χάντμπολ υπήρξε διευκρίνιση σχετικά με τη μη τήρηση της σωστής απόστασης που έχει ως αποτέλεσμα νέες και απαιτήσεις από προπονητές και παίκτες. Συγκεκριμένα, τονίζεται πως στα τελευταία 30 δευτερόλεπτα ενός αγώνα, μία αντικανονική αμυντική ενέργεια, η οποία έχει ως στόχο την παρεμπόδιση ή την αποτροπή της εκτέλεσης μίας ρίψης, πλέον, επιφέρει πάντα την αποβολή του υπαίτιου παίκτη και ρίψη 7 μ. (πέναλτι).

Διαβάστε αναλυτικά:

"Για αντικανονική αμυντική ενέργεια στα τελευταία 30 δευτερόλεπτα του αγώνα

Από την Επιτροπή Προπονητικής και Μεθόδων της IHF (μετάφραση: ΚΕΔ/ΟΧΕ) υπήρξε διευκρίνιση σχετικά με την «μη τήρηση της σωστής απόστασης (άρ. 8: 10γ)» που έχει ως αποτέλεσμα νέες και σημαντικές απαιτήσεις από προπονητές και παίκτες.

Συγκεκριμένα:

Στα τελευταία 30 δευτερόλεπτα ενός αγώνα, μία αντικανονική αμυντική ενέργεια η οποία έχει ως στόχο την παρεμπόδιση ή την αποτροπή της εκτέλεσης μίας ρίψης, πλέον, επιφέρει πάντα την αποβολή του υπαίτιου παίκτη και ρίψη 7 μ. (πέναλτι), ανεξαρτήτως:

-Της θέσεως από την οποία επρόκειτο να εκτελεσθεί η ρίψη, π.χ.:

Σε μικρή απόσταση από το τέρμα (π.χ. ελεύθερη ρίψη «ρίψη 9μ.»)

Στο κέντρο του γηπέδου (π.χ. εναρκτήρια ρίψη «σέντρα» μετά από την επίτευξη τέρματος)

Στο μισό του γηπέδου της ομάδος που έχει στην κατοχή της την μπάλα (π.χ. πλάγια ρίψη «πλάγιο άουτ»).

-Του εάν υπάρχει καθαρή ευκαιρία για γκολ ή όχι (π.χ. κατά την διάρκεια ενός αιφνιδιασμού ή όταν το τέρμα είναι κενό λόγω αντικατάστασης του τ/φ από επιπλέον παίκτη γηπέδου).

-Του εάν μία ομάδα έχει μεγαλύτερο, μικρότερο ή τον ίδιο αριθμό παικτών στον αγωνιστικό χώρο σε σχέση με την αντίπαλή της.

Στο πλαίσιο αυτό, δύο διαφορετικοί τύποι αμυντικής συμπεριφοράς χρήζουν προσοχής:

-Ένας (ή περισσότεροι) αμυνόμενοι δεν τηρούν την προβλεπόμενη απόσταση των 3 μ. από τον ρίπτη, με αποτέλεσμα να τον παρενοχλούν ουσιαστικά ή να παρεμποδίζουν την εκτέλεση της ρίψης (π.χ. δημιουργώντας «τείχος»).

-Ένας (ή περισσότεροι) αμυνόμενοι δεν τηρούν την προβλεπόμενη απόσταση των 3 μ. από τον ρίπτη και, από αυτή την αντικανονική θέση, «κλέβουν» ή αποκρούουν την μπάλα αμέσως μετά την εκτέλεση της ρίψης.

Από τούδε και στο εξής, οι προπονητές και οι παίκτες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ως προς την αμυντική τους συμπεριφορά σε αυτές τις περιπτώσεις, προκειμένου να αποφύγουν την αποβολή και τον καταλογισμό ρίψης 7 μ. (πέναλτι) εις βάρος τους.

Είναι σημαντικό να καταλάβουν όλοι ότι η υπερβολική αμυντική συμπεριφορά συνήθως δεν είναι απαραίτητη, π.χ. όταν δεν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να επιτύχει γκολ ο αντίπαλος κατά την εκτέλεση μιας ρίψης. Κατά την διάρκεια των τελευταίων 30 δευτερολέπτων είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να έχει κανείς πλήρη επίγνωση της τακτικής κατάστασης στον αγωνιστικό χώρο (του σκορ, της θέσης της μπάλας και της θέσης συμπαικτών και αντιπάλων παικτών στο γήπεδο)".

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ