X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

NEW ARTICLES

Ο "κριός" στο... παζάρι για το Βοτανικό

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΛΑΡΙΣΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Γουλής αναλύει το πώς και γιατί μπήκε από την πλευρά Αλαφούζου η προοπτική της "νέας Λεωφόρου" στη διαπραγμάτευση με τη δημοτική αρχή για τους "όρους εισόδου" της παναθηναϊκής "οικογένειας" στο Βοτανικό.

Ας ξεκινήσουμε λίγο... ανάποδα σήμερα. Με μία ερώτηση: Υπάρχει έστω κι ένας φίλος του Παναθηναϊκού, που δεν θα ήθελε (σε μία ιδανική συνθήκη) να παραμείνει το "τριφύλλι" στην ιστορική του έδρα, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας; Ρητορική η ερώτηση, το... 150% απάντησε ήδη "όχι". Όλοι το θέλουν.

Είναι, ωστόσο, εφικτό να γίνει αυτό, σε ένα μερικώς ή ολικώς ανακαινισμένο Απόστολος Νικολαΐδης; Πάλι η απάντηση -όσο κι αν θα ήθελαν (κι ο υπογράφων και) οι πάντες να ισχύει το αντίθετο- είναι αρνητική.

Προς τι λοιπόν όλη αυτή η επαναφορά μίας προοπτικής, που όσο (υπέροχα) ρομαντική κι αν ακούγεται, δεν μοιάζει απλά, αλλά είναι ανέφικτη; Κι ο κόσμος από εκεί που ήταν για τα καλά μπερδεμένος, προσπαθεί ξαφνικά να πιαστεί από μία ελπίδα οριστικής επιστροφής στο "σπίτι".

Πρέπει να γίνει κατανοητό και ξεκάθαρο, πως τούτη τη στιγμή είναι σε πλήρη εξέλιξη ένα μεγάλο "παζάρι" και μία σκληρή διαπραγμάτευση γύρω από το γηπεδικό πρότζεκτ του Βοτανικού. Με τον Γιάννη Αλαφούζο -που νιώθει πλέον μετά από χρόνια πολύ πιο "ισχυρός" σε πολλά επίπεδα- να προσπαθεί να εξασφαλίσει (σε κοινή γραμμή της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη) ένα πολύ πιο ευνοϊκό "πακέτο" μετεγκατάστασης όλου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό. Απόλυτα θεμιτό και σωστό, απ’ τη στιγμή που όλο αυτό γίνεται για να εξασφαλιστούν τα (γηπεδικά) συμφέροντα της παναθηναϊκής "οικογένειας" στην περιοχή.

Η ουσία, εντούτοις, είναι πως σε όλη αυτή τη διαδικασία, η εμπλοκή της Λεωφόρου έχει περισσότερο το χαρακτήρα του... πολιορκητικού "κριού", προκειμένου να αυξηθεί επικοινωνιακά η πίεση προς τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ

Είναι δεδομένο, πως ο Παναθηναϊκός θέλει καλύτερους –πραγματικά τους καλύτερους δυνατούς- όρους για να μπει στην περιοχή. Μία φορά θα γίνει τέτοιο πρότζεκτ και γίνεται απόλυτα αντιληπτό, πως τώρα είναι η ώρα που οι "πράσινοι" θα πρέπει να παίξουν τη... μπιλιά τους. Τώρα που... γυρίζει. Διεκδικώντας το καλύτερο και χαμηλότερο δυνατό ποσό στην 49ετή επινοικίαση του ποδοσφαιρικού γηπέδου, περισσότερα "κυριαρχικά" δικαιώματα όλου του Παναθηναϊκού πάνω στις νέες γηπεδικές εγκαταστάσεις, καθώς επίσης και μεγαλύτερες εμπορικές χρήσεις και χώρους εκμετάλλευσης. Συν τη στέγαση όλων των τμημάτων του συλλόγου στο Βοτανικό, με την ανέγερση και κλειστού γηπέδου μπάσκετ, έστω κι αν θα πάει εντέλει σε όμορο οικόπεδο και κατασκευαστεί μετά το ποδοσφαιρικό γήπεδο και τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη.

Πάνω σ’ αυτό το κομμάτι, ασκείται ήδη επικοινωνιακή πίεση προς τη δημοτική αρχή, ούτως ώστε να πάρει ο Παναθηναϊκός όσα ζητάει στο Βοτανικό. Και το κατάλαβε πολύ καλά αυτό κι ο Μπακογιάννης, όταν κατά την τελευταία -σιωπηρή και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας- συνάντηση που είχε με τον Αλαφούζο την περασμένη Παρασκευή (24/7), ενημερώθηκε από τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, για την πρόθεση επιστροφής της ποδοσφαιρικής ομάδας στο "Απόστολος Νικολαΐδης" από το καλοκαίρι του 2021. Αλλά και για το PlanB μόνιμης εγκατάστασης όλου του Παναθηναϊκού στην περιοχή της Λεωφόρου, σε πλήρως ανακαινισμένες εγκαταστάσεις, εάν το "τριφύλλι" δεν πάρει στο Βοτανικό τους όρους που θέλει. Και δεν είναι τυχαίο, πως λίγες ώρες μετά από αυτή τη συνάντηση που είχαν, βγήκε προς τα έξω κι επικοινωνήθηκε το πλάνο "νέα Λεωφόρος".

Ξαναλέω, απόλυτα θεμιτό, λογικό και -αν θέλετε- ενθαρρυντικό, διότι σε μία ανοικτή και σκληρή διαπραγμάτευση, ο καθένας ρίχνει στο τραπέζι όλα τα όπλα του. Αλλά να βάζουμε τα πράγματα και στην πραγματική διάστασή τους.

ΧΩΡΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ "ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ"

Διότι, όσο κι αν ο Αλαφούζος ήταν πάντα υπέρ της λύσης της Λεωφόρου και το είχε όλο αυτό στο μυαλό του εδώ και χρόνια, γνωρίζει καλά πως ολική ανακαίνιση, με βαριές εργασίες ανακατασκευής στο ιστορικό σπίτι του Παναθηναϊκού, δεν μπορεί να γίνει.

Πολύ απλά, διότι το καθεστώς που δημιούργησε νομοθετικά η "Διπλή Ανάπλαση", έχει εγκλωβίσει ουσιαστικά κάθε προοπτική παρέμβασης στο χώρο που βρίσκεται το "Απόστολος Νικολαΐδης". Ο δε νόμος της Διπλής Ανάπλασης (Ν3481/2006) αναφέρει ρητά ότι υπερισχύει κάθε άλλης διάταξης, ενώ εδώ και περίπου 9 χρόνια η περιοχή και δη το οικόπεδο όπου πατάει το γήπεδο της Λεωφόρου, έχει χαρακτηριστεί χώρος πρασίνου.

Τι σημαίνει χώρος πρασίνου; Σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται η παρέμβαση, κατασκευή ή ανέγερση, ούτε για ένα... πετραδάκι, πόσω μάλλον σε διώροφες λυόμενες κερκίδες, "κέλυφος" κλπ). Κι αυτός άλλωστε, ήταν κι ο λόγος που "κόπηκε" ο φάκελος της οικοδομικής άδειας, για μερική ανακαίνιση που είχαν καταθέσει το καλοκαίρι του 2014 από κοινού ΠΑΕ κι Ερασιτέχνης.

Τούτο δε, δεν μπορεί να αλλάξει με μία υποτιθέμενη νέα νομοθετική ρύθμιση, καθότι δεν γίνεται να "αποχαρακτηριστεί" μία περιοχή -και μάλιστα στο κέντρο της Αθήνας- από χώρο πρασίνου. Διότι στην πρώτη προσφυγή, η όποια νομοθετική ρύθμιση θα πέσει σαν... τραπουλόχαρτο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Και, δυστυχώς, όσο κι αν απ’ την ΠΑΕ σχεδιάζουν στις επόμενες ημέρες να κάνουν (από κοινού με τη διοίκηση του Ερασιτέχνη) ραντεβού με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να θέσουν επί τάπητος ένα τέτοιο σενάριο και να προσπαθήσουν να εξαντλήσουν τις πιθανότητες "παρέμβασης", το εν λόγω σενάριο δεν είναι ρεαλιστικό.

Δυστυχώς, η μάχη για την προοπτική της "νέας Λεωφόρου" χάθηκε πριν από χρόνια, όταν δημιουργήθηκε όλο αυτό το δαιδαλώδες τοπίο συμφερόντων πάνω στη "Διπλή Ανάπλαση". Και μαζί της "εγκλωβίστηκε" και το "Απόστολος Νικολαΐδης".

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ (ΝΕΟ) ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, το μοναδικό πράγμα που μπορεί να κάνει ο Παναθηναϊκός στο ποδοσφαιρικό γήπεδο, στον "Τάφο του Ινδού" και στο κολυμβητήριο κάτω από τη Θύρα 14, είναι να βγάλει άδεια επισκευών, για λόγους ασφάλειας και υγιεινής. Ότι δηλαδή προβλέπεται για ένα κτίσμα που βρίσκεται σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί "πράσινη" και φιλοξενεί κόσμο.

Μάλλον... ακραίο λοιπόν -μετά τα όσα αναλύθηκαν πιο πάνω- να μιλάμε για προθέσεις κατάθεσης αιτήματος για κονδύλια 20 εκατ. € απ’ την Περιφέρεια, για ανακατασκευή της Λεωφόρου κ.ο.κ.

Δεδομένα, ο Αλαφούζος τα γνωρίζει όλα αυτά πολύ καλά, μέσω των συνεργατών του. Δεν γίνεται να μην τα γνωρίζει... Όμως ήταν διατεθειμένος εξαρχής να παίξει και το συγκεκριμένο επικοινωνιακό χαρτί λίγο πριν την τελική κουβέντα με τη δημοτική αρχή για το Βοτανικό. Διότι πάντα σ’ αυτές τις συζητήσεις -ειδικά οι πολιτικοί- μετρούν πολύ το επικοινωνιακό.

Αν δεν αλλάξει κάτι στην ατζέντα και στο πρόγραμμα των Γιάννη Αλαφούζου και Κώστα Μπακογιάννη, αυτή η αναλυτική κουβέντα γύρω από το γηπεδικό, θα επαναληφθεί την Πέμπτη 30/7.

Κι εκεί, απ’ αυτά που θα ακούσει ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ επί των τελικών, προτεινόμενων όρων εισόδου της παναθηναϊκής "οικογένειας" στο Βοτανικό, θα φανεί το πόσο αποτελεσματικός ήταν εντέλει ο "κριός" της Λεωφόρου...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ