ΕΛΛΑΔΑ

Wakeboard: Συνέντευξη του Δημήτρη Φατσή για την διοργάνωση του GRAND RESORT LAGONISSI WAKEBOARD CUP 2024

"A wakeboarder catches air during a sunrise session on Lake Pend Oreille, near Sandpoint, Idaho"
"A wakeboarder catches air during a sunrise session on Lake Pend Oreille, near Sandpoint, Idaho" GETTY IMAGES

Ο Δημήτρης Φατσής μιλά στο SPORT24 για το αναμενόμενο Grand Resort Lagonissi WAKEBOARD CUP 2024 που διεξάγεται στις (14/9), ενώ επίσης αναφέρεται στην εμπειρία του αθλήματος και δίνει συμβουλές σε όλους για τα μυστικά της τέχνης.

To WAKEBOARDCUP 2024 γίνεται για πρώτη φορά στην GrandBeach του GRANDRESORTLAGONISSI, το διήμερο 14 και 15 Σεπτεμβρίου, και υπόσχεται μία συναρπαστική εμπειρία για τους λάτρεις της θάλασσας, με τον διαγωνισμό να διεξάγεται από τον Όμιλο Θαλασσίου Σκι Βάρκιζας και υπό την αιγίδα της ΕΟΘ.ΣΚΙ.

Ο Δημήτρης Φατσής, όντας προπονητής, αλλά και αθλητής Wakeboard του Ομίλου, μιλά για την εμπειρία του στου άθλημα, το οποίο ολοένα και κερδίζει έδαφος στις ελληνικές καρδιές, δίνει συμβουλές για τους νέους στο άθλημα και φυσικά σχολιάζει τις προσδοκίες του για τον απόλυτο διαγωνισμό Wakeboard.

1) Πως και πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το Wakeboard? Ποιο ήταν το ερέθισμα για αυτή την ενασχόληση και ποια η συνολική εμπειρία σας;

Το ερέθισμα για να ασχοληθώ με το wakeboard προέκυψε από την αγάπη μου για τα θαλάσσια σπορ και την επιθυμία μου να συνδυάσω τη φυσική κατάσταση με την αίσθηση ελευθερίας που προσφέρει το άθλημα. Αρχικά, ως απόφοιτος των ΤΕΦΑΑ Αθηνών με κατεύθυνση το θαλάσσιο σκι, είχα ήδη μια ισχυρή βάση σε σχετικά αθλήματα. Όταν πρωτοήρθα σε επαφή με το wakeboard πριν από 20 χρόνια, με κέρδισε αμέσως η δυναμική και η ένταση του αθλήματος. Στην πορεία, κατάφερα να αγωνιστώ σε πανελλήνιο, πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, με σημαντικές διακρίσεις.

Ως προπονητής, έχω την τύχη να συνεργάζομαι με κορυφαίους αθλητές της Ελλάδας που έχουν διακριθεί σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια με έχει βοηθήσει να κατανοήσω σε βάθος τις απαιτήσεις του αθλήματος και να υποστηρίζω τους αθλητές μου στο να εξελιχθούν σε κορυφαίο επίπεδο. Η συνδυαστική εμπειρία αθλητή και προπονητή με έχει εμπλουτίσει όχι μόνο τεχνικά αλλά και στην κατανόηση της ψυχολογίας και της στρατηγικής του αθλήματος.

2) Ποιες είναι οι ελάχιστες δεξιότητες που πρέπει να έχει κάποιος για να ασχοληθεί με το άθλημα και να σταθεί αξιοπρεπώς και ποιες για να ξεχωρίσει;

Για να ξεκινήσει κάποιος το wakeboard, απαιτούνται βασικές αθλητικές δεξιότητες, όπως καλή ισορροπία, αντοχή και συγκέντρωση. Το σημαντικότερο όμως είναι η θέληση και η υπομονή, καθώς το άθλημα απαιτεί συνεχή εκμάθηση. Για να ξεχωρίσει ένας αθλητής, χρειάζεται να δουλέψει με μεθοδικότητα και συνέπεια πάνω σε τεχνικές, όπως τα άλματα, τα spins (περιστροφές) και τα inverts (τούμπες), αλλά και να αναπτύξει δυναμική σκέψη, αθλητική πειθαρχία και προσαρμοστικότητα στις συνθήκες του νερού.

3) Πόσο απαιτητικό είναι το wakeboard ως προς τις προπονήσεις και το χρόνο που αφιερώνουν οι αθλητές για την προετοιμασία τους;

Το wakeboard είναι απαιτητικό σε φυσική κατάσταση και τεχνική. Οι αθλητές προπονούνται τακτικά, συνήθως 4-5 φορές την εβδομάδα, για να βελτιώσουν τη δύναμη, την αντοχή και την τεχνική τους. Οι κορυφαίοι αθλητές περνούν πολλές ώρες στο νερό και στο γυμναστήριο, δουλεύοντας τη σωματική τους κατάσταση, την ισορροπία και τη συνολική τους προετοιμασία για αγώνες. Η συστηματική και μακροχρόνια εξάσκηση είναι το κλειδί για την επιτυχία.

Ταυτόχρονα στο άθλημα μπορούν να εκπαιδευτούν άνθρωποι όλων των ηλικιών που θέλουν να μάθουν τα βασικά για ψυχαγωγικούς λόγους χωρίς να ασχοληθούν σε αγωνιστικό επίπεδο. Το άθλημα είναι άκρως διασκεδαστικό και προσφέρει στιγμές αδρεναλίνης και ευεξίας.

4) Τι θα συμβουλεύατε τους νέους αθλητές;

Θα τους συμβούλευα να παραμείνουν αφοσιωμένοι, υπομονετικοί και, πάνω από όλα, να απολαμβάνουν την κάθε στιγμή στο νερό. Το wakeboard είναι ένα άθλημα που απαιτεί χρόνο για να αποκτήσεις τις βασικές δεξιότητες και, στη συνέχεια, να εξελιχθείς σε υψηλότερο επίπεδο. Ωστόσο, το συναίσθημα της προόδου και η ικανοποίηση που προσφέρει η κατάκτηση νέων τεχνικών είναι πραγματικά ανεκτίμητα. Είναι σημαντικό οι αθλητές να εμπιστεύονται τον εαυτό τους και την καθοδήγηση του προπονητή τους. Η αγάπη για το άθλημα είναι αυτό που θα τους κρατήσει αφοσιωμένους και θα τους δώσει τη δύναμη να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που θα συναντήσουν στην πορεία τους.

5) Τι αναμένετε από τους αγώνες στο WAKEBOARD CUP 2024 που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Grand Beach του ξενοδοχείου Grand Resort Lagonissi;

Το GRL WAKEBOARD CUP 2024 αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την προβολή του wakeboard στην Ελλάδα και για την ανάδειξη ταλέντων. Αναμένουμε υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού, με αθλητές από όλη την Ελλάδα να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Οι αγώνες έχουν οργανωθεί σε τρεις κατηγορίες δεξιοτήτων, novice (αρχάριοι), intermediate (μεσαίο επίπεδο) και advanced (προχωρημένο επίπεδο). Η τοποθεσία είναι ιδανική και πιστεύω ότι το θέαμα θα είναι εξαιρετικό για τους θεατές. Προσωπικά, ανυπομονώ να δω την εξέλιξη των αθλητών μας και τις προσπάθειες που θα παρουσιάσουν στο νερό.

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ