ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Νίκος Ηλιάδης, ο αρχιτέκτονας πίσω από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού τζούντο

Ολυμπιακοί Αγώνες: Νίκος Ηλιάδης, ο αρχιτέκτονας πίσω από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού τζούντο
INTIME SPORTS

Ο Θοδωρής Τσελίδης έγραψε ιστορία καθώς κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 90 κιλών του τζούντο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Πίσω από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Ελλάδας στο άθλημα είναι ο Νίκος Ηλιάδης, ο προπονητής του Τσελίδη, της Ελισάβετ Τελτσίδου και του θρυλικού Ηλία Ηλιάδη (χρυσός Ολυμπιονίκης 2004, χάλκινος Ολυμπιονίκης 2012).

Ο Θοδωρής Τσελίδης στέφθηκε χάλκινος Ολυμπιονίκης στην κατηγορία των 90 κιλών στο τζούντο και χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο μετάλλιο στο "Παρίσι 2024". Σε αυτήν την σπουδαία προσπάθεια ο Τσελίδης είχε ως καθοδηγητή του τον Νίκο Ηλιάδη, τον προπονητή της Εθνικής ομάδας τζούντο που έχει και είχε υπό την επίβλεψή του τους μεγαλύτερους αθλητές στο άθλημα στην Ελλάδα (σ.σ προπονητής Ηλία Ηλιάδη/ Ελισάβετ Τελτσίδου).

Ο Νίκος Ηλιάδης, είναι Έλληνας πόντιος της Γεωργίας, εκεί πέρασε τα νεανικά του χρόνια και το 1993 ήρθε στην Ελλάδα, όπου ανέλαβε καθήκοντα επικεφαλής προπονητή στην Εθνική ομάδα τζούντο από τον Οκτώβριο του 2000. Το 2018, ήταν το έτος που έγινε η αρχή της συνεργασίας του με τον Θοδωρή Τσελίδη για να ακολουθήσουν οι επόμενες κορυφαίες στιγμές της συμπόρευσής τους.

" Είχα στο μυαλό μου ότι αν γινόμουν καλός τζουντόκα, θα δοκιμάσω τον εαυτό μου για την Ελλάδα για να πάω στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 2017 πήρα ασημένιο μετάλλιο στο ρωσικό πρωτάθλημα και είπα ότι 'αυτό είναι καλό αποτέλεσμα, τώρα μπορώ να παλέψω για την Ελλάδα'. Το 2018 κάλεσα τον Νίκο Ηλιάδη, τον ρώτησα αν μπορώ να παλέψω για την Ελλάδα και μου είπε ναι, με βοήθησε. Από το 2018 αγωνίζομαι για την Ελλάδα", ανέφερε ο χάλκινος Ολυμπιονίκης, Θοδωρής Τσελίδης σε συνέντευξή του στο SPORT24.

Το 2000, ο Νίκος Ηλιάδης, υιοθέτησε τον Ηλία Ηλιάδη από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Γεωργία, έγινε προπονητής του και τον βοήθησε να χαράξει χρυσές στιγμές στην ιστορία του ελληνικού τζούντο.

Ο Ηλίας Ηλιάδης, τέσσερα χρόνια αργότερα έγινε χρυσός Ολυμπιονίκης στην Αθήνα το 2004 στην κατηγορία των 81 κιλών, το 2012 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ο έλληνας τζουντόκα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 90 κιλών στο τζούντο. Ο Τσελίδης μαζί με τον Ηλιάδη έχουν φέρει στην Ελλάδα συνολικά τα τρία μετάλλια που υπάρχουν στο άθλημα του τζούντο.

Θυμίζουμε ότι υπό την καθοδήγηση του Νίκου Ηλιάδη, ο Ηλίας Ηλιάδης πέρα από τα Ολυμπιακά μετάλλια, έχει υπάρξει και τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής (2010,2011, 2014) και πρωταθλητής Ευρώπης ( 2004, 2011). Σήμερα, ακολουθώντας τα βήματα του Νίκου Ηλιάδη, ο Ηλίας Ηλιάδης είναι Ομοσπονδιακός προπονητής της ομάδας τζούντο του Ουζμπεκιστάν.

Ο Νίκος Ηλιάδης είναι ο προπονητής και της Ελισάβετ Τελτσίδου, η οποία έχει συμπληρώσει δύο συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες (σ.σ. Τόκιο 2021-7η θέση, Παρίσι 2024) και έχει σημαντικές διακρίσεις στο παλμαρέ της.

Το SPORT24 στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024

Όλα τα νέα και ειδήσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι είναι εδώ! Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων και παρακολούθησε live την εξέλιξη των αθλημάτων και την κατάταξη των μεταλλίων στο Olympic Games
Matchcenter.

Κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24, αλλά και στο Youtube κανάλι μας για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2024 ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΕΛΙΔΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ