ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες, Θοδωρής Τσελίδης: Ο γιος του Νίκου και της Φατιμά, ένας ποιητής στο τατάμι

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ / ΠΑΡΙΣΙ 2024 / 5η ΗΜΕΡΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ / ΠΑΡΙΣΙ 2024 / 5η ΗΜΕΡΑ EUROKINISSI SPORTS

Η Μαρία Καούκη γράφει στο SPORT24 για το παιδί του Καυκάσου που έβαλε την Ελλάδα στον πίνακα των μεταλλίων, τον Θοδωρή Τσελίδη. Ποιος είναι, πού μεγάλωσε, τι σπούδασε και τα χόμπι του.

Στη βόρεια πλευρά του Μεγάλου Καυκάσου, κοντά στην κοιλάδα του ποταμού Τέρεκ έζησε μέχρι τα 20 χρόνια του ο Θόδωρος Τσελίδης, ο τζουντόκα που έβαλε την Ελλάδα στον πίνακα μεταλλίων των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Πρόκειται για έναν 28χρονο με συμπεριφορά τζέντλμαν στο τατάμι, περισσότερο ίσως κι απ' ό,τι απαιτεί το ευγενές άθλημα του τζούντο. Το διαπιστώσαμε από τον τρόπο με τον οποίο ασπαζόταν τους αντιπάλους -αλλά και καλούς φίλους- του, μετά τις νίκες του στην κατηγορία των -90 κιλών, όπως επίσης και τη στιγμή που ιπποτικά έδειξε τον δακρυσμένο προπονητή του Νίκο Ηλιάδη, μετά την κατάκτηση του χάλκινου Ολυμπιακού μεταλλίου.

Ο χαμογελαστός γιος της Φατιμά και του Έλληνα, Νίκου Τσελίδη, γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου του 1996. Μεγάλωσε στο Βλαδικαυκάζ της Βόρειας Οσετίας, όπου τον γνώρισαν ως Φίοντορ Νικολάιεβιτς (δηλαδή ο γιος του Νικολάι) Τσελίντι.

Το Βλαδικαυκάζ, το οποίο μεταφράζεται ως “κυρίαρχος του Καυκάσου”, είναι μία από τις πόλεις που υποδέχθηκαν Έλληνες Ποντίους μετανάστες. Μάλιστα, ήταν από τις πιο φιλόξενες για την ελληνική κοινότητα, η οποία κατόρθωσε να προοδεύσει και να αποκτήσει αρκετά δυναμική παρουσία με τους Έλληνες να λαμβάνουν σημαντικά πόστα ακόμα και ως αξιωματούχοι του στρατού.

Ο Θοδωρής Τσελίδης άρχισε να πειραματίζεται με τον αθλητισμό και κυρίως με την ελληνορωμαϊκή πάλη στη γενέτειρά του.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Όμως, γρήγορα μεταπήδησε στο σάμπο που του ταίριαξε καλύτερα. Η λέξη σάμπο είναι συντομογραφία της “αυτοάμυνας χωρίς όπλα” στα ρωσικά. Πρόκειται για μια ρωσική εκδοχή της πάλης, αγαπημένη μάλιστα του μαυροζωνά, Βλάντιμιρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει ιδιαίτερη αδυναμία και στο τζούντο, στο οποίο ο Τσελίδης άρχισε να αφοσιώνεται από την ηλικία των 15 ετών.

Εκεί, στη Βόρεια Οσετία γνώρισε το άθλημα που τον έστεψε χάλκινο Ολυμπιονίκη. Μάλιστα το 2017 έγινε δευτεραθλητής Ρωσίας στην κατηγορία του και ένα χρόνο μετά άρχισε να προπονείται υπό τις οδηγίες του μετρ του αθλήματος που πλέον έχει τρία Ολυμπιακά μετάλλια ως προπονητής, του Νίκου Ηλιάδη. Αφότου κατέκτησε τη δεύτερη θέση κάλεσε τον κ. Ηλιάδη και τον ρώτησε για το ενδεχόμενο να αγωνιστεί με τα ελληνικά χρώματα. Η απάντηση ήταν καταφατική και τότε άρχισε η συνεργασία των δύο αντρών.

Προπονήθηκε δίπλα στον κόουτς των μεταλλίων και άρχισε να γίνεται γνωστός στο διεθνές στερέωμα του τζούντο με το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε το 2018 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Τη ζωή του τη μοιράζει ανάμεσα στην Ελλάδα και στον τόπο όπου μεγάλωσε, έχει τις παρέες του, τους γιατρούς του που τον φρόντισαν και τον παρακολουθούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας του προς το χάλκινο μετάλλιο.

Μάλιστα, από χθες και τα ρωσικά μέσα αναφέρονται στην πορεία του ελληνικής καταγωγής τζουντόκα που έμαθε το άθλημα στα μέρη τους, αλλά αγωνίστηκε και στα εθνικά τους πρωταθλήματα.

Το ρωσικό sport24.ru σε αφιέρωμά του στον Θοδωρή Τσελίδη αναφέρει: "Ο Φίοντορ γεννήθηκε στην πρωτεύουσα της Βόρειας Οσετίας (Βλαδικαυκάζ) το 1996 και πατέρας του είναι ο Έλληνας. Νικολάι Τσελίντι. Ένα χρόνο μετά την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο ρωσικό πρωτάθλημα αποφάσισε να αγωνιστεί με τα χρώματα της πατρίδας του πατέρα του".

Ο υπναράς Θοδωρής -όπως τον χαρακτηρίζει ο προπονητής του Νίκος Ηλιάδης- ήταν αυτός που έβγαλε τη χώρα μας από το λήθαργο των πρώτων ημερών και ενθουσίασε την ελληνική αποστολή με τη διάκρισή του. Πρόκειται για ένα γλυκό παιδί, που τρέφει μεγάλο σεβασμό στη μητέρα του, στην οποία αφιέρωσε το μετάλλιό του για να την ευχαριστήσει για τους κόπους που έκανε προκειμένου να μεγαλώσει τον ίδιο και τα δύο αδέρφια του. Είναι χαμηλών τόνων, αγαπά την ποίηση και τη λογοτεχνία.

Αντί, για δική του φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιεί μια ασπρόμαυρη του αγαπημένου του Ρώσου ποιητή και θεατρικού συγγραφέα, Βλάντιμιρ Μαγιακόφσκι. “Είναι ένας από τους καλύτερους”, δήλωσε σε συνέντευξή του ο χάλκινος Ολυμπιονίκης για τον γεννημένο στο Μπαγκντάτι της Γεωργίας ποιητή, ο οποίος όμως έζησε στη Μόσχα, έδειξε την αγάπη του στη μαρξιστική λογοτεχνία και υπηρέτησε στους Μπολσεβίκους.

Ο 28χρονος τζουντόκα του ΠΑΟΚ που μιλάει ρωσικά και καλά αγγλικά σπούδασε οικονομικά στο North Ossetian State University και εκτός από την ποίηση αγαπάει και τα βιντεοπαιχνίδια, όπως ο Μίλτος Τεντόγλου. Έχει δύο αδέρφια, τον Γιώργο που γεννήθηκε στην Ελλάδα και τη Μαρίνα. Ο Γιώργος γεννήθηκε την περίοδο που οι γονείς του είχαν μεταναστεύσει στη χώρα μας. Ωστόσο δεν κατόρθωσαν να ορθοποδήσουν στη Θεσσαλονίκη, όπου εγκαταστάθηκαν και επέστρεψαν στο Βλαδικαυκάζ. Ο προσηνής Θοδωρής ή και Φίοντορ -όπως συστήνεται ο ίδιος όταν μιλάει στους ξένους εκπροσώπους του Τύπου- είναι από τους πιο αγαπητούς Έλληνες αθλητές της Ολυμπιακής ομάδας.

Το μότο του είναι "μη σε νοιάζει τι λένε οι άλλοι".

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2024 ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΕΛΙΔΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ