X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Απόστολος Χρήστου: Αυτός είναι ο 27χρονος ασημένιος κολυμβητής, που πραγματοποίησε όλα τα όνειρά του το 2024

Ο Απόστολος Χρήστου φιλάει το ασημένιο μετάλλιο © 2024 MATTHIAS SCHRADER / AP IMAGES

Το 2024 ήταν σίγουρα η χρονιά πραγματοποίησης πολλών ονείρων για τον Απόστολο Χρήστου. Μια χρονιά που κορυφώθηκε με την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στα 200 μ ύπτιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Όμως, το άστρο του κορυφαίου εν ενεργεία Έλληνα κολυμβητή, λάμπει ήδη μία δεκαετία.

Ο 27χρονος Ευρωπαίος θεός του ύπτιου στυλ θα θυμάται το 2024 ως χρονιά πραγματοποίησης πολλών ονείρων. Άρχισε με την κατάκτηση του πρώτου του μεταλλίου του σε παγκόσμιο πρωτάθλημα (χάλκινο) και συνεχίστηκε με την 4η θέση του στον τελικό των 100μ. ύπτιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Αυτή ήταν το καλύτερο πλασάρισμα Έλληνα κολυμβητή στα αγωνίσματα της πισίνας μετά την πέμπτη θέση του Σπύρου Γιαννιώτη στα 1.500μ. ελεύθερο το 2004, στην Αθήνα. Το όνειρο δεν σταμάτησε όμως εκεί, αφού ο Χρήστου βρήκε τη δύναμη -ψυχικά κυρίως- και κατάφερε να ανέβει τελικά στο βάθρο, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στα 200μ ύπτιο, κάνοντας πανελλήνιο ρεκόρ με χρόνο 1:54:82. Πέτυχε κάτι μεγαλειώδες!

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η αγωνιστική ποιότητά του είχε γίνει κάτι περισσότερο από αντιληπτή πριν από δέκα χρόνια. Ήταν 10 Ιουλίου του 2014 όταν εκείνο το 18χρονο παλικαράκι από την Πετρούπολη τερμάτισε σε 54.03 και έγινε παγκόσμιος ρέκορντμαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ντόρντρεχτ. “Εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσα να νιώσω αυτό που είχε συμβεί. Δεν μπορούσα να το καταλάβω. Σταμάτησε να λειτουργεί το μυαλό μου, επειδή δεν περίμενα ότι μπορώ να τα καταφέρω. Βρέθηκα σε μία κατάσταση λίγο περίεργη. Ήμουν χαρούμενος για κάτι που δεν είχα φανταστεί ότι μπορεί να συμβεί. Στην προπόνηση κολυμπούσα γρήγορα, αλλά η υπέρβαση έγινε στους αγώνες. Το παγκόσμιο ρεκόρ σού προκαλεί διαφορετικά συναισθήματα από μια νίκη. Προσθέτει κάτι. Είναι κάτι πιο μεγάλο και μακρινό από τη νίκη. Μια διαχρονική επιτυχία. Μένει σε μια λίστα το όνομά σου. Και την επόμενη μέρα να καταρριφθεί, υπήρξε ως παγκόσμιο ρεκόρ. Μένεις στην ιστορία. Και τα μετάλλια μένουν, αλλά είναι μία άλλου τύπου επιβεβαίωση. Το ρεκόρ είναι εκείνη τη στιγμή η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών που έχει συμβεί. Αν μπεις στη διαδικασία να το σκεφτείς είναι απίστευτο”, εξομολογήθηκε για τη στιγμή που έγινε παγκόσμιος ρέκορντμαν -πολλά χρόνια αργότερα- στο Oneman.

Και να σκεφτεί κανείς ότι ο κορυφαίος Έλληνας κολυμβητής, όταν ήταν μικρός δυστροπούσε κάθε φορά που πήγαινε στο κολυμβητήριο, επειδή τον δυσκόλευε το κολύμπι. Ασχολήθηκε για πρώτη φορά με το άθλημα σε ηλικία επτά ετών, έπειτα από προτροπή των γονιών του που τον οδήγησαν στον Αίολο Πετρούπολης και επί δύο χρόνια προσπαθούσε να αποφύγει το χλωριωμένο νερό. Ένιωθε ότι δεν τα καταφέρνει με το άθλημα.

Όλα άλλαξαν μετά την πρώτη συμμετοχή του σε αγώνες, όταν δηλαδή μπολιάστηκε με το κίνητρο της νίκης. Στα 15 του άρχισε να δουλεύει πιο εντατικά στον ΓΣ Περιστερίου. Τότε, κατέκτησε τον πρώτο πανελλήνιο τίτλο του και ο ρυθμός της δουλειάς του στο νερό αυξήθηκε κι άλλο, όταν εξασφάλισε τις σπουδές του με το δικαίωμα του άνευ. Έτσι απαλλάχθηκε από αυτό το άγχος και μπόρεσε να αφοσιωθεί πλήρως στην κολύμβηση.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ένα χρόνο αργότερα (2014), πήγε στον Ολυμπιακό και πέτυχε το παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων με προπονητή τον Νίκο Γέμελο. Ένα χρόνο αργότερα τον ανέλαβε ο Παναγιώτης Βελέντζας και σταδιακά ο Απόστολος απέκτησε μια μοναδική συνέπεια στη σχέση του με το βάθρο των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, ενώ φέτος πανηγύρισε το πρώτο του μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα τερματίζοντας τρίτος στον τελικό των 100μ. ύπτιο, στην Ντόχα.

Πλέον, δεν είναι πια το παιδί που δεν τα κατάφερνε με το κολύμπι αλλά ο 27χρονος που νιώθει παράξενα εκτός πισίνας. Ο γεννημένος την 1 Νοεμβρίου του 1996 αθλητής του Παναγιώτη Βελέντζα ομολογεί ότι οι δραστηριότητες εκτός νερού δεν του φαίνονται το ίδιο εύκολες.

“Μπορεί να μοιάζει περίεργο, όμως είναι μια πραγματικότητα. Εμένα ακόμα και το περπάτημα δεν μου είναι τόσο εύκολο και βολικό. Δεν θα περπατήσω πολύ, αναφέρομαι σε μια μεγάλη βόλτα με τα πόδια. Θα την κάνω, αλλά νιώθω περίεργα όταν περπατάω, σε σύγκριση με κάποιον που δεν κάνει ό,τι εγώ ή και τίποτα. Πολλοί νομίζουν ότι αν είσαι πρωταθλητής μπορείς να κάνεις τα πάντα. Είναι λάθος. Όμως, beach volley με την παρέα μου μπορώ να παίξω. Με βοηθάει και το ύψος μου (1,98μ.)”.

Ο Απόστολος δεν θέλει να αφήνει ούτε λεπτό αναξιοποίητο στο πρόγραμμά του και προσπαθεί να κάνει την κάθε ώρα να μετράει, ίσως γι' αυτό να αγανάκτησε με τον οδηγό του πούλμαν που χάθηκε στους δρόμους του Παρισιού, με αποτέλεσμα να φτάσει με καθυστέρηση στην προπόνησή του. Είναι πολύ πειθαρχημένος, ενώ κατάφερε να ολοκληρώσει και τις σπουδές του στα ναυτιλιακά.

Δίνει έμφαση στη λεπτομέρεια και προκειμένου να προσεγγίσει τους μεγάλους στόχους του συνεργάζεται με μια ομάδα επιστημόνων. Καταγράφει σε βίντεο το κολύμπι του σε μέγιστη απόδοση με κάμερες μέσα στο νερό, προκειμένου να διαπιστώσει τα περιθώρια βελτίωσης στις κινήσεις του. Κάνει τακτικά εξετάσεις ώστε να διαπιστώσει τις τιμές στους δείκτες κόπωσης και να προσαρμόσει ανάλογα την προπόνησή του και τρώει πέντε γεύματα την ημέρα με χαμηλά λιπαρά.

NANTERRE, FRANCE - AUGUST 01: Gold Medalist Hubert Kos of Team Hungary (C), Silver Medalist Apostolos Christou of Team Greece (L) and Bronze Medalist Roman Mityukov of Team Switzerland (R) pose for a selfie on the podium during the Swimming medal ceremony after the Men's 200m Backstroke Final on day six of the Olympic Games Paris 2024 at Paris La Defense Arena on August 01, 2024 in Nanterre, France. (Photo by Adam Pretty/Getty Images) OLI SCARFF, GETTYIMAGES

Οι διακρίσεις του Απόστολου Χρήστου

Ολυμπιακοί Αγώνες

2024 Παρίσι - ασημένο, 200μ ύπτιο

Παγκόσμιο πρωτάθλημα
2024 Ντόχα – χάλκινο, 100μ ύπτιο

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα
2022 Ρώμη – χρυσό, 50μ ύπτιο
2022 Ρώμη – αργυρό, 100μ ύπτιο
2021 Βουδαπέστη – χάλκινο, 100μ ύπτιο
2018 Γλασκόβη – χάλκινο, 100μ ύπτιο
2016 Λονδίνο – χάλκινο, 100μ ύπτιο

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (πισίνα 25μ.)
2021 Καζάν – χάλκινο, 100μ ύπτιο

Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων
2013 Ντουμπάι – χρυσό, 100μ ύπτιο

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων
2014 Ντόρντρεχτ – χρυσό, 100μ ύπτιο
2014 Ντόρντρεχτ – αργυρό, 50μ ύπτιο
2014 Ντόρντρεχτ – αργυρό, 200μ ύπτιο
2013 Πόζναν – χάλκινο, 50μ ύπτιο

Το SPORT24 στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024

Όλα τα νέα και ειδήσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι είναι εδώ! Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων και παρακολούθησε live την εξέλιξη των αθλημάτων και την κατάταξη των μεταλλίων στο Olympic Games
Matchcenter.

Κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24, αλλά και στο Youtube κανάλι μας για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2024 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ