X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Χούμας: "Οι ημιτελικοί είναι σαν κατάκτηση μεταλλίων"

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2017 (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο εθνικός προπονητής κολύμβησης μίλησε για το Παγκόσμιο της Βουδαπέστης και τόνισε ότι κάθε πρόκριση Έλληνα σε ημιτελικό ισοδυναμεί με μετάλλιο.

Ο εθνικός προπονητής κολύμβησης και τεχνικός σύμβουλος της ΚΟΕ, Χρήστος Χούμας, αναφέρεται στους στόχους της Ομοσπονδίας στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης, αναγνωρίζει το δύσκολο του εγχειρήματος και μιλάει για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κολύμβησης.

Ο εθνικός προπονητής κολύμβησης και τεχνικός σύμβουλος της ΚΟΕ, Χρήστος Χούμας, αναφέρεται στους στόχους της Ομοσπονδίας στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης, αναγνωρίζει το δύσκολο του εγχειρήματος και μιλάει για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κολύμβησης.

"Πάνω απ' όλα δίνουμε στους κολυμβητές μας τη δυνατότητα να αγωνιστούν στο κορυφαίο γεγονός της κολύμβησης μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016", τόνισε αρχικά για την προσπάθεια της ελληνικής ομάδας στην Ουγγαρία.

"Είναι πολύ μεγάλος στόχος και είμαστε σίγουροι ότι θα προσπαθήσουν όλοι για το καλύτερο. Το πρωταρχικό είναι να προσπαθήσουν να επαναλάβουν τις ατομικές επιδόσεις τους, οι οποίες είναι υψηλές, γιατί όλοι συμμετέχουν στο παγκόσμιο με το Α' όριο (υψηλό) της FINA. Από εκεί και πέρα, η φιλοδοξία είναι να έχουν συμμετοχή στους ημιτελικούς και στον τελικό των αγωνισμάτων τους. Συμμετέχοντας, δε, σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση, στο μυαλό και στις επιθυμίες μας είναι να υπάρξει η δυνατότητα επίτευξης χρόνου για μετάλλιο".

Η Εθνική συγκροτείται από 12 μέλη, με τις φιλοδοξίες και τις δυνατότητες προφανώς να διαφοροποιούνται από αθλητή σε αθλητή. Απ' όλα τα παιδιά, ρεαλιστικά πόσοι μπορούν ενδεχομένως να διεκδικήσουν παρουσία σε τελικό;

"Στην κολύμβηση πρέπει να πούμε απ' την αρχή ότι η συμμετοχή σε ημιτελικό, στους 16 δηλαδή του αγωνίσματος και σε τελικό, είναι μέγιστη διάκριση. Χαρακτηριστικά να σας πω ότι στα 100μ. ελεύθερο συμμετέχουν 120 κολυμβητές, οι οποίοι προκρίθηκαν μέσα από την επίτευξη ορίων, είτε του Α' είτε του Β' που είχαν θεσπιστεί".

"Είναι γνωστό ότι το επίπεδο του αθλήματος είναι πολύ υψηλό, είναι τρομερά ανταγωνιστικό. Ξεπηδούν ενίοτε αθλητές από τις πιο άγνωστες χώρες, οι οποίοι βρίσκονται σε υψηλό απόδοσης κι έχουν δυνατότητες διάκρισης, ακόμη και σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Πολλά είναι τα παραδείγματα από το παρελθόν, με χαρακτηριστικό του Νέστι απ' το Σουρινάμ, ο οποίος κέρδισε χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Τέτοια είναι συνήθη φαινόμενα στο άθλημά μας".

"Κι έκανα αυτήν την αναφορά, γιατί ακριβώς αν κάποιος βρεθεί στους ημιτελικούς, είναι πολύ μεγάλη διάκριση. Υπάρχουν, λοιπόν, αρκετά παιδιά, μπορώ να τους απαριθμήσω, στα οποία προσβλέπει η ελληνική κολύμβηση, για το επιθυμητό. Ο Στέφανος Δημητριάδης 11ος στα 200μ. πεταλούδα στο Καζάν, ο Οδυσσέας Μελαδίνης, ο οποίος στο προηγούμενο Παγκόσμιο είχε συμμετάσχει στον ημιτελικό στα 50μ. ελεύθερο. Ο Απόστολος Χρήστου, ο οποίος έχει πετύχει στο παρελθόν παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία των εφήβων, αλλά έχει κατακτήσει και μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό του Λονδίνου πέρυσι. Ο Κριστιάν Γκολομέεβ επίσης, από τις κορυφαίες ελπίδες μας, 7ος στο Καζάν το 2015 στα 50μ. ελεύθερο. Ο Ανδρέας Βαζαίος, 13ος στα 200μ. μικτή ατομική πρόπερσι. Κι από τα κορίτσια η Νόρα Δράκου, 8η στα 50μ. ύπτιο το 2015 και η Άννα Ντουντουνάκη, 17η στους Ολυμπιακούς στα 100μ. πεταλούδας. Αν βρεθούν στην καλή τους μέρα, έχουν και τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις να πετύχουν αυτές τις διακρίσεις".

Η ομάδα συγκροτείται από παιδιά με μεγάλες εμπειρίες και συμμετοχές σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, αλλά και από νέα παιδιά, που αποτελούν το αύριο του αθλήματος. Οι φιλοδοξίες είναι διαφορετικές για κάθε κατηγορία συμμετεχόντων...

"Έτσι ακριβώς. Αυτήν τη στιγμή, η ομάδα είναι αρκετά υψηλού επιπέδου. Υπάρχουν αθλητές, οι οποίοι για κάποιους λόγους είτε προετοιμασίας είτε διαδικαστικούς, δεν βρίσκονται στην ομάδα. Όμως η ομάδα ωριμάζει σιγά σιγά. Προστίθενται νέοι κολυμβητές. Ο Δημήτρης Νέγρης είναι ένας από αυτούς. Ο Δημήτρης Δημητρίου, η Ηλέκτρα Βαρβάρα Λεμπλ είναι νέοι και θέλουμε να εξαντλήσουν τα περιθώρια. Η ομάδα πλαισιώνεται, με νέους ταλαντούχους κολυμβητές".

"Η κολύμβηση δεν είναι πλέον το άθλημα που ξέραμε στο παρελθόν, που σε μικρές ηλικίες έβγαιναν μεγάλες επιδόσεις, παγκόσμιες επιδόσεις. Τώρα πια, οι ηλικίες έχουν ανέβει υψηλά πολύ και σε μεγαλύτερη ηλικία κολυμβητές διακρίνονται στο κορυφαίο επίπεδο. Κανένας για παράδειγμα απ' τους κολυμβητές μας που συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό εφήβων – νεανίδων, δεν είναι στην ομάδα αυτή. Ο Παπαστάμος ήταν 4ος στο Ευρωπαϊκό, με επιδόσεις που θα μπορούσαν να τον φέρουν εδώ. Έγιναν άλλες επιλογές. Όλα αυτά έχουν να κάνουν και με τον σχεδιασμό της Ομοσπονδίας".

Ορόσημο αποτελεί το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο το 2005 στο Μόντρεαλ, στα 50μ. ύπτιο, του Άρη Γρηγοριάδη. Πόσο δύσκολο είναι να επαναληφθεί μια τέτοια επιτυχία; Κι ακόμη, δεδομένου ότι η σκυταλοδρομία 4Χ100μ. ελεύθερο έχει την 8η καλύτερη επίδοση μεταξύ όλων των συμμετεχουσών, αυτή είναι η μεγαλύτερη ελπίδα μας;

"Οι δυο σκυταλοδρομίες των ανδρών, η 4Χ100μ. ελεύθερο και η 4Χ100μ. μικτή ομαδική, έκαναν φοβερή παρουσία στο Ευρωπαϊκό τη χρονιά που πέρασε και οι οποίες είχαν πάρει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αντιλαμβάνεστε, μεγιστοποιείται η παρουσία αυτών των παιδιών στο ομαδικό αγώνισμα, γιατί το να είσαι στον 8ο χρόνο ή να μπαίνεις στον τελικό, σημαίνει ότι έχεις κερδίσει μια σειρά μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος".

"Μπορεί να είναι απ' έξω η Γερμανία, η Ιταλία, κλπ. Εκεί εστιάζονται οι ελπίδες μας. Αν τα παιδιά κολυμπήσουν σωστά, με καλές αλλαγές και ξεπεράσουν τον εαυτό τους, μπορούν να βρεθούν στον τελικό. Είναι ακόμη πιο σκληρός ο ανταγωνισμός εδώ, γιατί χώρες όπως η Κίνα, η Ολλανδία κ.ά. έχουν οργανώσει τις ομάδες τους. Έτσι, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε κι άλλες ομάδες εκτός από αυτές που ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες".

Στα 4Χ200μ. ελεύθερο, έχουμε μακρά απουσία...

"Διότι δεν βρέθηκαν τέσσερις κολυμβητές προκειμένου να συγκροτήσουν μια ισχυρή ομάδα και να συνεχίσουν την καλή παράδοση που είχε δημιουργήσει αυτή η ομάδα, η οποία είχε κολυμπήσει στον τελικό στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, έχει κατακτήσει μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, με εμβληματικούς κολυμβητές, τον Δημήτρη Μαγκανά, τον Σπύρο Γιαννιώτη, τον Γιάννη Κοκκώδη κ.ά.".

"Κάνουμε μια προσπάθεια με τα παιδιά που είναι στη Βουδαπέστη και με τον Δημήτρη Νέγρη να φέρουμε πάλι στην επικαιρότητα αυτήν την ομάδα, να αρχίσουν οι κολυμβητές να ενδιαφέρονται, οι προπονητές να καλλιεργήσουν ακόμη περισσότερο τα 200μ. ελεύθερο, ώστε να συγκροτηθεί μια καλύτερη ομάδα. Έχουμε πλέον και νέα στοιχεία στο άθλημά μας. Τώρα διεξάγονται και οι αγώνες mixed, δύο άνδρες, δύο γυναίκες, 4Χ100μ. ελεύθερο και 4Χ100μ. μικτή ομαδική. Τα αγωνίσματα αυτά μπαίνουν και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, γίνεται μια διεύρυνση και θα έχουμε ανάπτυξη και σ' αυτά. Θα πρέπει και η Ομοσπονδία να σχεδιάσει, αξιολογώντας και αυτά στο μέλλον".

Τι προσδοκούμε να δούμε σ' αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το οποίο προδιαγράφεται εξαιρετικά ανταγωνιστικό; Ποιες χώρες αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν;

"Πιστεύω θα είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό, δύσκολο και ενδιαφέρον Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Όλα τα μεγάλα ονόματα, πλην του τιμωρημένου Λόχτι ή τον Φελπς που έχει εγκαταλείψει την αγωνιστική δράση, όλοι οι άλλοι μεγάλοι κολυμβητές είναι στη Βουδαπέστη. Είναι σίγουρο ότι θα πρωταγωνιστήσουν οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ρωσία που σάρωσε πριν από δυο εβδομάδες στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εφήβων – νεανίδων, όλες έχουν ισχυρές ομάδες. Οι Ούγγροι που είναι οικοδεσπότες, με επικεφαλής τη Χόσου, οι Βρετανοί μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε πολλά αγωνίσματα, οι Γάλλοι εμφανίζουν μια κάμψη το τελευταίο διάστημα αλλά έχουν καλές μεμονωμένες περιπτώσεις κολυμβητών και βέβαια η Κίνα και όλες οι μεγάλες χώρες".

"Πάντως, αν προσμετρήσουμε ότι έχουμε δύο Αμερικανούς, δύο Ρώσους, δύο Αυστραλούς, ανά αγώνισμα σε κάθε τελικό, αλήθεια μένει καμιά θέση για τους άλλους; Ένας ημιτελικός στην κολύμβηση είναι μετάλλιο σε πολλά άλλα αθλήματα".

Πώς κρίνετε το "Ντούνα Αρένα";

"Το κολυμβητήριο είναι φανταστικό. Ένα εξαιρετικό αρχιτεκτονικό οικοδόμημα, μια εγκατάσταση τελειότητας, καινοτόμα. Η πισίνα θεωρείται ότι λόγω τεχνολογίας (σ.σ. υλικά, υπερχειλίσεις κλπ.), θα είναι γρήγορη. Κι έτσι το αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι οι κολυμβητές. Είναι πρώτα απ' όλα το συναίσθημα που νιώθουν αγωνιζόμενοι σε τέτοιες εγκαταστάσεις. Είναι η ψυχολογία που τους απογειώνει, όταν ξέρουν που θα βρεθούν. Οι βατήρες που θα χρησιμοποιηθούν είναι οι τελειότεροι κι όλα αυτά, μαζί με την ατμόσφαιρα που θα δημιουργηθεί και θα είναι ανεπανάληπτη από 12.000 φιλάθλους, οι οποίοι έχουν μεγάλη παράδοση, αγαπούν και γνωρίζουν το άθλημα. Είναι απίθανος ο αριθμός των διακρίσεων και των μεταλλίων που έχει κατακτήσει η Ουγγαρία".

"Με αφορμή αυτό θέλω να εκφράσω κι ένα παράπονο. Στη χώρα μας έχουμε να αναλάβουμε μεγάλες διοργανώσεις από το 2004. Αυτό είναι ένα μειονέκτημα, γιατί γενιές αθλητών περνάνε -και δεν αναφέρομαι μόνο στο δικό μας άθλημα- φεύγουν, εγκαταλείπουν τον αθλητισμό, χωρίς να τους δοθεί η δυνατότητα να αγωνιστούν μέσα στη χώρα τους. Έστω και μια φορά. Όπως δεν δίνεται η δυνατότητα και σε Έλληνες φιλάθλους να ζήσουν από κοντά όλες αυτές τις προσωπικότητες και τους μεγάλους αθλητές που παράγει το μεγαλύτερο κίνημα μετά από τη θρησκεία, το αθλητικό κίνημα".

"Καίτοι διαθέτουμε υποδομές, οι οποίες όμως έχουν εγκαταλειφθεί. Μας λυπεί αυτό, αλλά είναι μια πραγματικότητα. Και δεν ξέρω αν η Ουγγαρία έχει τόσες μεγάλες οικονομικές δυνατότητες. Να αναλαμβάνει τόσο μεγάλες διοργανώσεις. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Ο αθλητισμός είναι προσφορά στη νεολαία μας. Ας μην επηρεάζονται οι παράγοντες και οι ηγεσίες απ' την εικόνα που πολλές φορές παρουσιάζουν κάποια απ' τα αθλήματα. Δεν είναι αυτό ο αθλητισμός. Ο πραγματικός αθλητισμός είναι και τα ερασιτεχνικά αθλήματα, είναι τα δικά μας αθλήματα. Οι προηγμένες πολιτιστικά και πολιτισμικά χώρες, εκεί ρίχνουν το βάρος του ενδιαφέροντός τους".

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ