Δρυμωνάκος: "Γυμνάσου σωστά με crosswim"
Ο πρωταθλητής Ευρώπης στην κολύμβηση, Γιάννης Δρυμωνάκος, μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή "Πνίξτε τον φουνταριστό" με τον Μηνά Τσαμόπουλο και τον Γιώργο Θαναηλάκη. (AUDIO)
Ο πρώτος Έλληνας κολυμβητής που πήρε χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης το 2008, Γιάννης Δρυμωνάκος μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 για όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το crosswim.
Για το τι είναι το crosswim: «Eίναι κάτι που είδα πρώτη φορά στην Αμερική. Συνδυάζει αερόβια και αναερόβια προπόνηση. Το κάνουν πολλοί προπονητές σε ερασιτεχνικό και σε επαγγελματικό επίπεδο. Γυμνάζει όλο το σώμα και βοηθάει τους αθλητές να κολυμπήσουν πιο σωστά».
Για το τι ακριβώς περιλαμβάνει το πρόγραμμα προπόνησης: «Μέσα σε μια πισίνα υπάρχει εξοπλισμός από ελεύθερα βάρη, στρώματα και πολύ λίγα όργανα γυμναστικής. Στην ουσία έχει ελεύθερα βάρη. Το πρόγραμμα ξεκινάει με μικρή προθέρμανση. Μετά ακολουθεί η κολύμβηση στο νερό για να μάθεις να κολυμπάς πιο σωστά και να χειρίζεσαι τις ανάσες σου καλύτερα και τρίτον να ξεκινήσει το κανονικό σετ που διαρκεί 15-30 λεπτά. Συνήθως το σετ τελειώνει ανάλογα με την διάρκεια που θέλει να το βγάλει ο καθένας. Είναι στην λογική του crossfit που αφορά το πόσο γρήγορα θα βγάλει κάποιος το πρόγραμμα. Έχει πολύ μπες– βγες από την πισίνα».
Για το μέρος που γίνεται αυτή η προσπάθεια: «Είμαστε στο σχολείο Κωστέα – Γείτονα στην Παλλήνη. Εγώ συνεργάζομαι έτσι και αλλιώς με το σχολείο γιατί είμαι γυμναστής εκεί. Το πρόγραμμα είναι απογευματινό. Υπάρχει το site των εκπαιδευτηρίωνπου έχει αναλυτικά τα ωράρια. Βέβαια μπορεί κάποιος να ενημερωθεί και από τα social media και από το σχολείο. Είναι ανά μια ώρα το πρόγραμμα και στο τμήμα τώρα έχουμε 3-4 άτομα αλλά θέλω να φτάσουμε τα 15-20 άτομα».
Για το αν γίνονται αγώνες crosswim στο εξωτερικό: «Γίνονται και στο εξωτερικό. Το Crossfit διοργανώνει τέτοιους αγώνες. Στήνει σε μια παράλια τους εξοπλισμούς και μπαινοβγαίνει ο αθλητής στην θάλασσα ανάλογα με το σετ που έχει να κάνει».
Για το αν θα διοργανώσει αγώνες crosswim: «Είμαστε σε συνεργασία με το «Spetses Mini Marathon» να κάνουμε και εμείς κάτι παρόμοιο. Αρχές Σεπτεμβρίου θα κάνουμε και εμείς τον γύρο τον Σπετσών για να το δει και ο κόσμος».
Για το αν ασχολείται με την προπονητική στην κολύμβηση: «Ασχολούμαι με την προπονητική αλλά όχι ολοκληρωτικά. Έχω το elite team και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό, τους βοηθάω στην πρωινή προπόνηση τους μαθαίνω αυτά που ξέρω, αλλά ακόμα δεν έχω σκεφτεί να ασχοληθώ εξολοκλήρου με την προπονητική. Είμαι λίγο βάρβαρος και έχω μάθει την προπόνηση με σκληρό τρόπο και τα παιδιά δεν είναι όπως ήμασταν εμείς. Θέλω πρώτα να ηρεμήσω και μετά να ασχοληθώ μόνο με αυτό».
Για το αν το επίπεδο της κολύμβησης στην Ελλάδα είναι υψηλό: «Είναι υψηλό αλλά τα περισσότερα παιδιά λόγω σχολείο φεύγουν, επειδή το πρόγραμμα είναι πολύ αυστηρό. Θυμάμαι ξύπναγα 6 το πρωί και στη 1 το βράδυ γύρναγα σπίτι για να διαβάσω για την επόμενη μέρα στο σχολείο».
Για το μέγεθος της πισίνας: «Είναι 25άρα η πισινά αλλά η δουλειά γίνεται μια χαρά».
Για το αν ξεκίνησε crossfit επειδή κολύμπι είναι μονότονο: «Είναι ένας από τους λόγους που ξεκίνησα να κάνω crossfit. Μπορεί να είναι βαρετό και μονότονο αλλά… μικρός ήμουν στρατιώτης. Έμπαινα μέσα και έλεγα ότι αυτό πρέπει να το πετύχεις. Είναι θέμα στόχων».
Για το αν προτείνει στις οικογένειες να στείλουν τα παιδιά τους στην crosswim: «Σίγουρα ναι. Βοηθάει στην φιλοσοφία του παιδιού, στο πως θα
αναπτυχθεί το σώμα σωστά. Επίσης δεν υπάρχουν τραυματισμοί. Το νερό είναι από μόνο του υγεία, άρα πιστεύω ότι είναι ο ιδανικός τρόπος για ένα παιδί να αρχίσει έτσι να αθλείται. Η πιο μεγάλη ακαδημία στην Ελλάδα είναι της κολύμβησης».
Για το αν είναι δύσκολο να ασχολείται κάποιος με αυτά τα αθλήματα: « Ειδικά σε αυτά τα αθλήματα μας θυμούνται μόνο το την τετραετία της Ολυμπιάδας. Και η σκληρή δουλειά δεν γίνεται τότε αλλά τα προηγούμενα χρόνια».
Για το ότι πέρασε τον Φέλπς το 2015: «Δεν σου κρύβω ότι κοίταγα κάτω από το νερό να δω αν έπαθε κάτι. Την στιγμή που τον περνάω αναρωτήθηκα από μέσα μου μήπως έπαθε κάτι» (σ.σ γέλια).
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γιάννη Δρυμωνάκου: