ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Έγραψε ιστορία η Φράνκλιν

Έγραψε ιστορία η Φράνκλιν

Η 18χρονη Μίσι Φράνκλιν είναι η πιο επιτυχημένη κολυμβήτρια στην ιστορία του παγκόσμιου πρωταθλήματος. Με το έκτο χρυσό μετάλλιο έπεσε η αυλαία της διοργάνωσης στη Βαρκελώνη.

Η Μίσι Φράνκλιν κολύμπησε σε επτά τελικούς στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βαρκελώνης σε μια πρόβα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου αναμένεται να είναι το κεντρικό πρόσωπο στην κολύμβηση (σ.σ. εκτός κι αν επιστρέψει ο Μάικλ Φελπς).

Η 18χρονη από το Κολοράντο που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο τις πανεπιστημιακές σπουδές της στο Μπέρκλεϊ έγινε η πρώτη κολυμβήτρια στην ιστορία της διοργάνωσης με έξι χρυσά μετάλλια (σ.σ. και μια 4η θέση σε ένα καινούργιο αγώνισμα για την ίδια, τα 100μ. ελεύθερο).

Με τη Φράνκλιν στο ύπτιο οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στη σκυταλοδρομία 4χ100μ. μικτή ομαδική. Πρώτο χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση για τις Τζέσικα Χάρντι, Ντέινα Βόλμερ και Μέγκαν Ρομάνο. Οι ΗΠΑ τερμάτισαν στην πρώτη θέση με 3:53.23.

Δεύτερη ήταν η Αυστραλία με 3:55.22 και τρίτη η Ρωσία με 3:56.47 στον τελευταίο τελικό του 15ου παγκόσμιου πρωταθλήματος.

Στους άνδρες η Γαλλία έσπασε το μονοπώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών (έντεκα χρυσά μετάλλια) και της Αυστραλίας (τρία) και κληρονόμησε τη νίκη στα 4χ100μ. μικτή ομαδική με αμερικανική βοήθεια. Ο Κέβιν Κόουρντς έκανε άκυρη εκκίνηση στο πρόσθιο και παρά το γεγονός πως οι Αμερικανοί τερμάτισαν πρώτοι, ακυρώθηκαν για δεύτερη φορά σε αυτή τη διοργάνωση.

Οι Γάλλοι με τους Καμίλ Λακούρ, Τζάκομο Περές-Ντορτονά, Ζερεμί Στραβιού και Φαμπιάν Ζιλό πήραν τον τίτλο με χρόνο 3:31.51. Η Αυστραλία ήταν δεύτερη με 3:31.64 και η Ιαπωνία τρίτη με 3:32.26.

Η Κέιτι Λεντέκι έκανε το τρεμπλ στις μεγάλες αποστάσεις και την ακολούθησε και ο Σουν Γιανγκ. Ο κορυφαίος κολυμβητής της διοργάνωσης πήρε και τα 1.500μ. ελεύθερο μετά τις πρωτιές στα 400μ. και στα 800μ. ελεύθερο. Ο 21χρονος Κινέζος χρυσός Ολυμπιονίκης τερμάτισε σε χρόνο 14 λεπτά και 41.15 δευτερόλεπτα. Φεύγει από τη Βαρκελώνη με τέσσερα μετάλλια, αφού η Κίνα ήταν τρίτη στη σκυταλοδρομία 4χ200μ. ελεύθερο.

Ο αργυρός Ολυμπιονίκης Ράιαν Κόχρειν οδήγησε τον τελικό στο 1500άρι στα πρώτα 800 μέτρα, όμως δεν κατάφερε να κρατήσει πίσω του τον Σουν. Ο χρόνος του Καναδού ήταν 14:42.48, ενώ το χάλκινο μετάλλιο κέρδισε ο Ιταλός Τζόρτζιο Πατρινιέρι με 14:45.37.

Η Αυστραλή Κέιτ Κάμπελ δεν κατάφερε να κάνει το νταμπλ στα σπριντ του ελευθέρου. Η Κάμπελ έκανε τη χειρότερη εκκίνηση και το πλήρωσε. Τερμάτισε δεύτερη με 24.14 πίσω από τη χρυσή Ολυμπιονίκη του Λονδίνου, τη Ρανόμι Κρομοβιντγιόγιο (24.05). Η Φραντσέσκα Χάλσαλ "λύτρωσε" τους Βρετανούς, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο (24.30), το πρώτο μετάλλιο της χώρας στη διοργάνωση ένα χρόνο μετά το απίστευτο ολυμπιακό καλοκαίρι.

Το έχει η μοίρα του Γάλλου Ζερεμί Στραβιού να μοιράζεται το μετάλλιο του. Δύο χρόνια μετά το χρυσό μετάλλιο που μοιράστηκε με τον Καμίλ Λακούρ στα 100μ. ύπτιο, ο μικρόσωμος Γάλλος ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου με τον Αμερικανό Ματ Γκρίβερς στα 50μ. ύπτιο. (σ.σ. ο χρόνος των δύο ήταν 24.54). Παγκόσμιος πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Λακούρ, ένας από τους πιο πολυφωτογραφημένους κολυμβητές στον κόσμο με χρόνο 24.42.

Στα 50μ. πρόσθιο η Γιούλια Εφίμοβα πήρε εκδίκηση από τη Ρούτα Μεϊλουτίτε. Η Εφίμοβα, νικήτρια στα 200μ. πρόσθιο, είχε καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ στον προκριματικό στο 50άρι για να χάσει το ρεκόρ από τη Μεϊλουτίτε στον ημιτελικό. Στον τελικό οι δύο κολυμβήτριες κυνήγησαν το ρεκόρ με τη Ρωσίδα να αγγίζει πρώτη τον τοίχο σε 29.52 δευτερόλεπτα. Δεύτερη ήταν η Μεϊλουτίτε, νικήτρια στο 100άρι, με χρόνο 29.59. Η τρίτη, η Αμερικανίδα Τζέσικα Χάρντι, ισοφάρισε το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ (29.80) πριν τη διοργάνωση της Βαρκελώνης.

Ιάπωνας ήταν το φαβορί για τον τίτλο στα 400μ. μικτή ατομική, λάθος Ιάπωνας τερμάτισε πρώτος. Ο Ντάιγια Σέτο τα έδωσε όλα στο τελευταίο 100άρι και τερμάτισε πρώτος σε χρόνο 4:08.69. Ο 18χρονος συμπατριώτης του εξαντλήθηκε μετά τα πρώτα 200 μέτρα και έχασε την επαφή με το βάθρο, μένοντας 5ος πίσω από τον Τάιλερ Κλέρι. Η μεγάλη μικτή είναι ένα καθαρό αγώνισμα των Αμερικανών. Είναι μόλις η 2η φορά που δεν υπήρξε Αμερικανός νικητής.

Ο Αμερικανός Τσέις Κάλις πήρε το αργυρό μετάλλιο στη μοναδική συμμετοχή του στη Βαρκελώνη με χρόνο 4:09.22. Ο Βραζιλιάνος Τιάγκο Περέιρα (4:09.48) συμπλήρωσε τη φωτογραφία του βάθρου.

Στον τελικό των γυναικών οι Ισπανοί περίμεναν τη Μιρέια Μπελμόντε για να ακούσουν τον εθνικό ύμνο στο Παλάου Σαντ Τζόρντι. Όμως η Κατίνκα Χόσζου δεν είχε αντίπαλο, σχεδόν κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ (4:30.41) για να στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια. Χαλάρωσε στο τελευταίο 100άρι, ωστόσο έγινε η πρώτη κολυμβήτρια που κάνει το νταμπλ στις μικτές μετά την Αμερικανίδα Κέιτι Χοφ το 2007.

Η Μπελμόντε τερμάτισε δεύτερη με 4:30.41 μπροστά από την Αμερικανίδα Ελίζαμπεθ Μπέισελ (4:31.69).

Η Βαρκελώνη δίνει τη σκυτάλη στο Καζάν της Ρωσίας που θα φιλοξενήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου το 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ