ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες, Απόστολος Χρήστου: Αυτός είναι ο λόγος που απέφευγε τα 200μ. ύπτιο στους αγώνες του

/  2024 / 6  (  / EUROKINISSI)
/ 2024 / 6 ( / EUROKINISSI) ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Ο λόγος που ο Απόστολος Χρήστου απέφευγε τα 200μ. ύπτιο αναλύεται από τον προπονητή του Παναγιώτη Βελέντζα στο SPORT24. Από τον άνθρωπο που του είπε "μπες και πάρ' το" λίγο πριν από τον τελικό.

Ο Απόστολος Χρήστου πέτυχε το μεγαλύτερο όνειρό του σε ένα αγώνισμα που δεν προτιμά στα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα, τα 200 μ. ύπτιο. Αστειεύτηκε με αυτό όσο του επιτρέπει η σοβαρότητά του και αμέσως επανήλθε στην πραγματικότητα που αγαπά.

"Τα 100μ. ύπτιο παραμένουν ο πρώτος στόχος μου".

Η αλήθεια είναι ότι ένας δυνατός σπρίντερ, όπως είναι ο 27χρονος Έλληνας αργυρός Ολυμπιονίκης έλκεται περισσότερο από τις μικρές αποστάσεις, από αυτές που έχει συνηθίσει το κορμί του να αποδίδει στο μέγιστο.

Εκπαιδεύεται με αυτή την αλήθεια και δεν την προδίδει. Όμως, δεν προδίδει και τους στόχους και εκμεταλλεύεται στο μέγιστο κάθε ευκαιρία που του δίνεται. Αυτό έκανε και το παιδί από την Πετρούπολη.

"Έκανε την κούρσα όπως ακριβώς την είχαμε σχεδιάσει. Αυτό που είχαμε πει ήταν να μπει αποφασισμένος να κερδίσει. Εμπιστευόμασταν τη δουλειά που έχουμε κάνει. Έχουμε δουλέψει πολύ τα δύο τελευταία χρόνια και από το 2015 που είμαστε μαζί. Τόσο εκείνος όσο και εγώ δεν είχαμε καμία αμφιβολία για τον τελικό. Η αυτοπεποίθηση ενός αθλητή πηγάζει από τη δουλειά που έχει κάνει στην προπόνηση", τόνισε ο προπονητής του Παναγιώτης Βελέντζας, ο οποίος στη συνέχεια εξήγησε τον λόγο για τον οποίο ο Απόστολος Χρήστου δεν έβαζε στο αγωνιστικό πρόγραμμά του τα 200 μέτρα ύπτιο στα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα.

"Επειδή έχει γίνει πολύς λόγος για τα 200μ. ύπτιο και την προτίμησή του στα 100μ. του ίδιου στυλ θέλω να εξηγήσω στον κόσμο κάποια πράγματα.

Στο αγωνιστικό καλεντάρι μας έχουμε περισσότερες συμμετοχές στα Παγκόσμια πρωταθλήματα και στα Ευρωπαϊκά, απ' ό,τι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στις δυο πρώτες διοργανώσεις έχουμε τρία αγωνίσματα στο ύπτιο (50, 100 και 200 μέτρα), ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες δύο (100 και 200 μέτρα).

Όμως στα ευρωπαϊκά και στα παγκόσμια πρωταθλήματα το αγώνισμα των 200 μέτρων ύπτιο διεξάγεται μετά τα 100 μ. και πριν από τα 50 μ.. Η ενδιάμεση θέση του αγωνίσματος στο πρόγραμμα δεν εξυπηρετεί. Πρέπει να κάνει τρεις κούρσες 200 μέτρων (προκριματικά, ημιτελικά, τελικός) και αυτό είναι αρκετά κοπιαστικό.

Υπολογίζουμε αυτή την κούραση δεδομένου ότι αμέσως μετά διεξάγεται το αγώνισμα των 50μ που είναι καθαρή ταχύτητα και είναι πολύ καλός σπρίντερ. Είναι ο καλύτερος Ευρωπαίος στο 50άρι, βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, έχει πάντα πιθανότητες για διάκριση και γι' αυτό επιλέγουμε να μη μετέχουμε στα 200 μ. ύπτιο στα ευρωπαϊκά και στα παγκόσμια πρωταθλήματα, ώστε να είναι ξεκούραστος στο 50άρι.

Όμως, τα 50 μ. δεν είναι Ολυμπιακό αγώνισμα. Στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων υπάρχουν μόνο τα 100 μ. και τα 200 μ. και ως εκ τούτου τώρα είχαμε στους στόχους μας το 200άρι. Θέλαμε να κάνει μια πολύ καλή κούρσα".

Ο Απόστολος αναγεννήθηκε από τις στάχτες του μέσα σε δύο ημέρες και τελικά πέτυχε το όνειρό του.

"Συντέλεσαν πολλοί παράγοντες για να περιοριστεί η απογοήτευση που είχε με την τέταρτη θέση στα 100 μ. ύπτιο. Κάναμε μια μεγάλη συζήτηση πριν από τα 200 μέτρα. Μας υποστήριξαν και μας παρότρυναν για το 200άρι πολύ οι οικογένειές μας, αλλά και ο κόσμος.

Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να το κυνηγήσουμε. Ήρθαμε στο Παρίσι και γι' αυτό. Ήμουν σίγουρος ότι θα το έπαιρνε, δεν θα πέταγε αυτή την ευκαιρία. Το είχα καταλάβει από τον τρόπο που με κοιτούσε, από την προθέρμανση που έκανε, από τη χειραψία μας πριν μπει μέσα. Ο Απόστολος δεν μιλάει πολύ. Ήξερα ότι θα το κυνηγούσε μέχρι τέλους αυτό το μετάλλιο. Του είπα “μπες και πάρ' το!" και αυτός το έκανε.

Το μήνυμα που έστειλε είναι ότι κανείς δεν πρέπει να εγκαταλείπει την προσπάθειά του. Να παίρνεις κάθε ευκαιρία που σου δίνεται και να την εκμεταλλεύεσαι με τον καλύτερο τρόπο. Ο Απόστολος είναι ένα παιδί το οποίο κολυμπάει στην Ελλάδα, με Έλληνα προπονητή, στις ελληνικές συνθήκες που δεν είναι αντίστοιχες των ξένων και έδειξε ότι μπορεί να πετύχει το όνειρό του.

Επέλεξε να μείνει στην Ελλάδα και να σπουδάσει σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Με τη διαχρονική του πορεία και την κορύφωσή της με το Ολυμπιακό μετάλλιο που κατέκτησε αποδείξαμε ότι μπορούμε και στον τόπο μας να φτάσουμε στην πραγματοποίηση αυτού του ονείρου.

Κάθε φορά θέλουμε να εμφανίζεται καλύτερος στον τελικό και αυτό απαιτεί και πνευματική δουλειά".

Το SPORT24 στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024

Όλα τα νέα και ειδήσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι είναι εδώ! Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων και παρακολούθησε live την εξέλιξη των αθλημάτων και την κατάταξη των μεταλλίων στο Olympic Games
Matchcenter.

Κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24, αλλά και στο Youtube κανάλι μας για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2024 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ