ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες, Χρήστου: "Έδειξα ότι μπορείς να αντιστρέψεις κάθε άσχημο συναίσθημα και κάθε αναποδιά που μπορείς να συναντήσεις"

Ολυμπιακοί Αγώνες, Χρήστου: "Έδειξα ότι μπορείς να αντιστρέψεις κάθε άσχημο συναίσθημα και κάθε αναποδιά που μπορείς να συναντήσεις"
PRINTSCREEN

Η "αποτυχία" στα 100 μ ύπτιο δεν πτόησε τον Απόστολο Χρήστου, που θριάμβευσε στα 200 μ ύπτιο, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο και μίλησε για το πώς διαχειρίστηκε ψυχολογικά αυτή τη συνθήκη.

Ο Απόστολος Χρήστου έφτασε μια ανάσα ή δύο εκατοστά του δευτερολέπτου από το Ολυμπιακό μετάλλιο στα 100 μ ύπτιο, απογοητεύτηκε, νευρίασε, στεναχωρήθηκε, όμως δεν τα παράτησε. Για αυτό και δικαιώθηκε, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στα 200 μ ύπτιο. Ο πολυτάλαντος Έλληνας κολυμβητής μίλησε για τον θρίαμβό του στην κάμερα της ΕΡΤ, λίγα λεπτά μετά την απονομή και στάθηκε στο κομμάτι της ψυχολογίας.

"Είναι τεράστια επιτυχία και κατά τα ψέματα, ήρθε και σε ένα αγώνισμα που δεν το πίστευα. Είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να παλεύουμε σε όποια ευκαιρία έχουμε.

Πραγματικά το Ολυμπιακό μετάλλιο θεωρώ ότι είναι η ύψιστη τιμή για έναν αθλητή, τον ολοκληρώνει παντού. Είναι τεράστια επιτυχία. Δεν έχω λόγια. Για αυτό το φίλησα. Με ολοκλήρωσε σαν αθλητή. Είμαι γεμάτος από όλα όσα έχω ζήσει αυτά τα χρόνια.

Είναι πάρα πολλά τα χρόνια προσπάθειας, με αποκορύφωμα αυτή τη διοργάνωση, που είναι το όνειρο κάθε αθλητή να βρεθεί στο βάθρο. Είναι μια πολύ κρίσιμη στιγμή για να ανταπεξέλθεις στην πίεση και να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό και έδειξα ότι μπορώ να το κάνω. Γεγονός που δείχνει ότι είμαι πλέον πάρα πολύ έμπειρος και μπορώ να διαχειριστώ κρίσιμες κούρσες όπως η σημερινή.

Ήταν πολύ γρήγορη η διαδρομή (σσ. από την κόλαση στον παράδεισο). Την επόμενη ημέρα από τα 100μ στο ύπτιο ξύπνησα στεναχωρημένος και μετά συνειδητοποίησα γιατί είχα αυτό το συναίσθημα. Πραγματικά με απελευθέρωσε γιατί δεν ήταν ο βασικός μου στόχος. Ήμουν ο εαυτός μου και φάνηκε μέσα στο νερό.

Είδα πολλές φορές τη χθεσινή κούρσα και κατάλαβα ότι πρέπει να κολυμπήσω πιο γρήγορα στα πρώτα 100 μέτρα, γιατί είχε περισσότερες δυνάμεις στο τέλος. Σήμερα πέρασα περίπου 1 δευτερόλεπτο πιο γρήγορα (σσ. τα 100). Στο τέλος έχασα δυνάμεις, αλλά ήμουν ήδη πάρα πολύ μπροστά και κατάφερα να διατηρήσω το προβάδισμα που μου έδωσε το μετάλλιο.

Είμαι περήφανος που κατάφερα να αντιστρέψω την ψυχολογία της 4ης θέσης, που πραγματικά με στεναχώρησε πάρα πολύ και σήμερα έδειξα ότι μπορείς να αντιστρέψεις κάθε άσχημο συναίσθημα και κάθε αναποδιά που μπορείς να συναντήσεις.

Είναι μεγάλη επιτυχία αυτό το μετάλλιο και ελπίζω να είναι η αφετηρία, ώστε να καθιερωθούμε σαν δύναμη με επιτυχίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κανείς δεν έχει λόγια, δεν μπορώ να το περιγράψω. Ούτε τα παιδιά έχουν καταλάβει καλά-καλά τι έχει γίνει. Είναι μια τεράστια επιτυχία και θέλω να τη χαρούμε κάθε στιγμή.

Ο Γκολομέεβ τα πήγε περίφημα, είναι στον τελικό για δεύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες και ελπίζω και αυτός με λίγη τύχη και μια καλή κούρσα να βρεθεί στο βάθρο".

Νωρίτερα, στη μεικτή ζώνη είχε αναφέρει: "Είχα πάρα πολύ λύπη πάνω μου και στεναχώρια εξαιτίας της τέταρτης θέσης. Σήμερα μπήκα για το μετάλλιο. Εκβίασα τη θέση ουσιαστικά γιατί πέρασα πάρα πολύ δυνατά και είχα το έδαφος να το διατηρήσω μετά. Είδα πως ήμουν μπροστά και είπα πως δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσω τώρα. Είπα δεν γίνεται πραγματικά να το χάσεις.

Στα εκατό μέτρα ήμουν μπροστά γιατί έκανα τη στροφή και δεν υπήρχε κανείς. Και στα 150 ήμουν αρκετά μπροστά. Στο τέλος ένιωσα πως έχασα έδαφος, αλλά ήμουν ήδη πάρα πολύ μπροστά. Δεν γινόταν να το χάσω. Εφόσον κολύμπησα γρήγορα, το εκμεταλλεύτηκα στα πρώτα 100 μέτρα. Πέρασα αρκετά άνετα, στο τέλος κουράστηκα αλλά διατηρήθηκα.

Τα 100 μέτρα δεν τα αλλάζω, αλλά η μεγαλύτερη επιτυχία είναι τα 200 και δεν έχω λόγια. Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμη αυτό που έχω κάνει.

Ήμουν πολύ πιο ήρεμος σήμερα. Το χάρηκα περισσότερο από τα 100. Το απόλαυσα γιατί ένιωσα ότι είμαι όντως στο κορυφαίο επίπεδο και έπρεπε να το απολαύσω.

Στόχος μου είναι το μετάλλιο. Δεν είναι στα 100 είναι στα 200. Δύο τελικοί. Πανελλήνιο ρεκόρ. Δεν μεν ενδιαφέρει τίποτα άλλο, παρά ότι πήρα το μετάλλιο.

Δεν έχω συνειδητοποιήσει ότι έχω πάρει μετάλλιο. Δεν μπορεί να το δεχθεί το μυαλό μου . Είχα τα πάντα με το μέρος μου, τον θεό την τύχη. Βέβαια, η τύχη δεν έχει να κάνει τίποτα αν κάποιος δεν δουλέψει.

Όταν όλα τα παιδιά θα τελειώσουν τις υποχρεώσεις τους θα χαρούμε εδώ τις μέρες στο Παρίσι και θα γυρίσουμε για το καλοκαίρι.

Θεωρώ πως στο τελικό ήμουν ο πιο έμπειρος άσχετα αν βγήκα δεύτερος. Ήμουν ο πιο συνειδητοποιημένος. Ήξερα τι έπρεπε να κάνω. Μπήκα με τη νοοτροπία να κερδίσω, να πάρω το μετάλλιο και από ότι φαίνεται μπήκα με σκοπό να κερδίσω άσχετα που στο τέλος το έχασα λόγω κούρασης.

Είπα πως δεν πρέπει να τα παρατήσω, το συζήτησα με τον προπονητή μου και αφού ήμουν όντως καλά, το πάλεψα. Το μετάλλιο σβήνει κάθε άσχημη στιγμή, τον πόνο, τη κούραση και λυτρώνει.

Το αφιερώνω στην οικογένεια μου πάνω από όλα και ειδικά στον αδελφό μου που ήταν δίπλα μου και φέτος. Όλα τα χρόνια με στήριζε και μου παρέχει ότι χρειάζομαι γιατί η καθημερινότητά μου είναι πολύ δύσκολη".

NANTERRE, FRANCE - AUGUST 01: Gold Medalist Hubert Kos of Team Hungary (C), Silver Medalist Apostolos Christou of Team Greece (L) and Bronze Medalist Roman Mityukov of Team Switzerland (R) pose for a selfie on the podium during the Swimming medal ceremony after the Men's 200m Backstroke Final on day six of the Olympic Games Paris 2024 at Paris La Defense Arena on August 01, 2024 in Nanterre, France. (Photo by Adam Pretty/Getty Images)
NANTERRE, FRANCE - AUGUST 01: Gold Medalist Hubert Kos of Team Hungary (C), Silver Medalist Apostolos Christou of Team Greece (L) and Bronze Medalist Roman Mityukov of Team Switzerland (R) pose for a selfie on the podium during the Swimming medal ceremony after the Men's 200m Backstroke Final on day six of the Olympic Games Paris 2024 at Paris La Defense Arena on August 01, 2024 in Nanterre, France. (Photo by Adam Pretty/Getty Images) OLI SCARFF, GETTYIMAGES


Το SPORT24 στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024

Όλα τα νέα και ειδήσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι είναι εδώ! Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων και παρακολούθησε live την εξέλιξη των αθλημάτων και την κατάταξη των μεταλλίων στο Olympic Games
Matchcenter.

Κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24, αλλά και στο Youtube κανάλι μας για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2024 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ