Πέτρος Παρθένης: Συμβουλές και μυστικά για τη χειμερινή κολύμβηση στον 19ο Χειμερινό Διάπλου Βουλιαγμένης
Ο Πέτρος Παρθένης μοιράζεται συμβουλές για τη σωστή προετοιμασία και τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης, με αφορμή τον 19ο Χειμερινό Διάπλου της Βουλιαγμένης.
Ο Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης πιστός στο καταστατικό του, "βασικός στόχος είναι η διάδοση του αθλητισμού στο υγρό στοιχείο", διοργανώνει για 19η συναπτή χρονιά τον Χειμερινό Διάπλου στον Λαιμό.
Με αφορμή το ετήσιο meeting point για επαγγελματίες αθλητές και ερασιτέχνες που θέλουν να τεστάρουν τα όριά τους και να κολυμπήσουν στο μαγευτικό τοπίο του Όρμου της Βουλιαγμένης, ο Πέτρος Παρθένης μίλησε αποκλειστικά στο SPORT24 για το χειμερινό ραντεβού των κολυμβητών.
Μέσα από την συνέντευξη προσφέρει πρακτικές συμβουλές για το ξεκίνημα της χειμερινής κολύμβησης, υπογραμμίζοντας τη συνεχή κολύμβηση μετά το καλοκαίρι για σταδιακή εξοικείωση με το κρύο, την ασφάλεια μέσω ομάδας και τη χρήση ειδικού εξοπλισμού όπως στολή.
Επιπλέον, τονίζει τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης για την υγεία, όπως η καύση λίπους και η ευφορία. Στην προετοιμασία των αγώνων, προτείνονται καλός ύπνος, ενυδάτωση, και προθέρμανση, ενώ η χρήση χαλαρωτικών τεχνικών βοηθά στη διαχείριση του στρες κατά τον αγώνα.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Τι θα συμβουλεύατε κάποιον, ο οποίος θέλει να ξεκινήσει χειμερινή κολύμβηση;
Τα τελευταία χρόνια η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει. Οπότε η χειμερινή κολύμβηση ουσιαστικά ξεκινάει μετά τον Φλεβάρη, δηλαδή μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου, η θάλασσα είναι σε μία καλή κατάσταση, δηλαδή στο χειμερινό διάπλου, η θερμοκρασία θα είναι γύρω στους 19-20°C. Κάποιος, ο οποίος θέλει να ξεκινήσει χειμερινή κολύμβηση, πρέπει να μην σταματάει τα το κολύμπι μετά το καλοκαίρι, δηλαδή συνεχίζει να κολυμπάει και το φθινόπωρο και το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη και σιγά σιγά τους υπόλοιπους μήνες, δεν θα του φαίνεται τόσο κρύο το νερό. Άρα μια συμβουλή είναι να μην σταματήσει τα μπάνια. Μία δεύτερη συμβουλή είναι να ψάξει να βρει ένα γκρουπ ανθρώπων, οι οποίοι πηγαίνουν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να απαλύνεται, λίγο αυτή η έξτρα δροσιά που έχει το νερό.
Πώς θα μπορούσε να επηρεαστεί το σώμα με τη χειμερινή κολύμβηση σε σύγκριση με τις θερμότερες εποχές;
Επηρεάζεται κυρίως θετικά, γιατί καίγεται το λίπος. Δουλεύουν οι ενδορφίνες πάρα πολύ και έχεις μια αίσθηση ευφορίας, παρόλο που στην αρχή τσούζει λίγο το δέρμα με το που μπαίνεις το κρύο νερό. Ωστόσο όμως αμέσως μετά όλο αυτό γίνεται μια ευχάριστη αίσθηση. Νιώθεις μία υπερδιέγερση, οπότε το αντιμετωπίζεις πολύ πιο εύκολα. Κάνεις περισσότερες καύσεις, καις λίπος πολύ πιο εύκολα σε σχέση με όταν εκτίθεσαι στο νερό το καλοκαίρι, ακόμα και αν αυτό το διάστημα που θα παραμείνεις στο νερό είναι πολύ λιγότερο από το από το διάστημα που θα καθόσουν το καλοκαίρι.
Πρέπει να γίνει μία συγκεκριμένη προετοιμασία πριν από έναν αγώνα στο κρύο νερό;
Πριν από έναν αγώνα στο κρύο νερό, είναι απαραίτητη η προπόνηση, όχι μόνο σε πισίνα αλλά και στη θάλασσα, γιατί η θάλασσα έχει πολλές προκλήσεις. Έχει ρεύμα, έχει κύματα, οπότε επειδή και στην μέρα του αγώνα μπορεί να μην είναι καλές οι συνθήκες, πρέπει να έχει προπονηθεί σε αυτές. Πριν τον αγώνα, ο κολυμβητής πρέπει να κάνει ένα πολύ καλό ζέσταμα, δηλαδή να κάνει διατάσεις μισή ώρα πριν μπει στο νερό και να μπει 5 λεπτά πριν κίνηση του αγώνα μέσα στο νερό, έτσι ώστε να συνηθίσει η θερμοκρασία και να μην αγκυλώσει στα πρώτα μέτρα του αγώνα και να παραμείνει ζεστός.
Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διατροφή; Πόσος σημαντικός είναι ο ρόλος της ενυδάτωσης, πριν από κάποιον τέτοιο αγώνα;
Είναι πάρα πολύ σημαντικός ο ρόλος της ενυδάτωσης. Πολλή ενυδάτωση και λίγο παραπάνω αλάτι στις στροφές την τελευταία εβδομάδα. Καλή είναι και η χρήση κάποιου μαγνησίου ενδεχομένως για αποφυγή κραμπών. Το αντηλιακό είναι απαραίτητο, παρόλο που είχε χειμώνας και έχει περισσότερο κρύο. Οι υπεριώδης ακτινοβολίες είναι πολύ πιο εύκολο να σε επηρεάσουν, οπότε χρειάζεται αντηλιακό 100%. Επίσης σημαντικός είναι και ο καλός ύπνος το προ-προηγούμενο βράδυ του αγώνα γιατί συνήθως, το προηγούμενο βράδυ έχεις λίγο παραπάνω στρες.
Τι προτείνετε σε ένα κολυμβητή που θέλει να ξεκινήσει να ασχοληθεί με τη χειμερινή κολύμβηση με ασφάλεια πάντα;
Το καλοκαίρι πρέπει να προσέχουμε να μην βγαίνουμε από τις σημαδούρες, στις παραλίες που πηγαίνουμε. Από την άλλη τον χειμώνα, που ελάχιστες παραλίες έχουν ένα ναυαγοσώστη, καλό είναι να επιλέγουμε αυτές που έχουν. Έτσι ώστε να έχουμε ασφάλεια, να μας παρατηρεί κάποιος. Αν δεν είναι ένας ναυαγοσώστης, σίγουρα χρειάζεσαι κάποιον άλλον να κολυμπάς μαζί του. Απαραίτητη είναι και η σημαδούρα ασφαλείας και ποτέ δεν κολυμπάμε κάθετα στο νερό αλλά μόνο παράλληλα και δεν απομακρυνόμαστε πάρα πολύ.
Δεν κολυμπάμε όταν έχει βροχές, αστραπές και κεραυνούς. Φροντίζουμε πάντα να μην μπαίνουμε στο νερό όταν έχει και κεραυνούς. Μας ενημερώνουν, ούτως ή άλλως, και τα ΜΜΕ για αποφυγή της θάλασσας, είτε κάνουμε κάποιο άλλο θαλάσσιο σπορ. Καλό είναι να έχουμε πάντα μαζί μας κάποιο ζεστό αφέψημα για αμέσως μετά. Να έχουμε ένα πόντσο ζεστό για να μπορέσουμε να βάλουμε μόλις τελειώσει ο αγώνας και ζεστά ρούχα. Γιατί κρυώνουνε τα άκρα, τα άκρα είναι αυτά που κρυώνουν πρώτα. Οπότε χρειάζεται να τα προστατεύσουμε.
Αναφορικά με τον αγώνα υπάρχουν κάποιες συμβουλές που αφορούν πιο εξειδικευμένα πράγματα. Όπως πολλοί αγώνες όπως και ο χειμερινός διάπλους της Βουλιαγμένης επιτρέπει τη χρήση στολής, στις κατηγορίες των βραβεύσεων, τις ηλικιακές. Οπότε οι στολές λεωπρέν είναι μία καλή επιλογή για κάποιον αρχάριο. Αντί να εκθέσει το σώμα του στο κρύο νερό, φορώντας μόνο το μαγιό, μπορεί να φορέσει μια στολή λεωπρέν. Επίσης είναι πολύ σωστή η χρήση βαζελίνης, ειδικά στα σημεία που υπάρχει τριβή δηλαδή κάτω από τις μασχάλες, κάτω από το λαιμό γιατί το θαλασσινό νερό είναι λίγο σκληρό.
Χρησιμοποιείτε τεχνικές χαλάρωσης πριν από την έναρξη του αγώνα ή της προπόνησης;
Όταν μιλάμε για τον αγώνα, που υπάρχει λίγο παραπάνω στρες, υπάρχει ανταγωνισμός και βλέπουμε πολύ κόσμο στο νερό την ίδια στιγμή μαζί μας, είτε είμαστε έμπειροι είτε έχουμε λιγότερη εμπειρία, πρέπει να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την εσωτερική μας ηρεμία.
Δηλαδή, εγώ θα πρότεινα σε κάποιο κολυμβητή να κάνει κάποιες διατάσεις, λίγο πιο απόμερα. Αν έχει εξασκηθεί σε γιόγκα, καλό θα ήταν να κάτσει σε μια γωνία να πάρει λίγες παραπάνω αναπνοές μαζί με διατάσεις.
Να μην αναλώνεται με τον ρωτάει τους κολυμβητές αριστερά και δεξιά, για τη διαδρομή για διάφορα πράγματα, αλλά να περιμένει τον διοργανωτή να δώσει τις τελευταίες συμβουλές για να έχει λιγότερο στρες και φυσικά να έχει μελετήσει πάρα πολύ καλά τις οδηγίες που δίνουν οι οργανωτές και συγκεκριμένα ο χειμερινός διάπλους, το κάνει πάρα πολύ καλά αυτό. Δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες στους αθλητές και ξέρουν ακριβώς την απόσταση που θα κάνουν τις σημαδούρες που βρίσκονται γιατί υπάρχει ένα τεχνικό κομμάτι που πρέπει να είναι ενήμεροι οι κολυμβητές.
Για τον ρόλο που έχει σαν ιδρυτής του "WeSwim":
Εγώ σαν ιδρυτής του Community WeSwim, που φέρνω πάρα πολλοί κόσμο στην Βουλιαγμένη όλο το χρόνο, με σκοπό να τους παρακινώ, 365 μέρες το χρόνο. Αυτό που έχω να πω είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δημοφιλές το άθλημα της κολύμβησης, όλο το χρόνο και δεν λέω της χειμερινής κολύμβησης. Ο χειμερινός διάπλους της Βουλιαγμένης έχει δημιουργήσει καινούργιες συνθήκες για ένα καινούργιο τουριστικό προϊόν και προσελκύει κόσμο από όλες τις γωνίες της Ελλάδας και από το εξωτερικό για να βιώσει αυτή τη συνθήκη. Ο αγώνας είναι πριν τα Χριστούγεννα, οπότε υπάρχει πολύ Χριστουγεννιάτικο κλίμα.