Ποστιλιόνε : "Χτίζουμε μέρα με τη μέρα την Ολυμπιακή ομάδα"
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τον πρώτο κύκλο προετοιμασίας των επίλεκτων αθλητών μετά το τέλος και της 3ης Αξιολόγησης δήλωσε ο τεχνικός σύμβουλος της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας Τζιάνι Ποστιλιόνε.
Ο Ιταλός προπονητές κάνει ένα μίνι απολογισμό για την μέχρι τώρα παρουσία των αθλητών έναν προς ένα, που βρίσκονται στα προπονητικά κοινόβια , μιλάει για την στελέχωση των πληρωμάτων ενόψει Ολυμπιακών προκρίσεων και κάνει μια παρομοίωση για την Εθνική ομάδα που θα συζητηθεί.
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
Είστε ευχαριστημένος από τις επιδόσεις των αθλητών μετά την ολοκλήρωση και των τριών αγώνων αξιολόγησης;
"Ναι! Είμαι πολύ ικανοποιημένος με την απόδοση όλων των αθλητών σε αυτή την Ρεγκάτα Αξιολόγησης. Το αγωνιστικό τους πνεύμα με εξέπληξε μετά από ένα πολύ σκληρό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα την προηγούμενη εβδομάδα. Περίμενα ότι θα έχουν λιγότερα κίνητρα στον 3ο Αγώνα Αξιολόγησης.
Όλα τα πληρώματα που συμμετείχαν έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να μας αποδείξουν την ποιότητα και τις ικανότητες στην τεχνική τους. Παρατήρησα μία γενική πρόοδο σε σχέση με την προηγούμενη Ρεγκάτα Αξιολόγησης.
Έχουμε έναν καλό αριθμό εφήβων και νεανίδων που έχουν κίνητρα για να λάβουν μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ρίο Ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία. Η ομάδα των ανδρών έδειξε το καλό επίπεδο της προετοιμασία της, αλλά το αγωνιστικό επίπεδο δεν ήταν τόσο υψηλό ούτως ώστε να τους δυσκολέψει.
Εδώ στην Ελλάδα, δεν έχουμε αρκετούς αθλητές στην κατηγορία ανδρών για να γίνει μία πραγματική επιλογή. Πρέπει να συμμετέχουμε σε Διεθνείς Αγώνες για να τους αξιολογήσουμε".
Έχετε καταλήξει στην στελέχωση των πληρωμάτων που θα διεκδικήσουν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες;
"Η διαδικασία χτισίματος των πληρωμάτων για την Ολυμπιακή Πρόκριση είναι αργή και χρειάζεται περισσότερο χρόνο και ελέγχους.
Δουλεύουμε πάνω στην (4-Α) Τετράκωπο άνευ Ανδρών ή την (Μ2-) Δίκωπο άνευ Ανδρών, το Διπλό Σκιφ Ελαφρών Βαρών Ανδρών, το Διπλό Σκιφ Γυναικών ή το Σκιφ Γυναικών και το Διπλό Σκιφ Ελαφρών Βαρών Γυναικών.
Η Δίκωπος έκανε καλή εμφάνιση στη Διεθνή Ρεγκάτα του Πιεντιλούκο κατακτώντας το χρυσό και το χάλκινο μετάλλιο στην Ρεγκάτα της Κυριακής μπροστά από τους Νοτιοαφρικανούς, 3οι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Άμστερνταμ 2014. Αυτοί οι κωπηλάτες είναι τρία από τα παιδιά του πληρώματος που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (Τζιάλλας, Χρήστου, Τσίλης) με τη συμμετοχή του Αγγελόπουλου. Πολύ σύντομα θα εκτιμήσουμε την αξία της Τετρακώπου χωρίς Πηδαλιούχο Ανδρών (4-Α).
Το Διπλό Σκιφ Ελαφρών Βαρών Ανδρών αντιμετωπίζει μία μεγάλη μάχη μεταξύ των δύο συμμετεχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (Κόνσολας Ελευθέριος και Μαγδανής Παναγιώτης) και των νέων αντιπάλων τους με αρκετές ικανότητες, αλλά λιγότερη πείρα σε αυτό τον τύπο σκάφους όπως οι Γιάνναρος, Ντούσκος, Πέτρου και Κόνσολας Γιώργος. Το Σάββατο κέρδισε το πλήρωμα με τους Λευτέρη Κόνσολα και Μαγδανή Παναγιώτη και την Κυριακή ο Γιάνναρος με τον Ντούσκο. Θα κάνουμε περισσότερα τεστ μέσα στις επόμενες ημέρες για να αποφασίσουμε ποιο είναι το γρηγορότερο πλήρωμα αυτή την περίοδο.
Η κατηγορία των γυναικών έχει ως «αρχηγό» την Κατερίνα Νικολαϊδου μπροστά από την Σοφία Ασουμανάκη στην Ελλάδα, αλλά στο Πιεντιολούκο η Ασουμανάκη είχε καλύτερη απόδοση, κατακτώντας τη 2η θέση μπροστά από το πλήρωμα των Ιρλανδών που κατέκτησε την 5η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Άμστερνταμ. Η Νικολαϊδου με την Ασουμανάκη στο Διπλό Σκιφ (2Χ) έμειναν πίσω αρκετά δευτερόλεπτα από το πλήρωμα της Λιθουανίας, θα δούμε εάν είναι ικανές να μειώσουν την απόσταση στην επόμενη ρεγκάτα.
Οι καλύτερες ευκαιρίες για μετάλλιο ή τελικό για την Νικολαϊδου ήταν η ελαφριά κατηγορία όπου ήταν στην κορυφή του κόσμου τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά φέτος είναι πολύ δύσκολο να παραμείνει στην ελαφριά κατηγορία. Έτσι, δοκιμάζω ένα σκάφος γι αυτήν στην ελαφριά κατηγορία. Ελπίζω ότι η Σοφία Ασουμανάκη που είναι πολύ νέα για την κατηγορία Γυναικών θα έχει την ικανότητα να διατηρήσει την τεχνική πρόοδο που έχει δείξει φέτος και το ήμισυ της κωπηλατικής της δραστηριότητας. Νομίζω ότι η Σοφία κάνει την μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε στην ομάδα των αθλητών μας.
Το τελευταίο σκάφος που χτίζουμε είναι το Διπλό Σκιφ Ελαφρών Βαρών Γυναικών, σε αυτή την κατηγορία έχουμε ορισμένους πολύ νέους αθλητές όπως την Τσιάβου Αμαλία, Εμμανουηλίδου Θωμαϊς, Περγούλη Μαρία που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να είναι επιτυχημένες στο Διπλό Σκιφ Ελαφρών Βαρών Γυναικών, αλλά κάνουν προπόνηση υψηλού επιπέδου μόνο έναν χρόνο, ίσως μία πιο έμπειρη αθλήτρια όπως η Δημάκου Γεωργία, η οποία στην τελευταία ρεγκάτα αξιολόγησης έκανε καλή εμφάνιση, θα δώσει περισσότερη ταχύτητα σε αυτό το σκάφος".
Ποια πληρώματα θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένα μέχρι στιγμής; Πότε θα ξεκαθαρίσετε για τα υπόλοιπα? Πόσα τελικά θα είναι αριθμητικά;
"Στον αθλητισμό όλα είναι δεδομένα πριν τα αποκτήσουμε. Μπορώ να σας πω ότι χτίζουμε μέρα με τη μέρα την πιθανή Ολυμπιακή Ομάδα φροντίζοντας όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες, καθώς και για μικρές βελτιώσεις.
Είμαστε πιο σίγουροι για την επανάληψη των επιτυχιών που ορισμένοι κωπηλάτες με περισσότερη εμπειρία έχουν κάνει στο παρελθόν όπως η 4-Α ή το Διπλό Σκιφ Ανδρών Ελαφρών Βαρών. Τα άλλα πληρώματα των Γυναικών είναι εντελώς καινούργια, τα οποία πρέπει να τα κατατάξουμε στην διεθνή εικόνα.
Ο αριθμός των αθλητών που μπορούν να πάρουν την πρόκριση κυμαίνεται από τέσσερις έως δέκα".
Πότε θα είναι έτοιμη η ομάδα όπως τη θέλετε εσείς;
"Η πραγματική κατάσταση της ομάδας μας είναι αρκετά περίπλοκη, λόγω των διαφορετικών εμπειριών και ηλικιών της ομάδας μας. Θα μπορούμε να έχουμε μία πρώτη διεθνή εικόνα μετά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Πόζναν στο τέλος του επόμενου μήνα.
Τον Ιούλιο το 3ο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Λουκέρνη θα είναι ο τελευταίος έλεγχος για τα πιο έμπειρα πληρώματα. Ο τελευταίος έλεγχος για τους νεότερους κωπηλάτες θα γίνει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κάτω των 23 ετών στο Πλόβντιβ στα τέλη Ιουλίου".
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που έχετε να αντιμετωπίσετε φέτος;
"Φέτος δεν αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες, έχουμε πολλές μικρές δυσκολίες που επηρεάζουν κυρίως την ψυχολογία των προπονητών και των αθλητών.
Ένα σημαντικό ζήτημα είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία μας δίνει περιορισμένη δυνατότητα δράσης. Δεν μπορούμε να κάνουμε ιατρικούς ελέγχους στους αθλητές μας διότι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τον λογαριασμό στο νοσοκομείο... Πολύ σύντομα δεν θα μπορούμε να επιβλέπουμε την προπόνηση των πληρωμάτων γιατί δεν θα έχουμε βενζίνη για τα καταμαράν. Αθλητές, μέλη του Συμβουλίου, σωματεία και εθνικοί προπονητές βάζουν δικά τους χρήματα και περιμένουν το τέλος του οικονομικού πολέμου στην πράξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αισθανόμαστε σαν το πεινασμένο άλογο στον στάβλο, κάθε μέρα ο ιδιοκτήτης του δείχνει το φαγητό, αλλά ποτέ δεν του το δίνει. Στο τέλος το άλογο θα πεθάνει και ο ιδιοκτήτης θα έχει αρκετό φαγητό, αλλά όχι άλογο".