X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

LIFESTYLE

Τι air-condition να διαλέξω; Βρες το ιδανικό για τον χώρο σου

Μην αφήνεις στην τύχη την επιλογή του κλιματιστικού σου.

Με τους καύσωνες να έχουν ήδη μπει για τα καλά στις ζωές μας και φέτος το καλοκαίρι, η λύση για να δημιουργήσεις μια όαση δροσιάς στο σπίτι σου ακούει στο όνομα κλιματιστικό. Κακά τα ψέματα, το air-condition έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια ανάγκη για κάθε νοικοκυριό. Με τις εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες επιλογές που υπάρχουν στην αγορά, η απόκτηση του σωστού κλιματιστικού ίσως να φαντάζει δύσκολη εξίσωση. Μη φοβάσαι όμως! Σε έχουμε καλυμμένο. Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και βρες το ιδανικό air-condition που θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες σου και θα ταιριάξει απόλυτα στον χώρο σου.

Σκέψου τι χρειάζεσαι και όχι τι θα ήθελες

Πριν ξεκινήσεις να αναζητάς το νέο σου ή το πρώτο σου κλιματιστικό, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να εξακριβώσεις τις ανάγκες σου. Σκέψου ήρεμα και λογικά τις ανάγκες σου για ψύξη και αξιολόγησέ τις ανάλογα.

Μην ξεκινάς με το να κοιτάς στο διαδίκτυο το καλύτερο και ακριβότερο μοντέλο. Ίσως αν αποκτήσεις το πιο ισχυρό κλιματιστικό που θα βρεις να μην σε βολέψει.

Για αυτόν το λόγο λοιπόν θα πρέπει να πάρεις τα πράγματα από την αρχή. Μέτρα τον χώρο του δωματίου στο οποίο επιθυμείς να τοποθετήσεις το κλιματιστικό σου. Σκέψου τα διαθέσιμα σημεία για να το βάλεις ενώ λογάριασε και τον αριθμό των ατόμων που συνήθως βρίσκονται στον χώρο αυτόν. Είτε πρόκειται για εσένα και το ταίρι σου είτε για ολόκληρη την οικογένειά σου ή για μια μάζωξη με τους φίλους σου, υπολόγισε σωστά. Λάβε υπόψη σου και τυχόν άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα το ηλιακό φως ή τα επίπεδα υγρασίας. Κάπως έτσι θα καταλήξεις να περιορίσεις αρκετά τις διαθέσιμες επιλογές σου. Μην ξεχνάς ότι μετά την απομάκρυνση από το ταμείο… ουδέν λάθος!

BTU

Ένα από τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά στα οποία οφείλεις να στοχεύσεις προκειμένου να βρεις το ιδανικό κλιματιστικό είναι τα λεγόμενα BTU. Με απλά λόγια, πρόκειται για μια μονάδα μέτρησης της ισχύος των air-condition. Δηλαδή, κατά πόσο αποτελεσματικά και γρήγορα μπορούν να φτάσουν στην ιδανική θερμοκρασία έναν χώρο. Καλά μέχρι εδώ. Πώς όμως να επιλέξεις ανάμεσα στα BTU;

Μην αγχώνεσαι. Και εδώ υπάρχει μπούσουλας. Απλά ακολούθησε τον. Για έναν χώρο 40m² - 50m² θα χρειαστείς ένα 24.000 BTU κλιματιστικό για να τον καλύψεις πλήρως. Για δωμάτιο από 25m² -40m² τα ιδανικά BTU είναι τα 18.000 ενώ για χώρους 18m² -25m² προτείνεται ένα air-condition των 12.000BTU. Εάν πάλι ενδιαφέρεσαι να δροσίσεις ένα δωμάτιο κάτω των 18m² τότε χρειάζεσαι ένα των 9.000 BTU.

Ακολούθησε όσο πιο πιστά μπορείς τα άνω στοιχεία. Δεν θα ήταν και τόσο έξυπνο να επενδύσεις σ’ ένα κλιματιστικό χαμηλότερης απόδοσης απ’ αυτήν που έχεις ανάγκη. Πολύ απλά διότι δεν θα σου έκανε τη δουλειά σου. Επομένως, μέτρα τον χώρο σου και διάλεξε τα κατάλληλα BTU.

Ενεργειακή κλάση

Καθώς η περιβαλλοντική συνείδηση συνεχίζει να αυξάνεται, η ενεργειακή διαδραματίζει πρωταρχική σημασία για την επιλογή μιας μονάδας κλιματισμού. Πέρα αυτού, κανείς δεν επιθυμεί να έρχονται φουσκωμένοι οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος. Συνεπώς, αυτό που σου προτείνουμε είναι να διαλέξεις μονάδες με υψηλή ενεργειακή κλάση.

Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Η ενεργειακή απόδοση ψύξης κυμαίνεται στην ειδική κλίμακα από D έως Α+++ με την τελευταία να είναι η πιο αποδοτική και οικονομική. Όσο πιο κοντά είναι μια συσκευή στο Α+++, τόσο λιγότερη κατανάλωση ενέργειας προσφέρει. Και όπως λογικά θα ξέρεις, η χαμηλότερη κατανάλωση μεταφράζεται σε λιγότερο ενεργειακό κόστος λειτουργίας, άρα σε… χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος.

Συγκράτησε και τον δείκτη SEER (Εποχιακή Ενεργειακή Απόδοση, Κατά την Ψύξη). Όσο μεγαλύτερο είναι το SEER, τόσο πιο αποδοτικό θα είναι το κλιματιστικό σου. Επειδή ένα κλιματιστικό δεν σε δροσίζει μόνο το καλοκαίρι αλλά σε ζεσταίνει και τον χειμώνα, πρόσεξε και τον αντίστοιχο δείκτη για τη θέρμανση. Λέγεται SCOP (εποχιακή ενεργειακή απόδοση κατά τη θέρμανση).

Πρόσθετες & έξυπνες λειτουργίες

Καθώς η τεχνολογία καλπάζει σε όλους τους τομείς, τα σύγχρονα κλιματιστικά διαθέτουν προηγμένες λειτουργίες και χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν μην τα παραβλέψεις. Λάβε υπόψη σου να διαθέτει μεταξύ άλλων Motion Sensor, για χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, Smart Connectivity, για να το ενεργοποιείς και να το απενεργοποιείς εύκολα απ’ όπου κι αν είσαι. Επίσης, επίλεξε άφοβα να διαθέτει λειτουργία αφύγρανσης, 3D Air Flow για την ομοιόμορφη κατανομή της θερμοκρασίας, Sleep Mode για τη διαμόρφωση με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης ένα καλύτερο περιβάλλον για έναν ξεκούραστο ύπνο. Μιας που μιλήσαμε για τον ύπνο σου, βρες μια μη θορυβώδη και ενοχλητική μονάδα. Όσο πιο λίγα τα ντεσιμπέλ, τόσο το καλύτερο.

Ένα καλό κλιματιστικό θα πρέπει να είναι υπεύθυνο και για τον καθαρισμό του αέρα. Αυτό, επιτυγχάνεται κυρίως μέσω των ειδικών λειτουργιών και των τελευταίας τεχνολογίας φίλτρων που διαθέτουν αρκετά μοντέλα. Επίλεξε φίλτρα υψηλής πυκνότητας για αποδοτική συγκράτηση των μικροσωματιδίων σκόνης και γύρης. Βρες βιολογικά φίλτρα HEPA, με υψηλή απόδοση τα οποία παγιδεύουν αιωρούμενα σωματίδια και αλλεργιογόνα. Επένδυσε σε φίλτρα UV καθώς σταματούν σε ποσοστό που ξεπερνά το 85% μικρόβια και βακτήρια χάρη στις υπεριώδεις ακτίνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ