X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

LONGREADS

Άκης Μάντζιος: Ρίσκαρε, έπαιξε, κέρδισε

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography PHOTO BY: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Άκης Μάντζιος "κατέβηκε" στη Stoiximan.gr Football League, αλλά κέρδισε άμεσα το στοίχημα. Ανέβασε τον Απόλλωνα στη Super League και μιλά στο sport24.gr για την άνοδο, την οικογένεια Μονεμβασιώτη, για τους Έλληνες και ξένους προπονητές, αλλά και για τη "μάχη" των "μεγάλων", που προτάσσουν το συμφέρον τους και χαλάει η συνταγή.

Το 2010-2011 ο Άκης Μάντζιος ήταν στον Θρασύβουλο, στη Β' Εθνική, για 14 παιχνίδια. Το πέρασμα από την ομάδα της Φυλής ήταν το μοναδικό του στην δεύτερη κατηγορία, αφού μέχρι και το 2016 εργαζόταν στη Super League. Σε Πανιώνιο, Κέρκυρα, Πανθρακικό και Λεβαδειακό. Τον περασμένο Ιανουάριο τον πλησίασε η οικογένεια Μονεμβασιώτη και του έκανε πρόταση να δουλέψει στον Απόλλωνα Σμύρνης, ο οποίος είχε στόχο την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία. Ο 48χρονος βρέθηκε σε δίλημμα. Να κατέβει ξανά στη Stoiximan.gr Football League ή να περιμένει ομάδα της Super League;

Αποφάσισε να δεχτεί την προοπτική της "Ελαφράς Ταξιαρχίας", η οποία άλλωστε και οικονομική δυναμική είχε, αλλά και ρόστερ που δεδομένα θα διεκδικούσε την επάνοδο στα μεγάλα σαλόνια. Δικαιώθηκε. Οι "κυανόλευκοι", μαζί με τη Λαμία, εξασφάλισαν τον προβιβασμό. Παραλίγο, μάλιστα, να κόψουν αήττητοι το νήμα. Ο "αρχιτέκτονας" της ανόδου μίλησε στο Sport24.gr για την εκ Σμύρνης ιστορική ομάδα που ύστερα από μια τριετία επέστρεψε στη Super League. Ο Μάντζιος αναφέρθηκε στα κομμάτια που άλλαξε το διάστημα που εργάστηκε στον Απόλλωνα, αλλά και για τον ΟΦΗ και τον Άρη που έμειναν εκτός δυάδας.

Στέκεται στην οικογένεια Μονεμβασιώτη, η οποία χαρακτηρίζεται από "αξίες και ηθική" και η οποία "έχει στόχο να μείνει για πολλά χρόνια στο ποδόσφαιρο". Μιλά για τη θέλησή της να ισχυροποιηθεί η ομάδα με ονόματα επιπέδου "Τσόρι", ενώ κάνει αναφορά στον Έλληνα παράγοντα και στους "μεγάλους", που αν θέλουν μπορούν να φτιάξουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σχολιάζει τους Έλληνες προπονητές, δηλώνει ότι πρόθεση και επιδίωξή του είναι να εργαστεί σε ομάδα του εξωτερικού, ενώ καταλήγοντας εκφράζει την άποψή του για τη ρίζα του "κακού" στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography PHOTO BY: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ούτε εντάσεις, ούτε τριβές τις δύσκολες στιγμές στον Απόλλωνα. Σε 5 μήνες, 27 αγωνιστικές

-Πόσο εύκολο είναι να ανεβάσει κανείς μια ομάδα στη Super League από τη Stoiximan.gr Football League;

"Είναι δύσκολη κατηγορία. Κι εγώ δεν την ήξερα, αλλά την έμαθα. Υπάρχουν παραδοσιακές ομάδες στη Β' Εθνική, με δυνατές έδρες. Αντιξοότητες με κακούς αγωνιστικούς χώρους. Είναι σημαντικό ότι ήμασταν αήττητοι για 31 αγωνιστικές".

-Ήταν ρίσκο για εσένα να κατέβεις κατηγορία;

"Όταν μου έγινε η πρόταση, σκέφτηκα κάποια πράγματα. Ρίσκο δεν ήταν η επιλογή του Απόλλωνα, αλλά η κατηγορία, γιατί δεν την ήξερα. Όταν πήγα τον Ιανουάριο, τα φαβορί ήταν ο Άρης και ο ΟΦΗ. Ήταν μονόδρομος για την ομάδα να βγει κατηγορία. Πάντα πρέπει να παίρνεις ρίσκα. Βλέπεις τι προδιαγραφές υπάρχουν, με τι έχεις να δουλέψεις, ποιες είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα εργαστείς. Έβαλα κάτω τα δεδομένα, πίστευα ότι υπάρχει προοπτική και για την επόμενη μέρα. Κλήθηκα να παω σε μια ιστορική ομάδα, που διψά να επανέλθει στη μεγάλη κατηγορία".

- Τι σου είπε η διοίκηση όταν σου έκανε την πρόταση;

"Μου έδειξαν με επιμονή ότι με ήθελαν και με εμπιστεύονται για τον μεγάλο στόχο που είχε η ομάδα. Η φιλοσοφία ήταν να την ανεβάσουμε και δουλέψουμε το πλάνο για την επόμενη μέρα, με στόχο να την καθιερώσουμε στη Super League".

-Τι στοιχεία πιστεύεις ότι έδωσες στην ομάδα;

"Αλλάξαμε κάποια πράγματα όσον αφορά τον τρόπο προπόνησης, αλλά και κομμάτια τακτικής. Στο πώς θέλεις να παίζεις, στο πώς να επιτίθεσαι καλύτερα. Είδα τα παιχνίδια, όσα είχαν τηλεοπτική κάλυψη και τα στατιστικά. Ενώ ήταν ένα σύνολο που είχε λύσεις επιθετικά, δυσκολευόταν να βάλει γκολ. Δεν δημιουργούσε πολλές φάσεις. Δώσαμε πολλές λύσεις στην επίθεση, δεδομένου ότι η αμυντική λειτουργία ήταν αρκετή καλή. Το μεγάλο μυστικό ήταν η καλή διαχείριση. Χρησιμοποιήσαμε σχεδόν όλους τους παίκτες. Είχαμε να δώσουμε 27 αγωνιστικές μέσα σε πέντε μήνες. Όταν έχεις κάνει 7 αγωνιστικές μέχρι τον Γενάρη και από τότε έχεις μπροστά σου άλλες 27, κάνεις ένα ολόκληρο πρωτάθλημα σε πέντε μήνες. Φαντάσου ότι η Super League έχει 30 αγωνιστικές. Έπρεπε να δώσουμε χώρο σε όλα τα παιδιά και το πετύχαμε".

-Το περίμενες ότι ο ΟΦΗ και ο Άρης θα έμεναν νωρίς εκτός;

"Πίστευα ότι η μάχη για την άνοδο θα πάει μέχρι τέλους, διότι υπήρχαν πέντε πολύ καλές ομάδες που διεκδικούσαν την άνοδο. Ειδικά ο ΟΦΗ έμεινε πίσω από τον πρώτο γύρο. Ο Άρης το πάλεψε περισσότερο, μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές, αλλά πάντα είχαμε βαθμολογική ασφάλεια 7-9 πόντους".

-Σε ένα φτωχικό πρωτάθλημα όπως είναι αυτό της Β' Εθνικής, η οικονομική δύναμη του Απόλλωνα έκανε τη διαφορά;

"Για να είναι μια χρονιά επιτυχημένη, απαιτείται ένας συνδυασμός γεγονότων. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια διοίκηση με οικονομική υγεία, να μην υπάρχει πρόβλημα στους ποδοσφαιριστές και στο προσωπικό. Μεγάλο αβαντάζ, αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Η ομάδα είχε ηρεμία, προσήλωση στο στόχο, δούλεψε ταπεινά από όλους. Ήμασταν μια ομάδα που μέχρι τέλους δούλευε προσγειωμένα. Ακόμα και σε στιγμές που δεν κατακτούσαμε νίκες, δεν είχαμε εντάσεις. Δεν θέλει και πολύ να γίνει να γίνει μια έκρηξη και να διαλυθούν όλα, όσα έχεις χτίσει με κόπο. Δεν υπήρξαν τριβές. Υπήρξε κοινή γραμμή σε όλη την οικογένεια της ομάδας".

FOOTBALL LEAGUE / ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ - ΤΡΙΚΑΛΑ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

- Ποιες ήταν πιο δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίσατε εφέτος με την ομάδα;

"Υπήρξαν παιχνίδια που μας βγήκαν δυσκολίες. Ήμασταν όμως ομάδα που δεν παράτησε κανένα ματς μέχρι το τελευταίο λεπτό. Νικήσαμε τη Σπάρτη στο 95', γυρίσαμε το ματς με τον Άρη ενώ χάναμε 2-0 στο ημίχρονο. Κερδίσαμε την Καλλιθέα στο Ελ Πάσο στα τελευταία λεπτά. Πήραμε βαθμούς στο τέλος. Είχαμε πλάνο, οργάνωση, σταθερότητα και ισορροπία. Ίσως ήμασταν η πιο σταθερή ομάδα του πρωταθλήματος".

- Πώς εξηγείς το γεγονός ότι οι δύο τελευταίοι διοικητικοί ηγέτες του Απόλλωνα, οι κύριοι Βελλής και Μονεμβασιώτης, ήταν ισχυροί οικονομικά και είχαν τακτοποιημένες όλες τις υποχρεώσεις τους, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει συνήθως στις ΠΑΕ;

"Ο Απόλλων είναι ένα ιστορικό σωματείο, με βαθιές ρίζες. Έχει χάσει νέους οπαδούς με την απουσία του από τη μεγάλη κατηγορία, αλλά έχει σημαντικούς φίλους".

- Γιατί ο Απόλλων δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί στη Super League;

"Πρώτα από όλα ο Απόλλων είναι τυχερός που τα τελευταία δέκα χρόνια έχει ανθρώπους που διαθέτουν όραμα για την ομάδα. Θα αναφερθώ και στην ιδιοκτησία του κ. Βελλή, που πήρε την ομάδα από τις χαμηλές κατηγορίες και την ανέβασε στη Super League.

Και φυσικά στην οικογένεια Μονεμβασιώτη, την οποία ζω από κοντά. Έχει οικονομική επιφάνεια, που για την εποχή δεν είναι ό,τι πιο σύνηθες. Την τελευταία φορά που ανέβηκε η ομάδα, έγιναν αρκετά πράγματα για να επέλθει υποβιβασμός. Την τελευταία τριετία, με την είσοδο της οικογένειας Μονεμβασιώτη, έγιναν προσπάθειες ανόδου, οι οποίες καρποφόρησαν εφέτος".

Δεν είναι περαστική στο ποδόσφαιρο η οικογένεια Μονεμβασιώτη. Δες τα γραφεία και το πούλμαν της ΠΑΕ

- Τι χρειάζεται να κάνετε εσείς για να μείνει ο Απόλλων στη Super League;

"Θα είναι ίσως η πιο δύσκολη χρονιά, με δεδομένο ότι ίσως να πέσουν τέσσερις ομάδες. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι, να οργανωθεί η ομάδα, διότι οι απαιτήσεις στη Super League και το επίπεδο είναι εντελώς διαφορετικό από τη Football League. Πρέπει να φτιάξουμε καλό ρόστερ, να υπάρξει ενίσχυση με παιδιά που διαθέτουν εμπειρία από τη Super League, είτε πρόκειται για Έλληνες, είτε για ξένους. Θα χρειαστούμε βάθος στον πάγκο, οπότε πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι από την αρχή".

-Ποιες είναι οι σκέψεις σου για τη νέα σεζόν;

"Να εδραιωθεί η ομάδα στην κατηγορία και να αποφύγει την ταλαιπωρία".

- Διαβάσαμε ονόματα όπως ο Τσόρι Ντομίνγκες, ότι ενδιαφέρουν τον Απόλλωνα. Θα κάνει ηχηρές μεταγραφικές κινήσεις η ομάδα;

"Έχει τέτοιο στόχο, ναι. Ό,τι μεταγραφή γίνει όμως, δεν θα την κάνουμε για να πούμε ότι φέραμε μεγάλο όνομα. Θα αξιολογηθεί όποιος είναι αυτός. Δεν έχουμε πρόβλημα να έρθει μεγάλο όνομα, καλό θα είναι. Θα ανεβάσει και το πρεστίζ της ομάδας. Σκοπός όμως είναι, όποιος έρθει, να βοηθήσει. Να υπάρξει ουσιαστική βοήθεια".

-Επειδή πολλοί δεν τους γνωρίζουν, τι άνθρωποι είναι ο Παναγιώτης και Έκτορας Μονεμβασιώτης;

"Ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης είναι χορηγός της ομάδας. Είναι λίγες οι φορές που έχουμε έρθει σε επαφή. Περισσότερο σε επικοινωνία είμαι με τον Έκτορα Μονεμβασιώτη, που είναι ο πρόεδρος της ΠΑΕ. Ένα νέος άνθρωπος, φιλόδοξος, που είναι διψασμένος να πετύχει. Έχει σύγχρονες βλέψεις για τη λειτουργία της ομάδας. Έχουν σχέδια για τον Απόλλωνα. Δεν ήρθαν για να φύγουν. Μιλάμε για μια ηθική οικογένεια".

- Τους βλέπεις δηλαδή να μένουν για χρόνια στο ποδόσφαιρο;

"Όσο καιρό τους ζω, αντιλαμβάνομαι ότι έχουν σχέδια για την ομάδα. Αν δεις τα γραφεία στα οποία επένδυσαν πολλά λεφτά, ή το πούλμαν της ομάδας, καταλαβαίνεις ότι οι άνθρωποι θέλουν να επενδύσουν και να πάνε τον Απόλλωνα όσο πιο ψηλά γίνεται".

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography PHOTO BY: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

-Αξίζει να επενδύει κανείς σε αυτό το ελληνικό ποδόσφαιρο; Εσύ, αν μπορούσες, θα το έκανες;

"Είναι δύσκολη ερώτηση. Βλέπουμε ότι άνθρωποι με οικονομική επιφάνεια δεν επενδύουν στο ποδόσφαιρο, το οποίο όμως για εμάς είναι ένα σαράκι. Και για τους επιχειρηματίες που αποφασίζουν να εμπλακούν σε ομάδες, τους αρέσει. Εύχομαι και ελπίζω η οικογένεια Μονεμβασιώτη να έχει τη δύναμη να συνεχίσει στον Απόλλωνα και στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο έχει ανάγκη από τέτοιους ανθρώπους. Όπως είπα και πριν, πέρα από την οικονομική τους δύναμη, έχουν ήθος και αρχές".

Οι "μεγάλοι" βάζουν μπροστά το συμφέρον και χαλάει η συνταγή

- Τι πρέπει να κάνουν οι Έλληνες παράγοντες για να καλυτερέψουν το προϊόν;

"Είναι λάθος η συμπεριφορά τους. Καταλαβαίνω ότι είναι μεγάλος ο ανταγωνισμός των «μεγάλων» για το ποιος θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα, αλλά το προϊόν το απαξιώνουν και για αυτό έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, να παίζει στα προκριματικά ο πρωταθλητής, ο κόσμος έχει σταματήσει να έρχεται στο γήπεδο, δεν υπάρχουν μεγάλα συμβόλαια και μπάτζετ, ικανά να υπάρξουν καλές και ανταγωνιστικές ομάδες. Κάθε χρόνο λέμε «κάθε πέρσι και καλύτερα». Αυτοί έχουν το καρπούζι, αυτοί το μαχαίρι. Θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη τα προσωπικά τους συμφέροντα. Αν το θέλουν, μπορούν να φτιάξουν το ποδόσφαιρο. Τα πράγματα γίνονται όλο και πιο άσχημα".

- Το αγαπάνε το ποδόσφαιρο οι παράγοντες;

"Για να ασχολούνται, νομίζω το αγαπάνε. Δίνουν χρήματα, επενδύουν... Πολλοί παράγοντες χάνουν χρήματα, τα βάζουν από την τσέπη τους. Μπροστά στο προσωπικό συμφέρον της κάθε ομάδας, όμως, χαλάει η συνταγή και γίνονται αυτά που γίνονται".

- Ποια ήταν η κορυφαία σου στιγμή ως προπονητής;

"Στις ομάδες που έχω δουλέψει, ο βαθμός δυσκολίας ήταν αντικειμενικά πολύ δύσκολος. Στον Πανιώνιο τότε, το 2011-2012, μια ομάδα με απίστευτα οικονομικά προβλήματα. Είχε την ομάδα ο Ερασιτέχνης. Πρώτος στόχος ήταν η οικονομική εξυγίανση, μετά να μείνει η ομάδα στην κατηγορία, με αποτέλεσμα τον Δεκέμβριο να φύγουν όλοι οι καλοί παίκτες. Κι εγώ τότε ήμουν νέος προπονητής, δεν είχα εμπειρία, αλλά η ομάδα σώθηκε, ενώ μαζί μου έπαιξαν αρκετά νεαρά παιδιά από τη δεύτερη ομάδα, τα οποία στη συνέχεια έκαναν σπουδαία καριέρα και η ομάδα είχε οικονομικά οφέλη από αυτούς. Για παράδειγμα, ο Σάμαρης, ο Κούρντι, ο Κολοβός. Ο Σάμαρης ήταν δική μου επιλογή. Όταν έφυγε ο Στάρε, τον πήρα και τον έβαλα αμέσως ενδεκάδα.

Στον Πανθρακικό εξίσου δύσκολη χρονιά, γιατί φτιάξαμε μια ομάδα από το πουθενά. Είχαν φύγει βασικοί παίκτες, ήταν η χρονιά που έπεφταν τρεις και μας είχαν βέβαιους για υποβιβασμό. Παρόλα αυτά, σε όλη τη χρονιά ήμασταν στις θέσεις 6-9. Ήμασταν η έκπληξη του πρωταθλήματος.

Στον Λεβαδειακό, άλλος βαθμός δυσκολίας. Επί 45 μέρες ήμασταν στον αέρα, κάναμε προπόνηση με ελλιπέστατο ρόστερ μέχρι να δούμε σε ποια κατηγορία θα παίξουμε. Τρεις μέρες πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, μάθαμε ότι θα είμαστε στη Super League. Κάναμε μαζεμένες μεταγραφές μέσα σε δύο μέρες και κάναμε πολύ καλό σύνολο. Ο Λεβαδειακός έκανε την καλύτερη σεζόν της ιστορίας του από το 2004 έως τότε τουλάχιστον. Επί της ουσίας είχε σωθεί από τον πρώτο γύρο η ομάδα και μαθηματικά επτά αγωνιστικές πριν από το τέλος. Δεν ξανάγινε.

Με τον Απόλλωνα ο πρωταθλητισμός είναι κάτι διαφορετικό, πιο δύσκολο. Δεν είχα τη γνώση της Stoiximan.gr Football League. Επίσης είναι διαφορετικό να χτίζεις ομάδες για τη σωτηρία και διαφορετικό να έχεις στόχο τον πρωταθλητισμό. Πίστευα ότι μπορώ να το υποστηρίξω και νομίζω ότι τα πήγαμε πάρα πολύ καλά".

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography PHOTO BY: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

- Προπονητικά ποιο είναι το όνειρό σου;

"Το σημαντικό είναι να έχεις αρχές σαν προπονητής. Να μην ξεφεύγεις από αυτό που πρεσβεύεις σαν άνθρωπος και σαν προπονητής. Αυτό θέλω να το διατηρήσω όσο ασχολούμαι με την προπονητική. Σίγουρα θέλω να είμαι σε ομάδες που να μην έχουν στόχο απλά την καλή πορεία ή τη σωτηρία. Από εκεί και πέρα, σε αυτό το ελληνικό πρωτάθλημα δεν μπορείς να βάζεις στόχους. Δεν υπάρχει γνώση από τους παράγοντες, πλάνο και σχέδιο. Όταν προσλαμβάνεις έναν προπονητή, δεν μπορείς να κάνεις μεγαλύτερα σχέδια πέρα από μια χρονιά. Είμαστε τόσο ευάλωτοι στην Ελλάδα, οπότε δεν μπορείς να περιμένεις ότι μια ομάδα θα πάρει ένα προπονητή και θα πει ότι «βάζω πλάνο διετίας». Αυτό δεν μπορεί να το υποστηρίξει καμία ομάδα. Με ενδιαφέρει να εξελίσσομαι, να ενημερώνομαι ως προπονητής και να κρατήσω τις αρχές μου".

Σε καταξιώνει η διάρκεια στην προπονητική. Χρειάζεται ταλέντο και γνώση

- Υπάρχουν προπονητές που ενώ ανεβάζουν ομάδες στη μεγάλη κατηγορία εντέλει δεν συνεχίζουν σε αυτές, αλλά παραμένουν στη Β' Εθνική. Αυτό πού οφείλεται;

"Και εδώ είναι συνδυασμός γεγονότων. Ένας προπονητής δεν ανανεώνει και δεν μετέχει στη Super League επειδή δεν θέλει ή γιατί δεν θέλει η ομάδα; Σίγουρα υπάρχουν προπονητές που έχουν συνδυάσει τη Stoiximan.gr Football League και τη Super League και άλλοι που δουλεύουν μόνο στη Β' Εθνική επειδή ξέρουν πολύ καλά την κατηγορία. Είναι τι θέλει ο καθένας...".

-Τι απαιτείται για να γίνει κανείς καλός προπονητής; Θέλει ταλέντο, τύχη;

"Είναι ένα ερώτημα που έχει πολλές παραμέτρους. Γενικά, η διάρκεια είναι αυτή που καταξιώνει, αν παίζουν καλό ποδόσφαιρο οι ομάδες του, η φιλοσοφία που έχει, η συμπεριφορά του, τι άποψη έχουν οι παίκτες για αυτόν. Θέλει σίγουρα και ταλέντο, να ασχολείσαι, να ενημερώνεσαι, να κάνεις τα ταξίδια που πρέπει στο εξωτερικό.

Εγώ προσωπικά ακόμα και αν έχω δουλειά, οπότε ο χρόνος είναι περιορισμένος, το επιδιώκω να ξεκλέβω χρόνο για να ταξιδέψω στο εξωτερικό. Να δω παιχνίδια, να παρακολουθήσω προπονήσεις και ομάδες. Αυτό που επιζητώ είναι να ανταλλάσσω απόψεις με άλλους προπονητές. Προσπαθώ να παρακολουθώ όλες τις σχολές, όλες κάτι έχουν να σου δώσουν".

- Έχεις στο μυαλό σου συγκεκριμένο στυλ ποδοσφαίρου που θέλεις να παίζεις; Ή αυτό εξαρτάται από το ρόστερ που έχεις κάθε φορά;

"Είναι σημαντικό να παίρνεις μια ομάδα από την αρχή, να τη φτιάξεις όπως εσύ θέλεις. Το καλό ποδόσφαιρο όλοι το θέλουμε. Το θέμα είναι τι συνθήκες υπάρχουν, τι παίκτες υπάρχουν, πότε πηγαίνεις στην ομάδα για να περάσεις αυτό που θέλεις. Δεν μπορούμε να γίνουμε όλοι Μπαρτσελόνα. Και αναφέρομαι στο περίφημο passing game της. Αν δεν έχεις παίκτες να το υποστηρίξεις, πώς το κάνεις; Στον Πανθρακικό που έχτισα μια ομάδα από την αρχή, παίξαμε το 3-5-2. Κάναμε εκπληκτική πορεία. Αν δεν έχεις όμως τους κατάλληλους παίκτες, προσαρμόζεσαι".

- Ποιους προπονητές θαυμάζεις εντός ή εκτός Ελλάδας;

"Ξένοι είναι πάρα πολλοί. Δεν έχω στο μυαλό μου να μοιάσω σε κάποιον ή να παίζουν οι ομάδες μου αυτό που παίζουν εκείνοι. Προσπαθώ να πάρω πράγματα από τον καθένα. Δεν μπορείς να γίνεις σαν αυτούς. Κάθε προπονητής έχε την ταυτότητά του, την προσωπικότητά του".

- Ποια ομάδα υποστηρίζεις στο εξωτερικό;

"Παρακολούθησα από κοντά και μου αρέσει ιδιαίτερα η Γιουβέντους. Μου άρεσε πολύ το 3-5-2 που έπαιζε, όταν ακόμα ήταν στη Serie B και ανέβηκε. Είχα βρει το χρόνο να τη δω από κοντά στην Ιταλία. Η Ντόρτμουντ επίσης είναι μια ομάδα που παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια. Ποιοτική ομάδα με κατοχή μπάλας, γρήγορο ποδόσφαιρο, πρέσινγκ. Είναι πολλές οι καλές ομάδες".

Πιο "δυνατή" στιγμή η κατάκτηση του Κυπέλλου με τον Πανιώνιο. "Έχτισε" την ομάδα ο αείμνηστος Κυράστας

-Ποια στιγμή σου είτε ως παίκτης είτε ως προπονητής θυμάσαι έντονα;

"Ως παίκτης και με τον Πανιώνιο και με τον Άρη υπήρξαν έντονες στιγμές. Πέρα από μεγάλες νίκες που κάναμε και με τις δύο ομάδες, με τον Πανιώνιο σπουδαία στιγμή ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας. Αυτή η ομάδα είχε χτιστεί από την προηγούμενη χρονιά που ήμασταν Β' Εθνική. Είχε χτιστεί από τον αείμνηστο Γιάννη Κυράστα. Βγήκαμε κατηγορία και πήραμε και το Κύπελλο. Είχε πολύ καλά στοιχεία, όλοι μια παρέα στα αποδυτήρια. Άλλες εποχές, βέβαια, τότε. Μόνο τρεις ξένοι, αλλά μπόλικο ταλέντο και εμπειρία. Ένα πολύ καλό πάντρεμα. Αποκλείσαμε τον ΠΑΟΚ από τον ημιτελικό και πήραμε το Κύπελλο στον τελικό με τον Παναθηναϊκό. Με τον Άρη δύο χρονιές εκπληκτικές, με τη συμμετοχή στην Ευρώπη".

- Τι έχει αλλάξει σήμερα στο ποδόσφαιρο συγκριτικά με την περίοδο που ήσουν ποδοσφαιριστής;

"Το ποδόσφαιρο έχει γίνει πιο γρήγορο, έχει περισσότερη ταχύτητα και δύναμη, αλλά στερείται ποιότητας. Παίζουν πλέον πολλά παιδιά, στα οποία άλλες εποχές δεν θα τους δινόταν η ευκαιρία να παίξουν στη Super League".

- Έχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο να δουλέψεις στο εξωτερικό;

"Θα το ήθελα και η αλήθεια είναι ότι το επιδιώκω κιόλας. Ψάχνω τη στιγμή να τα καταφέρω. Δεν είναι εύκολο. Ο Έλληνας προπονητής έχει εξελιχθεί πλέον πάρα πολύ και δεν υστερεί σε τίποτα από τους ξένους. Μπορεί να δουλέψει σε ανταγωνιστικά πρωταθλήματα. Έκανε μεγάλο καλό το Euro, άνοιξαν οι πόρτες για το εξωτερικό, κάποια παιδιά έκαναν καριέρα και άλλοι επέστρεψαν γρήγορα πίσω. Χρόνο με το χρόνο φθείρεται αυτό το κομμάτι και ως Έλληνες προπονητές χρειαζόμαστε επιτυχίες, όπως έχουν κάνει οι προπονητές του μπάσκετ, για να ανοίξουν οι πόρτες για το εξωτερικό".

-Ποια είναι η ρίζα του 'κακού" στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

"Η αξιοπιστία. Δεν ξέρω αν έχουμε πιάσει πάτο. Δεν υπάρχει ένα πλάνο από αυτούς που διοικούν το ποδόσφαιρο, ώστε να γίνει καλύτερι. Κοιτάμε όλοι το σήμερα, πώς θα έχει ο καθένας κέρδος ξεχωριστά. Αυτό είναι το χειρότερο".

- Τέτοιες θέσεις, όπως αυτές στην Ομοσπονδία, θεωρείς ότι πρέπει να στελεχωθούν με ανθρώπους που έχουν παίξει μπάλα ή αυτό δεν είναι απαραίτητο;

"Ένας συνδυασμός απαιτείται. Το γεγονός ότι κάποιος έχει παίξει μπάλα, δεν σημαίνει ότι μπορεί να ασκήσει διοίκηση. Όποιοι έχουν τις ικανότητες να διοικήσουν και να μεταφέρουν τις γνώσεις τους στο ποδόσφαιρο, καλό είναι. Άλλοι εκτός ποδοσφαίρου που μπορούν να διοικήσουν και να οργανώσουν το ποδόσφαιρο σε πολύ επαγγελματικά επίπεδα, όπως στην Αγγλία και στην Ισπανία, ας το κάνουν".

Photo credits: tourettephoto.com (Ανδρέας Παπακωνσταντίνου), Eurokinissi

* Ευχαριστούμε την FF Group για τη φιλοξενία.

Follow me on twitter: Dimitris Samolis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ