X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

LONGREADS

Αθηναϊκός: Τo μεγαλείo και η πτώση των "Λόρδων" του Βύρωνα

Ο Αθηναϊκός που επί σειρά ετών έπαιζε στην Α' Εθνική και στην Ευρώπη κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πλέον αγωνίζεται στο τοπικό. Το Sport24.gr γράφει για την ιστορική ομάδα των ''λόρδων'' παραθέτοντας φωτογραφίες και βίντεο!

Τα τελευταία χρόνια τα... ίχνη του Αθηναϊκού χάθηκαν. Μιας ομάδας που έφτασε να παίζει στην Ευρώπη κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και που έφτασε και σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος. Το Sport24.gr ετοίμασε αφιέρωμα για το συγκρότημα του Βύρωνα και κατέγραψε τις μεγάλες, αλλά και δύσκολες στιγμές που βίωσε από τη γέννησή του έως σήμερα.

Η ίδρυση και τα πρώτα χρόνια

Ο Αθηναϊκός ιδρύθηκε από ποδοσφαιριστές της ιστορικής ποδοσφαιρικής ομάδας Π.Σ. Γουδί. Όταν το 1914 παίκτες από το Γουδί αποχώρησαν, δημιούργησαν την ομάδα «Χόουπ» (Hope: Ελπίς). Το 1917 που έγινε επίσημο σωματείο από το πρωτοδικείο έλαβε το όνομα''Αθηναϊκός''. Ιδρυτικά μέλη αναφέρονται οι Ψύχας, Γόνας, Χρυσάφης, Πατούσας, Καγκελάρης (Στέφανος και Σπύρος), Μανόπουλος, Μουρίκης, Ρόγης, Σαρρής και Παναγόπουλος. Ο Αθηναϊκός συμμετείχε το 1931 στην Α' κατηγορία, αλλά επειδή έδωσε φιλικό με τη μη αναγνωρισμένη ομάδα ''Πράσινα Πουλιά'', την οποία είχαν δημιουργήσει δυσαρεστημένοι παίκτες του Παναθηναϊκού, τιμωρήθηκε με υποβιβασμό στη Γ΄ κατηγορία. Ανέβηκε ξανά στην Α' κατηγορία το 1940-1941 και έως την 28η Οκτωβρίου 1940, οπότε και ξέσπασε ο πόλεμος, ήταν πρωτοπόρος. Διακόπηκε ωστόσο το πρωτάθλημα. Ο Αθηναϊκός τερμάτισε ως επικεφαλής και στο ανεπίσημο πρωτάθλημα Αθηνών-Πειραιώς, που διεξήχθη στα χρόνια της κατοχής, τη σεζόν 1943-44.

Πυρπολήθηκαν τα γραφεία, άστεγος ο Αθηναϊκός

Μέχρι και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Αθηναϊκός ήταν από τα πιο πλούσια σωματεία. Τα πολυτελή του γραφεία, όμως, πυρπολήθηκαν στα γεγονότα του Δεκεμβρίου 1944 (Δεκεμβριανά), με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα αρχεία και τα τρόπαια του συλλόγου και να μείνει άστεγος. Από το 1950 μετείχε στην Α2 κατηγορία της ΕΠΣ Αθηνών, ενώ τον Ιούλιο του 1952 συγχωνεύτηκε με την Α.Ε. Νέας Ελβετίας και προέκυψε η νέα ονομασία Αθηναϊκός Νέας Ελβετίας Αθλητικός Σύλλογος. Συνήθως τον αποκαλούσαν Αθηναϊκό ή Aθηναϊκό Νέας Ελβετίας.

31/1/1957 Εθνική Ελλάδος - Αθηναϊκός

Για την προετοιμασία της για διεθνές παιχνίδι η Εθνική στις 31/1/1957 έδωσε φιλικό στο γήπεδο της Λεωφόρου με τον Αθηναϊκό. Με γκολ του Νεστορίδη, του Πανάκη και του Χρονόπουλου το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα νίκησε με 3-0.

ΕΘΝΙΚΗ: Βουτσαράς, Νανάκος , Λινοξυλάκης, Νεμπίδης, Κεμαλίδης, Κοτρίδης, Σταματιάδης, Νεστορίδης, Πανάκης, Χρονόπουλος,Τσίλης.

ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Σταμπέλος, Νικολαΐδης, , Αναλυτής, Σισμάνης, Βακόλας, Τσερεγκώφ, Ραδίτσας, Ανταλής, Παπλωματάς, Καζάκος, Γιαννακός, ( Σακέτας, Λαουτάρης, Ανδριόπουλος)

7/10/1956 Παναθηναϊκός-Αθηναϊκός 2-0 (Βαθμολογικό ντέρμπι με πολύ ξύλο)

1979-80 (δωροδοκία και συλλήψεις)

Στην αήττητη oμάδα που βρίσκεται μετά την άνοδο στην Α' Εθνική Ερασιτεχνική, έρχονται με μεταγραφή οι: Πέτρος Καπώνης, Μανώλης Ρασιδάκης, Δημήτρης Τζήμας, Γιώργος Κωνσταντίνου, Μανώλης Αναστασόπουλος, Γιώργος Ζαφειρόπουλος και φτιάχνει δελτίο στον σύλλογο ο Κώστας Μαυρίδης. Στόχος η άνοδος στην Β' Εθνική. Η ομάδα κερδίζει για πρώτη φορά το κύπελλο Αθηνών και φτάνει μέχρι τον τελικό Νότιας Ελλάδος. Καθ' όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος βρίσκεται ανάμεσα στις 4-5 πρώτες θέσεις (οι δύο πρώτες οδηγούσαν στην Β' Εθνική).

Η χρονιά σημαδεύτηκε από την απόπειρα δωροδοκίας παραγόντων του Ρουφ στον Π. Καπώνη. Οι δράστες συνελήφθησαν και το Ρουφ υποβιβάστηκε. Το τέλος των αγώνων βρήκε τον Aθηναϊκό ισόβαθμο στην 2η θέση με τον Ολυμπιακό Λιοσίων. Στο μπαράζ που έγινε στην Ριζούπολη, ο Αθηναϊκός έχασε.

Ο χαμός στη Λέσβο και η αποτυχία ανόδου (1981-82)

Ο Αθηναϊκός τη σεζόν 1981-1982 μετέχει στην Α' ερασιτεχνική κατηγορία και αφού πραγματοποιεί εξαιρετική πορεία, σε όμιλο 16 ομάδων, φτάνει στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Αιολικό, το οποίο παρακολουθούν περίπου 8.000 φίλαθλοι. Ματς ανόδου. Στο 83' οι γηπεδούχοι παίρνουν το προβάδισμα, ο Ζαφειρόπουλος του Αθηναϊκού στο 90' σουτάρει, η μπάλα περνάει ένα μέτρο τη γραμμή, αλλά ο διαιτητής Βασίλης Νικάκης υποστηρίζει ότι δεν είναι γκολ. Το φύλλο αγώνος σφραγίστηκε στο 1-0 και ο Αιολικός με 51 βαθμούς κατέκτησε την πρωτιά, έναντι 49 του δεύτερου Αθηναϊκού. Αξιοσημείωτο ότι η ομάδα του Βύρωνα είχε συντελεστή τερμάτων 70-11 σε 30 παιχνίδια! Ο Σπύρος Καλογιάννης, νυν πρόεδρος της Football League, είχε εξοργιστεί από εκείνη τη διαιτητική απόφαση και φημολογείται ότι από... άχτι ανέλαβε τον Αθηναϊκό το 1983, για να τον φτάσει ψηλά.

Από το... παράθυρο στη Γ' Εθνική (1982-83)

Ανακατατάξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο και αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων. Ο Αθηναϊκός βρέθηκε στη Γ' Εθνική, όπου σε όμιλο με 16 ομάδες κατακτά την τρίτη θέση, πίσω από Εδεσσαϊκό και Καλλιθέα, με πρόεδρο και χρηματοδότη πλέον τον Σπύρο Καλογιάννη, ο οποίος θα συνδέσει το όνομά του με τη νεότερη ιστορία του Αθηναϊκού.

Άνοδος στη Β' Εθνική (1983-1984)

Από το 1977 έως το 1984 ο Αθηναϊκός κατάφερε να ανέβει τέσσερις κατηγορίες. Τη σεζόν 1983-1984 η ομάδα μετέχει στη Γ' Εθνική των δύο ομίλων και των 20 ομάδων στον καθένα. Με προπονητή τον Τάκη Σπετσέρη, ισοβαθμεί στο τέλος με τον Αιολικό, αλλά έχοντας καλύτερη διαφορά τερμάτων (52-27 έναντι 72-43) ανεβαίνει στη Β' Εθνική.

Παραμονή με Ντε Φαρία και Νήαρ Ηστ (1984-1985)

(Ο Ντε Φαρία από την προετοιμασία της ομάδας στο Πήλιο)

Β' Εθνική με έναν όμιλο 20 ομάδων. Άνοδος για τις δύο πρώτες και υποβιβασμός για τους τέσσερις τελευταίους. Ύστερα από έναν κακό πρώτο γύρο (18η θέση), ο Αθηναϊκός με εξαιρετικό δεύτερο μισό και με νέα προπονητή από τα μέσα της προηγούμενης σεζόν (Ντε Φαρία αντί Σπετσέρη) παίρνει την 6η θέση, αγωνιζόμενος στο γήπεδο της Νήαρ Ηστ, διότι το γήπεδο του Βύρωνα δεν ήταν κατάλληλο για παιχνίδια Β' Εθνικής.

Πέμπτη θέση με Στάθη Χάιτα (1985-1986)

(Αθηναϊκός - ΠΑΣ Γιάννινα στο κατάμεστο γήπεδο της Νήαρ Ηστ. Ιορδανίδης και Οικονόμου πάνω στη μπάλα)

Η δεύτερη σεζόν στη Β' Εθνική, με προπονητή αυτή τη φορά τον Στάθη Χάιτα. Σε 38 αγώνες ο Αθηναϊκός καταλαμβάνει την 5η θέση, με 39 βαθμούς. Πρώτος ο Διαγόρας με 48 και δεύτερη η Βέροια με 47. Πρώτος σκόρερ για την ομάδα του Βύρωνα ο Βασίλης Τζαλακώστας με 15 τέρματα.

Μέτρια σεζόν με τρεις αλλαγές προπονητών (1986-1987)

Ο Αθηναϊκός στην τρίτη του χρονιά στη Β' Εθνική ξεκινά με προπονητή τον Μιχάλη Σμιγδαλά, με τους Τάκη Σπετσέρη και Στάθη Χάιτα να παίρνουν... σειρά. Συνολικά 14 νίκες, 10 ισοπαλίες και 14 ήττες ο απολογισμός της σεζόν και ένατη θέση στην κατηγορία, με πρώτη την Παναχαϊκή (49 βαθμοί). Πρώτος σκόρερ του Αθηναϊκού ο Τάσος Χατζηαγγελής με 13 γκολ, ενώ 11 σημείωσε ο Τζαλακώστας.

Η πορεία μέχρι τη μεγάλη άνοδο

(Βρύνιος και Κρασώνης, τα ''κανόνια'' του Αθηναϊκού τη σεζόν 1987-1988)

Τη σεζόν 1987-1988 ο Αθηναϊκός τερματίζει 7ος, την επομένη 11ος και γίνεται πλέον σαφές πως η ομάδα χρειάζεται μεταγραφές ουσίας για να πετύχει την άνοδο στην Α' Εθνική, και ενώ το πρωτάθλημα από το 1979 έχει γίνει επαγγελματικό. Χρειάστηκε να περάσουν 30 χρόνια για να βρεθεί η ομάδα στην Α' Εθνική! Είμαστε στην αγωνιστική περίοδο 1989-1990. Με 46 βαθμούς ο Αθηναϊκός και 18 νίκες, 10 ισοπαλίες και 6 ήττες παίρνει την πρωτιά και την άνοδο.

(Η πρωταθλήτρια ομάδα του Αθηναϊκού στη Β' Εθνική τη σεζόν 1989-1990, στο γήπεδο της Νήαρ Ηστ)

Προπονητής ο Νίκος Στολίγκας με σημαντικούς παίκτες όπως οι Αγγελόπουλος, Κωττάκης και Τσαβαλιάς. Στυλοβάτες της άμυνας οι Βαγγέλης Σπηλιώτης και Τάσσος Χατζηαγγελής, που μέχρι και σήμερα αποτελούν σημεία αναφοράς. Στο Κύπελλο η ομάδα έφτασε έως τα προημιτελικά. Στην Καισαριανή νίκησε με 3-0 τον φιναλίστ ΟΦΗ, αλλά ηττήθηκε με 5-0 και αποκλείστηκε στο Ηράκλειο.

Η φοβερή σεζόν 1990-91, ο τελικός Κυπέλλου και η έξοδος στην Ευρώπη

Χρονιά ορόσημο για την Αθηναϊκό η σεζόν 1990-1991. Αν και νεοφώτιστος στην Α' Εθνική κατακτά την έκτη θέση. Στο αθηναϊκό ρόστερ οι Σαργκάνης, Δημόπουλος, Κόλεφ, Μπονγκ και τεχνικός ο Γερμανός Γκερντ Πρόκοπ. Η ομάδα είχε επιστρέψει πια στη φυσική της έδρα, ''έκοβε'' βαθμούς από τους μεγάλους (ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΟΦΗ, Άρης) και έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου.

(Εισιτήριο διαρκείας του Αθηναϊκού τη σεζόν 1990-1991)

Το ρόστερ της σεζόν '90-'91

Αλβέρτης, Αναστασίου, Μπονγκ, Χατζηαγγελής, Χατζηράπτης, Δημόπουλος Χ., Δρόσος, Γκαβασιάδης, Κάντας, Κεφαλάς, Κόλεφ, Κρασώνης, Μπασαγιάννης, Μπουτζούκας, Παπαδόπουλος. Σαργκάνης, Σπηλιώτης, Τάπρατζης, Θανόπουλος, Θεοδωράκος, Τσαβαλιάς, Τζαλακώστας. Βρύνιος, Ζώταλης.

Έτσι έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου

Εξίσου εντυπωσιακή η πορεία και στο Κύπελλο εκείνη της σεζόν, όπως προαναφέρθηκε. Τα αποτελέσματα:

Αθηναϊκός - Αρης 2-1 (Δημόπουλος, Τζαλακώστας - Κούης)

Άρης - Αθηναϊκός 1-3 (Ίβαν - Δημόπουλος, Βρύνιος, Τζαλακώστας)

Αθηναϊκός - Aναγένηση Καρδίτσας 3-0 (Κόλεφ, Τσαβαλιάς, Παπαδόπουλος)

Aναγένηση Καρδίτσας - Αθηναϊκός 1-2 (Παπαευαγγέλου - Μπονγκ, Βρύνιος)

Προημμιτελικά (13.3.91 και 20.3.91)

Αθηναϊκός - Δόξα Δράμας 2-0 (Χατζηράπτης {2})

Δόξα Δράμας - Αθηναϊκός 0-1 (Κόλεφ)

Ημιτελικά (4.4.91 και 24.4.91)

Αθηναϊκός - Πανιώνιος 3-0 (Tσαβαλιάς (2),Τζαλακώστας)

Πανιώνιος - Αθηναϊκός 3-1 (Καπουράνης {2}, Λαγωνικάκης - Τσαβαλιάς)

Οι τελικοί με τον Παναθηναϊκό

1ος τελικός, 17.5.1991, Λεωφόρος Αλεξάνδρας

Αθηναϊκός - Παναθηναϊκός 0-3 (70' Κουρμπανάς, 78' Βαζέχα, 88' Βλάχος)

Εισιτήρια: 12.737

(η σύνθεση του Αθηναϊκού στον 2ο τελικό του ΟΑΚΑ)

2ος τελικός 22.5.1991, ΟΑΚΑ

Παναθηναϊκός - Αθηναϊκός 2-1 (71' Σαραβάκος, 84' Κουρμπανάς - 44' Ζώταλης)

Εισιτήρια: 19.375

Κράτησε στο μηδέν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Σεζόν 1991-1992. Ο Αθηναϊκός για δεύτερη σερί σεζόν στην Α' Εθνική, για πρώτη φορά στην Ευρώπη! Η κλήρωση του έπαιξε άσχημο παιχνίδι, αλλά οι ποδοσφαιριστές κόντραραν στα ίσια τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στις 18 Σεπτεμβρίου 1991 , οι Βυρωνιώτες υποδέχτηκαν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας τους ''κόκκινους διαβόλους''. Ένα παλικαρίσιο 0-0 απέναντι στην ομάδα του sir Άλεξ Φέργκιουσον. Οι ''λόρδοι'' πανηγύρισαν μια πολύ σπουδαία ισοπαλία και διέψευσαν όλους όσοι πίστεψαν πως θα επέλθει συντριβή.

(οι δύο αρχηγοί Χιουζ και Σαργκάνης)

ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Σαργκάνης, Χατζηαγγελής, Σπηλιώτης, Καπουράνης, Θεοδωράκος, Τζαλακώστας, Χατζηράπτης, Κόλεφ, Σπίτσα, Μπονγκ, Μπούτζουκας.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ: Σμάιχελ, Μπρους, Πάλιστερ, Έργουιν, Φίλαν, Ινς, Μπίρντσμορ (75΄Γουάλας), Γουέμπ, Μακλέρ, Χιουζ, Ρόμπινς

''Έπεσε'' στην παράταση στο Όλντ Τράφορντ

Και η ρεβάνς στην Αγγλία δεν αποδείχθηκε καθόλου εύκολη διαδικασία για την ομάδα του Μάντσεστερ. Η αναμέτρηση οδηγήθηκε στην παράταση. Στο 109' ο Μακλέρ νίκησε τον Σαργκάνη που μέχρι εκείνο το σημείο έμοιαζε "φάντομ". Δύο λεπτά αργότερα ο Μαρκ Χιουζ έγραφε το τελικό 2-0.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Άλεξ Φέργκιουσον): Σμάιχελ, Φίλαν, Μάρτιν (86' Μπέρντσμορ), Μπρους, Καντσέλσκις, Πάλιστερ, Ρόμπσον, Ινς, Μακ Κλερ, Χιουζ, Γουόλας (64' Ρόμπινς).

Αθηναϊκός (Γκερντ Πρόκοπ): Σαργκάνης, Μπούτζουκας, Καπουράνης, Χατζηαγγελής, Σπηλιώτης (46' λ.τρ. Θεοδωράκος, 72' λ.τρ. Ζώταλης), Αναστασίου, Χατζηράπτης, Σπίτσα, Μπογκ, Τζαλακώστας, Τάπρατζης.

1992-1994

(Η ομάδα του Αθηναϊκού στη Λεωφόρο το καλοκαίρι του 1993)

Τη σεζόν 1992-93 ο Αθηναϊκός έπαιξε για τρίτη σερί σεζόν στην Α' Εθνική. Τερμάτισε στη 10η θέση με 34 βαθμούς, με προπονητή τον Στάθη Σταθόπουλο. Την επόμενη σεζόν η ομάδα του Βύρωνα είχε πάλι γηπεδικό πρόβλημα. Ο δήμος δεν ενδιαφέρθηκε να δώσει λύση και τα παιχνίδια δόθηκαν σε Λεωφόρο και Νήαρ Ηστ. Η ολοκλήρωση του πρωταθλήματος θα βρει τους ''λόρδους'' στην 12η θέση με 40 βαθμούς.

Γκμοχ, Τεννές και η υπέρβαση που δεν έγινε

Την αγωνιστική περίοδο 1994-1995 προπονητής ανέλαβε ο Πολωνός Γιάτσεκ Γκμοχ. Παρελθόν αποτέλεσε τον Δεκέμβριο ο σπουδαίος επιθετικός Μίροσλαβ Μπονγκ, 29 γκολ στην Α' Εθνική με τη φανέλα του Αθηναϊκού, που έκοψε το νήμα 12ος! Το 1995-1996 στον πάγκο της αθηναϊκής ομάδας ο Μπάμπης Τεννές. Μια αρκετά καλή χρονιά, καθώς 12 σερί αγωνιστικές η ομάδα έμεινε αήττητη, πλασαρίστηκε πρόσκαιρα στις θέσεις που οδηγούσαν στην έξοδο για τα ευρωπαϊκά κύπελλα, αλλά τελικά η υπέρβαση δεν έγινε και εντέλει τερμάτισε στη 10η θέση.

(η ομάδα του 1995-1996)

Η βαριά ήττα από την ΑΕΚ και η γκάφα του Άρη

Τη σεζόν 1996-1997 ο Αθηναϊκός παίζει για έβδομη σεζόν στην πρώτη κατηγορία. Με αρκετούς νέους παίκτες (Τριανταφυλλίδης, Γκίνο, Καρύδης, Πουλόπουλος, Ρουτζιέρης, Θεοδωρόπουλος, Βελετάκος, Μαυρομάτης, Αρμύλαγος, Τσάνας κ.α.) η ομάδα θα υποστεί μια πολύ βαριά ήττα. Χάνει με 7-0 από την ΑΕΚ, ενώ στο κύπελλο αποκλείστηκε από τη φάση των ''16'', με ήττα 3-0 από τον Παναθηναϊκό.

Εκείνη η σεζόν είχε σημαδευτεί από τη γκάφα των ανθρώπων του Άρη στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Αθηναϊκό.Το παιχνίδι δεν ξεκίνησε ποτέ επειδή οι «κίτρινοι» ξέχασαν να προσκομίσουν τα δελτία των παικτών τους, με συνέπεια ο διαιτητής Γιώργος Μπίκας να κλείσει το φύλλο αγώνα με υπαιτιότητα των φιλοξενούμενων. Ο Αρης μηδενίστηκε και του αφαιρέθηκαν 3 βαθμοί, μία ποινή μάλιστα που κόστισε στον σύλλογο, αφού εκείνη τη σεζόν υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του. Επειτα από πολύωρη ακροαματική διαδικασία και εφαρμόζοντας το γράμμα του νόμου ο αγώνας κατακυρώθηκε στον Αθηναϊκό. Η ομάδα του Βύρωνα τερματίζει στη 12η θέση της βαθμολογίας της Α' Εθνικής, με 40 βαθμούς. Πρώτος σκόρερ ο Χρήστος Βελλής με 12 γκολ.

Ο υποβιβασμός στη Β' Εθνική

Ο Μπάμπης Τεννές αποχωρεί και τον διαδέχεται στην τεχνική ηγεσία ο Γκερντ Πρόκοπ, το καλοκαίρι του 1997. Ο άνθρωπος που έγραψε ιστορία στον Αθηναϊκό δεν έμεινε ωστόσο για πολύ. Ακολουθεί ο Νίκος Καρούλιας. Το υλικό δεν ήταν άσχημο, αλλά η ομάδα έπειτα από οκτώ σεζόν στην πρώτη κατηγορία υποβιβάστηκε, μένοντας στην τελευταία θέση. Στο κύπελλο ο αποκλεισμός επήλθε στους ''16'' από τον Εδεσσαϊκό.

Έδωσε Αγαθοκλέους, πήρε Χαριστέα

Λίγο πριν τελειώσει η χιλιετηρίδα, το 1998-1999, ο Αθηναϊκός αναγκάζεται να παίξει στη Β' Εθνική. Τα νέα πρόσωπα στην ομάδα του Νίκου Καρούλια οι Πολυχρόνης Βεζυρίδης, Τουρέ Μπασαλά, Αντεμάρ και Ηλίας Κάμπας. Το μείζον θέμα η τύχη του διεθνούς Κύπριου επιθετικού Μάριου Αγαθοκλέους. Αρκετές μεγάλες ομάδες προσπάθησαν να τον κάνουν δικό τους. Αυτός που τον ενέταξε στο δυναμικό του ήταν ο Άρης, που με τη σειρά του δάνεισε για έξι μήνες τους Γιώργο Θεοδωρίδη και Άγγελο Χαριστέα, διεθνείς με την Ελπίδων.

Η πορεία του Αθηναϊκού στο πρωτάθλημα ήταν απογοητευτική, αλλά στο κύπελλο εντελώς διαφορετική. Έφτασε στα ημιτελικά, όπου και αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό (ήττα 6-1 στο ΟΑΚΑ, 2-2 στον Βύρωνα με δύο γκολ του Χαριστέα).

Άνοδος ξανά

Ο Αθηναϊκός γιορτάζει τη νέα χιλιετία με άνοδο ξανά στην Α' Εθνική. Ολοκληρώνει τη σεζόν 1999-2000 στην πρώτη θέση, με παίκτες όπως οι Εντουσέι, Οστρόφσκι, Κοζανίδης, Βαντελανόιντ, Μπούις και Μίσελιτς.

(Μπούις και Ζαφειράκης στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Νάουσα)

(Αθηναϊκός-Αιγάλεω, ντέρμπι κορυφής στον κατάμεστο Βύρωνα με νικητή τον Αθηναϊκό)

Ξανά στην Α', ξανά υποβιβασμός

Εκ νέου στα σαλόνια της Α' Εθνικής ο Αθηναϊκός, αλλά για ένα χρόνο. Τη σεζόν 2000-2001 η ομάδα του Βύρωνα τερμάτισε στην τελευταία θέση και υποβιβάστηκε ξανά. Στον πάγκο ξεκίνησε ο Νίκος Κόβης και τον διαδέχτηκε ο Αναστάσιος Χατζηαγγελής.

(το ρόστερ εκείνης της σεζόν)

Στα αξιοσημείωτα της σεζόν πως το πρώτο νυχτερινό παιχνίδι στην ιστορία του δημοτικού σταδίου Βύρωνα έγινε στις 15 Οκτωβρίου 2000 με αντίπαλο την Καλαμάτα, την οποία ο Αθηναϊκός νίκησε με 3-2.

Νέα εποχή, αποχωρεί ο Καλογιάννης

Ο Σπύρος Καλογιάννης αποτελεί παρελθόν για τον Αθηναϊκό και η σεζόν 2001-2002 ξεκινά με νέο πρόεδρο τον Χάρη Ποιμενίδη. Πολλές οι οφειλές σε παίκτες που διεκδικούν τα χρήματά τους στα δικαστήρια. Το καλοκαίρι έφυγαν 22 παίκτες και ήρθαν 21. Με προπονητή τον Νίκο Παντέλη ο Αθηναϊκός κατέλαβε την 5η θέση, ενώ στο κύπελλο ο αποκλεισμός ήρθε νωρίς.

Χρεωκοπία, διάλυση της ΠΑΕ

Προβλημάτων συνέχεια και το 2002-2003. Ίδια προβληματική κατάσταση στο οικονομικό σκέλος, που οδηγούν στη χρεωκοπία και στη διάλυση της ΠΑΕ τον Ιούλιο του 2003. Εκείνη τη σεζόν προπονητής ο Βασίλης Τζαλακώστας. Έμεινε ως υπηρεσιακός ο Φώτης Θανέλλας και ακολούθησαν οι Βαγγέλης Μάλλιος και Νίκος Παντέλης. Το καλοκαίρι ήρθαν 26 παίκτες και έφυγαν 14. Τεταμένη η κατάσταση με τον κόσμο και η σεζόν άρχισε με αποχή τους λόγω κόντρας με τη διοίκηση. Στην πρώτη αγωνιστική πέρα από τα πανό και τα φέιγ βολάν, ορισμένοι έχασαν την ψυχραιμία τους και ήρθαν στα χέρια. Οι παίκτες, ωστόσο, έδειξαν ψυχή και πέτυχαν την παραμονή της ομάδας.

''Κατρακύλα'' τριών κατηγοριών

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Αθηναϊκός θα υποβιβαστεί τρεις κατηγορίες σερί. Με διαφορετικό προφίλ, ερασιτέχνες παίκτες και περιφερειακό πρωτάθλημα. Οι ''λόρδοι'' τερματίζουν στην 9η θέση με 44 βαθμούς και λίγο έλειψε να υποβιβαστούν. Οι σεζόν περνούν και η ομάδα του Βύρωνα παραμένει στη Δ' Εθνική.

Ο ''στρατηγός'' στον Βύρωνα

Τον Αθηναϊκό αναλαμβάνει τον Ιούνιο του 2007 ο επιχειρηματίας Γιώργος Παπάζογλου. Ως γενικός αρχηγός προσελήφθη ο Μίμης Δομάζος. Και ενώ η σεζόν ξεκινά με φιλοδοξίες, αγωνιστικά η ομάδα πάει από το κακό στο χειρότερο. Οι φωνές του κόσμου και οι απογοητευτικές εμφανίσεις αναγκάζουν τη διοίκηση να διώξει προπονητή και γενικό αρχηγό. Τελικά 6η θέση και 35 βαθμοί.

Η πρόσληψη Ρότσα

Στις 13 Ιανουαρίου 2009 ο πρόεδρος των «λόρδων», Γιώργο Παπάζογλου, σε εκδήλωση που έγινε στο δημοτικό αναψυκτήριο του Βύρωνα, ανακοίνωσε την πρόσληψη του πρώην παίκτη, προπονητή και σκάουτ του Παναθηναϊκού στη θέση του τεχνικού διευθυντή. Ο Ελληνοαργεντινός δεν μπόρεσε να πετύχει κάτι ιδιαίτερο.

Στόχος η Γ' Εθνική το 2017

Από το 2003 μέχρι και το 2010 ο Αθηναϊκός αγωνίστηκε στο περιφερειακό. Το 2011 ήρθε ο υποβιβασμός στο τοπικό. Το 2011-2012 η ομάδα συμμετείχε στον τελικό του κυπέλλου της Ε.Π.Σ.Αθηνών, γνωρίζοντας την ήττα με 3-1. Έως σήμερα οι Βυρωνιώτες ΄συμμετέχουν στην Α' ΕΠΣ Αθηνών. Προ ημερών πραγματοποιήθηκε συνάντηση παλιών παραγόντων και παλαίμαχων, με σκοπό τη σύμπραξη όλων και την επιστροφή της ομάδας στις επαγγελματικές κατηγορίες. Στην παρούσα φάση στόχος είναι η ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου. Στις προθέσεις των ανθρώπων του Αθηναϊκού είναι η ομάδα να εμφανιστεί πανέτοιμη στο νέο πρωτάθλημα με μοναδικό στόχο την άνοδο. Το ζητούμενο είναι με την έλευση του 2017, όταν ο σύλλογος θα «κλείσει» 100 χρόνια, να βρίσκεται στη Γ' Εθνική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ