Είναι αληθινό το πρωτοφανές +22 της Λίβερπουλ στην Premier League;
Είναι τόσο καλή η Λίβερπουλ ή απλώς η φετινή Premier League είναι μαύρα χάλια; Οι σεζόν του παρελθόντος και η εποχή των super-teams. Οι αυτοκτονίες της Σίτι και ο συνδυασμός ρέντας/χαρακτήρα των Κόκκινων. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει πως προέκυψε το πρωτοφανές +22 της ομάδας του Κλοπ.
Η λογική έλεγε πως θα έρθουν στραβοπατήματα. Η Λίβερπουλ είχε φτάσει τρένο μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, είχε πίσω της τη Λέστερ στους 8 βαθμούς και τη Σίτι στους 11. Σημαντικές διαφορές, αλλά τίποτα τελειωτικό και μη αναστρέψιμο, αφού τα δύσκολα έρχονταν.
Μπροστά της η Λίβερπουλ είχε έναν ασφυκτικά γεμάτο και πολύ απαιτητικό Δεκέμβριο: είχε ματς πρόκρισης την τελευταία αγωνιστική στο Champions League με τη Σάλζμπουργκ, ταξίδι 5.500 χιλιομέτρων στο Κατάρ με συν δύο παιχνίδια για το Παγκόσμιο Συλλόγων, πριν την εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Λέστερ και το εξαντλητικό πρόγραμμα των γιορτών.
Κατόπιν ακολουθούσε ο Ιανουάριος, ο χειρότερος μήνας του Κλοπ στο διάστημα του στο Άνφιλντ, αφού τις προηγούμενες χρονιές το ρεκόρ του Γερμανού στον πρώτο μήνα της χρονιάς ήταν μόλις τέσσερις νίκες σε 18 παιχνίδια. Μετά το πρώτο παιχνίδι στις 2 Ιανουαρίου με τη Σέφιλντ, η Λίβερπουλ είχε ντέρμπι με την Έβερτον στο Κύπελλο και σκληρά ματς στην Premier: μοναδικό εντός έδρας ματς απέναντι στη Γιουνάιτεντ, εκτός έδρας τεστ με την Τότεναμ, τη Γουλβς και τη Γουέστ Χαμ.
ΠΩΣ ΠΗΓΕ ΤΡΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ +11 ΣΤΟ +22;
Η Λίβερπουλ τα πέρασε τρένο όλα τα παραπάνω, όλα. Οι Κόκκινοι συνέχισαν χωρίς ήττα, αλλά το απίστευτο είναι πως συνέχισαν χωρίς καν ένα μικρό στραβοπάτημα, μια ανώδυνη ισοπαλία. Μπήκαν στον Δεκέμβριο στο 13-1-0 και έφτασαν στη διακοπή του Φεβρουαρίου στο 24-1-0.
Έκαναν δέκα νίκες σε δέκα ματς και έτσι το +11 από τη Σίτι όχι μόνο δεν μειώθηκε, όχι μόνο δεν παρέμεινε ίδιο, αλλά έφτασε στο +22: σε όλα τα χρόνια της πρώτης κατηγορίας στην Αγγλία ποτέ μα ποτέ ο πρώτος με τον δεύτερο δεν είχαν τέτοια διαφορά, σε κανένα σημείο κάποιας σεζόν.
Αυτή η απίστευτη σεζόν της Λίβερπουλ δεν την έχει φέρει απλώς αγκαλιά με τον τίτλο για πρώτη φορά από το 1990. Έχει μαζέψει πάνω από το Άνφιλντ τα φώτα του ποδοσφαιρικού πλανήτη, το ενδιαφέρον των ανθρώπων μέσα στο ποδόσφαιρο, αλλά και αυτών που κοιτούν απ’έξω, του Τύπου και του κόσμου.
Πώς έγινε αυτή πορεία, πως φτιάχτηκε αυτό το 24-1-0 σε ένα πρωτάθλημα σαν την Premier League; Τι κάνει καλύτερα ή διαφορετικά από τους άλλους η Λίβερπουλ, τι μπορεί να διδάξει η εκπληκτική σεζόν της; Υπάρχουν βέβαια και οι πιο αρνητικές ερωτήσεις, όπως αυτές που θέτουν άλλα ζητήματα: τι πάει στραβά στην Premier League και ο πρώτος είναι στο +22, πόσο πολύ έχει πέσει το επίπεδο;
Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΤΩΝ ΔΕΚΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΣΕΖΟΝ
Με αυτό το τελευταίο θα ξεκινήσουμε σήμερα, τα υπόλοιπα θα τα δούμε προς το τέλος της σεζόν, τότε που αξίζει πολύ να ρίξουμε μια ματιά στο “τι έκανε καλύτερα ή διαφορετικά από τους άλλους η Λίβερπουλ”.
Είναι η πορεία της Λίβερπουλ αποτέλεσμα της πτώσης του επιπέδου της Premier League; Είναι η βαθμολογία καθρέφτης μιας εκπληκτικής ομάδας ή περιγράφει μια απλώς καλή ομάδα σε ένα κακό πρωτάθλημα;
Η αλήθεια είναι πως τα επιχειρήματα για “κακή σεζόν και μέτριο πρωτάθλημα έχουν βάση. Εδράζουν κυρίως στο πόσο άσχημα πάει η Άρσεναλ που βρίσκεται στη 10η θέση και στα προβλήματα που έχουν Τότεναμ και Γιουνάιτεντ: αμφότερες είναι μέσα στο παιχνίδι της τετράδας, αλλά και οι δύο μαζί έχουν 72 βαθμούς, έναν λιγότερο από τη Λίβερπουλ.
Ρίξαμε μια ματιά στο πρόσφατο παρελθόν. Κοιτάξαμε τη βαθμολογία στις τελευταίες δέκα σεζόν της Premier League μετά από τις πρώτες 25 αγωνιστικές. Ψάξαμε δηλαδή να βρούμε πόσους βαθμούς συνηθίζεται να έχουν οι ομάδες σε κάθε θέση του πίνακα μετά από 25 παιχνίδια για να δούμε αν υπάρχουν σοβαρές διαφορές με τη φετινή σεζόν. Οι απαντήσεις στον πίνακα που ακολουθεί.
Σε κάθε θέση μπορείτε να δείτε την ομάδα, το ρεκόρ της και τους βαθμούς που έχει φέτος. Οι δύο τελευταίες στήλες έχουν το ζουμί: στον “Μέσο όρο” βλέπετε τους βαθμούς που έχουν συνήθως οι ομάδες τα τελευταία δέκα χρόνια μετά από 25 αγωνιστικές και στη “Διαφορά” τη σύγκριση με την τωρινή σεζόν.
Η απίστευτη Λίβερπουλ έχει 14 βαθμούς περισσότερους από τους 59 που είναι το σύνηθες μετά από 25 αγωνιστικές. Ακόμα κι η Σίτι των 100 βαθμών το 2017-18 είχε 68 βαθμούς μετά τα πρώτα 25 ματς, πέντε λιγότερους από τους 73 που έχει τώρα η Λίβερπουλ. Με λίγα λόγια, η ομάδα του Κλοπ αυτή τη στιγμή αφήνει πέντε βαθμούς πίσω της την καλύτερη χρονιά όλων των εποχών στην Premier League, τόσο εξωπραγματικό είναι αυτό το 24-1-0.
Τι συμβαίνει κάτω από τις πρωτοφανείς επιδόσεις των Κόκκινων; Η Σίτι έχει -3 βαθμούς σε σχέση με το σύνηθες, η Λέστερ είναι στο -1. Πτώση, αλλά της τάξης του ενός αποτελέσματος: τρεις και ένας βαθμοί είναι διαφορές που προκύπτουν από μόλις ένα διαφορετικό αποτέλεσμα, σε ένα ματς. Και με αυτό ή και 1-2 ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, δεν θα άλλαζαν πολλά σε σχέση με το προβάδισμα της Λίβερπουλ, απλώς η διαφορά δεν θα ήταν πάνω από 20 βαθμοί. Το +14 της Λίβερπουλ είναι η αιτία πίσω από τη διαφορά, όχι κάποια συγκλονιστική κατάρρευση των ομάδων που την κυνηγούν.
Και ναι, κάτω από την 3η θέση η φετινή Premier League είναι αρκετά κάτω από τον μέσο όρο. Όλες οι ομάδες από την 4η έως την 7η θέση έχουν λιγότερους βαθμούς από τον μέσο όρο των προηγούμενων δέκα σεζόν. Ο 4ος μετά από 25 αγώνες έχει συνήθως 47 βαθμούς και η Τσέλσι έχει 41, ο 5ος έχει 45 βαθμούς και η Τότεναμ έχει μόλις 37, ο 6ος έχει 43 βαθμούς και η Σέφιλντ τα έχει καταφέρει με μόλις 36.
Τσέλσι, Τότεναμ και Σέφιλντ σε μία “συνηθισμένη” σεζόν θα βρίσκονταν και οι τρεις κάτω από την 6η θέση. Από την 8η θέση και κάτω τα πράγματα φέτος είναι στους φυσιολογικούς ρυθμούς και λίγο πάνω από αυτούς. Οι ομάδες είτε βρίσκονται ακριβώς στον μέσο όρο των τελευταίων δέκα σεζόν, είτε λίγο πάνω απ’αυτόν.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ
Ναι, η Premier League φέτος έχει χαμηλότερο επίπεδο στις θέσεις 4-7 και φυσιολογικό επίπεδο σε όλες τις υπόλοιπες, εκτός βέβαια από τη Λίβερπουλ. Είναι αυτό κάτι πρωτοφανές και περίεργο ώστε να αποδοθεί εκεί η πορεία των Κόκκινων;
Σε πρόσφατο άρθρο το Atheletic είχε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Ο Όλιβερ Κέι θυμήθηκε αρκετά πράγματα που ο χρόνος σβήνει από τη μνήμη.
Το 1993 η Γιουνάιτεντ πήρε το πρωτάθλημα μετά από 26 χρόνια αναμονής, στην πρώτη κατάκτηση με τον Φέργκιουσον στον πάγκο. Ξέρετε τι σεζόν έκαναν οι ανταγωνιστές της, οι πρωταθλητές των τριών προηγούμενων σεζόν; Η Λιντς τερμάτισε 17η, η Άρσεναλ τερμάτισε 10η και η Λίβερπουλ βρέθηκε στην 6η θέση. Το επίπεδο ήταν χαμηλό;
Το 1999, τη χρονιά του ιστορικού τρεμπλ των Κόκκινων Διαβόλων, την 5η θέση πήρε η Γουέστ Χαμ, με μόλις 57(!) βαθμούς και -7 γκολ στη διαφορά τερμάτων. Το 2003-04, τη σεζόν που η Άρσεναλ έγραψε ιστορία με αήττητο πρωτάθλημα, η Λίβερπουλ ήταν 4η με 60 βαθμούς και μόλις 16 νίκες. Ένα χρόνο μετά, η Τσέλσι στην πρώτη χρονιά του Μουρίνιο έκανε ρεκόρ στην Premier League με 95 βαθμούς: στην 4η θέση ήταν η Έβερτον, με 61 βαθμούς και ενεργητικό μόλις 45 γκολ σε 38 παιχνίδια.
Είναι σύνηθες μια χρονιά κυριαρχίας να συνδυάζεται με σεζόν που αρκετοί από τους υπόλοιπους απλώς δεν είναι σε θέση να ακολουθήσουν.
Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ SUPER-TEAMS ΚΑΙ Η ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΜΕ ΛΕΦΤΑ
“Ναι, αλλά δεν είναι κατάσταση αυτή, τι σόι πρωτάθλημα είναι αυτό που ο πρώτος ξεπερνάει κατά πολύ τους 90 και πάει να περάσει τους 100 βαθμούς”. ΟΚ, boomer, καλωσόρισες στο σύγχρονο ποδόσφαιρο των super-teams.
Κάποτε, στα δικά σου τα χρόνια, τα πράγματα ήταν αλλιώς. Ναι, ήταν. Από το 1995 μέχρι το 2004 ο πρωταθλητής της Premier League μάζευε κατά μέσο όρο 82.8 βαθμούς και ο Φέργκιουσον υπολόγιζε πως για να το πάρεις δεν πρέπει να ξεπεράσεις τις έξι ήττες. Στις 15 σεζόν που ακολούθησαν από τότε μέχρι και πέρυσι, ο πρωταθλητής το σηκώνει με μέσο όρο τους 89.4 βαθμούς: μόνο δύο φορές ο πρώτος είχε κάτω από 86, το 2011 η Γιουνάιτεντ και φυσικά το 2016 η Λέστερ.
Εδώ και χρόνια ζούμε στην εποχή που οι 80 βαθμοί δεν λένε τίποτα, ο στόχος είναι οι 90 και δεν είναι απίθανο κάποιος να τους ξεπεράσει κατά πολύ και να αγγίξει τους 100. Δεν συμβαίνει μόνο στην Premier League, αλλά σε όλες τις μεγάλες λίγκες, αρκεί να σκεφτεί κανείς τα ρεκόρ της Ρεάλ, της Μπαρτσελόνα, της Μπάγερν, της Γιουβέντους, της Παρί.
Λεφτά από το Champions League, λεφτά από “επενδυτές” (Αμπράμοβιτς και Κατάρ), λεφτά που έχουν μεγαλώσει την ψαλίδα. Στην Premier τα ρεκόρ πόντων ανήκουν όλα σε αυτήν την εποχή. Η Τσέλσι έφτασε τους 95 την πρώτη χρονιά του Μουρίνιο, η Σίτι έφτασε τους 100 και τους 98 τις δύο τελευταίες σεζόν με τον Γκουαρδιόλα, η Λίβερπουλ τους 97 πέρυσι.
Η διαφορά είναι πως το όπλο της ομάδας του Κλοπ δεν ήταν και δεν είναι το άφθονο χρήμα, η τεράστια διαφορά της δεν καθρεφτίζεται στα οικονομικά με τον τρόπο που συμβαίνει στις περιπτώσεις της Γιουβέντους, της Μπάγερν, της Σίτι, της Παρί, κτλ. Δεν θα έπρεπε να είναι τόσο καλή, γι’αυτό και το ποδόσφαιρο ψάχνει να βρει τι συμβαίνει, τι μπορεί να διδαχθεί από την πορεία της.
ΤΑ ΜΑΤΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ +22: ΟΙ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΤΗΣ ΣΙΤΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ
Τα μυστικά της θα τα δούμε σε επόμενα κείμενα, όταν κι εφόσον ολοκληρωθεί η πορεία της. Προς το παρόν, ας ρίξουμε κι άλλες ματιές σ’αυτό το +22. Πόσο τυχερή έχει σταθεί η Λίβερπουλ στο χτίσιμο αυτής της ανεπανάληπτης διαφοράς;
Πάμε να δούμε τους αγώνες των ομάδων χωρισμένους σε τρεις κατηγορίες, μέσα από το πρίσμα των expected goals. Στην πρώτη κατηγορία έχουμε τους αγώνες που οι ομάδες του Top6 ήταν "καλύτερες" από τον αντίπαλο. Το "καλύτερες" προκύπτει από το γεγονός πως "έπρεπε" να πάρουν τη νίκη, αφού είχαν πάνω από 0.40 xGoals περισσότερα από τον αντίπαλό τους. Βάλαμε το όριο της διαφοράς στο 0.40 xGoals γιατί τόσο "αξίζει" μια πολύ καλή ευκαιρία, ένα πολύ καλό τετ-α-τετ. Με τον ίδιο τρόπο, ορίζουμε τους αγώνες που ήταν "χειρότεροι", όταν δηλαδή ο αντίπαλος ήταν αυτός που είχε διαφορά υπέρ του πάνω από 0.40 xGoals. Και τέλος, υπάρχουν και οι αμφίρροπες αναμετρήσεις, οι ισοδύναμοι αγώνες, με τις δύο ομάδες να έχουν σχεδόν ισάξιες ευκαιρίες για γκολ.
Υπό αυτό το πρίσμα, μπορούμε να δούμε τι έχουν κάνει οι ομάδες του Top6 και ειδικά οι δύο διεκδικήτριες του τίτλου, η Λίβερπουλ και η Σίτι. Ξεκινάμε με τα ματς ανωτερότητας, με αυτά που οι ομάδες είχαν αρκετά καλύτερες ευκαιρίες από τον αντίπαλο ώστε να δικαιούνται τη νίκη.
Η Σίτι έχει τους περισσότερους αγώνες ως ανώτερη, όπως συνηθίζει άλλωστε. Πέρυσι η ομάδα του Γκουαρδιόλα είχε τις καλύτερες ευκαιρίες από τον αντίπαλο σε 32 από τα 38 παιχνίδια, φέτος το έχει κάνει σε 20 από τα 25. Όμως, έχει κάνει μόνο 15 νίκες σ'αυτά τα 20 ματς, έχει πάρει μόλις το 80% των βαθμών και έχει αφήσει 12 "δικούς της" βαθμούς. Αντιθέτως, η Λίβερπουλ ήταν καλύτερη από τον αντίπαλο σε 17 παιχνίδια και έχει φροντίσει να τα καθαρίσει όλα, μαζεύοντας 51 βαθμούς, τρεις περισσότερους από τους 48 της Σίτι.
Οι Κόκκινοι ήταν και πέρυσι πιο αποτελεσματικοί σε αυτά τα ματς. Η Λίβερπουλ πέρυσι είχε πάρει το 97% των βαθμών και είχε μόνο μια ισοπαλία ως καλύτερη ομάδα, ενώ η Σίτι είχε πάρει το 92% των βαθμών. Αν η ομάδα του Γκουαρδιόλα είχε και φέτος την ίδια αποτελεσματικότητα με πέρσι σε αυτά τα ματς, θα είχε επτά βαθμούς περισσότερους και θα βρισκόταν στο -15. Κι αν είχε καταφέρει το απόλυτο όπως η φετινή Λίβερπουλ, θα ήταν στο -10.
Πάμε και στα ματς που Λίβερπουλ και Σίτι ήταν χειρότερες από τον αντίπαλό τους. Εδώ δεν θα κουραστούμε πολύ.
Δεν υπάρχει κάποιο λάθος στα στοιχεία της Λίβερπουλ. Οι Κόκκινοι δεν ήταν χειρότεροι σε κανένα παιχνίδι μέχρι τώρα. Δεν είναι κάτι τρομερό. Σκεφτείτε πως πέρυσι η Σίτι δεν ήταν χειρότερη σε κανένα από τα 38 ματς και η ομάδα του Κλοπ ήταν μόνο σε ένα. Φέτος, η Λίβερπουλ είναι αυτή που κυνηγάει το απόλυτο, αλλά η Σίτι ήταν χειρότερη σε δύο ματς και μάλιστα τα έχασε και τα δύο.
Και φτάνουμε στα ισοδύναμα ματς, στις αμφίρροπες αναμετρήσεις. Εδώ θα βρούμε όλο το ζουμί.
Η Σϊτι έχει δώσει μόλις τρία τέτοια παιχνίδια, αλλά και σε αυτά είχε απογοητευτική συγκομιδή, αφού νίκησε μόνο ένα. Η Λίβερπουλ έχει δώσει οκτώ τέτοια ματς και έχει πάρει τα επτά, συν την ισοπαλία στο Ολντ Τράφορντ, το μοναδικό "στραβοπάτημα" στη φετινή της πορεία. Η επίδοση της είναι απίστευτη. Πέρυσι η Σίτι πήρε το 56% των βαθμών στα αμφίρροπα ματς και η Λίβερπουλ το 62%: αυτό κάνουν οι πολύ καλές ομάδες, εκεί είναι ο μέσος όρος τους σε τέτοια ματς. Η Λίβερπουλ έχει καταφέρει κάτι μοναδικό, να μετατρέψει σε νίκη επτά από τους οκτώ αγώνες που θα μπορούσαν να έχουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα.
ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΤΕΝΑΜ ΚΑΙ Η ΣΚΛΗΡΗ ΓΟΥΛΒΣ
Μην ψάχνετε αλλού για διαφορές μεταξύ των δύο διεκδικητών, σκεφτείτε το εξής. Η Σίτι έδωσε δύο ματς με την πολύ κακή φέτος Τότεναμ. Και στα δύο ήταν καταιγιστική, όχι μόνο άξιζε τη νίκη, αλλά θα έπρεπε να συντρίψει την αντίπαλο της. Με κάποιον μαγικό τρόπο, αντί για δύο μεγάλες νίκες, η Σίτι έφερε ένα 2-2 στο γήπεδό της και έχασε 2-0 στο Λονδίνο. Πάμε στην ομάδα του Κλοπ. Και τα δύο φετινά Λίβερπουλ-Τότεναμ ήταν αμφίρροπα, αφού στο Άνφιλντ τα xGoals ήταν 1.80-1.60 και στο Λονδίνο ήταν 1.70-1.70. Οι Κόκκινοι κατάφεραν να πάρουν δύο οριακές νίκες, έξι βαθμούς στο γκολ.
Άλλο ένα παράδειγμα. Η Γουλβς ήταν φέτος η ομάδα που κατάφερε να έχει καλύτερες ευκαιρίες από τη Σίτι σε δύο ματς. Αυτός ήταν ο αντίπαλος που υποχρέωσε τη Σίτι να είναι χειρότερη σε δύο ματς και κατάφερε να τη νικήσει και στα δύο, στερώντας έξι βαθμούς από την ομάδα του Γκουαρδιόλα. Η Γουλβς δυσκόλεψε και τη Λίβερπουλ, ήταν ισάξια της όταν την υποδέχθηκε, την ισοφάρισε, αλλά και πάλι η Λίβερπουλ βρήκε τον τρόπο να φύγει νικήτρια με τους τρεις βαθμούς.
Στα αμφίρροπα ματς ανήκει και το Λίβερπουλ-Σίτι, το εξαποντο που οι Κόκκινοι πήραν με 3-1 στο Άνφιλντ.
ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ: Η ΣΙΤΙ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ 2Η ΘΕΣΗ, Η ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΓΙΑ ΤΟ +22
Όλα αυτά μαζι φτάνουν για συνθέσεις την εικόνα του +22. Οι "αυτοκτονίες" της Σίτι στα ματς που ήταν ανώτερη, τα αμυντικά της προβλήματα και η ανελέητη ικανότητα/ρέντα της Λίβερπουλ στο να πάρει τους τρεις βαθμούς σε επτά οριακά ματς, έξι απ'αυτά με ένα γκολ διαφορά. Αυτή είναι η εξίσωση του +22 και σε αυτήν δεν υπάρχει παράγοντας "χαμηλό επίπεδο της Premier League".
Ναι, αρκετές ομάδες είναι πεσμένες, αλλά αυτές τις ομάδες η Σίτι δεν τις νίκησε. Δεν είναι ευθύνη της Λίβερπουλ που η Σίτι έχασε από Τότεναμ, Γιουνάιτεντ και την τελευταία Νόριτς, που έφερε ισοπαλίες σε δικά της ματς με Τότεναμ, Νιουκάστλ και Κρίσταλ Πάλας. Η Σίτι θα ήταν 2η ακόμα κι αν η Λίβερπουλ δεν είχε κάνει αυτήν την εκπληκτική πορεία, θα ήταν δεύτερη με δική της ευθύνη, εξαιτίας των δικών της προβλημάτων, της δικής της ατυχίας.
Η Σίτι μπήκε μόνη της στη 2η θέση και μετά ήρθε η Λίβερπουλ να τεντώσει τη διαφορά. Οι Κόκκινοι ακόμα και με ατυχία, ακόμα και χωρίς οριακές νίκες, θα ήταν στην πρώτη θέση. Το ανεπανάληπτο +22 το έφτιαξε η Λίβερπουλ. Αρνήθηκε να χάσει βαθμούς στα ματς που ήταν καλύτερη, αρνήθηκε να χάσει βαθμούς στις οριακές αναμετρήσεις. Σίγουρα με τύχη, σίγουρα με χαρακτήρα και πίστη.
Και με κάποια μυστικά, κάποιες λεπτομέρειες που έκαναν τη διαφορά στις οριακές καταστάσεις. Αυτά τα μυστικά, αυτές τις λεπτομέρειες θα τις δούμε σε επόμενο κείμενο, όταν θα αναλύσουμε το πως η Λίβερπουλ κυριάρχησε με έναν τρόπο πρωτοφανή, χωρίς στο γήπεδο να βλέπεις πολύ ορατούς τους λόγους της κυριαρχίας της. Γιατί αυτό είναι το μεγάλο μυστήριο της Λίβερπουλ. Όταν τη βλέπεις να αγωνίζεται, μπορείς να καταλάβεις πως είναι καλή ομάδα, αλλά ταυτόχρονα δεν βλέπεις κάτι το εξαιρετικό, κάτι άμεσα εμφανές, όπως μπορούσες να το δεις πχ στην Μπαρτσελόνα ή στη Σίτι.