X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

LONGREADS

Γιώργος Γκιρτζίκης: "Οι απειλές, τα λάθη μου και η κληρονομιά μου"

ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η μεγάλη κόντρα με τον Σταύρο Κοντονή, η διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, οι δικαστικές περιπέτειες, τα συν - πλην της θητείας του, οι απειλές στο πρόσωπό του, ο "φάκελος Εθνική" και τι θα έκανε ο ίδιος στην περίπτωση Σάντος. Ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, αποκαλύπτεται σε μια Unique συνέντευξη στο Sport24.gr.

Ανέλαβε επισήμως την ηγεσία της ΕΠΟ στις 23 Ιανουαρίου 2015 αντί του παραιτηθέντος Γιώργου Σαρρή και ο κύκλος του ολοκληρώθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2016 εξαιτίας της εμπλοκής στην περίφημη υπόθεση με την Κάρτα Υγείας. Μια δικαστική περιπέτεια που έχει μπροστά του και η οποία δεν του επιτρέπει να παραμείνει στην θέση του και να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία της Ομοσπονδίας στις επικείμενες εκλογές.

Απαλλαγμένος από τα "δεσμά", αφού δεν κατέχει πλέον κάποιο αξίωμα, μίλησε ανοιχτά για πολλά θέματα σε μια Unique συνέντευξη στο Sport24.gr. Η μεγάλη του κόντρα με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, η διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τα συν - πλην της θητείας, οι απειλές που έχει δεχτεί για τη ζωή του, η Εθνική ομάδα, ο Γιώργος Καραγκούνης και ο Φερνάντο Σάντος. Ο 69χρονος Ξανθιώτης παράγοντας απάντησε σε όλα, κάνοντας έναν απολογισμό μιας πορείας δεκαετιών στα κοινά του ποδοσφαίρου.

Εκείνος είναι η αιτία που ιδρύθηκε η ΕΠΣ Ξάνθης (1978), την οποία υπηρέτησε από το 1980 έως το 1997, αρχικά από τη θέση του αντιπροέδρου και εν συνεχεία από αυτή του προέδρου. Από το 1997 μέχρι το 2000 διατέλεσε αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΕΠΟ, από το 2000 μέχρι το 2003 αναπληρωτής ταμίας της, το διάστημα 2003-2012 ταμίας, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2014 ανέλαβε την προεδρία της ΚΕΔ, μετά την παραίτηση του Γιώργου Καραμελίδη. Το διάστημα 2000-2004 ήταν πρόεδρος στην ΠΑΕ Skoda Ξάνθη.

Ελπίζω σύντομα ο κ. Κοντονής να μην βρίσκεται στην θέση του, επειδή θέτει σε κίνδυνο το ελληνικό ποδόσφαιρο

- Δεν καταφέρατε να φτάσετε μέχρι τέλους στην κούρσα για την προεδρία της ΕΠΟ. Θεωρείτε ότι χάσατε στην κόντρα σας με τον Σταύρο Κοντονή; Νιώθετε ότι δεν πετύχατε τον τελικό στόχο σας και ότι πέτυχε αυτό που ήθελε, δηλαδή να σας βγάλει εκτός παιχνιδιού;

"Έχω ξαναπεί ότι ήταν ατυχία για μένα να είναι η θητεία μου ταυτόχρονη με αυτή του κ. Κοντονή. Η ατυχία του ποδοσφαίρου και του ελληνικού αθλητισμού γενικότερα είναι μεγαλύτερη, καθώς η θητεία του Υφυπουργού συνεχίζεται.

Εγώ δεν είχα κόντρα μαζί του. Εκείνος δεν ξέρω αν αυτό που ήθελε ήταν να βγάλει εμένα εκτός παιχνιδιού. Ειλικρινά δεν ξέρω αν υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που να έχει καταλάβει τι θέλει ο Υφυπουργός. Αρχικά ήθελε να κάνει τον αρχιδικαστή, αφού δεν το πέτυχε έβαλε πλώρη για αρχιδιαιτητής, μετά άρχισε να συμπεριφέρεται σαν υποψήφιος Πρόεδρος της ΕΠΟ. Εσχάτως κάνει καριέρα ως ρεπόρτερ Υπουργείου Οικονομικών, ως παράγων της ποδηλασίας. Αύριο δεν ξέρω τι άλλο θα βάλει στο μυαλό του, αλλά ελπίζω αυτό να μη σχετίζεται με το ποδόσφαιρο".

- Ποια είναι η άποψή σας για τον υφυπουργό Αθλητισμού; Τον έχετε συναναστραφεί, τον ξέρετε πλέον αρκετά καλά ύστερα από τόσο καιρό. Τόσο ως άνθρωπο όσο και ως μέλος της Κυβέρνησης.

"Έχω δει κατά καιρούς ποδοσφαιριστές που ενώ είχαν πολύ καλά χαρακτηριστικά, μέσα στο γήπεδο δεν έκαναν τη δουλειά τους ή προπονητές με γνώσεις και εξαιρετικό χαρακτήρα που δεν μπορούσαν να κερδίσουν παιχνίδια. Όταν με ρωτούσαν λοιπόν φίλαθλοι στην Ξάνθη: γιατί δεν τραβάει ο τάδε προπονητής, που είναι τόσο καλό παιδί, τους απαντούσα: «αν είναι καλό παιδί, να τον κεράσουμε μια πάστα».

Αυτό ισχύει και για τον υφυπουργό. Δεν έχει σημασία η άποψή μου για τον κ. Κοντονή ως άνθρωπο. Κανέναν δεν ενδιαφέρουν τα προσωπικά μας. Ούτε έχει σημασία για μένα αν θα ήταν επιτυχημένος σε κάποια άλλη κυβερνητική θέση. Εμένα με ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο και επειδή θέτει σε κίνδυνο το ελληνικό ποδόσφαιρο, ελπίζω σύντομα να πάψει να βρίσκεται σε αυτή τη θέση".

Με ήθελαν εκτός ΕΠΟ για να μην κερδίσω τις εκλογές

- Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι κάποιοι σας ήθελαν εκτός ΕΠΟ; Οι αντίπαλοί σας μιλούν για διεφθαρμένη ΕΠΟ, για μέλη "εγκληματικής οργάνωσης", για διαιτησία με πρόσωπα εμπλεκόμενα στην "εγκληματική οργάνωση" και για πολλά ακόμη. Εσείς τι απαντάτε σε όλα αυτά;

"Τα πράγματα είναι απλά: με ήθελαν εκτός ΕΠΟ τώρα, γιατί ήξεραν ότι αν δεν φύγω, θα κερδίσω τις εκλογές. Οι αντίπαλοι μου εδώ και μήνες αυτό προσπαθούσαν.

Παρουσίαζαν κάθε φορά και ένα νέο σενάριο για μένα. Τη μια έλεγαν ότι παραιτούμαι, την άλλη ότι με παύει η FIFA, μετά ότι αδειάζω τους συνεργάτες μου ή ότι με αδειάζουν εκείνοι. Διαψεύστηκαν σε όλα τα σενάρια, όπως θα διαψευστεί και αυτή η εικόνα της «διεφθαρμένης ΕΠΟ» που προωθούν κάποιοι.

Τελικά, εξαναγκάστηκα να παραιτηθώ και μάλιστα εντός ολίγων ημερών, όχι γιατί είχα να φοβηθώ κάτι για μένα, αλλά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν δεν δήλωνα παραίτηση, θα ακολουθούσε μια διαδικασία που πιθανότατα θα οδηγούσε σε αποβολή μας από τη FIFA".

Είπατε ότι παραιτηθήκατε για να μην μας αποβάλει η FIFA. Τι άλλο θα μπορούσατε να κάνετε, αφού βάσει νόμου έπρεπε να αποχωρήσετε από την θέση σας; Εννοώ ότι δεν είχατε άλλη επιλογή...

"Θα μπορούσα να μην παραιτηθώ και εγώ και οι άλλοι συνάδελφοί από την Εκτελεστική Επιτροπή και να περιμένουμε την αντίδραση της Κυβέρνησης. Δέχθηκα και τέτοιες εισηγήσεις. Αυτό όμως θα ήταν καταστροφικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κι εγώ εξελέγην να προστατεύσω το ποδόσφαιρο και μόνο".

- Κάνοντας μια αποτίμηση του έργου σας, έχετε μετανιώσει για κάποιες αποφάσεις που πήρατε ως πρόεδρος της ΕΠΟ; Θα κάνατε κάτι διαφορετικό, αν είχατε ξανά μια ευκαιρία;

"Όχι. Γιατί -όπως σας είπα- στις κρίσιμες στιγμές αν έκανα κάτι διαφορετικό το ελληνικό ποδόσφαιρο θα είχε οδηγηθεί στην καταστροφή. Αν ήμουν διαφορετικός άνθρωπος, μπορεί να λειτουργούσα διαφορετικά. Αλλά αν ήμουν διαφορετικός δεν θα μου εμπιστεύονταν τη θέση του Προέδρου 51 από τις 55 Ενώσεις".

Κάποιοι προσπαθούν να ποδηγετήσουν το ποδόσφαιρο με βρώμικους τρόπους, που ενέχουν τη βία, ίσως και τη διαφθορά

- Τι θεωρείτε "βρώμικο" στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

"To ποδόσφαιρο δεν είναι βρώμικο από μόνο του. Το άθλημα δεν γεννά ούτε βία, ούτε διαφθορά. Απλά κάποιοι αποβλέποντας στην εμβέλειά του προσπαθούν να το ελέγξουν, να το ποδηγετήσουν με βρώμικους τρόπους που ενέχουν τη βία, πιθανώς και τη διαφθορά.

Για παράδειγμα: οι τραμπούκοι που επιτίθενται σε ανθρώπους του ποδοσφαίρου, με τελευταίο κρούσμα την κλήρωση της Football League.

Άλλο παράδειγμα: η συκοφαντία μέσα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που τον τελευταίο χρόνο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.

Βρώμικα είναι επίσης τα κυκλώματα που προσπαθούν να χειραγωγήσουν παιχνίδια και για αυτό τον λόγο προχωρήσαμε στη συνεργασία με τη Sportradar προκειμένου να κρατήσουμε ποδοσφαιριστές, προπονητές, διαιτητές και παράγοντες μακριά από αυτά.

Σε αυτά χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Κυβέρνησης και των διωκτικών αρχών, όχι σε αυτά που αρέσκεται να επεμβαίνει ο κ. Κοντονής με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων".

Η αδικία στο ποδόσφαιρο δεν γεννά βία κατά την γνώμη σας;

"Το ποδόσφαιρο δεν γεννά βία. Ούτε το μπάσκετ, ούτε το χάντμπολ, που έχουμε δει επεισόδια σε παιχνίδια τους. Ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι οι οπαδικοί στρατοί δίνουν ραντεβού και χτυπιούνται ακόμη και να μην υπάρχει αγώνας οποιουδήποτε αθλήματος. Η ρητορική της αδικίας μπορεί να γεννά τη βία όμως. Και αυτό θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά".

Δημιουργήθηκε ένα κλίμα για να φύγουμε εμείς οι λεγόμενοι "βλαχοπρόεδροι" από την ΕΠΟ

- Νιώθετε αδικημένος από την εξέλιξη των πραγμάτων; Οτι είσαστε "ο σάκος του μποξ" και ήθελαν να σας φορτώσουν όλες τις παθογένειες του ποδοσφαίρου;

Νιώθω αδικημένος κυρίως, γιατί δεν είχα τη δυνατότητα να ολοκληρώσω πολλά από αυτά που σας περιέγραψα προηγουμένως. Τώρα, για αυτά που προσπάθησαν να μου φορτώσουν, ούτε οι ίδιοι τα πιστεύουν. Χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργήσουν ένα κλίμα, ότι πρέπει να φύγουμε εμείς οι λεγόμενοι «βλαχοπρόεδροι» από την ΕΠΟ, για να αλλάξουν όλα. Και θα δείτε ότι μια σειρά κατηγοριών που εξαπολύθηκαν εναντίον μου και εναντίον συνεργατών μου θα καταρρεύσουν σαν χάρτινος πύργος".

- Την τελευταία διετία αρκετά στελέχη (πρώην και νυν) της ΕΠΟ πέρασαν από την Ευελπίδων. Όλα είναι σκευωρία κατά την άποψή σας; Και δεν εννοούμε την Κάρτα Υγείας μόνο...

"Αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη, δεν μπορώ να πω ότι όλα είναι σκευωρία. Εγώ μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι η Υπόθεση της Κάρτας Υγείας, για την οποία αναγκαστήκαμε να παραιτηθούμε θα αποδειχθεί μια τεράστια φούσκα".

- Πιστεύετε ότι κάνατε λάθος σε ορισμένες αποφάσεις, όπως αυτή της Επιτροπής Δεοντολογίας την 1η Αυγούστου ή με τους διαιτητές του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας;

"Λάθη σίγουρα έχω κάνει. Μόνοι οι άπραγοι δεν κάνουν λάθη. Στις δύο περιπτώσεις που αναφέρετε, όμως, να σας υπενθυμίσω ότι πρώτον δεν επιλέγει ο Πρόεδρος της ΕΠΟ τους διαιτητές, αλλά η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας και δεύτερον την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής που αναφέρετε, δεν την πήρα μόνος μου, αλλά μαζί με τους συναδέλφους μετά από μεγάλη περίσκεψη".

Να πάψουν να ασχολούνται συνεχώς με τη διαιτησία

-Γιατί υπάρχει μυστικοπάθεια στην ΚΕΔ; Δεν θα βοηθούσε στην κατεύθυνση της διαφάνειας αν τα μέλη της Επιτροπής εξηγούσαν τις κρίσιμες αποφάσεις τους;

Δεν ξέρω αν θα βοηθούσε. Έχω περάσει και εγώ από την ΚΕΔ -όπως θα θυμάστε - για ένα μικρό χρονικό διάστημα και προβληματίστηκα για το αν θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη δημοσιότητα, ώστε να περιοριστούν οι αναλήθειες που συχνά γράφονται.

Φοβάμαι, όμως ότι με την καχυποψία που υπάρχει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τα μέλη της ΚΕΔ θα έμπαιναν σε αυτή την αντιπαράθεση με τις ομάδες. Η λύση δεν είναι αυτή. Η λύση είναι οι ομάδες να πάψουν να ασχολούνται συνεχώς με τη διαιτησία. Όπως κάνουν άλλωστε οι ίδιες ομάδες στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Εκεί δεν έχουν παράπονα; ή μήπως εκεί η Επιτροπή Διαιτησίας εξηγεί τις επιλογές της".

- Τον Σωμαρακάκη τον γνώριζαν ελάχιστοι. Δεν υπάρχει άλλος παλαίμαχος διεθνής διαιτητής που να μπορεί να σηκώσει το βάρος της καρέκλας του αρχιδιαιτητή;

"Όπως είδατε πρόσφατα, δεν είναι πολλοί αυτοί που θέλουν ο καθένας για τους δικούς του λόγους να βρεθούν σε τέτοιες θέσεις.

Είχαμε τοποθετήσει στην Επιτροπή τον κ.Τσαχειλίδη, ο οποίος λίγο μετά παραιτήθηκε. Επίσης, είχα ζητήσει προσωπικά από τον κ. Μπίκα να συμμετέχει και ο οποίος για οικογενειακούς λόγους δεν μπορούσε. Βλέπετε τι γίνεται και τώρα. Η επιλογή γίνεται πάντα ανάμεσα σε αυτούς που είναι πρόθυμοι να αναλάβουν".

- Πολύς κόσμος διερωτάται και θα ήθελα την απάντησή σας σε αυτό. Πώς γίνεται ρέφερι που έχουν προκαλέσει με διαιτησίες τους στο παρελθόν, να παραμένουν ακόμα στους πίνακες;

"Αν όταν λέτε ότι έχουν προκαλέσει, εννοείτε ότι έχουν παράπονα κάποιoι οπαδοί ή έχουν στοχοποιηθεί από ανακοινώσεις κάποιων ΠΑΕ, αυτό δεν σημαίνει τίποτε για μένα.

Αν επικρατήσουν τέτοιες λογικές τότε οι ορισμοί θα γίνονται στις κερκίδες των οργανωμένων και φυσικά η Ελλάδα θα παίζει ένα δικό της άθλημα, που δεν θα λέγεται ποδόσφαιρο".

- Θεωρείτε ότι ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης άδειασε την ΕΠΟ από την στιγμή που ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον Σταύρο Κοντονή και με την δήλωσή του ότι οι νόμοι είναι πάνω από το αυτοδιοίκητο;

"Ο κ. Κουτσοκούμνης ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον Υφυπουργό και με την Ομοσπονδία, γιατί αυτός είναι ο ρόλος ενός διαμεσολαβητή.

Δεν θα σταθώ στη συγκεκριμένη δήλωση. Η δουλειά της κοινής αποστολής FIFA και UEFA, της οποίας προΐσταται ο κ. Κουτσοκούμνης δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς εκκρεμεί η επίλυση του ζητήματος των νόμων που παρεμβαίνουν στο αυτοδιοίκητο, όπου απαιτείται υποχώρηση από πλευράς της Κυβέρνησης. Τότε θα κριθεί η επιτυχία της αποστολής".

Μου κάνει εντύπωση ποιοι υποστηρίζουν σήμερα τον Βαγγέλη Γραμμένο

- Η άποψή σας για τον Βαγγέλη Γραμμένο, τον μέχρι πρότινος αντίπαλό σας στις εκλογές και τον Δημήτρη Ελευθεριάδη, τον αντικαταστάτη σας;

"Ελπίζω ότι όντως ο Δημήτρης Ελευθεριάδης θα είναι ο αντικαταστάτης μου στην θέση του Προέδρου, από τις 26 Οκτωβρίου και μετά. Τα δείγματα γραφής που έδειξε ως Πρόεδρος της ΈΠΣ Πιερίας είναι εξαιρετικά και πιστεύω ότι αν πλαισιωθεί με καλούς συμβούλους θα είναι επιτυχημένος στο έργο του.

Ο Βαγγέλης Γραμμένος είναι πολλά χρόνια στο ποδόσφαιρο. Ήταν μάλιστα υποψήφιος για το Δ.Σ. και στις προηγούμενες εκλογές αλλά δεν εξελέγη. Έχει διαφορετική προσέγγιση για το ποδόσφαιρο από μένα, γι’ αυτό άλλωστε εδώ και χρόνια καταψηφίζει τους απολογισμούς της Ομοσπονδίας, δηλαδή το έργο συναδέλφων του. Μου κάνει εντύπωση, λοιπόν που κάποιοι εξ αυτών τον υποστηρίζουν σήμερα.

Ο Βαγγέλης, επίσης, υποστηρίζει ότι οι Ενώσεις Αθηνών και Μακεδονίας, πρέπει να έχουν μεγαλύτερη δύναμη, επειδή έχουν πολλά σωματεία. Πιστεύει ότι οι ΠΑΕ πρέπει να έχουν μεγαλύτερο ρόλο στην ΕΠΟ και από ό,τι φαίνεται το ίδιο πιστεύει και για την Κυβέρνηση. Πως θα μπορούσα να συμφωνήσω εγώ σε αυτά;".

- Ποιον θα τοποθετούσατε στη θέση σας αν είχατε εσείς τη δυνατότητα του ορισμού.

"Δεν θα τοποθετούσα σε καμία περίπτωση. Πιστεύω στη Δημοκρατία και έχω εμπιστοσύνη στις Ενώσεις. Δυστυχώς εκτός από μένα, λόγω της υπόθεσης της Κάρτας Υγείας αναγκάστηκαν να μείνουν εκτός αξιωμάτων αξιόλογα στελέχη με εμπειρία, που θα μπορούσαν να προσφέρουν στην επόμενη θητεία. Αυτό είναι απώλεια για το ποδόσφαιρό μας".

Έχω δεχθεί απειλές και έχω κινδυνέψει

-Αληθεύει ότι κυκλοφορούσατε με συνοδό-σωματοφύλακα στην Αθήνα; Αν ναι, γιατί; Πότε και πώς πήρατε την απόφαση; Νιώσατε ποτέ ότι κινδύνεψε η σωματική σας ακεραιότητα; Απειλητικά μηνύματα;

"Φυσικά και έχω δεχθεί απειλές. Φυσικά και έχει κινδυνέψει η σωματική μου ακεραιότητα, όπως και αρκετών άλλων τα τελευταία χρόνια. Αλλά δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω για αυτό, γιατί δεν θέλω οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου να φοβούνται. Το ζήτημα είναι η Αστυνομία να βρει τους δράστες τέτοιων ενεργειών".

Κάνατε κάποια καταγγελία; Τι απειλές ήταν αυτές; Ήρθαν στο σπίτι σας; Σας απείλησαν με μηνύματα; Απείλησαν μέλη της οικογένειάς σας; Απευθυνθήκατε στη δικαιοσύνη;

"Εδώ έχω δεχθεί απειλές έξω από το Υπουργείο Παιδείας και μέσα στο ΟΑΚΑ στον τελικό Κυπέλλου, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν μπροστά. Δέχθηκα επίθεση πριν λίγες ημέρες στην κλήρωση της Football League. Τι άλλη καταγγελία να κάνω; Δεν είδα την Αστυνομία να συλλαμβάνει κανένα. Απευθύνθηκα στο παρελθόν στη Δικαιοσύνη κάποιες φορές που ένιωσα να στοχοποιούμαι, γιατί έχω λόγους να πιστεύω ότι όσοι μου επιτέθηκαν δεν το έκαναν αυθόρμητα. Αλλά αυτό δεν μπορώ να το αποδείξω".

- Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Αισιοδοξείτε ή βλέπετε ζοφερή την κατάσταση;

"Αισιοδοξώ, γιατί το ποδόσφαιρο έχει μεγάλη δύναμη. Αρκεί να μην εμπλέκονται οι Κυβερνήσεις. Όσες φορές συνέβη αυτό τα πράγματα έγιναν χειρότερα.

Πιστεύω ότι από τις εκλογές θα προκύψει μια διοίκηση με ικανούς ανθρώπους που θα έχουν όρεξη για δουλειά. Ελπίζω ότι δεν θα έχουν αυτή την αντιπολίτευση των Μέσων ή τις κυβερνητικές παρεμβάσεις που αντιμετωπίσαμε εμείς.

Αυτό που με κάνει αισιόδοξο είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα, που αγαπούν το ποδόσφαιρο, που διαθέτουν χρήμα, χρόνο και κόπο για το άθλημα. Αυτοί είναι οι πολλοί, οι αλεξιπτωτιστές και οι χουλιγκάνοι είναι ελάχιστοι. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να πάρουν το άθλημα στα χέρια τους".

- Η άποψή σας για τους Μαρινάκη, Σαββίδη, Αλαφούζο και Μελισσανίδη; Ρωτάω γι' αυτούς, διότι είναι οι πρόεδροι των "μεγάλων" του ποδοσφαίρου. Ειδικά, οι τρεις τελευταίοι στηρίζουν την υποψηφιότητα του κ. Γραμμένου και ήταν ανοιχτά εναντίον σας από την αρχή.

"Όσο ήμουν Πρόεδρος για μένα ήταν απλά οι ηγέτες τεσσάρων ΠΑΕ της Super League. Και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος της ΕΠΟ όχι ως μεγάλους, αλλά ως παράγοντες. Ούτε με απασχόλησε, όπως λέτε, αν ήταν εναντίον μου ή υπέρ μου.

Είναι αλήθεια ότι αναγκάστηκα κάποιες φορές που είδα να ξεφεύγουν να αντιδράσω, αλλά δεν είναι δουλειά της ΕΠΟ να τσακώνεται με τις ομάδες, ούτε να λειτουργεί ανάλογα με τις συμπάθειες ή τις αντιπάθειες του. Αυτό ισχύει, άλλωστε, και για την Ξάνθη, της οποίας ήμουν πρόεδρος επί 5 χρόνια.

Σας το είπα και πριν, όταν με ρωτήσατε για τον κ. Κοντονή, η άποψη μου δεν έχει σημασία. Όταν είσαι στη διοίκηση της ΕΠΟ, πρέπει να βάζεις το άθλημα πάνω από όλα, πάνω από συμπάθειες και αντιπάθειες. Εγώ αυτό έκανα και έχω τη συνείδησή μου ήσυχη".

Έγιναν πολλά λάθη. Δεν θα άφηνα τον Σάντος να φύγει

- Κεφάλαιο Εθνική ομάδα: Μια ανάσα από τους "8" του Μουντιάλ της Βραζιλίας και μετά η εφιαλτική πορεία στα προκριματικά του Euro της Γαλλίας. Τι λάθη έγιναν και ποια εξ αυτών αφορούν εσάς, τη διοίκηση της ΕΠΟ;

"Έγιναν πολλά λάθη. Ένα από αυτά ήταν και η επιλογή του Κλαούντιο Ρανιέρι, που αποδείχθηκε ότι παρότι ικανός προπονητής δεν μπορούσε να λειτουργήσει επιτυχώς σε Εθνική Ομάδα. Το έχει δηλώσει και ο ίδιος άλλωστε.

Δεν θέλω να πω περισσότερα. Αυτά τα λάθη, όμως, τα αξιοποιήσαμε στα επόμενα βήματα μας. Κινηθήκαμε γρήγορα στο θέμα του προπονητή, βάλαμε τους δικούς μας όρους που έγιναν δεκτοί και έτσι έχουμε σήμερα ένα προπονητή με εμπειρία από την Εθνική Γερμανίας και δίπλα του ένα ισχυρό επιτελείο. Το ταλέντο δεν μας έλειψε. Ελπίζω ότι η Εθνική θα επιστρέψει στις επιτυχίες".

- Η λύση της συνεργασίας με τον κ. Σάντος ήταν ευθύνη του κ. Σαρρή, εκείνος ήταν πρόεδρος. Ήσασταν όμως τότε στο Δ.Σ. της ΕΠΟ και γνωρίζατε πράγματα και καταστάσεις. Τι συνέβη και δεν παρέμεινε ο Σάντος στην Εθνική ομάδα; Αν ήσασταν εσείς πρόεδρος, πώς θα ενεργούσατε;

"Εγώ το έχω πει και στον ίδιο, όταν τον συνάντησα στην κλήρωση των προκριματικών του Μουντιάλ της Ρωσίας, ότι δεν θα τον άφηνα να φύγει. Το δέλεαρ του να γίνει προπονητής στην Εθνική της χώρας του ήταν βέβαια ισχυρό. Και χαρήκαμε πολύ για την επιτυχία του. Είδατε όμως, ότι ποτέ δεν ξέχασε την Ελλάδα. Μπορεί κάποια στιγμή να επιστρέψει".

Δεν έχω ξαναμιλήσει με τον Καραγκούνη

- Με τον Γιώργο Καραγκούνη πως είναι οι σχέσεις σας πλέον; Έχουν εξομαλυνθεί καθόλου; Είναι θολό ακόμα το τοπίο για το τι πραγματικά συνέβαινε εκείνη την περίοδο ανάμεσα σε εσάς, τον κ. Μαρκαριάν και τον Γιώργο Καραγκούνη. Θέλετε λίγο να το ξεδιαλύνετε, για να ξέρει και ο κόσμος τι ακριβώς συνέβη;

"Όχι, δεν έχω ξαναμιλήσει με τον Γιώργο. Σέβομαι την τεράστια προσφορά του ως διεθνής ποδοσφαιριστής, δυστυχώς ως στέλεχος δεν τα κατάφερε. Ο κ. Μαρκαριάν ήταν δική του πρόταση, την οποία αποδεχθήκαμε ομόφωνα στο ΔΣ και τον στηρίξαμε. Δεν ξέρω τι συνέβη μεταξύ τους, αυτό μπορείτε να ρωτήσετε τους ίδιους. Εγώ ξέρω ότι δεν μπορούσα να αφήσω την Εθνική Ανδρών να γίνει σίριαλ.

Όταν παραιτήθηκε ο κ. Μαρκαριάν και επέμενε στην παραίτησή του αντιλήφθηκα, ότι έπρεπε άμεσα να ληφθούν επώδυνες αλλά απαραίτητες αποφάσεις, ώστε η ομάδα να μπει και πάλι στον σωστό δρόμο".

- Πιστεύετε ότι στο πρόσωπο του κ. Σκίμπε βρέθηκε επιτέλους ο κατάλληλος άνθρωπος; Ένας Ρεχάγκελ; Επειδή κατ' επανάληψη μιλούσατε για κάποιον που θα επανέφερε και την πειθαρχία στην ομάδα.

"Η μέχρι τώρα εικόνα της ομάδας δείχνει ότι η Εθνική επιστρέφει στην κανονικότητα, που ήταν και το πρώτο ζητούμενο. Στα επόμενα παιχνίδια θα δούμε αν μπορούμε να επιστρέψουμε και στις διακρίσεις.

Εγώ είδα καλό κλίμα στην ομάδα, ταλέντο υπάρχει, επιτελείο υπάρχει, πιστεύω ότι θα έλθουν και τα αποτελέσματα. Πιστεύω σε αυτά τα παιδιά".

Παρά τον πόλεμο, έγιναν σημαντικά βήματα

- Ποιοι είναι αυτό, για το οποίο είστε πραγματικά υπερήφανος στο διάστημα της θητείας σας; Αυτό για το οποίο καμαρώνετε και λέτε ότι συνέβη επί των ημερών σας και το αφήνετε ως παρακαταθήκη...

"Δεν είχα την τύχη κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας μου στην προεδρία να ζήσω μια επιτυχία της Εθνικής, όπως είχα ζήσει ως μέλος του Συμβουλίου την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού και τις μεγάλες προκρίσεις.

Κρατάω όμως ως καλή συγκυρία το νέο ξεκίνημα με την έγκαιρη πρόσληψη του κ. Μίχαελ Σκίμπε και την προετοιμασία της ομάδας, ώστε να είμαστε έτοιμοι για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Ρωσίας.

Έχουμε προχωρήσει στη στελέχωση ενός εξαιρετικού επιστημονικού επιτελείου στις Εθνικές μας Ομάδες με επικεφαλής τον Γερμανό προπονητή και τον καταξιωμένο Καθηγητή Γκοδόλια, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε την επιστημονική γνώση και τη διεθνή εμπειρία και να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες. Επίσης ξεκινήσαμε την προσπάθεια για τη δημιουργία σύγχρονου και μόνιμου προπονητικού κέντρου για τις Εθνικές Ομάδες, που μέχρι σήμερα δεν διαθέτουμε. Ελπίζω αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί.

Σε αυτούς τους 20 μήνες της θητείας μου ως πρόεδρος, παρά τον πόλεμο που δεχόμαστε ως ΕΠΟ, παρά την παρατεταμένη οικονομική κρίση πραγματοποιήσαμε μια σειρά από σημαντικά βήματα που έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν.

Πετύχαμε τον εξορθολογισμό των δαπανών της Ομοσπονδίας και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας της, η οποία επιβεβαιώνεται και από την απόκτηση πιστοποίησης ΙSO από ανεξάρτητη εταιρεία ελέγχου. Το επόμενο βήμα, που έχει ήδη ξεκινήσει είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας στις Ενώσεις μας, σε θέματα marketing και λειτουργίας, προκειμένου το ελληνικό ποδόσφαιρο να μην έχει ανάγκη κανέναν, ενώ συνεχίζεται ο θεσμικός εκσυγχρονισμός, με την καθιέρωση και εφαρμογή νέων κανονισμών, οι οποίοι ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα.

Επίσης επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις με την UEFA με τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων το καλοκαίρι του 2015 για το οποίο δεχθήκαμε τα συγχαρητήρια του κ. Ιnfantino. Κυρίως, με την πραγματοποίηση του Συνεδρίου της στην Αθήνα τον Σεπτέμβρη και με την εκλογή του Θεόδωρου Θεοδωρίδη στη θέση του μόνιμου Γενικού Γραμματέα. Το ίδιο ισχύει και με την FIFA, όπου μάλιστα είχαμε την εκλογή του Θοδωρή Ζαγοράκη σε Επιτροπή της Συνομοσπονδίας.

Το ελληνικό ποδοσφαίρου ενίσχυσε τη θέση του στο νέο σκηνικό που διαμορφώθηκε στις Διεθνείς Συνομοσπονδίες κάνοντας τις σωστές επιλογές.

Πέραν της κορυφής και σε επίπεδο βάσης έγιναν επίσης σημαντικά βήματα με την αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής, στην οποία θα προβιβάζονται όλες οι πρωταθλήτριες των Ενώσεων, με τα πρωταθλήματα υποδομής, το πρόγραμμα ανέλιξης νέων διαιτητών, τις σχολές προπονητών, όπου γίνεται πρωτοποριακή δουλειά, για την οποία μας επαίνεσε ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της UEFA o κ. Φρανκ Λούντολφ.

Ενώ είναι πολύ σημαντικό ακόμη ότι επιβεβαιώνεται η καλή θέση της ΕΠΟ στην αγορά, με τη βελτιωμένη συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου και με τη ανανέωση των συμβάσεων με τους χορηγούς μας. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η συνεργασία μας με Πανεπιστημιακά Τμήματα σε θέματα εκπαίδευσης, καθώς και με την Αποστολή, τον φιλανθρωπικό Οργανισμό της Αρχιεπισκοπής.

Υλοποιείται η συνεργασία μας με τη Sportradar, τον επίσημο συνεργάτη της ΟΥΕΦΑ, για την αντιμετώπιση των χειραγωγημένων παιχνιδιών, με την πραγματοποίηση σεμιναρίων, στα οποία συμμετέχουν ποδοσφαιριστές, προπονητές, στελέχη ομάδων και διαιτητών.

Σημαντικά βήματα γίνονται για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ποδοσφαιριστές. Να υπενθυμίσω ότι προσθέτουμε το Ταμείο Αλληλεγγύης των ποδοσφαιριστών ως βασικό προαπαιτούμενο για την αδειοδότηση των ομάδων.

Όλα αυτά είναι σημαντικά βήματα, που μπορεί να μην γίνονται πρωτοσέλιδα, αλλά είναι πολύ σημαντικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο".

- Ποια είναι η οικονομική κατάσταση της ΕΠΟ;

"Η Ομοσπονδία χρειάστηκε να αναπροσαρμόσει τη λειτουργία της λόγω των νέων συνθηκών που δημιουργήθηκαν και αφορούσαν τόσο τα έσοδα, όσο και την παρατεταμένη οικονομική κρίση στη χώρα.

Αυτή η αναπροσαρμογή χρειάστηκε να γίνει κατά τη διάρκεια της δικής μου θητείας και πλέον η Ομοσπονδία είναι σε πολύ καλύτερο σημείο οικονομικά".

- Αλήθεια, μετανιώσατε ποτέ που αναλάβατε πρόεδρος στην ΕΠΟ; Υπήρξε στιγμή που είπατε "τι ήθελα και ασχολήθηκα...";

"Όχι, γιατί για μένα το ποδόσφαιρο είναι τρόπος ζωής εδώ και δεκαετίες. Δεν θα μπορούσα αρνηθώ την πρόταση των συναδέλφων μου, παρότι περίμενα και τις επιθέσεις και τις περιπέτειες. Δεν μετάνιωσα ούτε στιγμή και ούτε πρόκειται να μετανιώσω".

- Τέλος... Υπάρχει περίπτωση να επιστρέψετε στην ΕΠΟ, από οποιοδήποτε πόστο, εφόσον αθωωθείτε στην υπόθεση της Κάρτας Υγείας;

"Η μέχρι σήμερα πορεία μου στο ποδόσφαιρο αποδεικνύει ότι δεν επιζητώ τα αξιώματα για να βοηθήσω στο άθλημα που έχω αφιερώσει τη ζωή μου. Συνεχίζω να συμμετέχω στην Επιτροπή “Κοινωνικής Ευθύνης και fair play” της UEFA και θα συνεχίζω να βοηθάω όπου μου ζητηθεί".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ