Γκερντ Μίλερ: "Der Bomber"
Στις 3/7/1974 ο Γκερντ Μίλερ ισοφάρισε το ρεκόρ των 13 γκολ του Ζιστ Φοντέν, το οποίο και έσπασε στον τελικό του Μουντιάλ κόντρα στην Ολλανδία. Το Sport24.gr κάνει μια αναδρομή στην καριέρα του τεράστιου "Der Bomber" των ευρωπαϊκών γηπέδων.
Στις 3 Νοεμβρίου του 1945 γεννήθηκε στο Νόρντλινγκεν της Γερμανίας ο Γκερντ Μίλερ. Ο άνθρωπος που έμελλε να γράψει την δική του ιστορία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο λίγα χρόνια αργότερα, αποτελώντας τον πλέον σεσημασμένο στράικερ της γενιάς του.
Από τα εφηβικά του κιόλας χρόνια, ο Μίλερ ήξερε τι θα κάνει στην ζωή του: θα φορτώνει με γκολ τα αντίπαλα δίχτυα. Σε ηλικία 9 ετών εντάχθηκε στις Ακαδημίες της Νόρντλινγκεν και 9 χρόνια αργότερα προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα. Στην πρώτη του σεζόν (1963-64) άφησε τους πάντες να αναρωτιούνται από ποιον... πλανήτη είχε έρθει, καθώς οι επιδόσεις του ήταν εξωγήινες!
Με 51 γκολ σε μόλις 32 εμφανίσεις, ο 18χρονος τότε επιθετικός έφερε την ομάδα του στην πρώτη θέση της Bezirksliga Schwaben. Και η αναγνώριση ήρθε αμέσως: Μπάγερν Μονάχου.
Εκεί όμως τα πράγματα δεν ήταν ρόδινα στην αρχή. Με ύψος μόλις 176 εκ. και ελαφρώς "γεματούλης", δεν γέμιζε το μάτι για σέντερ φορ ολκής. Γι' αυτό αρκετοί απορούσαν με την αποτελεσματικότητα του και ο ίδιος αρκούνταν να τους αντιμετωπίζει ειρωνικά τονίζοντας πως η επιτυχία οφείλεται "στην πατατοσαλάτα της μαμάς μου".
Ο Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι, τότε προπονητής της Μπάγερν δεν του έδινε πολλή σημασία. "Δεν θέλω αρσιβαρίστα, ποδοσφαιριστή θέλω", συνήθιζε να λέει αγνοώντας επιδεικτικά τον Μίλερ. Δεν τον χρησιμοποίησε για 10 σερί παιχνίδια, αλλά ένα ματς με την Φράιμπουργκ άλλαξε τα πάντα. Μπήκε, σκόραρε δις και όλα πήραν τον δρόμο τους...
Με την φανέλα των Βαυαρών ακολούθησαν 15 χρόνια γεμάτα από γκολ. Γκολ, γκολ, γκολ. Η αγωνιστική περίοδος 164-65 ήταν η πρώτη του με την Μπάγερν Μονάχου, που τότε έπαιζε στην 2η κατηγορία. Έχοντας στο πλευρό του τους Φραντς Μπεκενμπάουερ και Σεπ Μάγερ, ο Μίλερ πυροβόλησε 33 φορές σε 26 παιχνίδια και η Μπάγερν επέστρεψε άμεσα στην 1η κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος.
Μαζί ήρθαν και οι τίτλοι. Με τους Βαυαρούς ο Μίλερ πρόλαβε να πανηγυρίσει 4 τρόπαια πρωταθλήματος (1969, 1972, 1973 και 1974), 4 Κύπελλα Γερμανίας (1966, 1967, 1969, 1971), 3 Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης (1974, 1975, 1976), 1 Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (1967) και 1 Διηπειρωτικό Συλλόγων (1976). Πόσο μεγάλη επιρροή είχε ο "Der Bomber" σε αυτές τις επιτυχίες;
"Ό,τι κατάφερε να γίνει η Μπάγερν Μονάχου, το χρωστά στον Γκερντ Μίλερ και τα γκολ του", είχε σπεύσει να ξεκαθαρίσει ο "Κάιζερ" του γερμανικού ποδοσφαίρου, Φραντς Μπεκενμπάουερ. Και πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς άλλωστε, όταν ο Γκερντ Μίλερ πέτυχε -κρατηθείτε- 566 (!) γκολ σε 607 εμφανίσεις με την φανέλα της Μπάγερν Μονάχου. Τα 365 από αυτά ήταν σε 427 συμμετοχές στο πρωτάθλημα...
Το 1979 ο 34χρονος τότε στράικερ αποφάσισε πως είχε έρθει η ώρα για μια αλλαγή: πήγε στην Αμερική για λογαριασμό της Fort Lauderdale Strikers, όπου έπειτα από 3 σεζόν και 40 γκολ σε 80 ματς, επέλεξε να βάλει τέλος στην σπουδαία καριέρα του (1981).
Τα χρόνια στην Nationalmannschaft
Ο Γκερντ Μίλερ δεν έγραψε ιστορία μονάχα στην Μπάγερν Μονάχου αλλά και με την φανέλα των "πάντσερ". Έκανε το ντεμπούτο του (με προπονητή τον Χέλμουτ Σεν) το 1966, στην αναμέτρηση της (Δυτικής ακόμη τότε) Γερμανίας με την Τουρκία (2-0). Η έκρηξη του με το εθνόσημο στο στήθος ήρθε στο Μουντιάλ του 1970 στα γήπεδα του Μεξικού, όταν αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του θεσμού με 10 τέρματα σε 6 παιχνίδια. Δύο συνεχόμενα χατ-τρικ απέναντι σε Βουλγαρία και Περού θα του χαρίσουν το Χρυσό Παπούτσι της διοργάνωσης και λίγο μετά την Χρυσή Μπάλα.
Τα 2 γκολ του Μίλερ στον δραματικό ημιτελικό με την Ιταλία (κρίθηκε στην παράταση) δεν είχαν αντίκτυπο για την Γερμανία, καθώς η "Σκουάντρα Ατζούρα" επικράτησε με 4-3, στερώντας στα "πάντσερ" την δυνατότητα να διεκδικήσουν το τρόπαιο.
"Εκείνο το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν πιο σημαντικό για μένα από αυτό του 1974. Είχαμε τότε μια εκπληκτική ομάδα, αν και πολλοί υποστηρίζουν πως αυτή του 1972 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών ομάδων (σημερινό Euro) ήταν η καλύτερη που είχαμε ποτέ", είχε τονίσει στο παρελθόν ο Μίλερ.
Στο Ευρωπαϊκό του 1972 οι Γερμανοί είχαν θριαμβεύσει στον τελικό με 3-0 επί της Σοβιετικής Ένωσης (το πρώτο τους τρόπαιο στον θεσμό με 3 γκολ του Μίλερ) και στο Μουντιάλ του 1974 αναμετρήθηκαν στον τελικό με τους Ολλανδούς στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου.
Με την σέντρα οι "οράνιε" θα αλλάξουν 14 πάσες κερδίζοντας πέναλτι με τον Γιόχαν Κρόιφ πριν καν συμπληρωθεί το 1ο λεπτό της αναμέτρησης! Ο Νέεσκενς θα εκτελέσει εύστοχα για το 1-0 (τυπικά γηπεδούχοι οι Ολλανδοί), πριν ο Μπράιτνερ φέρει το ματς στα ίσα (1-1) με τον ίδιο τρόπο στο 25'.
Δύο λεπτά πριν την λήξη του ημιχρόνου ο Μπόνοφ μπήκε από δεξιά και γύρισε στον Μίλερ. Αυτός έκανε μια στροφή γύρω από τον εαυτό του και με το δεξί νίκησε τον γκολκίπερ Γιόνγκμπλουντ (με το "8" στην πλάτη), δίνοντας το προβάδισμα στους Γερμανούς, που έμεινε ως την λήξη.
Αυτό ήταν το 68ο και τελευταίο τέρμα του "Der Bomber" με το εθνόσημο, ύστερα από μόλις 62 συμμετοχές (45 νίκες, 9 ισοπαλίες και μόλις 8 ήττες). Και αυτό το γκολ έμελλε να χαρίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Nationalmannschaft, το δεύτερο στην ιστορία της.
Ο Μίλερ δεν ήταν ο πρώτος σκόρερ εκείνου του Μουντιάλ, καθώς τα 7 τέρματα του Πολωνού Γκρέκορζ Λάτο αποδείχθηκαν αξεπέραστα. Ωστόσο στην ίδια διοργάνωση και συγκεκριμένα στις 3/7/1974 οι Γερμανοί απέναντι στην Πολωνία πήραν την νίκη με 1-0 με γκολ του Μίλερ και το εισιτήριο για τον τελικό.
Με εκείνο το γκολ ο σπουδαίος αυτός στράικερ έπιανε τον Γάλλο Ζιστ Φοντέν στην κορυφή των σκόρερ στην ιστορία των Μουντιάλ με 13 γκολ (τα οποία ο Φοντέν είχε πετύχει σε ένα Μουντιάλ, αυτό του 1958). Στον τελικό με την Ολλανδία ο "Der Bomber" έφτασε τα 14, παγκόσμια επίδοση που κατέρριψε κατά ένα τέρμα ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο το 2006! Μετά από 32 χρόνια...
Με την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1974, ο Μίλερ ανακοίνωσε πως δεν θα ξαναέπαιζε για την Γερμανία. Σταμάτησε από την Nationalmannschaft μόλις στα 28 του χρόνια. Εφόσον έπαιζε και στο Μουντιάλ του 1978, πιθανόν το ρεκόρ του να έμενε ακατάρριπτο μέχρι και σήμερα.
Το 1967 και το 1969, ο Μίλερ ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος παίκτης της χρονιάς στην Γερμανία, σε ηλικία 21 και 23 ετών αντίστοιχα. Το 1970 ήταν ο πρώτος Γερμανός ποδοσφαιριστής που ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος της Ευρώπης και την ίδια σεζόν ήταν ο αρχικανονιέρης του Μουντιάλ. Για τρεις σερί χρονιές (1971, 1972, 1973) συμπεριλήφθηκε στην χρυσή ενδεκάδα της FIFA και άλλη μια (1973) σε αυτή της UEFA.
Ήταν πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη το 1970 και το 1972, πρώτος σκόρερ στο γερμανικό πρωτάθλημα 7 φορές (967, 1969, 1970, 1972, 1973, 1974, 1978), μεταξύ των οποίων και το ρεκόρ με 40 γκολ την σεζόν 1971-72, και πρώτος σκόρερ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών άλλες 4 (1973, 1974, 1975, 1977). Πρώτος σκόρερ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1972 και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974.
Επίσης αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στα 40 χρόνια (1963-2003) της Budesliga. Το 2000 βραβεύτηκε ως ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ σκόρερ όλων των εποχών και φυσικά η FIFA τον έχει συμπεριλάβει στους 100 σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές που γνώρισε ποτέ ο πλανητής.
Μόλις το 2012 ο Λιονέλ Μέσι κατέρριψε ένα ακόμη ρεκόρ που κρατούσε ο Γκερντ Μίλερ και αφορούσε τα περισσότερα γκολ σε ένα ημερολογιακό έτος, όταν είχε σκοράρει 85 φορές το 1972. Γεγονός που ο Γερμανός θρύλος αντιμετώπισε με ευγένεια και χιούμορ.
"Η επίδοση μου κράτησε για 40 χρόνια, 85 γκολ σε 60 ματς και τώρα ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο την ξεπέρασε. Χαίρομαι για εκείνον. Είναι ένας απίστευτος παίκτης, τεράστιος.
Είναι καλός και μετριόφρων επαγγελματίας κι εύχομαι να μπορέσει να πετύχει κι άλλα γκολ μέσα στο 2012 ώστε και το δικό του ρεκόρ να κρατήσει για άλλα 40 χρόνια. Έχει μόνο ένα ελάττωμα... δεν παίζει στη Μπάγερν Μονάχου!", ήταν η ατάκα του 69χρονου σήμερα Μίλερ, που προβλέπει πως ένας συνονόματος του στην Εθνική Γερμανίας θα γίνει μελλοντικά ο παίκτης που θα έχει σημειώσει τα περισσότερα γκολ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου:
"Είμαι σίγουρος ότι ο Τόμας Μίλερ θα πάρει το ρεκόρ σκοραρίσματος στο Παγκόσμιο Κύπελλο, επειδή έχει ακόμη δύο ή τρία Παγκόσμια Κύπελλα μπροστά του".
Κατάθλιψη και αλκοόλ
Τα χρόνια που ακολούθησαν μετά την απόφαση του να σταματήσει το ποδόσφαιρο δεν ήταν εύκολα για τον Γκερντ Μίλερ. Η κατάθλιψη μπήκε στην ζωή του και ακολούθησε το αλκοόλ. Προβλήματα με τα οποία πάλεψε ο "Der Bomber" και κατάφερε να ξεπεράσει ύστερα από θεραπεία σε κέντρο απεξάρτησης και την βοήθεια που είχε από παλιούς συμπαίκτες και φίλους.
Επέστρεψε στην αγαπημένη του Μπάγερν Μονάχου, αναλαμβάνοντας ρόλο βοηθού προπονητή στην δεύτερη ομάδα, όπου παραμένει μέχρι και σήμερα.
Άλλωστε ο ο Μίλερ έβρισκε πάντα τον τρόπο να βγαίνει νικητής, κάτι που έμαθε από μικρός στα γήπεδα. "Ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι δεν είναι καθόλου εύκολο, τα γκολ δεν έρχονται φτηνά", τραγουδούσε ο "Der Bomber" μέσα από το κομμάτι του "Dann macht es bum" σε μια απόπειρα του στην ποπ μουσική σκηνή που ολοκληρώθηκε σύντομα.
Ο Μίλερ υπήρξε ένας αδίστακτος εκτελεστής μπροστά από την αντίπαλη εστία. Μια μηχανή παραγωγής τερμάτων, ένας στράικερ ολκής που έβαλε φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του στην ιστορία του ευρωπαϊκού (και όχι μόνο) ποδοσφαίρου. Ποιο ξεχωρίζει από τα "παιδιά" του; Μα ποιο άλλο από το τελευταίο του, που ήταν και το πιο γλυκό.
"Το πιο σημαντικό γκολ της καριέρας μου ήταν αναμφίβολα αυτό που μας έβαλε μπροστά με 2-1 στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974 στο Μόναχο", εξομολογείται ο μεγάλος Γκερντ Μίλερ. Ο Γερμανός "Der Bomber" των γηπέδων.
Αφιέρωμα Γκερντ Μίλερ από axristone