LONGREADS

Γκολομέεβ: "Όνειρο μου ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο"

Γκολομέεβ: "Όνειρο μου ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο"

Ο σπουδαίος κολυμβητής, Κριστιάν Γκολομέεβ, μίλησε στο Sport24.gr για τον κορονοϊό, την αναβολή του Τόκιο 2020, τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας του, αλλά και για το μεγάλο του όνειρο που είναι η κατάκτηση του χρυσού στα 50μ. ελεύθερο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το ημερολόγιο έγραφε 29 Ιουλίου 2019 όταν ο Κριστιάν Γκολομέεβ έγραφε το όνομά του με χρυσά γράμματα στο πάνθεον της ελληνικής κολύμβησης αφού κατάφερε να κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό των 50μ. ελεύθερο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Γκουανγκζού της Νοτίου Κορέας.

Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα θα είχε την ευκαιρία να κάνει το θαύμα του κατακτώντας ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες αγωνιζόμενος περίπου 1.100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά, στο Τόκιο. Ο κορονοϊός τα έφερε έτσι που το ραντεβού του με την ιστορία θα αργήσει κατά ένα χρόνο, ωστόσο, τίποτα δεν τον εμποδίζει από το να διεκδικήσει το όνειρό του που δεν είναι άλλο από το να φορέσει στο λαιμό του ένα Ολυμπιακό μετάλλιο.

Ο Κρίστιαν Γκολομέεβ
Ο Κρίστιαν Γκολομέεβ STOIXIMAN

Για όσους δεν έχουν επαφή με την κολύμβηση δεν φαντάζει εντυπωσιακό το κατόρθωμά του, όμως πραγματικά είναι αξιοθαύμαστο. Ένας Έλληνας κολυμβητής συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο γρήγορες τορπίλες του κόσμου στο γρηγορότερο αγώνισμα που υπάρχει εντός πισίνας. Η επιτυχία του πέρσι στην Γκουανγκζού θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με ένα μετάλλιο στα 100μ. του στίβου.

Αυτή την περίοδο ο Κριστιάν Γκολομέεβ βρίσκεται στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού όπου προετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες πριν αυτοί ακυρωθούν. Ο 26χρονος πρωταθλητής θα έπρεπε να βρίσκεται στην Ελλάδα, αλλά η πανδημία και τα απαγορευτικά μέτρα που ισχύουν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ωκεανού, τον υποχρεώνουν να είναι στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

Από εκεί μίλησε στο Sport24.gr για την κατάσταση που βιώνει με τον κορονοϊό, την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων, τους σταθμούς της πορείας του μέχρι σήμερα, αλλά και για τους στόχους και τα όνειρά του.

Η συζήτησή μας δεν γινόταν να ξεκινήσει από το βασικό θέμα επικαιρότητας. Ο κορονοϊός έχει αφήσει τα σημάδια του παντού με τις ΗΠΑ να βρίσκονται στο επίκεντρο του. Πως είναι όμως τα πράγματα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού; «Η κατάσταση στην Αμερική είναι παρόμοια με αυτήν που επικρατεί σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν όλα είναι κλειστά και όλοι μένουμε σπίτι προς το παρόν. Η πισίνα που κάναμε προπόνηση ήταν ανοικτή, αλλά τώρα έκλεισε και αυτή. Έτσι, δυστυχώς δεν έχουμε πισίνα, οπότε αναγκαστικά προσαρμοζόμαστε στο σπίτι με κάποιο είδος γυμναστικής» ανέφερε ο Κριστιάν Γκολομέεβ.

Έχω ακόμα αρκετά να βελτιώσω

Η πανδημία του κορονοϊού έφερε και την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων κατά ένα χρόνο με τον 26χρονο κολυμβητή να τονίζει: «Κρίνω πως αυτή η απόφαση που πήραν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν σωστή και δίκαιη για όλους τους αθλητές. Όλα μεταφέρονται έναν χρόνο μετά». Κατά πόσο άλλαξε τον προγραμματισμό και τους στόχους του η συγκεκριμένη εξέλιξη; «Πιστεύω ότι θα ήμουν έτοιμος να κυνηγήσω ένα μετάλλιο αυτό το καλοκαίρι, αλλά τώρα έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα έχω άλλον ένα χρόνο να προετοιμαστώ σωστά. Θεωρώ πως θα μου κάνει καλό, γιατί έχω ακόμα αρκετές λεπτομέρειες να βελτιώσω και για να γίνει αυτό σωστά χρειάζεται πολύ χρόνο, δουλειά και υπομονή.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους για αυτή τη χρονιά, πρώτα θέλω να παραμείνω όσο το δυνατόν σε καλύτερη φυσική κατάσταση και να δούμε τι θα συμβεί με το Ευρωπαϊκό και αν θα γίνει τέλος Αυγούστου».

Κάπου εκεί αφήσαμε το σήμερα για να μεταφερθούμε στο χτες και στο πώς ο Κριστιάν Γκολομέεβ κατάφερε να βάλει το όνομά του ανάμεσα στους πιο γρήγορους κολυμβητές του κόσμου. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα πέρασε ανάμεσα στην Κρήτη και στο Βέλινγκραντ της Βουλγαρίας.

Γκολομέεβ: "Όνειρο μου ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο"

Το κολύμπι προέκυψε καρμικά στην πορεία του αφού είχε όλα τα φόντα για να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του. «Η σχέση μου με την κολύμβηση ξεκίνησε λόγω του πατέρα μου που ήταν τότε από τους καλύτερους σπρίντερ της εποχής του και μετά έγινε προπονητής κολύμβησης στο Ηράκλειο της Κρήτης, έτσι και εγώ αγάπησα αυτό το σπορ από μικρή ηλικία».

Γρήγορα το όνομα του άρχισε να φεύγει από τα στενά όρια της Ελλάδας και μαζί με τον Ανδρέα Βαζαίο έγιναν οι κύριοι εκπρόσωποι της νέας γενιάς των Ελλήνων κολυμβητών. Για όλα όσα θα επακολουθούσαν προειδοποίησε νωρίς, αφού σε ηλικία 16 ετών κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Νέων του Περού και στη συνέχεια το ασημένιο στο ευρωπαϊκού του Βελιγραδίου για να κλείσει αυτός ο κύκλος με την πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο.

Ξεχωριστό το μετάλλιο στο Περού

Σε όλη αυτή τη διαδρομή εκείνος ξεχωρίζει το πρώτο του μεγάλο μετάλλιο σε παγκόσμιο: «Σίγουρα ξεχωρίζω το παγκόσμιο στο Περού όπου πήρα το χάλκινο μετάλλιο μετά από μια περίεργη χρονιά για εμένα επειδή άλλαξα σχολείο, προπονητή, φίλους και ήταν λίγο δύσκολα στην αρχή αλλά γνώρισα τον Ακη Οικονόμου και στάθηκε δίπλα μου και μου έδειξε πως να αξιοποιήσω πλήρως τις δυνατότητες μου γιατί έβλεπε ότι είχα ταλέντο σε αυτό το σπορ και ότι μπορώ να φτάσω ψηλά».

Τον Ιανουάριο του 2014 άνοιξε μία νέα σελίδα στη ζωή και την αθλητική του καριέρα, αφού πήγε στην Αλαμπάμα για να συνδυάσει σπουδές και κολύμβηση. Αυτά τα έξι χρόνια ήταν εκείνη που άλλαξαν το επίπεδο του: «Η Αμερική ήταν κάτι διαφορετικό και απαιτητικό αλλά κράτησα πολλά πράγματα και πολλές εμπειρίες από αυτά που είδα και έζησα εκεί σαν κολυμβητής. Για παράδειγμα στην Αμερική έμαθα την εκκίνηση. Δεν ήξερα να την κάνω σωστά. Υποβρύχιο δεν ήξερα καθόλου και ήμουν πρωταθλητής Ελλάδας, αλλά και πρωταθλητής στο NCAA. Εννοώ ότι το υποβρύχιό μου δεν ήταν αποδοτικό. Δεν ήταν για να γίνεις πρωταθλητής κόσμου».

Silver medalist Kristian Gkolomeev of Germany, left, gold medalist Benjamin Proud of Great Btitain, bronze medalist Andrea Vergani of Italy pose on the podium of the 50 meters freestyle men final at the European Swimming Championships in Glasgow, Scotland, Thursday, Aug. 9, 2018. (AP Photo/Darko Bandic)
Silver medalist Kristian Gkolomeev of Germany, left, gold medalist Benjamin Proud of Great Btitain, bronze medalist Andrea Vergani of Italy pose on the podium of the 50 meters freestyle men final at the European Swimming Championships in Glasgow, Scotland, Thursday, Aug. 9, 2018. (AP Photo/Darko Bandic) AP

Η επόμενη τετραετία τον βρίσκει με τη δεύτερη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς και συμμετοχές σε πολλούς τελικούς. Το μετάλλιο γλιστρούσε συνεχώς μέσα από τα χέρια του. Κάποιοι μπορεί να τα είχαν παρατήσει, όχι, όμως εκείνος. Συνέχισε να πιέζει τον εαυτό του, να τον ωθεί στα άκρα και τελικά δικαιώθηκε το 2018 στο ευρωπαϊκό της Γλασκώβης όπου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο.

«Η Γλασκώβη ήταν κάτι που ήθελα πολύ γιατί ήταν πολλές φορές που ήμουνα κοντά στο βάθρο αλλά δεν τα κατάφερνα. Αυτή η επιβράβευση που χρειαζόμουνα για να συνεχίσω με όρεξη και να κυνηγήσω κάτι καλύτερο» παραδέχεται ο Κριστιάν Γκολομέεβ. Τι ήταν αυτό το καλύτερο που είχε βάλει στο μάτι;

Προφανώς το μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που κατέκτησε ένα χρόνο αργότερα στην Γκουανζού και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα. «Στο τελικό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα θυμάμαι ότι ήμουν πολύ ήρεμος, συγκεντρωμένος και θετικός ότι θα βγουν όλα καλά και έτσι ήρθε ένα καλό αποτέλεσμα».

Η στήριξη που έχουμε βοηθά στην προετοιμασία μας

Σε αυτή την αγωνιστική του άνοδο σημαντικό ρόλο παίζουν και οι χορηγοί που βρίσκονται στο πλευρό του και κάνουν πολλά πράγματα πιο εύκολα στην καθημερινότητά του. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό που υπάρχει στήριξη και βοήθεια για να μην μας λείπει τίποτα. Είναι σημαντικό για να γίνει σωστά η προετοιμασία των αθλητών. Εγώ είμαι τυχερός που έχω για μεγάλο χορηγό μου την Stoiximan που με στηρίζει τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και την Speedo και την My Market».

Για το τέλος δεν θα μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε κάτι για το μέλλον. Οι ειδικοί του αθλήματος τον βάζουν πλέον στα μετάλλια μέσα σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις εκείνος όμως δεν αγχώνεται και βάζει τον πήχη ψηλά. Άλλωστε από παιδί είχε ένα όνειρο: «Όχι δεν με αγχώνει αυτό καθόλου, προσπαθώ να συγκεντρωμένος στον εαυτό μου. Το όνειρο μου από μικρό παιδί είναι ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στα 50μ ελεύθερο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ