X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

LONGREADS

Κιλιάν Εμπαπέ, ο κορυφαίος της Ευρώπης

Μπορεί ο Εμπαπέ να άφησε πίσω του όλους τους παίκτες της Ευρώπης; Ποιος σκόραρε περισσότερο φέτος και ποιος έδωσε τις περισσότερες ασίστ; Πώς τα πήγαν οι επιθετικοί των μεγάλων ομάδων, ποια πιτσιρίκια έβγαλαν μάτια εκτός του Εμπαπέ και πώς τα πήγαν οι αγαπημένοι σας παίκτες; Ο Θέμης Καίσαρης έχει όλες τις απαντήσεις.

Ο τελικός του Champions League έδωσε το τριπλό σφύριγμα στη σεζόν. Τέλος το 2016-17, πάμε για το 2017-18. Και μέχρι να έρθει η νέα σεζόν, πάμε να ρίξουμε μια ματιά σ’αυτήν που τελείωσε. Περιμέναμε τον τελευταίο αγώνα και πλέον είμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε τους κορυφαίους όσον αφορά το σκοράρισμα και τη δημιουργία.

Κοιτάξαμε τις επιδόσεις των παικτών που αγωνίζονται στα Top5 πρωταθλήματα της Ευρώπης (Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία). Κι όταν λέμε επιδόσεις εννοούμε σε όλους τους αγώνες της σεζόν: πρωτάθλημα, Champions ή/και Europa League, Κύπελλο ή/και League Cup. Όλα τα παιχνίδια, εκτός απ’αυτά που έδωσαν κάποιοι παίκτες σε ευρωπαϊκά προκριματικά το προηγούμενο καλοκαίρι και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Εννοείται πως όλοι οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν αγωνιστεί το ίδιο χρονικό διάστημα, δεν έχουν παίξει τα ίδια λεπτά. Δεν κοιτάμε λοιπόν απόλυτους αριθμούς (πχ 12 γκολ και 14 ασίστ), αλλά τον μέσο όρο που είχε κάθε παίκτης ανά 90’. Πόσο συχνά δηλαδή έβρισκε δίχτυα (χωρίς πέναλτι φυσικά) και κάθε πότε τροφοδοτούσε συμπαίκτη του για να σκοράρει.

Ιδού λοιπόν οι 40 κορυφαίοι της σεζόν στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Ιδού ο πρώτος, ο κορυφαίος όσον αφορά το σκοράρισμα και τις ασίστ. Κυρίες, κύριοι, ο Κιλιάν Εμπαπέ.

ΕΜΠΑΠΕ, ΜΕΣΙ, ΜΕΡΤΕΝΣ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, ο 18χρονος έβαλε όλη την Ευρώπη από κάτω του, τους άφησε όλους πίσω του. Ο Εμπαπέ τελείωσε τη σεζόν με 26 γκολ και 10 ασίστ σε συνολικά 2.635 λεπτά συμμετοχής. Κι αυτό σημαίνει πως είχε 1.23 γκολ/ασίστ ανά 90’. Ή για να το θέσουμε αλλιώς, σκόραρε ή έδινε ασίστ κάθε 73(!) λεπτά, συχνότερα από οποιονδήποτε άλλον ποδοσφαιριστή στην Ευρώπη.

Και τι τιμή, να αφήνεις πίσω σου τον Λιονέλ Μέσι. Ο Αργεντινός έχασε έστω και στο νήμα την πρωτιά. Τελείωσε τη σεζόν με 44 γκολ και 14 ασίστ σε 4.273 λεπτά συμμετοχής. Μέσος όρος 1.22 γκολ/ασίστ ανά 90’ ή αλλιώς ο Μέσι σκόραρε ή έδινε ασίστ κάθε 74 λεπτά, παρότι φέτος αγωνίστηκε ως μέσος, ως καθαρό δεκάρι, περισσότερο από ποτέ.

Το χάλκινο μετάλλιο δεν πήγε ούτε σε ένα wonderkid, ούτε σε κάποιον σούπερ-σταρ. Τρίτος, ο Ντρις Μέρτενς. Ο Βέλγος επιθετικός της Νάπολι, που δεν έχει φορέσει ποτέ φανέλας μεγάλης ευρωπαϊκής ομάδας, που κανείς ποτέ δεν θεώρησε παίκτη του κορυφαίου επιπέδου, έκανε φέτος της χρονιά της ζωής του. Με 32 γκολ και 11 ασίστ σε 3.221 λεπτά, είχε 1.20 γκολ/ασίστ ανά 90’, ενεργή συμμετοχή σε γκολ κάθε 75 λεπτά.

ΟΙ 40 ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ

Είδαμε τα μετάλλια, πάμε να τους δούμε όλους μαζί. Οι 40 κορυφαίοι, σε τέσσερις στήλες, για να τους δείτε έναν προς έναν. Και για να μη σας μπερδέψουμε, έχουμε δύο στήλες με τις επιδόσεις του κάθε παίκτη καθαρά για πρακτικούς λόγους: κάποιοι θέλουν να διαβάζουν πως ο Εμπαμπέ είχε 1.23 γκολ/ασίστ σε κάθε ματς, κάποιοι θέλουν να το βλέπουν αλλιώς, πως είχε γκολ/ασίστ κάθε 73 λεπτά. Για να τους ευχαριστήσουμε όλους, κάθε παίκτης έχει τις επιδόσεις και με τους δύο τρόπους, στη στήλη "Λεπτά" και στη στήλη "Ανά 90'". Ιδού οι 40 κορυφαίοι του 2016-17.

Μόνο επτά παίκτες κατάφεραν το απίστευτο, να πιάσουν τη μονάδα, να έχουν δηλαδή ενεργή συμμετοχή σε γκολ κάθε 90 λεπτά που παίζουν. Πίσω από Εμπαμπέ, Μέσι και Μέρτενς έρχονται Σουάρες, Τζέκο, Κέιν, Καβάνι, ενώ για δεκαδικούς έχασε τη μονάδα ο Κριστιάνο Ρονάλντο μετά το αδιανόητο τελείωμα που έκανε στη σεζόν.

Η λίστα έχει ονόματα που πιθανώς να εκπλήξουν (Φόρσμπεργκ, Σον, Κρούζε, Μοντέστ, Πιάτι, Κράμαριτς), μικρούς που ξεπετάγονται και δείχνουν έτοιμοι για μεγάλη καριέρα από πολύ μικρή ηλικία (Ντεμπελέ, Βέρνερ, Μπελότι, Κεϊτά), σταρ που κάποιος θα περίμενε να είναι ψηλότερα (Νεϊμάρ, Κόστα, Αγκουέρο, Ιμπραχίμοβιτς).

Επίσης, δεν έχει ονόματα που έμειναν εκτός στο τσακ (Γκριεζμάν, Ιγκουαΐν, Μίλερ, Μπενζεμά), ονόματα που ούτε καν πλησίασαν το Top40 (Εζίλ) και τέλος λείπουν αυτοί που δεν έπιασαν το χρονικό όριο: Μοράτα, Φάμπρεγκας, Ριμπερί, Ζιρού, Χάμες θα ήταν μέσα στους 40 κορυφαίους, και μάλιστα ψηλά στη λίστα, αλλά έπαιξαν κάτω από 2.000 λεπτά φέτος. Με τόσο μικρή συμμετοχή οι μέσοι όροι ανεβαίνουν πολύ εύκολα, οπότε το όριο μπήκε στα 2.000 λεπτά, στα +22 ματς.

ΨΗΛΑ=ΠΟΛΛΕΣ ΑΣΙΣΤ, ΔΕΞΙΑ=ΠΟΛΛΑ ΓΚΟΛ

Οι λίστες έχουν τις πληροφορίες, αλλά είναι και βαρετές. Γι’αυτό ετοιμάσαμε ένα γράφημα που θα το βρείτε σίγουρα πολύ πιο ενδιαφέρον. Στον κάθετο άξονα έχουμε τις ασίστ ανά 90’, στον οριζόντιο τα γκολ. Όσο πιο ψηλά είναι ένας παίκτης τόσο πιο συχνά έδινε ασίστ. Όσο πιο δεξιά βρίσκεται, τόσο πιο συχνά σκόραρε.

Για ακόμα καλύτερη ματιά, προσθέσαμε δύο στοιχεία ακόμα. Όπως θα δείτε, οι βούλες κάθε παίκτη έχουν διαφορετικό μέγεθος, ανάλογα με την ευστοχία του, το πόσα σουτ δηλαδή χρειαζόταν για να σκοράρει. Όσο πιο μεγάλος ο κύκλος, τόσο μεγαλύτερη η ευστοχία. Κι επειδή δεν παίζουν όλοι οι παίκτες στην ίδια θέση, επιθετικοί, μέσοι και εξτρέμ έχουν διαφορετικά χρώματα, για να μπορείτε να τους κρίνετε και ανά θέση. Ιδού.

Τέρμα δεξιά οι τέσσερις πρώτοι, Εμπαπέ, Μέσι, Μέρτενς και Σουάρες. Οι μοναδικοί που σκόραραν (πάρα πολύ) περισσότερο απ’τον μέσο όρο και ταυτόχρονα ξεπέρασαν και τη λεπτή γραμμή που δείχνει τον μέσο όρο των ασίστ ανά αγώνα. Πραγματικά γεμάτη χρονιά και συνεισφορά, με τον Εμπαπέ να έχει και τον μεγαλύτερο κύκλο απ’όλους. Όπως είπαμε το μέγεθος του κύκλου φανερώνει την ευστοχία, πράγμα που σημαίνει πως ο 18χρονος Γάλλος ήταν ο κορυφαίος ΚΑΙ στην ευστοχία, αφού φέτος βρήκε δίχτυα με το 30%(!) των προσπαθειών του.

Στο κάτω δεξιά τετράγωνο, οι μεγάλοι σέντερ φορ. Τζέκο, Καβάνι, Ομπαμεγιάνγκ, Φαλκάο, κτλ. Αυτοί που σκόραραν πολύ, ξεπερνούν κατά πολύ την κάθετη λεπτή γραμμή του μέσου όρου των γκολ, αλλά δεν το συνδυάζουν με εξίσου μεγάλες επιδόσεις στις ασίστ.

Στην πάνω αριστερή γωνία, βρίσκονται αυτοί με το κίτρινο και το κόκκινο χρώμα, δηλαδή οι μέσοι και οι εξτρέμ: πολλές ασίστ, αλλά λίγα γκολ, προφανώς λόγο διαφορετικού τρόπου παιχνιδιού. Πρώτος, με διαφορά, ο 25χρονος Φόρσμπεργκ της Λειψίας που έδωσε το ασύλληπτο νούμερο των 19 ασίστ σε 2.349 λεπτά συμμετοχής στην Bundesliga και άφησε πίσω του Ντεμπελέ, Έρικσεν και Νέιμαρ.

Στο κέντρο συνωστίζονται οι πιο “ισορροπημένοι”, που ήταν τόσο καλοί για να μπουν στη λίστα των 40 κορυφαίων, αλλά χωρίς “ακραίες” επιδόσεις σε γκολ ή ασίστ. Ο Αλέξις Σάντσες πχ σκόραρε πολύ λιγότερο από αρκετούς άλλους φορ, αλλά στις ασίστ βρίσκεται το ίδιο ψηλά με Εμπαπέ και Σουάρες.

Με τον ίδιο τρόπο, Γουόλκοτ, Σον και Κεϊτά πλασάρονται καλά, παρότι παίζουν στο πλάι, ενώ ο Σαλάχ δείχνει γιατί τον θέλει τόσο η Λίβερπουλ: περισσότερα γκολ, περισσότερες ασίστ απ' τον Μανέ που έχουν ήδη στο ένα άκρο οι Κόκκινοι.

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΚΟΡΑΡΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΣΤΟΧΙΑ

Στο προηγούμενο γράφημα η ευστοχία απεικονιζόταν στο μέγεθος των κύκλων, τώρα θα την κάνουμε πιο εμφανή. Κρατάμε τα γκολ στον οριζόντιο άξονα και στον κάθετο βάζουμε την ευστοχία. Με λίγα λόγια: Όσο πιο ψηλά είναι ένας παίκτης τόσο πιο εύστοχος ήταν και όσο πιο δεξιά βρίσκεται, τόσο περισσότερο σκόραρε. Για να δούμε πως φτιάχνεται τώρα η εικόνα.

Ο Εμπαπέ, σταθερός στο θρόνο του. Τέρμα πάνω δεξιά, στα πολλά γκολ και πιο εύστοχος απ’όλους. Εξίσου ψηλά ο Κρούζε, ίσως ο πιο άγνωστος της λίστας των κορυφαίων. O 29χρονος της Βέρντερ είχε 11 γκολ (χωρίς πέναλτι) και επτά ασίστ σε μόλις 2.047 στην Bundesliga και τα πέτυχε ευστοχώντας στο 30% των προσπαθειών του.

Εστιάζουμε στο πάνω δεξιά κομμάτι, εκεί που μαζεύονται τα πολλά γκολ και η μεγάλη ευστοχία. Ο Ομπαμεγιάνκ δείχνει γιατί θα τον πάρει μεγάλη ομάδα φέτος, ο Λακαζέτ γιατί έχει “αδικηθεί’ που στα 26 του δεν έχει βγει εκτός Γαλλίας. Ο Βέρνερ δείχνει γιατί στα 21 του θεωρείται το ανερχόμενο κανόνι του Γερμανικού ποδοσφαίρου, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Μπελότι της Τορίνο που στα 23 του είναι στη λίστα του Μουρίνιο.

Στο κέντρο του γραφήματος και αρκετά κάτω απ’το μέσο όρο της ευστοχίας, Ιμπραχίμοβιτς και Αγκουέρο. Δεν σκόραραν πολύ και αυτό γιατί ήταν άστοχοι, έκαναν γκολ μόλις το 13% των τελικών προσπαθειών τους, καλύτεροι μόνο απ’τον Κράμαριτς της Χόφενχάιμ. Η δική τους χρονιά μπορεί να καθρεφτίζει και την πορεία των ομάδων του Μάντσεστερ στην Premier League.

Τέλος, ο Ίσκο δεν είχε πολλά γκολ, αλλά τον είδαμε ψηλά στις ασίστ και εδώ σοκάρει με την ευστοχία του, αφού βρήκε δίχτυα με το 28% των τελικών του. Και ο Μέσι εκεί, τέρμα δεξιά, να σκοράρει πιο συχνά απ’όλους παρότι δεκάρι και να είναι πιο εύστοχος από φορ-killer όπως ο Τζέκο ή ο Λεβαντόφσκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ