X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

LONGREADS

Νους υγιής, Προμηθέας υγιής: Το κορυφαίο αθλητικό κέντρο της Ευρώπης

Νους υγιής εν σώματι υγιεί. Πίσω από τη βιτρίνα της δεύτερης θέσης στην Basket League, ο Προμηθέας Πάτρας διαθέτει το κορυφαίο αθλητικό κέντρο της Ευρώπης. Αποκλειστικά για τα τμήματα υποδομής, τα οποία λειτουργούν με γνώμονα τον συνδυασμό της αθλητικής βελτίωσης με την επιμόρφωση. Ο Βαγγέλης Λιόλιος υποδέχθηκε το Sport24.gr στο σημαντικότερο δημιούργημά του -μέχρι το επόμενο.

Η έδρα μιας ομάδας λογίζεται ως ο τόπος, το μέρος, στον οποίο δίνει τους αγώνες της. Χρησιμοποιείται μεταφορικά κι ο όρος "σπίτι" σε αρκετές περιπτώσεις για να δώσει ακόμη πιο έντονα τον τόνο της οικειότητας, του χώρου στον οποίο η ομάδα νιώθει πολύ άνετα. Για τον Προμηθέα Πάτρας, έδρα είναι το "Δημήτρης Τόφαλος". Ενδεχομένως να μπορεί να χαρακτηριστεί κι ως σπίτι. Στην ουσία του πράγματος όμως, το σπίτι του Προμηθέα Πάτρας είναι άλλο και βρίσκεται μερικά μέτρα πιο μακριά.

Στο σημείο, που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Ακαδημίας του συλλόγου, μαζί με τους κοιτώνες των αθλητών/μαθητών που υπάγονται στο "Νους", το πρόγραμμα που "τρέχει" από το 2014 με σκοπό να συνδυάζονται οι αθλητικές δραστηριότητες με την ακαδημαϊκή μόρφωση. Αν κοιτάξει κάποιος τη μεγάλη εικόνα, ο αχαϊκός σύλλογος λειτουργεί στα πρότυπα των αμερικανικών κολεγίων, αφού κοιτάζει να υπάρχει ισορροπία της σχολικής μόρφωσης με την αθλητική παιδεία. Στην πράξη αυτό ακριβώς συμβαίνει, σε ένα χώρο που ξεφεύγει πολύ από τα ελληνικά δεδομένα. Τουλάχιστον από αυτά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε κατά καιρούς.

Η τοποθεσία του αθλητικού κέντρου είναι εύκολο να βρεθεί ακόμη κι από τους αδαείς, από αυτούς που δεν έχουν ταξιδέψει ξανά με προορισμό τον Προμηθέα Πάτρας. Λίγο μετά την "είσοδο" στην Πάτρα, στο δεξί σου χέρι, μπορείς να βρεις κάτι μοναδικό.

Το Sport24.gr βρέθηκε στην αχαϊκή πρωτεύουσα για να καταγράψει όσα κάνουν οι άνθρωποι του Προμηθέα Πάτρας.

Αποστολή στην Πάτρα: Σπύρος Καβαλιεράτος - Αλέξανδρος Τρίγκας

Photo Credits: Γιάννης Ανδρουτσόπουλος - Eurokinissi

Για το όραμα του Βαγγέλη Λιόλιου , είχατε την ευκαιρία να διαβάσετε την Κυριακή (30/6) στη συνέντευξή του. Εκεί όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στα κολακευτικά σχόλια που εισπράττει από ανθρώπους του εξωτερικού και στην ανατριχίλα που ένιωσε, όταν ο GM της Βίρτους Μπολόνια παραδέχθηκε πως η ιταλική ομάδα έμεινε μία μέρα παραπάνω στην Πάτρα, μόνο και μόνο για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι πως δικαιολογείται ο ντόρος που έχει γίνει -ειδικά- την τελευταία τριετία για τον ελληνικό σύλλογο.

Ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Προμηθέας λειτούργησε ως οικοδεσπότης και ξεναγός.

Όπως ανέφερε, όλο αυτό το πρότζεκτ προέκυψε κατόπιν διαπίστωσης πως η απόσταση που χώριζε τα τμήματα υποδομής από την ανδρική ομάδα ήταν τόσο μεγάλη, που δεν καθιστούσε εύκολη τη μεταπήδηση ενός παιδιού στην πρώτη ομάδα. Το "Νους" ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, το 2014, όταν ακόμη ο Προμηθέας Πάτρας ήταν στη Β' Εθνική. Με δειλά βήματα αρχικά, πριν αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά το πλάνο.

Η ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ

Για να οικοδομηθεί αυτό που πλέον περιγράφεται ως "σπίτι" για την Ακαδημία, χρειάστηκε η αγορά 12+5 στρεμμάτων από τον σύλλογο. Τα πέντε εξ αυτών αφορούν εργασίες που είναι σε εξέλιξη κι αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

Κάθε δέντρο και μια διαφορετική ιστορία

Πίσω από κάθε τι που υπάρχει στον χώρο κρύβει μια σημειολογία. Για παράδειγμα, περιμετρικά του αθλητικού κέντρου έχει δημιουργηθεί ένα μονοπάτι, το οποίο ακολουθεί τη σειρά με την οποία βρίσκονται τα δέντρα. Κάθε δέντρο θα πάρει το όνομα ενός αρχαίου φιλοσόφου ή ενός σύγχρονου συγγραφέα/ποιητή/καλλιτέχνη που στη διάρκεια της καριέρας του έχει αναφερθεί στις αξίες του σεβασμού και της ελευθερίας. Τα δύο στοιχεία στα οποία δίνουν μεγάλη βάση, για το πνευματικό κομμάτι, στον Προμηθέα Πάτρας.

Παρεμπιπτόντως, πριν από την κατασκευή του αθλητικού κέντρου, όλες οι ελιές που βρίσκονταν στο οικόπεδο μεταφυτεύθηκαν σε άλλο σημείο. Η ανθρώπινη παρέμβαση στον χώρο δεν επηρέασε στο ελάχιστο τις συνήθειες της φύσης.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Προμηθέα Πάτρας κατασκευάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο

Συνδυάζονται ο πανέμορφος εξωτερικός χώρος με τις άρτιες εγκαταστάσεις

ΤΡΙΑ ΓΗΠΕΔΑ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

Μετά από ένα σύντομο περίπατο στους εξωτερικούς χώρους και με τη συζήτηση να περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την ιστορία του Προμηθέα ως μυθικού προσώπου, ήρθε η πρώτη επαφή με τα τρία γήπεδα. Τα δύο εκ των οποίων είναι συνδεδεμένα (με τη δυνατότητα βέβαια να διαχωριστούν εφόσον χρειαστεί), την ώρα που το τρίτο είναι ακριβώς δίπλα και εγγυάται περισσότερη ησυχία. Εκεί έκανε μέρος της προετοιμασία της η Εθνική Νέων Ανδρών πριν από μερικές ημέρες.

Στην κεντρική σάλα, υπάρχουν δύο γήπεδα, το ένα δίπλα στο άλλο -με δυνατότητα να χωριστούν

Η κεντρική σάλα περιλαμβάνει δύο γήπεδα, τα γραφεία των ανθρώπων του συλλόγου και ένα μικρό χώρο εστίασης, στον οποίο μπορούν να κάθονται οι γονείς, την ώρα που τα παιδιά τους κάνουν προπόνηση. Αυτή είναι κι η έδρα όλων των τμημάτων υποδομής του Προμηθέα Πάτρας, με χωρητικότητα περί τους 400 θεατές, αλλά δυνατότητα για μικρή επέκταση με τη χρησιμοποίηση πτυσσόμενων κερκίδων.

Στο σαλόνι που υπάρχει πάνω από τα γήπεδα, οι γονείς μπορούν να απολαύσουν τον καφέ τους εν ώρα προπόνησης των παιδιών

Αυτά αφορούν στην επιφάνεια, σε αυτά που βλέπει ο καθένας. Κάτω ακριβώς από τα γήπεδα είναι ο χώρος εκγύμνασης, αποφόρτισης, αλλά και αξιολόγησης των αθλητών. Τα αποδυτήρια είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου για τον θησαυρό που κρύβεται κάτω από το παρκέ.

Ο χώρος εκγύμνασης περιλαμβάνει δεκαπέντε (15) ποδήλατα, διάδρομο εκγύμνασης, κρίκους και TRX, όπως και κάθε λογής εργαλείο που απαιτείται στη σύγχρονη εποχή για τη δουλειά που κάνει ένας αθλητής με το σώμα του.

Παρεμπιπτόντως, στον Προμηθέα Πάτρας έχουν προσθέσει κάτι έξτρα προκειμένου να ξεφεύγουν οι αθλητές από τη ρουτίνα: πρόγραμμα που περιλαμβάνει μποξ, πάλη και... χορό. Δεν είναι τυχαία η επιλογή αυτών των τριών δραστηριοτήτων στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα (μία κάθε εβδομάδα), αφού στόχος είναι η εκγύμνασης των ποδιών και των αντανακλαστικών και η ισορροπία.

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα εκγύμνασης περιλαμβάνει επίσης μποξ, πάλη και... χορό

Στο βάθος του γυμναστηρίου υπάρχει το green room, όπως το έχουν ονομάσει. Ο χώρος στον οποίο γίνεται -κάθε εβδομάδα- η αξιολόγηση των παικτών, με βάση την οποία καταρτίζεται το πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας -για κάθε έναν ξεχωριστά. Η αξιολόγηση περιλαμβάνει από ερωτηματολόγιο για την καταγραφή ψυχολογικών δεδομένων μέχρι μετρήσεις αντανακλαστικών και σωματικής κόπωσης (υπάρχει παλμογράφος που μετράει τη διαφοροποίηση των χτύπων της καρδιάς).

Μέχρι και... πισίνα με χώμα διαθέτει ο χώρος, για προπόνηση μεγαλύτερων αντιστάσεων και την καλύτερη δυνατή εκγύμναση των κάτω άκρων. Για να αντιληφθείτε τι συμβαίνει, ο αχαϊκός σύλλογος στα τμήματα υποδομής δουλεύει με 16 προπονητές και 3 γυμναστές!

ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΣΕ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ

Αυτά αφορούν στον χώρο άθλησης, εκγύμνασης και αποκατάστασης των παικτών. Σημαντικά για την αγωνιστική τους βελτίωση, πλην όμως όχι απαραίτητα αυτό για το οποίο καμαρώνουν οι άνθρωποι του Προμηθέα Πάτρας. Βλέπετε, είναι της άποψης πως τίποτα απ' όλα αυτά δεν θα είχε την ίδια αξία, αν δεν συνοδευόταν από την εκπαίδευση. Τα παιδιά που υπάγονται στο "Νους" (αθλητές που δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην πόλη) έχουν κοιτώνες, ακριβώς δίπλα από το γήπεδο.

Οι κοιτώνες ενοικιάστηκαν από το "Ίδρυμα Σταυροπούλου"

Ούτε πενήντα μέτρα δεν είναι η απόσταση που χωρίζει τα δωμάτιά τους από το γυμναστήριο και τον αγωνιστικό χώρο. Σε αυτό, ο Βαγγέλης Λιόλιος στάθηκε τυχερός καθότι οι συγκεκριμένοι κοιτώνες, που είναι της ιδιοκτησίας του "Ιδρύματος Σταυροπούλου", υπήρχαν ήδη στην περιοχή, αλλά παρέμεναν ανεκμετάλλευτοι. Έτσι, βρήκε την κατάλληλη αφορμή για να προχωρήσει στην ενοικίαση όλου του κτηρίου, το οποίο περιλαμβάνει ατομικό δωμάτιο για κάθε αθλητή/μαθητή.

Δωμάτια (με δικό του μπάνιο και μπαλκόνι το καθένα), εστιατόριο, πλυντήρια και χώρο εκδηλώσεων, στον οποίο κατά βάση γίνεται η προβολή του video και του scouting report από τους προπονητές.

Δωμάτιο με ατομικό μπάνιο, εστιατόριο και πλυντήρια περιλαμβάνονται στο κτήριο με τους κοιτώνες

Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ

Η ξενάγηση στους χώρους του αθλητικού κέντρου και τους ξενώνες κράτησε κοντά στη μία ώρα. Δείγμα της αγάπης με την οποία περιβάλλει το δημιούργημά του ο Βαγγέλης Λιόλιος, για το οποίο αισθάνεται την ανάλογη ευθύνη. "Το πιο σημαντικό είναι η επόμενη μέρα, να λειτουργείς με φόντο την επόμενη γενιά. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της διάδοχης κατάστασης αυτών των γενεών είναι να υπάρχει ένα σπίτι για τον σύλλογο, ένα κανονικό σπίτι για να στεγαστεί", αναφέρει ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Προμηθέας Πάτρας.

Στο φινάλε, που γράφτηκε στο παρκέ εντός εκ των γηπέδων, τέθηκε κι η -φυσιολογική ενδεχομένως- απορία με βάση όσα είδαμε: οι παίκτες της ανδρικής ομάδας δεν ζηλεύουν; Η απάντηση αφορούσε στο γεγονός πως " φροντίζουμε προκειμένου στο "Δημήτρης Τόφαλος" να υπάρχουν ανάλογου επιπέδου διευκολύνσεις και ανέσεις". Μοιάζει ξεκάθαρο πάντως πως ο Βαγγέλης Λιόλιος αντιμετωπίζει όλους τους αθλητές της ομάδας σαν παιδιά του, γι αυτό θέλει να τους παρέχει τη δυνατότητα να φτάσουν στο "πικ" του ταλέντου και των δυνατοτήτων τους.

" Μακάρι σε μερικά χρόνια η ανδρική ομάδα να έχει ως βάση παιδιά που προέκυψαν από τα τμήματα υποδομής. Μακάρι ακόμη και στις διοικητικές θέσεις να βρίσκονται αυτά τα παιδιά που τώρα απλά παίζουν εδώ. Δεν είναι απαραίτητο να φτιάξουμε αθλητές υψηλού επιπέδου ή τροπαιούχους. Το μείζον για μένα είναι να τους μεταφέρουμε τη σημασία του σεβασμού, για να γίνουν όλα αυτά τα παιδιά καλοί πολίτες, καλοί φίλαθλοι και να ανταποδώσουν την αγάπη που εισέπραξαν από εμάς στην κοινωνία", ήταν το επιμύθιο της συζήτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ