X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

LONGREADS

Ο Ολυμπιακός είναι η πιο επικίνδυνη και η πιο ευάλωτη ομάδα της Super League

Ποια ομάδα έχει την καλύτερη επίθεση της Super League και ποια την καλύτερη άμυνα; Πως γίνεται ο Ολυμπιακός να είναι ταυτόχρονα η πιο επικίνδυνη και η πιο ευάλωτη ομάδα του πρωταθλήματος; Ο Θέμης Καίσαρης παρουσιάζει τον καθρέφτη όλων των ομάδων μετά τις πρώτες δέκα αγωνιστικές.

Πέρασαν δέκα αγωνιστικές, συμπληρώθηκε το 1/3 του φετινού πρωταθλήματος. Η Super League Σουρωτή ξεκινάει ξανά αυτό το Σαββατοκύριακο και είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε πως τα έχουν πάει μέχρι στιγμές όλες οι ομάδες. Προφανώς και η βαθμολογία είναι ο καθρέφτης, τα αποτελέσματα μετράνε, αλλά υπάρχει κι άλλος, καλύτερος τρόπος.

Να αξιολογήσουμε τις ομάδες με βάση τις ευκαιρίες που φτιάχνουν και αυτές που δέχονται. Να τις δούμε σύμφωνα με τα xGoals Υπέρ και τα xGoals Κατά. Τα xGoals είναι η μονάδα μέτρησης των πιθανοτήτων που έχει κάθε τελική προσπάθεια για να γίνει γκολ.

Μέσω αυτών μπορούμε να υπολογίσουμε πόσα γκολ θα "έπρεπε" να βάλει μια ομάδα με βάση της τελικές που είχε και πόσα γκολ θα "έπρεπε" να δεχθεί με βάση της τελικές του αντιπάλου. Επίσης μπορούμε να υπολογίσουμε όχι μόνο πόσες τελικές κάνει/δέχεται μια ομάδα, αλλά και το πόσο επικίνδυνες είναι αυτές κατά μέσο όρο. Είναι άλλο πράγμα να απειλείς επειδή κάνεις πολλά σουτ και άλλο το να απειλείς με καλές ευκαιρίες, που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν γκολ, σωστά;

Λίγο πριν οι ομάδες πατήσουν ξανά χορτάρι, με ένα καλό δείγμα δέκα αγωνιστικών πίσω μας, μπορούμε να δούμε ποια ομάδα απειλεί περισσότερο και ποια απειλείται, ποια ομάδα κάνει πολλά σουτ και ποια δέχεται λίγα και ποια ομάδα κάνει τις πιο επικίνδυνες τελικές.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ: Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΕ ΑΜΥΝΑ ΚΙ ΕΠΙΘΕΣΗ

Πάμε να ρίξουμε μια συνολική ματιά και να δούμε πως τα έχουν πάει όλες οι ομάδες σε δημιουργία και αναχαίτιση, σε επίθεση και άμυνα.

Στο επόμενο γράφημα έχουμε μαζί τις επιδόσεις των ομάδων στα xGoals Υπέρ και Κατά. Όσο πιο δεξιά είναι μια ομάδα, τόσο πιο πολλά xGoals έχει δημιουργήσει με τις ευκαιρίες της, ενώ όσο πιο αριστερά βρίσκεται τόσο λιγότερο απειλητική είναι. Και όσο πιο ψηλά βρίσκεται μια ομάδα, τόσο πιο πολλά xGoals έχει “δεχθεί” απ’τις ευκαιρίες των αντιπάλων, ενώ όσο πιο κάτω είναι, τόσο καλύτερα τα πάει στην αναχαίτιση.

Οι διακεκομένες γραμμές υποδηλώνουν το μέσο όρο του πρωταθλήματος και μας δίνουν την ευκαιρία να έχουμε μια άμεση αίσθηση για το πως τα πάει μια ομάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Τέρμα κάτω δεξιά στο γράφημα, ο ΠΑΟΚ. Κορυφαίος στην παραγωγικότητα, με 18.6 xGoals Υπέρ και ισόβαθμος με την ΑΕΚ για την καλύτερη αμυντική επίδοση με 7.5 xGoals Κατά.

Ο Ολυμπιακός ακολουθεί, αλλά οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται πολύ ψηλότερα. Πολύ απλά γιατί έχουν μεν τη 2η καλύτερη παραγωγικότητα με 17.5 xGoals Υπέρ, αλλά τη συνδυάζουν με κακή αμυντική επίδοση, αφού έχουν 13.5 xGoals Κατά! Οι μοναδικές ομάδες που τα έχουν πάει χειρότερα απ'τον Ολυμπιακό στην άμυνα είναι Ξάνθη, ΠΑΣ, Λαμία, Κέρκυρα και ΑΕΛ: οι ομάδες που βρίσκονται πάνω αριστερά, με κακή επίθεση και κακή άμυνα. Κάπως έτσι, ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ομάδα στο πάνω δεξιά "κουτί" του γραφήματος, εκεί που η ομάδα έχει καλή επίθεση, αλλά κακή άμυνα.

Η ΑΕΚ είναι κι αυτή χαμηλά (με αμυντική επίδοση ίδια με του ΠΑΟΚ) και τρίτη στην παραγωγικότητα, με 16.4 xGoals Υπέρ. To γκρουπ των ομάδων που βρίσκονται πάνω απ'το μέσο όρο της επίθεσης συμπληρώνουν Πανιώνιος, Παναθηναϊκός, Ατρόμητος και Παναιτωλικός. Ο Πανιώνιος τα χαλάει στην άμυνα, Παναθηναϊκός-Ατρόμητος έχουν παρόμοιο "αποτύπωμα", ενώ ο Παναιτωλικός θα μπορούσε να είναι ψηλότερα βαθμολογικά.

Πάμε τώρα για λίγο πιο αναλυτικές ματιές. Όπως είπαμε και στην αρχή, είναι άλλο πράγμα το να έχεις πολλά xGoals επειδή απλώς κάνεις πολλές τελικές και άλλο πράγμα το να δημιουργείς πραγματικά καλές ευκαιρίες.

Μια ομάδα πχ μπορεί σε ένα ματς να έχει φτιάξει ευκαιρίες για συνολικά 2.15 xGoals (που να “δικαιολογούν” δηλαδή να πετύχει δύο γκολ), αλλά να το έχει πετύχει με 20-25 τελικές. Τότε ναι μεν τα xGoals ήταν υψηλά, αλλά στην ουσία αυξήθηκαν επειδή οι τελικές ήταν πολλές, όχι με πραγματικά καλές ευκαιρίες. Με τον ίδιο τρόπο, ο αντίπαλος της μπορεί να έχει 1.45 xGoals, αλλά με μόνο 5-6 τελικές. Αυτό σημαίνει πως οι δικές του ευκαιρίες ήταν πραγματικά καλές, άσχετα αν ήταν λίγες.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΤΕΛΙΚΕΣ

Είναι λοιπόν αναγκαίο να δούμε όχι μόνο το πόσο συχνά εκτελούν οι ομάδες, αλλά και το πόσο καλές είναι κατά μέσο όρο οι ευκαιρίες που φτιάχνουν. Άλλο ποσότητα και άλλο ποιότητα και το επόμενο γράφημα δείχνει αυτό ακριβώς.

Στον οριζόντιο άξονα έχουμε την ποσότητα των τελικών και στον κάθετο την ποιότητα. Όσο πιο δεξιά είναι μια ομάδα τόσο περισσότερες τελικές έχει και όσο πιο αριστερά, τόσο λιγότερες. Και όσο πιο πάνω βρίσκεται, τόσο καλύτερες κατά μέσο όρο είναι οι τελικές που έχει σ’αυτές τις πρώτες δέκα αγωνιστικές του πρωταθληματος, με τις διακεκομένες γραμμές να υποδηλώνουν το μέσο όρο των ομάδων. Ιδού.

Πρωτιά στην ΑΕΚ για την ποσότητα των τελικών και δεύτερη θέση για τον ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός είναι 3ος στην ποσότητα, αλλά τους αφήνει όλους πίσω στη ποιότητα των τελικών. Οι ερυθρόλευκοι εκτελούν κατά μέσο όρο με 14.5% πιθανότητες επιτυχίας, ενώ ο ΠΑΟΚ είναι δεύτερος με 13.1% ανά τελική προσπάθεια.

Μπορεί ο Ολυμπιακός (όπως και όλοι οι μεγάλοι) να έχει θέματα απέναντι σε οργανωμένες άμυνες, αλλά οι πολλές καθαρές ευκαιρίες που έχουν φτιάξει οι ερυθρόλευκοι σε φάσεις στην κόντρα τους έχουν ανεβάσει τον μέσο όρο και τους δίνουν την πρώτη θέση στην ποιότητα των τελικών.

Ο Παναθηναϊκός ίσα που ξεπερνάει τον μέσο όρο σε ποσότητα και ποιότητα, Πανιώνιος και Ατρόμητος έχουν περισσότερες τελικές, αλλά λίγο πιο ακίνδυνες, ενώ ο Παναιτωλικός είναι και πάλι καλός. Η ομάδα του Χάβου είναι λίγο πάνω απ'τον μέσο όρο στην ποσότητα των τελικών και είναι 3η στην ποιότητα, αφού κατά μέσο όρο εκτελεί με 12.3% να βρει δίχτυα.

Στο "κουτί" κάτω αριστερά, οι "στείρες" ομάδες, αυτές με λίγες, αλλά και "σχεδόν ακίνδυνες" τελικές. Στον πάτο η Ξάνθη, που κάθε της τελική είναι μια "προσευχή", με μόλις 8.1% πιθανότητες για γκολ.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΙΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΤΕΛΙΚΕΣ

Πάμε τώρα να δούμε το ίδιο για την άμυνα. Άλλο πράγμα το να δέχεσαι πολλές (αλλά ίσως και ακίνδυνες) τελικές κι άλλο πράγμα να επιτρέπεις στον αντίπαλο καλές, καθαρές ευκαιρίες.

Στο επόμενο γράφημα οι επιδόσεις αφορούν τις ευκαιρίες που δέχονται οι ομάδες. Όσο πιο δεξιά είναι μια ομάδα, τόσο περισσότερες τελικές δέχεται απ'τους αντιπάλους της και όσο πιο ψηλά βρίσκεται, τόσο καλύτερες είναι οι ευκαιρίες που δέχεται κατά μέσο όρο.

Και να η δεύτερη πρωτιά για τον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Λεμονή είναι πιο ψηλά απ'όλες, πολύ απλά γιατί δέχεται τις πιο επικίνδυνες τελικές του πρωταθλήματος. Οι αντίπαλοι των ερυθρόλευκων εκτελούν κατά μέσο όρο με 14% πιθανότητες για γκολ. Οι ευκαιρίες δηλαδή που φτιάχνει ο Ολυμπιακός είναι σχεδόν το ίδιο επικίνδυνες με αυτές που δέχεται.

Και ναι, οι ερυθρόλευκοι έχουν δώσει τρία ντέρμπι, με τα δύο να είναι εκτός έδρας, αλλά αυτό δεν αρκεί για να εξηγήσει την αρνητική πρωτιά τους. Οι τελικές των αντιπάλων ήταν πολύ επικίνδυνες και με την Ξάνθη, τον Πανιώνιο, τον Αστέρα, ακόμα και με την ΑΕΛ στην πρεμιέρα.

Κάπως έτσι, ο Ολυμπιακός δέχεται τις πιο επικίνδυνες τελικές και αφήνει δεύτερο τον Πλατανιά, που κατά μέσο όρο δέχεται τελικές που έχουν 13.8% πιθανότητες να γίνουν γκολ. Για να καταλάβει κανείς πόσο κακή είναι η επίδοση του Ολυμπιακού, αρκεί να δει πόσο ψηλά είναι σε σχέση με τους άλλους και να σκεφτεί πως (εκτός του Πλατανιά) καμία άλλη ομάδα δεν δέχεται τελικές πιο επικίνδυνες από 12.1%!

Για να είμαστε δίκαιοι, πάνω απ'τον μέσο όρο της ποιότητας βρίσκονται και ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, που όμως είναι αρκετά πιο κάτω και δέχονται και πολύ λιγότερες τελικές, έχουν την καλύτερη επίδοση του πρωταθλήματος.

Ο Παναθηναϊκός με τον Ατρόμητο είναι οι μοναδικές ομάδες που δέχονται ταυτόχρονα και λίγες και ακίνδυνες τελικές. Τέρμα δεξιά στο γράφημα, η ΑΕΛ που δέχεται τον μεγαλύτερο βομβαρδισμό απ'όλες τις ομάδες, και πάνω δεξιά Κέρκυρα, Ξάνθη και ΠΑΣ, που δεν θα πάνε πουθενά αν συνεχίσουν να δέχονται και πολλές και καλές τελικές. Ειδικά η ομάδα του Πετράκη είναι έκπληξη που βρίσκεται εκεί, μας είχε συνηθίσει σε άλλο πρόσωπο, αλλά φέτος είναι πολύ κακή αμυντικά.

Κάτω δεξιά, πιο χαμηλά απ'όλους ο Λεβαδειακός. Στο πρώτο γράφημα είδαμε πως η ομάδα του Ανιγκό ανήκει σ'αυτές που δεν έχουν αμυντικό πρόβλημα και τώρα βλέπουμε πως τα καταφέρνει: δέχεται αρκετές τελικές, αλλά τις πιο ακίνδυνες του πρωταθλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

xGoals: Η επανάσταση που άλλαξε το ποδόσφαιρο

Είναι ο Χάρι Κέιν ο καλύτερος σέντερ φορ;

Τι συμβαίνει στη Ρεάλ; Η μπάλα δεν μπαίνει και η λύση είναι στο Λονδίνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ