X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

LONGREADS

Οι 123 μεταγραφές Μαρινάκη: Έσπασε το φράγμα των 100 εκατομμυρίων ευρώ

Πόσα εκατομμύρια έχει δώσει για μεταγραφές ο Ολυμπιακός επί Βαγγέλη Μαρινάκη και πόσα έχει βάλει στα ταμεία απ' τις πωλήσεις; Είναι κερδισμένος ή χαμένος απ' το πάρε-δώσε; Πόσο μένουν στο λιμάνι οι νέοι ποδοσφαιριστές; Ο Θέμης Καίσαρης παρουσιάζει με infographics όλες τις απαντήσεις για τις μεταγραφές του Ολυμπιακού.

Ο Ολυμπιακός μπήκε στην έβδομη σεζόν με τον Βαγγέλη Μαρινάκη στο τιμόνι του συλλόγου. Δεκατρείς μεταγραφικές περίοδοι, που θα γίνουν14 μ’ αυτήν του Ιανουαρίου. Η καταμέτρηση ζαλίζει, τόσο αυτή των παικτών που έχουν έρθει στον Ολυμπιακό, όσο και εκείνη των ποσών που έχουν δώσει/εισπράξει οι ερυθρόλευκοι.

Πάμε να τα δούμε όλα μαζί, με τη βοήθεια αναλυτικών infographics που θα σας βοηθήσουν να έχετε την καλύτερη εικόνα για τις μεταγραφές του Ολυμπιακού επί Βαγγέλη Μαρινάκη.

Έσπασε το φράγμα των 100 εκατομμυρίων

Το φετινό καλοκαίρι ήταν ιστορικό. Τα σχεδόν 24 εκατομμύρια που έβαλαν στο ταμείο τους οι ερυθρόλευκοι (μαζί με αυτά που έφεραν Ντοσεβί-Γιαταμπαρέ τον Ιανουάριο) έσπασαν το φράγμα: Πλέον ο Ολυμπιακός επί Βαγγέλη Μαρινάκη έχει εισπράξει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ από πωλήσεις/δανεισμούς παικτών.

Έσοδα 100 εκατομμύριων ευρώ, ένα ασύλληπτο νούμερο για τα ελληνικά δεδομένο, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα 94 εκατομμύρια τα οποία έχουν δοθεί για την ενίσχυση του Ολυμπιακού στο μεταγραφικό παζάρι. Και δεν είναι μόνο αυτό. Όπως βλέπετε στο γράφημα, οι ερυθρόλευκοι έχουν πλέον θετικό ταμείο. Έχουν εισπράξει περισσότερα απ’όσα έχουν ξοδέψει, έχουν βγάλει λίγο περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ.

Το φετινό καλοκαίρι τα έσοδα ήταν υπερδιπλάσια των εξόδων και έτσι το κέρδος ήταν 12.8 εκατομμύρια ευρώ, δεύτερη καλύτερη συγκομιδή μετά το απίστευτό πόσο των 23.2 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν κέρδος οι ερυθρόλευκοι τη σεζόν 2013-14. Είναι χαρακτηριστικό πως οι τέσσερις απ’τις επτά σεζόν έχουν θετικό και όχι αρνητικό ταμείο για τον Ολυμπιακό, ενώ η πιο δαπανηρή σεζόν ήταν η περσινή: οι λίγες πωλήσεις απέφεραν μόλις 4.3 εκατομμύρια κι έτσι οι ερυθρόλευκοι έβγαλαν απ’τα ταμεία τους καθαρά 15.3 εκατομμύρια ευρώ.

Τζίροι που καμία ελληνική ομάδα δεν μπορεί να πλησιάσει, πόσο μάλλον να αγγίξει.

Οι 123 μεταγραφές σε επτά σεζόν

Τα νούμερα ζαλίζουν και όσον αφορά την ποσότητα των μεταγραφών. Σ’ αυτές τις 13 μεταγραφικές περιόδους ο Ολυμπιακός έχει αποκτήσει 123 ποδοσφαιριστές. Κάποιοι βέβαια έχουν διπλές εγγραφές, είτε γιατί πρώτα ήρθαν ως δανεικοί και μετά αποκτήθηκαν με αγορά (Μιραλάς, Ρομπέρτο, Μιλιβόγεβιτς, Πάρντο), είτε γιατί είχαν διπλό δανεισμό (Μαρκάνο, Εντινγκά). Ακόμα κι αν αφαιρέσουμε τις “διπλές εγγραφές”, το νούμερο των εισερχομένων είναι τεράστιο.

Ο Ολυμπιακός κατά μέσο όρο αποκτά 18 ποδοσφαιριστές κάθε σεζόν. Μιλάμε για μια καινούργια 18άδα, μια ολόκληρη αποστολή νεοφερμένων ποδοσφαιριστών. Το ρεκόρ είναι οι 24 παίκτες που “έπιασαν λιμάνι” το 2014-15, ενώ οι λιγότερες προσθήκες είναι 12 παίκτες που έγιναν φέτος και το 2012-13. Ιδού και η προέλευση των μεταγραφών.

Παρά το "σάρωμα" που κάνει για χρόνια ο Ολυμπιακός στην εγχώρια αγορά, το 68% των μεταγραφών του είναι παίκτες που προέρχονται απ’το εξωτερικό. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως το καλοκαίρι που πέρασε ήταν ιστορικό: για πρώτη φορά επί Μαρινάκη οι ερυθρόλευκοι δεν απέκτησαν ούτε έναν ποδοσφαιριστή απ’το ελληνικό πρωτάθλημα. Όσον αφορά τον τρόπο της μεταγραφής, το πράγμα είναι μοιρασμένο: 50% αγορές και 50% ελεύθεροι/δανεικοί.

"Καλώς τον" και "άντε γεια" μέσα σε δύο σεζόν

Οι τόσες πολλές μεταγραφές κάθε χρόνο δημιουργούν το εύλογο ερώτημα: πόσο παίζουν όλοι αυτοί στον Ολυμπιακό; Τα αποτελέσματα της καταμέτρησης είναι ενδεικτικά όλου αυτού του πάρε-δώσε. Οι παίκτες που έρχονται ως μόνιμοι στον Ολυμπιακό (όχι δανεικοί) παίζουν κατά μέσο όρο 30 παιχνίδια με την ερυθρόλευκοι φανέλα και μένουν λίγο πάνω από μία σεζόν στο λιμάνι.

Το γράφημα είναι ενδεικτικό. Το 21% των εγχώριων αποκτημάτων φεύγουν πριν καν συμπληρώσουν δύο σεζόν στον Ολυμπιακό, ενώ για τους παίκτες που έρχονται απ’ το εξωτερικό το ποσοστό ανεβαίνει στο 33%. Συνολικά, το 73% των αποκτημάτων δεν φτάνει να συμπληρώσει δύο χρόνια ενεργής παρουσίας στους ερυθρόλευκους.

Μόλις 25 ποδοσφαιριστές έχουν μείνει δύο ή περισσότερες σεζόν στον Ολυμπιακό, με πρώτο σε διάρκεια τον Φουστέρ, που το καλοκαίρι συμπλήρωσε τα έξι χρόνια κι αποχώρησε. Στο κλαμπ είναι και οι Χολέμπας, Τάσος Παπάζογλου, Μέγερι, Πάντελιτς, Ιμπαγάσα, Μοντεστό, Μανιάτης, Τζεμπούρ, Φέισα, Αμπντούν, Κάρολ, Μασάδο, Σιόβας, Μανωλάς, Μπουχαλάκης, Τσόρι, Σαλίνο, Ρομπέρτο, Κασάμι, Μποτία, Ντουρμάζ, Φορτούνης, Μαζουακού και Ελαμπντελαουϊ.

0Ι 23 ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΑΙΞΑΝ ΟΥΤΕ ΜΑΤΣ

Υπάρχει βέβαια και το άλλο κλαμπ. Αυτό με τους παίκτες που αποκτήθηκαν απ’τον Ολυμπιακό και δεν φόρεσαν ή δεν έχουν φορέσει ακόμα τη φανέλα του έστω μία φορά σε επίσημο αγώνα. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχουν 23 ποδοσφαιριστές που δεν έχουν ούτε φωτογραφία με τα ερυθρόλευκα, κι αν έχουν είναι από προπόνηση, φιλικό ή απ’την παρουσίασή τους.

Δεν έπαιξαν ποτέ οι Σουμπίνιο, Επστάιν, Μονιάκης, Κατάι, Γκρμπιτς, Ντιελνά, Καραγκούνης, Ντε Βινσέντι, Τζανακάκης, Ιμπραϊμ, Καθάριος, Πλέγκας, Θανάσης Παπάζογλου, Ενέν, Μπέρτος, Χαλκιαδάκης και Λόρια. Ανήκουν ακόμα στον Ολυμπιακό χωρίς όμως να έχουν αγωνιστεί με τη φανέλα του σε επίσημο ματς οι Γιαννιώτης, Καραμάνος, Γούτας, Μαρτίνες, Μπεν και Τζανδάρης.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στους Χαλκιαδάκη και Λόρια. Παραμένουν μέχρι σήμερα οι παίκτες που έχουν αποκτηθεί απ’τον Ολυμπιακό και έχουν αποδεσμευτεί την ίδια μεταγραφική περίοδο!

2010-11: Ο Ριέρα, οι ελεύθεροι και ο Φουστέρ

Πρώτο καλοκαίρι του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Ολυμπιακό και ο ιδιοκτήτης των ερυθρολεύκων "τα σκάει" για τον Άλμπερτ Ριέρα. Ο Ισπανός τελικά φεύγει έναν χρόνο αργότερα, όπως κι ο Ουρτάδο. Είναι η χρονιά που έρχονται παίκτες που θα μείνουν καιρό στον Ολυμπιακό και θα προσφέρουν. Ο Φουστέρ συμπλήρωσε έξι χρόνια στον Ολυμπιακό, ενώ ο Μανιάτης αποκτήθηκε τον Ιανουάριο και είναι ακόμα στο λιμάνι. Έδωσαν πολλά ο Χολέμπας, ο Μοδεστό, ο Πάντελιτς, ο Παπάζογλου, ο Ιμπαγάσα και ο Μέγερι. Τζακ-ποτ ο ελεύθερος Τζεμπούρ τον Ιανουάριο και στο ρόστερ βέβαια υπάρχει και η τελευταία μεταγραφή του Κόκκαλη, ένας δανεικός Βέλγος ονόματι Κέβιν Μιραλάς, που εκείνο το καλοκαίρι δεν είχε απασχολήσει σχεδόν κανέναν.

2011-12: Μιραλάς, Αμπντούν και Κάρολ

Ο Μαρινάκης κάνει δικό του τον Μιραλάς για 2.5 εκατομμύρια ευρώ και έναν χρόνο αργότερα θα τον πουλήσει για 7.65. Ο Φέισα είναι εξίσου ακριβός, παίζει λίγο για δύο χρόνια, αλλά κι αυτός θα πουληθεί αφήνοντας κέρδος. Οι περισσότεροι εκείνης της σεζόν περνάνε και δεν ακουμπάνε, οι Ορμπάιθ-Μαρκάνο προσφέρουν, αλλά δεν μένουν και τελικά περισσότερα δίνουν ο Αμπντούν και ο Κάρολ που έρχεται τον Ιανουάριο. Ο Καζίμ-Ρίτσαρντ εγκαινιάζει τον κύκλο αυτών που έρχονται τον χειμώνα, παίζουν, αλλά προσφέρουν ελάχιστα.

2012-13: Τα τζακ-ποτ με Σάμαρη-Μανωλά

Η πιο λιτή σεζόν, αφού στον Ολυμπιακό έρχονται μόνο 12 παίκτες και είναι η μοναδική φορά που κανείς δεν είναι δανεικός. Απ’τα αποκτήματα του εξωτερικού μόνο ο Μασάδο κάνει δεύτερη χρονιά, χωρίς ποτέ να πείσει. Ο Ολυμπιακός πιάνει το τζακ-ποτ στις εγχώριες κινήσεις. Ο Σιόβας μένει για καιρό στην ομάδα και είναι ακόμα εδώ, αλλά τα μεγάλα κέρδη έρχονται από Μανωλά-Σάμαρη. Ο πρώτος αποκτάται ως ελεύθερος από την ΑΕΚ και μετά από δύο σεζόν φεύγει για 13 εκατομμύρια κι ο δεύτερος αγοράζεται με ψίχουλα από τον Πανιώνιο (400.000 ευρώ) και πωλείται στην Μπενφίκα μετά από μία σεζόν για 10 εκατομμύρια.

2013-14: Ο Τσόρι και τα λεφτά-εξπρές του Βάις

Ο Ολυμπιακός σπάει για πρώτη φορά το φράγμα των 20 μεταγραφών, αφού αποκτά 23 ποδοσφαιριστές, ενώ είναι η σεζόν με τους περισσότερους ελεύθερους (9). Κανείς απ’αυτούς που αγοράστηκαν δεν προσφέρει κάτι σπουδαίο, με τον Γιαταμπαρέ να παίζει μόνο έξι μήνες και τελικά να πωλείται τον περασμένο Ιανουάριο στον Ολυμπιακό και τον Μπουχαλάκη να έχει τώρα την ευκαιρία του. Ο Σαβιόλα έρχεται ως ελεύθερος και μεγάλο όνομα, αλλά φεύγει μετά από μία χρονιά, ενώ ο Τσόρι γίνεται ο νέος Ιμπαγάσα, ο βετεράνος μπαλαδόρος που έρχεται ως ελεύθερος και γίνεται κομβικός και σημείο αναφοράς.

Ο Σαλίνο μένει για τρία χρόνια, ο Κάμπελ προσφέρει πολλά ως δανεικός κι ο Βάις φέρνει τα πιο γρήγορα λεφτά, αφού μετά από μόλις έξι μήνες και 25 ματς πωλείται για 5.3 εκατομμύρια ευρώ. Εντινγκά και Μαρκάνο γίνονται οι πρώτοι που έρχονται δανεικοί δύο φορές.

2014-15: Ο Ρομπέρτο και οι δύο ακραίοι μπακ

Ρεκόρ με 24 παίκτες, ρεκόρ και με 14 αγορές. Ο Κασάμι είναι η μεγάλη επένδυση, αφού τα τα 5.5 εκατομμύρια ευρώ που τότε γράφτηκε πως δόθηκαν για τον Ρομπέρτο αποδείχθηκε ότι ήταν μόνο 2.5. Ο δανεισμός του Μήτρογλου έχει μεγάλο κόστος, ενώ και ο Μπενίτεθ κοστίζει πολλά και τελικά πωλείται φέτος και φέρνει και κέρδος! Ο Αφελάι είναι το όνομα που απογοητεύει όπως και ο Αμπιντάλ, αλλά ο Ολυμπιακός πετυχαίνει διάνα με Μαζουακού και Ελαμπντελαουϊ: ο πρώτος έφυγε φέτος για 7.1 εκατομμύρια, ο δεύτερος είναι ακόμα στο λιμάνι και έχει πείσει τους πάντες για την αξία του. Ο Ντουρμάζ τουλάχιστον έφερε τα λεφτά του πίσω, η επιλογή του Φορτούνη αποδεικνύεται κομβική μετά την περσινή του σεζόν, ενώ ο Μιλιβόγεβιτς τελικά αγοράζεται την επόμενη χρονιά. Τέλος, ο Χάρα δημιουργεί ρεκόρ χασούρας, αφού κοστίζει 1.5 εκατομμύριο ευρώ για να αφεθεί ελεύθερος έξι μήνες αργότερα.

2015-16: Ιντέγε, Καμπιάσο και τζακ-ποτ Πουλίδο

Ο Ιντέγε γίνεται η πιο ακριβή αγορά του Μαρινάκη μετά τον Ριέρα χωρίς ακόμα να έχει καταφέρει να πείσει για την ορθότητα της επιλογής και του κόστους. Ο Μιλιβόγεβιτς γίνεται μόνιμος, ενώ ο Πάρντο έρχεται ως δανεικός για να αγοραστεί φέτος, να φτάσει τα τέσσερα εκατομμύρια συνολικό κόστος και να μείνει εκτός λίστας στην Ευρώπη. Ντα Κόστα και Σεμπά δεν έχουν "αγαπηθεί", ενώ ο δανεικός Φινμπόγκασον θα φύγει μετά από έξι μήνες και στο τέλος της σεζόν θα τον ακολουθήσει και ο Ερνάνι χωρίς να λείψει σε κανέναν.

Ο Καμπιάσο είναι το μεγάλο όνομα που έρχεται ως ελεύθερος και μένει, ενώ ο Πουλίδο είναι ένα ωραίο τζακ-πότ, παρόμοιο μ’εκείνο του Βάις. Έρχεται τσάμπα, παίζει λίγο, φέρνει έξι εκατομμύρια ευρώ. Χαλκιαδάκης και Λόρια γράφουν ιστορία αφού μένουν ελεύθεροι το ίδιο καλοκαίρι που υπέγραψαν, ο Μαρτίνες είναι ο νέος Ντε Βινσέντι και Γούτας, Γιαννιώτας, Μπέρτος, Μπεν και Τζανδάρης ανήκουν στο κλαμπ των μηδέν ματς.

Ξεχωριστά και ερυθρόλευκα σχέδια από τα footshirts. Διάλεξε το δικό σου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ