Οι καλύτεροι μέσοι της Ευρώπης: Πογκμπά και οι σταρ του μέλλοντος
Ποιος μέσος κάνει τις περισσότερες ντρίμπλες, ποιος κερδίζει τα περισσότερα τάκλινγκ και ποιος δημιουργεί τις περισσότερες ευκαιρίες; Πόσο καλή σεζόν έκανε ο Πογκμπά; Γιατί είναι σπάνιος παίκτης ο Ναμπί Κεϊτά και πως ο Τιάγκο διαλύει τα στερεότυπα; Οι 50 καλύτεροι κεντρικοί μέσοι της Ευρώπης μπαίνουν στο μικροσκόπιο και τα γραφήματα έχουν τις απαντήσεις για όλους.
Η πρώτη διακοπή για τα προκριματικά των εθνικών ομάδων είναι μια καλή ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά στους κεντρικούς μέσους των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης. Εξετάσαμε τους επιθετικούς, δώσαμε την πρωτιά στον Εμπαπέ, τώρα είναι η σειρά των κεντρικών μέσων, είτε παίζουν στο 6, είτε στο 8.
Αυτή τη φορά δεν κοιτάμε γκολ, ασίστ και ευστοχία, αλλά τάκλινγκ, κλεψίματα, ντρίμπλες, πάσες και ευκαιρίες, δηλαδή τους βασικούς τομείς του παιχνιδιού των κεντρικών μέσων. Οι σκέτοι αριθμοί είναι πάντα βαρετοί, γι'αυτό και η απεικόνιση των επιδόσεων θα γίνει με γραφήματα, που θα σας βοηθήσουν με μια ματιά να δείτε τις επιδόσεις των παικτών και να τους συγκρίνετε μεταξύ τους. Οι επιδόσεις των ποδοσφαιριστών αφορούν την προηγούμενη σεζόν και προέρχονται απ'τους αγώνες που έδωσαν μόνο για το πρωτάθλημα σε Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία.
Οι κεντρικοί μέσοι (πρέπει να) κάνουν πολλές δουλειές στο γήπεδο. Κάποιοι ειδικεύονται σε 1-2 και αφήνουν τα υπόλοιπα στους συμπαίκτες τους, κάποιοι προσπαθούν να προσφέρουν σε όλους τους τομείς. Τα γραφήματα θα σας βοηθήσουν να δείτε ποιοι είναι οι "σπεσιαλίστες" και ποιοι έχουν όλο το πακέτο.
Ο ΤΙΑΓΚΟ ΑΛΚΑΝΤΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΩΝ
Ξεκινάμε με τη σκληράδα, με τον αμιγώς ανασταλτικό τομέα. Στον οριζόντιο άξονα έχουμε τα κερδισμένα τάκλινγκ ανά 90' και στον κάθετο τα κλεψίματα: όσο πιο δεξιά είναι κάποιος τόσο πιο πολλά τάκλινγκ έχει και όσο πιο ψηλά βρίσκεται, τόσο περισσότερα κλεψίματα κάνει.
Απαραίτητη σημείωση: κλέψιμο στο ποδόσφαιρο δεν είναι η κερδισμένη μονομαχία, ούτε το διώξιμο. Κλέψιμο έχουμε όταν ένας παίκτης παρεμβαίνει σε μια πάσα των αντιπάλων και γίνεται κάτοχος της μπάλας, ξεκινάει μια καινούργια κατοχή για την ομάδα του. Πάμε να δούμε τους μέσους μας, σημειώνοντας πως το μέγεθος του κύκλου δηλώνει το ποσοστό επιτυχίας στα τάκλινγκ.
Ο Τιάγκο Αλκάνταρα και το τέλος των στερεοτύπων. Επιθετικός μέσος, σχεδόν δεκάρι, δαντελένιος, μικροκαμωμένος, γνήσιο τέκνο της Μπαρτσελόνα και της Μασία. Ε, και; Πρώτος στα κλεψίματα, με 4.9 ανά 90'. Η επίδοση του Τιάγκο είναι εξωπραγματική, όχι μόνο γιατί αφήνει πολύ πίσω του τον 2ο Ιγιαραμέντι που έχει 3.5, αλλά γιατί δεν συνάδει με τον χώρο που κινείται ο Ισπανός στο γήπεδο.
Τα κλεψίματα είναι επίδοση που συναντά κανείς στους αμυντικούς χαφ, αλλά και στους στόπερ. Όσο πιο χαμηλά είσαι στο γήπεδο, τόσο πιο εύκολο είναι να "διαβάσεις" την πάσα και να βγεις πρωτος στην μπάλα.
Ο Τιάγκο παίζει ψηλά και πιέζει. Λογικό να έχει σχεδόν τρία τάκλινγκ, αλλά το να τα συνδυάζει με 4.9 κλεψίματα τόσο ψηλά στο γήπεδο είναι ασύλληπτο. Είναι "θησαυρός" για την ομάδα που τον έχει, ειδικά αν προσθέσει κανείς πως απ'τους 50 μέσους του γραφήματος, ο Τιάγκο έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας στα τάκλινγκ, με 82%!
Τέρμα δεξιά τα "μηχανάκια" των τάκλινγκ: ο Γκοναλόν και ο Γκεγιέ αφήνουν τους υπόλοιπους πολύ πίσω τους στα κερδισμένα τάκλινγκ, με καλά ποσοστά επιτυχίας, χωρίς βέβαια να τα συνδυάζουν με πολύ μεγάλες επιδόσεις στα κλεψίματα.
Στο κέντρο του γραφήματος και δεξιά, αυτοί που τα συνδυάζουν όλα. Πιο κάτω απ'τον Ιγιαραμέντι οι Ρούντι και Καμάτσο, και προς τα δεξιά, προς τα πολλά τάκλινγκ οι Γιορέντε, Ρομέου, Γκάμπι και φυσικά ο Καντέ και ο Μπίλια, που δείχνει γιατί τον πήρε η Μίλαν. Αξίζει να δει κανείς πως στον χώρο πάνω δεξιά, με αυτούς που είναι πάνω απ'το μέσο όρο τόσο στα τάκλινγκ όσο και στα κλεψίματα, μόνο Τιάγκο, Κεϊτά, Ερέρα, Βιδάλ και Θεμπάγιος είναι κεντρικοί μέσοι.
Ο σκληρός εργάτης Ερέρα έχει ένα θέμα με το ποσοστό επιτυχίας στα τάκλινγκ (το 56% είναι πολύ χαμηλό), ο Κεϊτά έχει την απόλυτη ισορροπία με τρία τάκλινγκ και ισάριθμα κλεψίματα, ενώ προς το κέντρο ο Μπακαγιόκο δείχνει γιατί ο Κόντε δεν είχε πρόβλημα να τον φέρει στην Τσέλσι και να αποχωριστεί τον Μάτιτς.
ΤΑΚΛΙΝΓΚ-ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ & ΝΤΡΙΜΠΛΕΣ: ΣΠΑΕΙ ΤΑ ΚΟΝΤΕΡ Ο ΚΕΪΤΑ, 1ΟΣ Ο ΝΤΕΜΠΕΛΕ
Πάμε τώρα να βάλουμε τις ντρίμπλες στο παιχνίδι. Στο οριζόντιο άξονα βάλαμε μαζί τα στοιχεία της σκληράδας, ο δείκτης έχει τάκλινγκ και κλεψίματα μαζί, και στον κάθετο έχουμε τις επιτυχημένες ντρίμπλες ανά 90'. Όσο πιο δεξιά είναι ένας παίκτης τόσο πιο πολλά τάκλινγκ/κλεψίματα κάνει και όσο πιο ψηλά βρίσκεται, τόσο περισσότερο ντριμπλάρει. Κι επειδή η αποτελεσματικότητα μετράει, το μέγεθος του κύκλου δείχνει το ποσοστό επιτυχίας στις ντρίμπλες.
Ξαφνικά οι "κόκκινοι" (δηλαδή οι αμυντικοί μέσοι) βρέθηκαν κάτω και οι "πορτοκαλί" (δηλαδή οι κεντρικοί μεσοι) βρέθηκαν πάνω. Οι κεντρικοί χαφ είναι λογικό να έχουν περισσότερες ντρίμπλες απ'τα εξάρια.
Νάτος ο Ντεμπελέ. Ο μέσος της Τότεναμ μπορεί να είναι κάτω απ'το μέσο όρο σε τάκλινγκ/κλεψίματα, αλλά είναι μακράν του δευτέρου ο πρώτος στις ντρίμπλες, με 3.4 ανά 90', ενώ έχει και εκπληκτικό ποσοστό επιτυχίας, αφού περνάει τον παίκτη του στο 85%(!) των προσπαθειών του.
Ωπ, ξανά ψηλά ο Θεμπάγιος. Το νέο απόκτημα της Ρεάλ ήταν ψηλά και σε κλεψίματα/τάκλινγκ και τώρα εμφανίζεται 2ος στις ντρίμπλες με 3.1.
Δίπλα του, ο απίστευτος Κεϊτά. Ο τύπος στην πρώτη του σεζόν στην Μπουντεσλίγκα είχε στα 21 του μέσο όσο με τρία κερδισμένα τάκλινγκ, τρία κλεψίματα και τρεις επιτυχημένες ντρίμπλες. Δεν υπάρχει κανένας άλλος μέσος που να έχει +3 και στις τρεις αυτές κατηγορίες. Αν αναρωτιέστε που οφείλεται ο έρωτας του Κλοπ για τον Κεϊτά, πήρατε την απάντησή σας. Κάθε σύγκριση με τον Καντέ είναι λανθασμένη, το πακέτο του μέσου της Λειψίας είναι πολύ πιο πλήρες.
Ψηλά στη λίστα ο Βεράτι, που είναι στο μέσο όρο όταν μιλάμε για τάκλινγκ/κλεψίματα, αλλά τα συνδυάζει με 1.5 ντρίμπλες ανά 90' και ποσοστό 88%(!), ενώ ο Πογκμπά έχει 1.9 ντρίμπλες, με ποσοστό 67%.
Έκπληξη η παρουσία του Μπακαγιόκο, που με 2.3 ντρίμπλες ανά 90' είναι ο κορυφαίος των αμυντικών χαφ και δείχνει πως έχει κι άλλα στοιχεία στο παιχνίδι του εκτός από σκληράδα, ενώ ο Τιάγκο συνεχίζει να αψηφά τη λογική. Δεν φτάνει που τους αφήνει όλους μίλια πίσω με 7.9 τάκλινγκ/κλεψίματα ανά 90', τα συνδυάζει και με 2.3 ντρίμπλες και ποσοστό 71%.
Πριν πάμε παρακάτω, μια παρατήρηση για παίκτη που βρίσκεται χαμηλά. Ο Κεντίρα όχι μόνο είναι ο αμυντικός μέσος με τη χαμηλότερη επίδοση σε τάκλινγκ/κλεψίματα, αλλά έχει και μόλις 0.5 ντρίμπλες ανά 90'. Κάποιος λόγος θα υπήρχε για να πάει η Γιουβέντους να πάρει και τον Μαντουϊντί και να φέρει και τον 20χρονο Μπετανκούρ απ'την Μπόκα.
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ: Η ΠΡΩΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΓΚΜΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΤΗΣ ΡΟΜΑ
Αφήνουμε σκληράδα και ντρίμπλες, πάμε σε άλλα στοιχεία απαραίτητα για αμυντικούς/κεντρικούς μέσους. Στον οριζόντιο άξονα έχουμε τις εύστοχες πάσες και στον κάθετο τις ευκαιρίες στο open play. Όσο πιο δεξιά είναι ένας παίκτης τόσο πιο πολλές εύστοχες πάσες έχει και όσο πιο ψηλά βρίσκεται τόσο περισσότερες ευκαιρίες δημιουργεί.
Οι ευκαιρίες είναι μόνο στο open play, στην κανονική ροή του αγώνα, και δεν υπολογίζονται οι στημένες φάσεις. Δίκαιο γιατί δεν εκτελούν όλοι φάουλ/κόρνερ για τις ομάδες τους, ενώ το μέγεθος του κύκλου δηλώνει το ποσοστό ευστοχίας στις πάσες.
Ξανά οι οι "κόκκινοι" (δηλαδή οι αμυντικοί μέσοι) βρέθηκαν κάτω και οι "πορτοκαλί" (δηλαδή οι κεντρικοί μεσοι) βρέθηκαν πάνω. Οι κεντρικοί μέσοι έχουν την κυριαρχία όσον αφορά τη δημιουργία ευκαιριών και το πάνω χέρι όταν μιλάμε για εύστοχες πάσες.
Νάτος στην κορυφή ο Πογκμπά. Βγήκε ψηλά στο προηγούμενο γράφημα με τις ντρίμπλες και παίρνει την πρωτιά στις ευκαιρίες, με 1.97 ανά 90'. Ο Γάλλος σούπερσταρ θα είχε περισσότερες ασίστ (και η Γιουνάιτεντ περισσότερους βαθμούς), αλλά ο Ζλάταν πέρυσι έχασε τις περισσότερες καθαρές ευκαιρίες από οποιονδήποτε άλλον στην Πρέμιερ.
Έκπληξη η παρουσία του διδύμου της Ρόμα. Ναϊνγκολάν και Στρούτμαν δεν είχαν ξεχωριστή παρουσία όταν μιλούσαμε για τάκλινγκ, κλεψίματα και ντρίμπλες, αλλά παίρνουν 2η και 3η θέση στις ευκαιρίες, με 1.9 και 1.7 αντίστοιχα.
Ο Τολισό με 1.5 ευκαιρίες και πολλές εύστοχες πάσες δείχνει γιατί τον απέκτησε η Μπάγερν, ενώ είναι εμφανής και η αξία του Βεράτι: είναι στο μέσο όρο σε τάκλινγκ/κλεψίματα, ψηλά στις ντρίμπλες και τα συνδυάζει όλα αυτά με πολλές πάσες και δημιουργία ευκαιριών, το πακέτο είναι πλήρες
Κοντά του βρίσκουμε τον Κρόος και τέρμα δεξιά, στην κορυφή των μεταβιβάσεων το δίδυμο Τιάγκο-Ζορζίνιο. Εντάξει, ο Βραζιλιάνος της Μπάγερν κάνει πλάκα, είναι σχεδόν παράλογο να βρίσκεται τόσο ψηλά σε τόσες κατηγορίες, ενώ ο Ζορζίνιο είναι η βάση της εκπληκτικής Νάπολι και δύσκολα θα μείνει για πολύ ακόμα στην ομάδα του Σάρι.
ΝΤΡΙΜΠΛΕΣ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ: ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ
Για το τέλος, ας δούμε μαζί ντρίμπλες και ευκαιρίες. Οι ευκαιρίες παραμένουν στον κάθετο άξονα και οι ντρίμπλες πάνε στον οριζόντιο. Σ'αυτό το γράφημα το μέγεθος των κύκλων υποδηλώνει τη συμμετοχή του παίκτη στο Passing game της ομάδας, το ποσοστό του επί του συνόλου των μεταβιβάσεων.
Μια ενδεκάδα παικτών κατάφερε να περάσει τον μέσο όρο και στις ντρίμπλες και στις ευκαιρίες. Πέρα απ'τους συνήθεις υπόπτους Πογκμπά, Ντεμπελέ, Βεράτι, Μόντριτς και Τιάγκο, ψηλά πάλι το δίδυμο των Κεϊτά και Θεμπάγιος.
Και προς το κέντρο, αυτοί που έρχονται. Ο Γκορέτσα της Σάλκε, o Νταχούντ που η Ντόρτμουντ πήρε απ'την Γκλάντμπαχ, ο Ουρουγουανός Βετσίνο που πήρε η Ίντερ απ'τη Φιορεντίνα και ο Σάβιτς της Λάτσιο. Οι δύο Γερμανοί είναι 22 και 21 αντίστοιχα.
Πέρα το γνωστό δίδυμο των Μόντριτς-Κρος που τα κάνουν όλα και συμφέρουν, το συνολικό πακέτο του Τιάγκο Αλκάνταρα είναι απίστευτο. Ο καλύτερος μέσος της Μπαρτσελόνα παίζει στην Μπάγερν και οι φίλοι των Καταλανών μπορούν σε κάθε γράφημα να δουν που βρίσκεται ο Ράκιτιτς σε σχέση με τον Τιάγκο και να μελαγχολήσουν.
Πογκμπά και Βεράτι δικαιολογούν τη φήμη τους, με τον Γάλλο να προσφέρει τις περισσότερες ευκαιρίες από όλους και να είναι ψηλά στις ντρίμπλες και τον Ιταλό να έχει ένα πιο ισορροπημένο πακέτο. Τα νούμερα και των δύο είναι λογικό να βελτιωθούν κι άλλο στη συνέχεια της καριέρας τους.
Ο Κεϊτά δείχνει γιατί δεν μοιάζει με κανέναν, είναι εκπληκτικό να έχεις +3 σε τάκλινγκ, κλεψίματα και ντρίμπλες ανά 90'. Ο Κλοπ τελικά έκανε τα πάντα για να τον αποκτήσει και έστω να τον κλείσει από τώρα για του χρόνου, πιστεύοντας πως σύντομα θα τον ήθελαν κι άλλοι μεγάλοι στην Ευρώπη, που είναι απορίας άξιο γιατί δεν ενδιαφέρθηκαν από φέτος.
Ενδιαφέρον έχει να εστιάσουμε και στη Ρεάλ Μαδρίτης. Το καλοκαίρι του χορού των εκατομμυρίων, η Βασίλισσα ψώνισε ξανά φτηνά. Ο Θεμπάγιος έκανε πράγματα και θαύματα πέρσι στην Μπέτις στα 21 του και κόστισε μόλις 17 εκατομμύρια στους πρωταθλητές Ευρώπης. Η εποχή των γκαλάκτικος έχει παρέλθει προ πολλού, η Ρεάλ επενδύει σε μικρούς και φτηνούς που της κάνουν διαφορά και ο Θεμπάγιος είναι μια ακόμα εξαιρετική επιλογή. Περισσότερα για την αλλαγή πολιτικής των Μαδριλένων σε προσεχές κείμενο.
Οι Μπακαγιόκο-Ντεμπελέ δείχνουν πως προσφέρουν και ντρίμπλες μαζί με σκληράδα, ο Τολισό γιατί στα 23 έκανε το άλμα στην Μπάγερν, που αγόρασε και σκληράδα στο πρόσωπο του Ρούντι, ενώ Στρούτμαν-Ναϊγκολάν δημιουργούν πολλά για τη Ρόμα. Οι Γερμανοί συνεχίζουν να παράγουν μέσους, με τους Νταχούντ-Γκορέτσκα να έχουν ήδη δύο γεμάτες σεζόν σε τόσο μικρή ηλικία.
Σύντομα θα τους δούμε να κάνουν το άλμα και το ίδιο ισχύει για τον Ζορζίνιο της Νάπολι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Επιθετικοί: Κιλιάν Εμπαπέ, ο κορυφαίος της Ευρώπης