X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕΣ ΕΣΥ;

Πού χάθηκες κι εσύ, Φρανκ Στράντλι;

Η στήλη "Πού χάθηκες κι εσύ;" επιστρέφει και ασχολείται με την περίπτωση του Φρανκ Στράντλι, ο οποίος αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό και είχε το παρατσούκλι "Χοντρός". Ο Νορβηγός, μετά το φινάλε της καριέρας του, έγινε κοινωνικός λειτουργός, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι πιτσαδόρος. Το Sport24.gr κάνει φλας μπακ στην πορεία και παρουσιάζει το τι κάνει σήμερα στη ζωή του.

Γεννημένος στις 16 Μαΐου του 1972 στην πόλη Κρίστιανσαντ της Νορβηγίας, ο Φρανκ Στράντλι έμελλε να ερωτευθεί από μικρή ηλικία την στρογγυλή θεά και το καλό φαγητό. Πάντα με περιττά κιλά, ουδέποτε κατάφερε να δημιουργήσει τον κατάλληλο σωματότυπο για έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή και δη για στράικερ. Εντούτοις, κατάφερε να κάνει μια αξιόλογη καριέρα, η χάρη του έφτασε μέχρι την Αγγλία και την ιστορική Λιντς, ενώ πέρασε και από τα μέρη μας, φορώντας την φανέλα του Παναθηναϊκού.

Η στήλη "Πού χάθηκες κι εσύ;" επιστρέφει και ασχολείται με την περίπτωση του "Χοντρού", ο οποίος κατέληξε να γίνει... πιτσαδόρος, ενώ εκτέλεσε και χρέη κοινωνικού λειτουργού στο ενδιάμεσο, όταν σταμάτησε την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο. Στα μέρη μας δεν μπόρεσε να δείξει στοιχεία ανάλογα ενός γκολτζή που "δαγκώνει" στην αντίπαλη περιοχή και οι περισσότεροι που μνημονεύουν τ' όνομά του, θυμούνται τα στρογγυλά του μάγουλα και όχι τόσο την εκτελεστική του δεινότητα.

ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗ ΣΤΑΡΤ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΗ ΛΙΝΤΣ

Ο Νορβηγός στράικερ, ξεκίνησε από την γενέτειρά του, όμως η Σταρτ ήταν αυτή που τον "έκλεψε" και τον ενέταξε στην ακαδημία της. Στα 17 του χρόνια ανέβηκε στην πρώτη ομάδα και ήδη είχε θέμα με τα περιττά κιλά. Μπήκε σε διαδικασία να χάσει το παραπανίσιο βάρος και σιγά σιγά κατάφερε να κερδίσει φανέλα βασικού. Σε 90 εμφανίσεις με τη φανέλα της από το 1989 ως το 1993 σημείωσε 36 γκολ. Η ολλανδική Τβέντε θέλησε να τον αποκτήσει, αλλά τελικά η Λιντς αποφάσισε να επενδύσει στον Στράντλι, πληρώνοντας 350.000 αγγλικές λίρες. Μάλιστα, έβαλε γκολ με το... καλημέρα κόντρα στη Μίντλεσμπρο, υπήρξε ενθουσιασμός με την αφεντιά του, αλλά δεν υπήρξε συνέχεια. Σε άλλες 15 συμμετοχές με τα "παγώνια" κατάφερε μόλις μια φορά να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα.

Εκείνη την περίοδο, οι Άγγλοι που δεν χαρίζονται σε κανέναν, τον έχρισαν ως την χειρότερη μεταγραφή της ομάδας. Στο "Έλαντ Ρόουντ" τον θυμούνται ως "ο χοντρός Φρανκ". Ο Στράντλι, πάντως, κατάφερε να παίξει και 24 φορές στην εθνική του ομάδα και σε σχετικό αφιέρωμα σε Μέσο της χώρας του, αναφέρθηκε πως "είναι ο χειρότερος παίκτης που πέρασε ποτέ από τη Λιντς, αλλά και ο πιο χοντρός Νορβηγός που πήρε μεταγραφή για το εξωτερικό. Από τη στιγμή που ο Στράντλι συμπλήρωσε 24 συμμετοχές με την Εθνική, τότε κάθε νεαρό παιδί μπορεί να ελπίζει". Δεν το λες και ό,τι καλύτερο, αλλά ο ίδιος δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε.

Η Μπραν τον επαναπάτρισε, εκεί σε 43 εμφανίσεις πέτυχε 14 γκολ, όμως είχε δημιουργήσει διάφορους καυγάδες και ακολούθησε η μετακίνηση στη Λίλεστρομ, όπου πραγματικά τα πήγε περίφημα και σε δυο σεζόν μπόρεσε να βρει 34 φορές τον δρόμο προς τα δίχτυα σε 64 συμμετοχές. Τα νούμερά του ήταν εντυπωσιακά, ο Παναθηναϊκός θαμπώθηκε από την αφεντιά του και πίστεψε πως στο πρόσωπό του βρήκε έναν επιθετικό που θα μπορούσε να σκοράρει με ευλαβική συνέπεια. Ήταν και διεθνής με την εθνική ομάδα της Νορβηγίας, επομένως είχε όλα τα εχέγγυα για μια καλή παρουσία στο τριφύλλι. Μάταια όμως...

ΤΑ ΔΥΟ... ΑΟΣΜΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ

Στον Παναθηναϊκό έμεινε από το 1997 ως το 1999 και οι ελπίδες για έναν καινούργιο Βαζέχα αποδείχτηκαν φρούδες. Πήγε στους "πράσινους" μαζί με τον συμπατριώτη του, Έρικ Μίκλαντ, ο οποίοςι ήταν πιο άγνωστος και είχε συστάσεις περί προβληματικού χαρακτήρα, αλλά εντέλει αγαπήθηκε και προσέφερε εν αντιθέσει με τον Στράντλι. Τη σεζόν 1997-98, έπαιξε 21 φορές στο ελληνικό πρωτάθλημα, ξεκινώντας βασικός στα 12 ματς, ενώ σημείωσε και έξι γκολ. Την επόμενη χρονιά, τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα. Ξεκίνησε βασικός μόλις δύο φορές, αγωνίστηκε εννέα φορές και σκόραρε τρία τέρματα. Δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή συγκομιδή, ενώ είχε και διάφορα θέματα με τον Βασίλη Δανιήλ. Όπως και να 'χει, δεν δικαίωζε τις προσδοκίες και τ' όνομά του δεν συγκαταλέγεται σε αυτούς που ήρθαν και βοήθησαν ουσιαστικά.

Έπειτα από δύο χρόνια και έχοντας δείξει λίγα πράγματα, βρέθηκε στην Δανία για λογαριασμό Άαλμποργκ. Οι σοβαροί τραυματισμοί τού έβαλαν "φρένο" και το 2002 είπε "αντίο" στην καριέρα και ενώ ήταν μόλις 30 ετών. Πάντως, στην Δανία τα πήγε εξαιρετικά και έχουν πολύ καλές αναμνήσεις από τον Στράντλι. Στην πρώτη του χρονιά πήρε πρωτάθλημα και έγινε "Βασιλιάς" για τους φίλους της ομάδας. Συνολικά, από το 1999 ως το 2001 πέτυχε 24 γκολ σε 53 συμμετοχές. Μάλιστα, παρότι είχε σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού που τον κράτησε εκτός για αρκετά παιχνίδφια, το 2001 έπαιξε με δική του ευθύνη καθώς είχε ενοχλήσεις σε προσαγωγούς-κοιλιακούς και αναγκαζόταν να κάνει ενέσεις κορτιζόνης. Κρέμασε τα παπούτσια του τον Σεπτέμβριο του 2002 και κατάφερε να βάλει στο λογαριασμό του 1.000.000 ευρώ από ασφαλιστική.

ΣΤΡΑΝΤΛΙ, Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ

Μετά το τέλος της επαγγελματικής του καριέρας, ο Στράντλι έκανε πλήρη μεταστροφή και έγινε κοινωνικός λειτουργός στην περιοχή του, το Κρίστιανσαντ. Ο Νορβηγός, ο οποίος είναι πατέρας τριών παιδιών, φρόντιζε σε ειδικό κέντρο παιδιά ηλικίας 13-18 ετών που αντιμετώπιζαν οικογενειακά προβλήματα, αλλά και μπλεξίματα με ναρκωτικά. " Είναι μια υπέροχη δουλειά και μου ταιριάζει. Είμαι προπονητής στα παιδιά μου, όμως και αυτά είναι δικά μου παιδιά που χρειάζονται περισσότερη φροντίδα", τόνιζε χαρακτηριστικά.

O Φρανκ Στράντλι μόνο καλά λόγια είχε να πει για τον Παναθηναϊκό και το πέρασμα του από την Ελλάδα: " Ήταν υπέροχο να αγωνιστώ στην Ελλάδα. Ο Παναθηναϊκός είναι ένας μεγάλος σύλλογος. Ήμουν εκεί με το 'κουνούπι' (Μίκλαντ) και απολαύσαμε την παρουσία μας στον σύλλογο.'Ηταν ιδιαίτερη στιγμή για μένα η συμμετοχή μου στο Τσάμπιονς Λιγκ και ειδικά σε αγώνες όπως κόντρα στην Άρσεναλ. Επιπροσθέτα είχαμε πρόσβαση σε σπουδαίες προπονητικές εγκαταστάσεις. Επίσης δεν ξεχνάω τον ήλιο και τη ζέστη που επικρατούσε εκείνα τα χρόνια".

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 ο Φρανκ Στράντλι επέστρεψε -προσωρινά όπως αποδείχθηκε- στην δράση προκειμένου από κοινού με τον φίλο του, Αντρέας Λουντ, να βοηθήσουν την ερασιτεχνική FC Lund να προβιβασθεί στην... 5η τη τάξει κατηγορία του νορβηγικού ποδοσφαίρου. "Έπαιξα κάποια παιχνίδια για να βοηθήσω τους φίλους μου και να πάρω λίγη μυρωδιά από γήπεδα. Δεν έπαιξα πολύ, όμως είμαι έτοιμος να ξαναμπώ στο γήπεδο. Όχι σε μεγάλες κατηγορίες, αλλά σε μικρές ομάδες νομίζω πως τα καταφέρνω ακόμα. Αν και τα πόδια μου δεν είναι όπως ήταν και νομίζω ότι τα πηγαίνω καλύτερα ως κεντρικός αμυντικός", ανέφερε ο Νορβηγός.

Ο "ΧΟΝΤΡΟΣ" ΕΓΙΝΕ... ΠΙΤΣΑΔΟΡΟΣ

Τέλος, ο Στράντλι αποφάσισε να κάνει την δική του επιχείρηση, την οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα, ανοίγοντας πιτσαρία στην γενέτειρά του, την πόλη Κρίστιανσαντ. Μάλιστα, δεν είναι απλά επιχειρηματίας, αλλά μπαίνει ο ίδιος στην κουζίνα, με την οποία άλλωστε -όπως φανερώνει και το παρουσιαστικό του- είχε καλή σχέση από μικρός. Μάλιστα, μίλησε στο TV2 και αναφέρθηκε στην επαγγελματική του διαδρομή στο ποδόσφαιρο, στη δύσκολη μετάβαση από τα φώτα της δημοσιότητας σε κάτι άλλο και τόνισε πως του λείπουν εκείνα τα χρόνια και ήταν παράξενο να κάνει κάτι άλλο στη ζωή του.

"Ήταν υπέροχο να ξυπνάω, να δουλεύω δυο ώρες, να παίζω ποδόσφαιρο, να μάχομαι για βαθμούς και να βιώνω την αδρεναλίνη που έρχεται με όλο αυτό. Επίσης, μου λείπουν τα αποδυτήρια. Ως αθλητής είσαι αρκετά προνομιούχος", ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ο Στράντλι, ο οποίος είπε ότι θα ήθελε να ξαναζήσει ως ενεργός επαγγελματίας αθλητής. Εντούτοις, τα χρόνια πέρασαν και ο 46χρονος έχει ακολουθήσει μια διαφορετική περπατησιά, μακριά από τα γήπεδα, αλλά μέσα στην κουζίνα...

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕΣ ΕΣΥ;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ