Σέρχιο Ράμος, ο τελευταίος galáctico
Μετά από 16 χρόνια τεράστιας παρουσίας στη Ρεάλ, ο Σέρχιο Ράμος αναχωρεί από τη Μαδρίτη. Διαβάστε στο SPORT 24 την πορεία του στους "μερένγκες", την ηγετική παρουσία του, την κορυφαία του στιγμή με την κατάκτηση της décima, τα τρία σερί Champions League που σήκωσε ως αρχηγός, τα κατορθώματά του στο σκοράρισμα, τα ρεκόρ του στις κάρτες, τις επικές γκάφες του, τα λάθη του στη διαπραγμάτευση με τον Φλορεντίνο, τους τίτλους που κατέκτησε με τους "μπλάνκος" και τους πιθανούς προορισμούς του.
Μαδρίτη, Τετάρτη 31 Αυγούστου 2005, μισή ώρα πριν τα μεσάνυχτα. Στα γραφεία της LFP (της ισπανικής Λίγκας), οι υπάλληλοι περίμεναν τις μεταγραφές της τελευταίας στιγμής, αφού ακριβώς στις 12 τα μεσάνυχτα θα έκλεινε η θερινή μεταγραφική περίοδος. Στις 23:35, έφτασε εκεί ο αδερφός του Σέρχιο Ράμος, Ρενέ, έχοντας στα χέρια του μια επιταγή 27 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα τέταρτο αργότερα βγήκε από το κτίριο, κρατώντας το πολυπόθητο χαρτί, σύμφωνα με το οποίο ο αδερφός του είχε μετακινηθεί από τη Σεβίγια στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ένας πραγματικός μαραθώνιος είχε ολοκληρωθεί με αίσια κατάληξη για τον 19χρονο πρώην πλέον αμυντικό των "νερβιονένσες", ενώ ο Φλορεντίνο Πέρεθ είχε πραγματοποιήσει την πρώτη και μοναδική αγορά Ισπανού παίκτη στη διάρκεια της πρώτης του θητείας στον μαδριλένικο σύλλογο.
Οι ισπανικές αθλητικές εφημερίδες μιλούσαν το επόμενο πρωί στα πρωτοσέλιδά τους για το θρίλερ του καλοκαιριού, με ένα ποδοσφαρικό "σενάριο" από εκείνα που κρατούν σε αγωνία τους φιλάθλους μέχρι - κυριολεκτικά - το παρά πέντε. Τι είχε συμβεί όμως, ώστε εκείνη η μετακίνηση - η ακριβότερη μέχρι τότε αμυντικού παίκτη στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου - να συμφωνηθεί τόσο οριακά ανάμεσα στους δυο συλλόγους; Ας θυμηθούμε τί είχε προηγηθεί. Ο Σέρχιο Ράμος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κάμας, μια μικρή πόλη δίπλα στη Σεβίλλη. Έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις ακαδημίες της Σεβίγια, στην ίδια γενιά με τους Χεσούς Νάβας και Αντόνιο Πουέρτα και το 2003 πέρασε στη Sevilla B υπό τις οδηγίες του Μανόλο Χιμένεθ.
Η μεταγραφή "θρίλερ" από τη Σεβίγια στη Ρεάλ
Ο Χοακίν Καπαρός, προπονητής τότε της πρώτης ομάδας, ενθουσιάστηκε με την πρόοδο του νεαρού Σέρχιο και το καλοκαίρι του 2004 τον πήρε στην πρώτη ομάδα. Οι πολύ καλές εμφανίσεις του με το "καλημέρα" στην Πριμέρα, προκάλεσαν αμέσως το ενδιαφέρον πολλών συλλόγων, ανάμεσα στους οποίους ξεχώριζε η Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Φλορεντίνο Πέρεθ προσπάθησε να διαπραγματευτεί με τον ομόλογό του, Χοσέ Μαρία ντελ Νίδο, όμως η απάντηση ήταν σαφής: "Δεν πουλάμε τον Ράμος. Όποιος τον θέλει, πρέπει να πληρώσει τη ρήτρα αποδέσμευσης, δηλαδή ακατέβατα 27 εκατομμύρια ευρώ". Το πρόβλημα για τον Πέρεθ ήταν ότι είχε υποσχεθεί τον αμυντικό της Σεβίλλης στους φιλάθλους της ομάδας και δεν ήθελε να αποδειχτεί αναξιόπιστος.
Συνέχισε φυσικά να πολιορκεί τον Ντελ Νίδο, έχοντας ως σύμμαχό του τον ίδιο τον Σέρχιο Ράμος, ο οποίος επιθυμούσε διακαώς να πραγματοποιηθεί η μεταγραφή, χωρίς όμως να θέλει από τη μεριά του να πιέσει στο παραμικρό τον σύλλογό του. Κάπως έτσι κύλησε το καλοκαίρι και φτάσαμε στις 30 Αυγούστου. Τρεις μέρες νωρίτερα είχε ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Πριμέρα και ο Ράμος είχε αγωνιστεί κανονικά με τη Σεβίγια στο 1-0 επί της Ράθινγκ. Από το πρωί της 30ης Αυγούστου μέχρι τις 5 τα ξημερώματα της 31ης, ο Πέρεθ προσπαθούσε να πείσει τον Ντελ Νίδο να ρίξει την τιμή. Ο πρόεδρος όμως των "νερβιονένσες" ήταν αμετακίνητος. Στο μεταξύ όμως, είχε προκύψει και άλλο, ακόμα σημαντικότερο πρόβλημα.
Ο Ντελ Νίδο δεν ήθελε να εκτεθεί στους δικούς του φιλάθλους και είπε στον Πέρεθ ότι αν μέχρι τα μεσάνυχτα της 31ης δεν έβρισκε κάποιον παίκτη για να αντικαταστήσει τον Ράμος, δε θα επέτρεπε τη μεταγραφή. Ο παμπόνηρος Ντελ Νίδο βρισκόταν ήδη σε επαφές με την Σταντάρ Λιέγης, αλλά φυσικά είχε ζητήσει από τους Βέλγους να μη διαρρεύσει τίποτε. Οι συζητήσεις μεταξύ των δυο προέδρων ξανάρχισαν το πρωί της 31ης σε μια παρτίδα πόκερ που το τέλος της φαινόταν αβέβαιο, μέχρι τη στιγμή που ο Φλορεντίνο υποχώρησε. "Εντάξει, θα πληρώσουμε τα 27 εκατομμύρια", ανακοίνωσε στον Ντελ Νίδο το βράδυ της 31ης. Όταν όμως έδωσε εντολή στους ανθρώπους του να επικοινωνήσουν με τη Σεβίλλη για να κανονίσουν τα χαρτιά που έπρεπε να πάνε στη Λίγκα μέσα στο χρονικό όριο, βρέθηκε μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη.
Κανείς δεν απαντούσε από την Ανδαλουσία, ο Ντελ Νίδο είχε διατάξει σιγή ασυρμάτου, γιατί ήθελε πρώτα να σιγουρευτεί ότι θα έκλεινε η μεταγραφή του Ντραγκουτίνοβιτς από τη Λιέγη, πριν προχωρήσει με τον Ράμος. Τελικά όλα έγιναν οριακά. Τα έγγραφα του Ντράγκο από την Σταντάρ έφτασαν στα γραφεία της LFP λίγο μετά τις 11. Αμέσως ο Ντελ Νίδο ενημέρωσε τη Ρεάλ ότι είχε το πράσινο φως να προχωρήσει. Και ήταν τότε που ο Ρενέ Ράμος πήγε στη Λίγκα μαζί με την επιταγή, όπως γράψαμε στην αρχή του κειμένου, για να ολοκληρωθεί από τον Πέρεθ η απόκτηση του πρώτου και μοναδικού Ισπανού "galáctico" στην πρώτη προεδρική του θητεία. Ο ίδιος ο Ράμος υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας οχτώ χρόνων με ετήσιες απολαβές ένα εκ. ευρώ.
Σέρχιο Ράμος, ένας εμβληματικός αρχηγός
16 χρόνια μετά, στις 17 Ιουνίου του 2021, ο Φλορεντίνο Πέρεθ αποχαιρέτησε επίσημα τον Ράμος στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου", αφού ένα άλλο σίριαλ, αυτό της ανανέωσης και παραμονής του μεγάλου αρχηγού, δεν είχε αίσιο τέλος, με αποτέλεσμα οι δυο πλευρές να ανακοινώσουν το "διαζύγιο". Ο Ράμος μίλησε συγκινημένος για το "αντίο" του, εξήγησε τους λόγους που φεύγει, έδωσε τη δική του ερμηνεία και στο τέλος αγκαλιάστηκε με τον πρόεδρο, ο οποίος του χάρισε το χρυσό έμβλημα του συλλόγου, στολισμένο με διαμάντια, μια τιμή που προορίζεται μόνο για τους κορυφαίους. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν γράφτηκε ο επίλογος σε ένα τεράστιο κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας των "μερένγκες".
Ο Σέρχιο Ράμος δεν είναι απλή υπόθεση, κάθε άλλο. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη ποδοσφαιρική προσωπικότητα, μόνιμος πρωταγωνιστής της Ρεάλ Μαδρίτης σε όλα αυτά τα 16 χρόνια, ο ήρωας της "décima", ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής άπειρες φορές, από τους κορυφαίος αμυντικούς της γενιάς του στον κόσμο, εμβληματικός αρχηγός που δε δίστασε ποτέ να τα βάλει με όλους και με όλα, ακόμα και με τον ίδιο τον πρόεδρο της Ρεάλ, χαρισματικός σκόρερ, δεινός κεφαλοσφαιριστής, θεαματικός στις ενέργειές του, σχεδόν μόνιμα σε υψηλά στάνταρ απόδοσης, μαχητής, πεισματάρης, ηγέτης, υπερπολύτιμος όχι μόνο στους "μπλάνκος", αλλά και στην Εθνική, με την οποία επίσης κατέκτησε τα πάντα.
Ο Ράμος βρέθηκε πάντα στο κέντρο της δράσης, της προσοχής και της επικαιρότητας κάθε μια από τις δεκαέξι σεζόν του στο "Τσαμαρτίν". Έζησε μεγάλες στιγμές αποθέωσης, ένιωσε στο πετσί του την απογοήτευση όπως στο χαμένο πέναλτι με την Μπάγερν, σήκωσε αναρίθμητες κούπες με τη Ρεάλ και τη Roja, που τον έστειλαν στην αθανασία του αθλήματος, "στιγματίστηκε" με επιδόσεις που δεν τον κολακεύουν όντας ο παίκτης με τις περισσότερες κάρτες σε όλη την ιστορία της Πριμέρα, υπέπεσε σε πολλές γκάφες διαφόρων ειδών, αλλά σε τελική ανάλυση, αυτός είναι ο Σέρχιο Ράμος, με τις αρετές και τις αδυναμίες του. Που ποτέ όμως δεν κρύφτηκε, δηλώνοντας πάντα "παρών" και στα εύκολα και στα δύσκολα.
Στο σημερινό κείμενο θα κάνουμε μια μικρή αναδρομή στις σημαντικότερες στιγμές του με τη φανέλα των "μερένγκες", αλλά και στο σίριαλ των τελευταίων μηνών σχετικά με την παραμονή του ή όχι στον σύλλογο της Μαδρίτης. Θα δούμε τη σχέση του με τον Φλορεντίνο και τις κόντρες που είχαν όλα αυτά τα χρόνια και τέλος, θα αναφερθούμε και στις ομάδες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να τον εντάξουν στα ρόστερ τους. Το σίγουρο είναι ότι μετά από 16 χρόνια παρουσίας στη Ρεάλ, ο Ράμος είναι πλέον συνώνυμο του συλλόγου της Μαδρίτης, κάτι που φάνηκε και από το "μούδιασμα" των φιλάθλων της ομάδας στο άκουσμα της μη ανανέωσης του συμβολαίου του, ακόμα και αυτών που ήθελαν να φύγει, θεωρώντας ότι είχε ολοκληρωθεί ο κύκλος του στους "μπλάνκος".
92:48, η κορυφαία στιγμή του Ράμος στη Ρεάλ
Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αν στη Ρεάλ ο Ράμος δε φορούσε στη φανέλα του το νούμερο "4", τότε κάλλιστα θα μπορούσε να το αντικαταστήσει με το "92:48", τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη που άφησε ο ίδιος στον σύλλογο της Μαδρίτης. Και αυτό βέβαια δεν είναι άλλο από το χρονικό σημείο, στο οποίο πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης απέναντι στην Ατλέτικο, στον τελικό του Champions League το 2014 στο "Ντα Λουζ" της Λισαβόνας. Το δέκατο Κύπελλο Πρωταθλητριών αντιστεκόταν στους "μερένγκες" για πάνω από μια δεκαετία, συγκεκριμένα από το 2002 και τη "φωτοβολίδα" του Ζιντάν στο "Χάμπτεν Παρκ". Η "décima" ήταν όνειρο αλλά και καημός για τους "μαδριδίστας" και στον τελικό του 2014 έδειχνε να χάνεται για μια ακόμα φορά.
Εκείνο το βράδυ της 24ης Μαΐου του 2014, όλα έδειχναν ρόχο και μπλάνκο. Ο Τσόλο Σιμεόνε και οι παίκτες του είχαν καταφέρει να "κλειδώσουν" τα αστέρια της Ρεάλ και να αφήσουν τους "μερένγκες" χωρίς ιδέες και κυρίως χωρίς γκολ. Μια κεφαλιά του Γοδίν σε μια στιγμή πολλαπλών λανθασμένων επιλογών του Κασίγιας και των αμυντικών του, είχε δώσει από το πρώτο ημίχρονο το προβάδισμα στην Ατλέτικο και όλα έδειχναν ότι το τρόπαιο θα κατέληγε για πρώτη φορά στον Ποσειδώνα αντί για την - συνηθισμένη - Κυβέλη. Ήταν όμως μια άλλη κεφαλιά εκείνη που έμελλε να γράψει την ιστορία του τελικού. Οι καθυστερήσεις είχαν τελειώσει κι αυτές, παιζόταν η τελευταία φάση.
* Βίντεο: Το γκολ του Σέρχιο Ράμος στον τελικό του ChL του 2014.
Ο Μόντριτς εκτέλεσε το κόρνερ, ο Σέρχιο Ράμος σηκώθηκε στον αέρα, έπιασε την κεφαλιά και επανέφερε στη ζωή τη Ρεάλ. Η συνέχεια είναι γνωστή. Οι "ίντιος" κατέρρευσαν σωματικά και - κυρίως - ψυχολογικά, για να δεχτούν τρία γκολ στην παράταση και να γίνει πραγματικότητα μετά από 12 χρόνια αναμονής η décima. Δε συμβαίνει συχνά να είναι αμυντικός ο άνθρωπος του τελικού στο Champions League, ειδικά αν η επιλογή γίνεται μέσα από μια ομάδα όπως η Ρεάλ, όμως στην ψηφοφορία των Fans' Man of the Match, πρώτος ήρθε ο Σέρχιο Ράμος. Και φάνηκε να μην του φτάνει αυτό, γιατί δυο χρόνια αργότερα, φρόντισε να επαναλάβει και τα δυο. Και να σκοράρει και να ψηφιστεί UEFA Man of the Match!
Ο πρώτος αρχηγός με τρία σερί Champions League
Στον τελικό του 2016 στο "Σαν Σίρο", αυτόν της undécima, εκεί όπου και πάλι ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής, απέναντι στην ίδια αντίπαλο, τη συμπολίτισσα Ατλέτικο. Με διαφορετικό σενάριο αλλά με την ίδια κατάληξη. Αυτή τη φορά ήταν εκείνος που άνοιξε το σκορ μετά από φάουλ του Κρόος, κεφαλιά προς τα πίσω του Μπέιλ και δική του προβολή μπροστά από την εστία του Όμπλακ. Μπορεί να ήταν σε θέση οφσάιντ, σε μια ομολογουμένως δύσκολη φάση, αλλά ποιος άραγε θα το θυμάται αυτό μετά από μερικά χρόνια; Η ιστορία έγραψε 1-0, ο Καράσκο ισοφάρισε, όμως η Ρεάλ σήκωσε και πάλι την κούπα, μετά από μια αψεγάδιαστη πεντάδα πέναλτι των "μερένγκες", μέρος της οποίας ήταν - ξανά - ο Ράμος.
Μέσα σε 24 μήνες, ο Σέρχιο υπήρξε ο πιο καθοριστικός παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης στους δυο εκείνους τελικούς του Champions League, δίνοντας την ευκαιρία στην ομάδα του να μετράει πλέον με διψήφιο αριθμό τα Κύπελλα με τα μεγάλα αυτιά που είχε στο μουσείο της. Αλλά ούτε η Ρεάλ, ούτε ο Ράμος σταμάτησαν εκεί. Την επόμενη χρονιά, στον τελικό του "Μιλένιουμ" στο Κάρντιφ, οι "μερένγκες" νίκησαν 4-1 τη Γιουβέντους και ο Σέρχιο έγινε ο πρώτος αρχηγός επί εποχής ChL που σήκωσε δυο συνεχόμενες κούπες. Και βέβαια, την επόμενη σεζόν, οι ασταμάτητοι "μπλάνκος" του Ζινεντίν Ζιντάν ξεπέρασαν και το εμπόδιο της Λίβερπουλ στο Κίεβο, νίκησαν 3-1 και πήραν τον 13ο τίτλο τους στη διοργάνωση.
Ο Σέρχιο Ράμος και η Μπάγερν Μονάχου
Ο Σέρχιο Ράμος σήκωσε το τρίτο συνεχόμενο τρόπαιο ως αρχηγός και ισοφάρισε έτσι το μυθικό ρεκόρ του Φραντς Μπέκενμπαουερ, που είχε πετύχει το ίδιο τη μαγική τριετία της Μπάγερν στη δεκαετία του '70 (1974, 1975 & 1976), αλλά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Με την ευκαιρία, αφού αναφέραμε την Μπάγερν, ας δούμε τη σχέση του Σέρχιο Ράμος με τους Βαυαρούς, μια σχέση που είχε απ' όλα, σημαδεύτηκε όμως κυρίως από δυο παιχνίδια, τους επαναληπτικούς ημιτελικούς στο Champions League του 2012 και του 2014. Στο πρώτο, στις 25 Απριλίου του 2012, η Ρεάλ υποδεχόταν την Μπάγερν στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου", έχοντας χάσει 2-1 στο Μόναχο, ένα σκορ που της έδινε πολλές ελπίδες για την ανατροπή στη Μαδρίτη.
Οι Γερμανοί στο ξεκίνημα της ρεβάνς βρέθηκαν να χάνουν 2-0 από τους "μερένγκες", με το γήπεδο να γέρνει επικίνδυνα και όλα να δείχνουν ότι οι φιλοξενούμενοι αντιμετώπιζαν το φάσμα μιας συντριβής. Η δειλία όμως του Μουρίνιο, ο οποίος γύρισε πίσω την ομάδα του θέλοντας να παίξει με τον χρόνο και να κρατήσει το σκορ πρόκρισης, άλλαξε τελείως τα δεδομένα του παιχνιδιού. Η Μπάγερν ξεπέρασε το αρχικό σοκ, ισορρόπησε το ματς και μείωσε 2-1 με τον Ρόμπεν. Με το ίδιο σκορ έληξε και η παράταση και οι δυο αντίπαλοι οδηγήθηκαν στα πέναλτι. Ρονάλντο και Κακά αστόχησαν για τη "βασίλισσα", ενώ Άλαμπα και Γκόμεθ ευστόχησαν για την Μπάγερν. Στη συνέχεια όμως Κρόος και Λαμ έχασαν τα δικά τους χτυπήματα.
Ο Τσάμπι Αλόνσο ευστόχησε και ήρθε η σειρά του Ράμος για να φέρει την κατάσταση στα ίσα. Ο Ισπανός πήρε φόρα, σούταρε τη μπάλα και την έστειλε στα πουλιά. Ο Σβάινσταϊγκερ σκόραρε αμέσως μετά και η Μπάγερν πήρε την πρόκριση. Το τί έγινε στα social media τις επόμενες ώρες και μέρες με την καζούρα στον Σέρχιο, δεν περιγράφεται. Βέβαια ο ίδιος, δυο μήνες μετά, φρόντισε να ξορκίσει το φάντασμα του "Μπερναμπέου" σε έναν άλλο ημιτελικό, αυτόν του Euro, στο Ντόνετσκ με αντίπαλο την Πορτογαλία. Τα 120 λεπτά (αγώνας και παράταση) είχαν λήξει χωρίς γκολ και οι δυο ομάδες οδηγήθηκαν στα πέναλτι. Μετά τα πρώτα έξι χτυπήματα, το σκορ ήταν ισόπαλο 2-2 και είχε έρθει η σειρά του Ράμος.
Τα στοιχήματα σε ολόκληρη την υφήλιο έδιναν και έπαιρναν, όμως ο Σέρχιο πήρε φόρα και με ένα αριστοτεχνικό "Πανένκα" έστειλε την μπάλα στα πορτογαλικά δίχτυα, αποδεικνύοντας πόσο μεγάλα είναι τα cojones του, σύμφωνα με τις ραδιοφωνικές περιγραφές των Ισπανών εκείνη τη μέρα! Κλείνουμε την παρένθεση του Euro και επιστρέφουμε στην Μπάγερν, αυτή τη φορά στον ημιτελικό του 2014. Η Ρεάλ είχε νικήσει στο πρώτο ματς στο "Μπερναμπέου" με το φτωχό 1-0. Οι Γερμανοί θεωρούσαν ότι ήταν το φαβορί, όμως ο Σέρχιο Ράμος, με δυο γκολ στο 16' και στο 20', "πάγωσε" την "Αλιάντς Αρένα", ο Κριστιάνο ολοκλήρωσε τον θρίαμβο με δυο ακόμα τέρματα και ο δρόμος προς την "décima" άνοιξε διάπλατος.
Ένας χαρισματικός σκόρερ
Διαβάζουμε στο κείμενο για τα πολλά γκολ του Ράμος, αν κάποιος δεν ήξερε ότι πρόκειται για στόπερ, θα νόμιζε πως κάνουμε αφιέρωμα σε κάποιον επιθετικό. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτόν τον τομέα, ο Σέρχιο συνέχισε την παράδοση του Φερνάντο Ιέρο, ενός άλλου "μύθου" στην ιστορία των "μερένγκες". Μάλιστα δεν είναι τυχαίο, πως όταν ο Ράμος μετακινήθηκε στη Ρεάλ, ζήτησε τη φανέλα με το νούμερο "4", ακριβώς επειδή τη φορούσε και ο Ιέρο, που ήταν ίνδαλμα του νεαρού Σέρχιο, όταν αγωνιζόταν στις ακαδημίες της Σεβίγια. Να πούμε εδώ, ότι ο Ράμος διέθετε από μικρός το ένστικτο του σκόρερ, αφού τόσο στα τμήματα υποδομής, όσο και στο ξεκίνημά του στη Σεβίγια Β, αγωνιζόταν ως επιθετικός.
Ήταν ο Μανόλο Χιμένεθ εκείνος που τον γύρισε στην άμυνα, αλλά τον άφηνε να προωθείται στην αντίπαλη περιοχή στα στημένα, γνωρίζοντας την ικανότητά του στο ψηλό παιχνίδι. Στα 16 χρόνια που ο Σέρχιο Ράμος αγωνίστηκε στους "μπλάνκος", πέτυχε συνολικά 101 γκολ και μοίρασε 40 ασίστ, εντυπωσιακά νούμερα όπως και αν το εξετάσει κανείς. Τα περισσότερα τέρματα προήλθαν από κεφαλιές, αφού ο Σέρχιο ήταν "μαέστρος" τόσο στην τοποθέτηση, όσο και στο άλμα, αλλά και στο σωστό timing, ένας τρομερός κεφαλοσφαιριστής. Ένα όμως επιπλέον χαρακτηριστικό που τον έκανε να ξεχωρίζει μέσα στο γήπεδο, ήταν αυτό του ανθρώπου της - κυριολεκτικά - τελευταίας στιγμής.
Γενικότερα πέτυχε σημαντικά τέρματα στα τελευταία λεπτά ή ακόμα και στις καθυστερήσεις, δίνοντας στην ομάδα του από κρίσιμους βαθμούς μέχρι τίτλους και κούπες. Κάναμε εκτενή αναφορά πιο πάνω για το γκολ που πέτυχε στην τελευταία φάση του 90λεπτου του τελικού του Champions League το 2014, ανατρέποντας τελείως την εξέλιξη και την κατάληξη του αγώνα, μαζί και τον παραλήπτη της κούπας. Δεν ήταν φυσικά εκείνη ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που κατάφερε να αλλάξει τις ισορροπίες σε ένα ματς στα "χασομέρια". Γι' αυτό και οι Ισπανοί δημοσιογράφοι τον ονόμασαν "el señor del descuento", δηλαδή "ο κύριος των καθυστερήσεων". Ένα κλασικό παράδειγμα ήταν ο τελικός του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ το 2016.
Το ματς είχε διεξαχθεί στο Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας και η Σεβίγια ήταν μπροστά στο σκορ (2-1) μέχρι το 93'. Όλα έδειχναν ότι ο Σαμπαόλι θα κατακτούσε τον πρώτο του τίτλο στον πάγκο των "νερβιονένσες", όμως μια κεφαλιά του Ράμος στις καθυστερήσεις έφερε το ματς στα ίσα (2-2) και η Ρεάλ πήρε τελικά τη νίκη στην παράταση και μαζί το τρόπαιο. Λίγους μήνες μετά, στο πρωτάθλημα της σεζόν 2016/17, στο clásico του "Καμπ Νόου" (3/12/2016), η Μπαρτσελόνα προηγήθηκε 1-0 με τον Σουάρες και κράτησε το προβάδισμα μέχρι το 90'. Δέκα δευτερόλεπτα πριν συμπληρωθεί η κανονική διάρκεια, ο Μόντριτς εκτέλεσε φάουλ και ο Ράμος με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Τερ Στέγκεν, δίνοντας έναν υπερ-πολύτιμο βαθμό στη Ρεάλ.
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις φορές που ο Σέρχιο Ράμος "έσωσε" την ομάδα του, χαρίζοντάς της "ανάσες ζωής" σε πολύ δύσκολες στιγμές, τόσο στην Ισπανία, όσο και στην Ευρώπη. Στα "clásicos" της Πριμέρα Ντιβισιόν, πέτυχε συνολικά 5 γκολ, αριθμό που θα ζήλευαν αρκετοί επιθετικοί που πέρασαν τόσο από τη Ρεάλ, όσο και από την Μπάρσα. Ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο, είναι ότι ο Ράμος έχει σκοράρει και στις 17 σεζόν που αγωνίστηκε στην Πριμέρα (1 με τη Σεβίγια και 16 με τη Ρεάλ), επίδοση που αποτελεί φυσικά ρεκόρ. Επίσης έχει σκοράρει σε δυο τελικούς Champions League (2014 & 2016), σε δυο τελικούς Μουντιάλ Συλλόγων (2014 & 2018) και σε τελικό ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ (2016). Τέλος, από τα 101 γκολ του, τα 55 έχουν σημειωθεί με κεφαλιές, ποσοστό 54,4%!
Κιτρινοκόκκινος ρέκορντμαν!
Ας περάσουμε τώρα σε ένα άλλο κεφάλαιο που αφορά τον Ράμος και έχει να κάνει με τις αμέτρητες κάρτες, κίτρινες και κόκκινες, που έχει αντικρίσει στην καριέρα του. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο Σέρχιο υπήρξε βρώμικος παίκτης στα 16 του χρόνια στη Μαδρίτη. Είναι γνωστό όμως ότι παθιαζόταν μέσα στο παιχνίδι και πολλές φορές αυτό γινόταν σε υπερβολικό βαθμό. Ρόλο σε αυτό έπαιξε σίγουρα και το γεγονός ότι η Ρεάλ αγωνιζόταν συνήθως ψηλά, αφήνοντας κενά πίσω, με αποτέλεσμα οι αμυντικοί της να βρίσκονται εκτεθειμένοι και αναγκασμένοι σε μαρκαρίσματα που δέχονταν πειθαρχική ποινή από τον διαιτητή. Με το πέρασμα των χρόνων βέβαια ωρίμασε αρκετά, αποφεύγοντας όλο και περισσότερο τις κακοτοπιές, όμως έφυγε από το "Τσαμαρτίν", έχοντας στην κατοχή του πολλές μεγάλες "επιδόσεις" σε ό,τι αφορά τις κάρτες.
Ποιες είναι αυτές; Καταρχάς, ο Σέρχιο έχει το ρεκόρ κόκκινων καρτών στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης, αφού αποβλήθηκε συνολικά 26 φορές (εκ των οποίων οι 8 με απευθείας κόκκινη), πολύ περισσότερες από τον δεύτερο της λίστας, Φερνάντο Ιέρο, που ακολουθεί με 12 και τον Γκούτι που συμπληρώνει την πρώτη τριάδα με 10. Οι 26 κόκκινες του Ράμος μοιράζονται ως εξής: 20 στην Primera, 4 στο Champions League και 2 στο ισπανικό Κύπελλο. Όμως ο Σέρχιο "πρόλαβε" να πάρει και το ρεκόρ στην ιστορία της Πριμέρα Ντιβισιόν, ξεπερνώντας με τις 20 αποβολές του, τους Πάμπλο Αλφάρο και Τσάβι Αγουάδο (από 18 έκαστος). Στο Champions League, με τις 4 κόκκινες, ο Ράμος ισοβαθμεί στην πρώτη θέση, μαζί με τους Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς και Έντγκαρ Ντάβιντς!
Πάμε τώρα και στις κίτρινες κάρτες, όπου τα νούμερα είναι μάλλον "διαστημικά"! Και εδώ ο Σέρχιο έχει στην κατοχή του όλα τα ρεκόρ. Είναι ο παίκτης με τις περισσότερες κίτρινες στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης, στην ιστορία της ισπανικής Λίγκας και στην ιστορία του Champions League! Συνολικά στην καριέρα του, ο Ράμος έχει αντικρίσει 268 φορές την κίτρινη κάρτα: 234 με τη Ρεάλ, 10 με τη Σεβίγια και 24 με την Εθνική Ισπανίας. Στο ισπανικό πρωτάθλημα έχει το ρεκόρ με 174, αφού ξεπέρασε προ καιρού τις 146 του πρώην ρέκορντμαν, Νταβίδ Αλμπέλδα. Στο Champions League έχει 39 και βρίσκεται μπροστά από τους Πολ Σκόουλς (32) και Τσάμπι Αλόνσο (31) που συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα.
Αμετανόητος γκαφατζής!
Σειρά έχει ένα άλλο, ξεχωριστό κεφάλαιο στη ζωή του Σέρχιο Ράμος, που είναι γνωστός στην Ισπανία για τις γκάφες του, κυρίως στα social media, όπου έχει προσφέρει άφθονες στιγμές γέλιου και καζούρας! Το 2013 για παράδειγμα, είχε συγχαρεί τις αθλήτριες της Εθνικής ομάδας της Ισπανίας στην υδατοσφαίριση, για το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης, με το εξής μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: "Ώρα για ξεκούραση μετά τη νίκη της εθνικής Γυναικών στο πόλο που μόλις παρακολούθησα. Συγχαρητήρια κορίτσια!" Και πού είναι το πρόβλημα, θα αναρωτηθείτε. Μα στο ότι ο Ράμος έστειλε τους επαίνους του 24 ολόκληρες μέρες μετά τον αγώνα. Τί είχε συμβεί; Απλώς, στην τηλεόραση παιζόταν σε επανάληψη ο τελικός!!!
Έναν χρόνο νωρίτερα, τον Αύγουστο του 2012, η Ρεάλ Μαδρίτης βρισκόταν σε τουρνέ στις ΗΠΑ. Εκεί, το twitter του Σέρχιο Ράμος χτύπησε ξανά με το εξής μήνυμα: "Γεια σας. Βρισκόμαστε πλέον στη Νέα Υόρκη. Ρεάλ Μαδρίτης - Μίλαν στο Yankee Stadium. Πάμε ομάδα! Πόσο εντυπωσιακή πόλη!" Μόνο που η φωτογραφία που συνόδευε το tweet δεν ήταν η Νέα Υόρκη, αλλά το Λας Βέγκας! Τον Ιούνιο του 2013, ο Ράμος είχε ευχηθεί στους Miami Heat, ενόψει των τελικών του ΝΒΑ που ξεκινούσαν, καλή τύχη απέναντι στους San Francisco Spurs! Στη συνέχεια φυσικά το διόρθωσε, γράφοντας το σωστό Σαν Αντόνιο! Προσοχή όμως τώρα, γιατί φτάνουμε στην απόλυτη αποθέωση και το γέλιο μέχρι δακρύων.
* Βίντεο: Οι χριστουγεννιάτικες ευχές του Σέρχιο Ράμος! (2012)
Τον Δεκέμβριο του 2012 ο Σέρχιο Ράμος έστειλε τις ευχές του στα αγγλικά για τις εορτές των Χριστουγέννων μέσα από το επίσημο τηλεοπτικό κανάλι της Ρεάλ Μαδρίτης. Πέρα από το ότι ήταν προφανές πως δεν καταλάβαινε τί έλεγε, το αποκορύφωμα ήρθε με το μεγαλοπρεπές "Μόρι Κρίστμα", σε γνήσια ανδαλουσιάνικη προφορά! Η Ρεάλ φρόντισε να εξαφανίσει το βίντεο, όμως ήταν πολύ αργά, αφού μέσα σε λίγη ώρα είχε προλάβει να γίνει viral! Και για να μην έχετε απορίες για το τί έπρεπε να πει, ιδού: Hi, we hope all of you had a great time playing football at Real Madrid Foundation School. Merry Christmas and a happy New Year. Και ιδού τι είπε: Hai, we hof ol of u hat a grit taim playin futbol at Real Madrid Fundeishon escul. Morry Christma and Japy niu yiar!!!
Και βέβαια, για να κλείσουμε και αυτή την ενότητα, ποιος μπορεί να ξεχάσει το Κύπελλο Ισπανίας του 2011, το οποίο κέρδισε η Ρεάλ στο "Μεστάγια", απέναντι στην Μπαρτσελόνα με το γκολ του Κριστιάνο; Εκείνο το τρόπαιο, στο δρόμο προς το συντριβάνι της Κυβέλης, έπεσε από τα χέρια του Ράμος που το κρατούσε πανηγυρίζοντας στην οροφή του δίπατου λεωφορείου και έγινε θρύψαλα κάτω από τις ρόδες του οχήματος! Εκεί, στο ίδιο σημείο, στους εορτασμούς του 2016 για την "undécima", ξανά πάνω στο δίπατο λεωφορείο, παραλίγο να συμβεί και μια τραγωδία. Ο Σέρχιο Ράμος απέφυγε την τελευταία στιγμή το κλαδί ενός δέντρου, που θα μπορούσε - αν τον είχε χτυπήσει - ακόμα και να τον αφήσει στον τόπο! Ευτυχώς, λειτούργησαν τα αντανακλαστικά του και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
Προβληματικά αντανακλαστικά στη διαπραγμάτευση
Εκεί όμως που τα αντανακλαστικά του Ράμος αποδείχτηκαν "προβληματικά", ήταν στις επαφές που είχε όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες με τη διοίκηση της Ρεάλ σχετικά με το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του. Τις προηγούμενες τέσσερις φορές, τα είχε καταφέρει μια χαρά, όμως η πέμπτη ήταν και η φαρμακερή. Και αυτό συνέβη, επειδή ο αρχηγός των "μερένγκες" δεν μπόρεσε να αξιολογήσει σωστά τη συγκυρία, υπέπεσε σε διαδοχικά λάθη και "ξέχασε" ότι απέναντί του είχε τον Φλορεντίνο Πέρεθ, έναν πρόεδρο που έχει δείξει στο παρελθόν ότι δεν καταλαβαίνει από "σημαίες". Τα παραδείγματα δεν ήταν λίγα και ο Ράμος θα έπρεπε να τα έχει υπόψη του, όταν αποφάσισε να τραβήξει το σκοινί στα άκρα.
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο όταν ζήτησε αύξηση στις αποδοχές του, ώστε να παίρνει τα ίδια χρήματα με τον Μέσι, βρέθηκε μπροστά σε έναν "τοίχο" και τελικά αναχώρησε από τη Μαδρίτη. Ο Ίκερ Κασίγιας, άλλο μεγάλο σύμβολο των "μερένγκες", έφυγε από την πίσω πόρτα του συλλόγου, αποχαιρετώντας τον σύλλογο της καρδιάς του σε μια συνέντευξη Τύπου όπου δεν υπήρχε κανείς από τη διοίκηση. Ο Ραούλ, ακόμα ένας εμβληματικός αρχηγός, "υποχρεώθηκε" σε έξοδο από το "Τσαμαρτίν", επίσης με όχι και τόσο κομψό τρόπο. Αμέσως-αμέσως τρεις περιπτώσεις, όλες από την πρόσφατη ιστορία της Ρεάλ, που θα έπρεπε να έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στον Σέρχιο Ράμος, όταν αποφάσισε να εμφανιστεί ανυποχώρητος στις διαπραγματεύσεις.
Να θυμίσουμε εδώ ότι ο Ράμος, όταν μετακινήθηκε το 2005 από τη Σεβίγια στη Ρεάλ, υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας οχτώ χρόνων (μέχρι το 2013) με ετήσιες απολαβές ένα εκ. ευρώ. Το 2007, όταν συμπλήρωσε δυο χρόνια στην ομάδα, ήρθε η πρώτη οικονομική αναπροσαρμογή και οι αποδοχές του έφτασαν τα δυο εκ. ευρώ ετησίως. Τον Ιούλιο του 2011, η Ρεάλ ανακοίνωσε επίσημα την τετραετή επέκταση στο συμβόλαιο του Ράμος, μια συμφωνία που είχε ολοκληρωθεί έξι μήνες νωρίτερα. Ο Ανδαλουσιάνος παίκτης ανανέωσε τη συνεργασία του με τους "μερένγκες" μέχρι το καλοκαίρι του 2017, ενώ οι ετήσιες απολαβές του ανέβηκαν στα 5 εκ. ευρώ. Μετά την κατάκτηση της "décima" τον Μάιο του 2014, ο Ράμος ζήτησε μέσω του ατζέντη του νέα επέκταση, ως επιβράβευση της συνεισφοράς του στο δέκατο Champions League της Ρεάλ.
Αυτή άργησε ένα χρόνο και αφού πρώτα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε εκφράσει επίσημα το ενδιαφέρον της για την απόκτηση του παίκτη. Τελικά το καλοκαίρι του 2015 ο Πέρεθ ανανέωσε τον αμυντικό του μέχρι το 2020, υπερδιπλασιάζοντας τις απολαβές του, οι οποίες έφτασαν τα 12 εκ. ευρώ. Η Ρεάλ είχε ανακοινώσει εκείνη την επέκταση με μια εκδήλωση στο "Μπερναμπέου", κάτι που μέχρι τότε είχε γίνει μόνο για τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Με αυτόν τον τρόπο, ο Φλορεντίνο ήθελε να δείξει πόσο σημαντικός ήταν ο Σέρχιο Ράμος για την ομάδα. Σχεδόν δυο χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 2017, λίγες μέρες πριν τον τελικό του Champions League ανάμεσα στη Ρεάλ και τη Γιουβέντους, οι "μπλάνκος" ανανέωσαν το συμβόλαιο του παίκτη για έναν ακόμα χρόνο, μέχρι το καλοκαίρι του 2021.
"Πλήρωσέ με και φεύγω!"
Όμως δεν ήταν όλα ρόδινα στη σχέση του Ράμος με τον Φλορεντίνο. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι του 2019 προέκυψε πρόβλημα ανάμεσα στον παίκτη και τον πρόεδρο της Ρεάλ. Το θέμα είχε ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2019, αμέσως μετά την ήττα-αποκλεισμό των "μπλάνκος" από τον Άγιαξ στη φάση των "16" του Champions League (1-4). Ο Φλορεντίνο είχε κατέβει στα αποδυτήρια για να ζητήσει εξηγήσεις από τους ποδοσφαιριστές, μιλώντας για έλλειψη αφοσίωσης στα καθήκοντά τους και υπερβολικά πολλά ρεπό, ενώ χρησιμοποίησε και τη λέξη "ντροπή" για το αποτέλεσμα. Τότε ο Ράμος, που δεν είχε αγωνιστεί επειδή ήταν τιμωρημένος, πήρε το λόγο και είπε στον πρόεδρο: "Αν κάτι είναι ντροπή, αυτό είναι ο σχεδιασμός της διοίκησης". "Θα σε διώξω", του απάντησε ο Πέρεθ, "πλήρωσέ με και φεύγω" ανταπάντησε ο Ράμος!
Ο διάλογος έγινε μπροστά σε όλους τους παίκτες και ο Φλορεντίνο έφυγε εκνευρισμένος, χωρίς να ξεχάσει το συμβάν. Λίγους μήνες μετά, το καλοκαίρι, ο Ράμος παρουσιάστηκε στο γραφείο του, λέγοντας ότι είχε μια πολύ σημαντική προσφορά από σύλλογο της Κίνας, ο οποίος όμως δεν ήθελε να πληρώσει χρήματα στη Ρεάλ. Ο Πέρεθ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσει τον αρχηγό του να φύγει δωρεάν. Δυο μέρες αργότερα, ο Ράμος δήλωσε στον Τύπο: "Θα ανανέωνα για όλη μου την καριέρα στη Ρεάλ. Ο Φλορεντίνο κι εγώ έχουμε μια σχέση πατέρα-γιου. Δε θέλω να φύγω, το όνειρό μου είναι να κρεμάσω τα παπούτσια μου εδώ. Θα έπαιζα και χωρίς χρήματα εδώ, γιατί έτσι νιώθω. Τα λεφτά είναι ένα δευτερεύον ζήτημα".
Αμετακίνητος στη μείωση του 10%
Αυτό πάντως με το "δευτερεύον ζήτημα" των χρημάτων, φάνηκε να ξεχνιέται πολύ γρήγορα από τον Ράμος, αφού μόλις ξεκίνησαν οι πρώτες επαφές για την επόμενη ανανέωση του συμβολαίου του, μέσα στο 2020, το οικονομικό φάνηκε να είναι το πρώτο σοβαρό εμπόδιο. Ο Φλορεντίνο ζήτησε από τον αρχηγό να δεχτεί μείωση της τάξης του 10%, για να μπορέσουν να εξισορροπηθούν κάπως οι απώλειες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Όμως ο Σέρχιο παρουσιάστηκε αρνητικός σε αυτή την πρόταση και κάθετα αμετακίνητος στη θέση του αυτή. Μάλιστα, ο αδερφός του και μάνατζέρ του, Ρενέ, πρότεινε στη Ρεάλ να δοθεί αυτό το 10% στον Ράμος σε επόμενα χρόνια, κάτι που έχει συμφωνηθεί για παράδειγμα ανάμεσα στους παίκτες και τη διοίκηση της Μπάρσα.
Η στάση του Ράμος στη μείωση του 10% δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα στον Πέρεθ, γιατί το παράδειγμα του αρχηγού τους θέλησαν να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι παίκτες της ομάδας. Το επιχείρημα του Σέρχιο ήταν ότι ο Φλορεντίνο ήθελε τη μείωση, ώστε να εξοικονομήσει χρήματα για να κάνει εντυπωσιακές μεταγραφές (Μπαπέ, Άλαμπα κλπ). Το πρόβλημα όμως, όπως αποδείχτηκε, δεν ήταν μόνο οικονομικό. Ο Ράμος ζητούσε δυο χρόνια, η Ρεάλ πρόσφερε μόνο ένα. Τώρα, ποιο από τα δυο ήταν το σημαντικότερο, τα χρήματα ή η διάρκεια, αυτό το γνωρίζει μόνο ο ίδιος ο παίκτης. Ο οποίος ξέχασε και έναν άλλο βασικό κανόνα του ποδοσφαίρου, το "ουδείς αναντικατάστατος".
Ο Ράμος τελικά δεν ήταν αναντικατάστατος
Αυτό το τελευταίο ήρθαν να του το θυμίσουν από τη μια δυο συμπαίκτες του στην ομάδα και από την άλλη οι τραυματισμοί. Ή πιο σωστά, ένας συνδυασμός και των δυο. Στα 16 χρόνια που αγωνίστηκε στη Ρεάλ, ο Ράμος υπήρξε πράγματι αναντικατάστατος. Είτε στην αρχή ως δεξί μπακ, είτε στη συνέχεια ως στόπερ, όλοι οι προπονητές του ξεκινούσαν τη σύνθεση της άμυνας με το δικό του όνομα. Χωρίς καμία εξαίρεση. Και δεν ήταν λίγοι. Μετρήστε: Βαντερλέι Λουξεμπούργκο, Χουάν Ραμόν Λόπεθ Κάρο, Φάμπιο Καπέλο, Μπερντ Σούστερ, Χουάντε Ράμος, Μανουέλ Πελεγκρίνι, Ζοσέ Μουρίνιο, Κάρλο Αντσελότι, Ράφα Μπενίτεθ, Τζούλεν Λοπετέγκι, Σαντιάγο Σολάρι και φυσικά ο Ζινεντίν Ζιντάν σε δυο περιόδους.
Όμως ο χρόνος δε συγχωρεί και αυτό φάνηκε στην περασμένη σεζόν, στη διάρκεια της οποίας ο Ράμος ταλαιπωρήθηκε από πολλούς τραυματισμούς, με αποτέλεσμα να χάσει 22 παιχνίδια του πρωταθλήματος, 7 του Champions League και 1 του Κυπέλλου, σύνολο δηλαδή 30 ματς (συν τη συμμετοχή του στο Euro)! Ταλαιπωρήθηκε και από τον κορονοϊό, όμως εξαιτίας του έχασε μόλις τρείς αγώνες. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, σε αυτά τα 30 παιχνίδια, κλήθηκαν να τον αντικαταστήσουν άλλοι παίκτες, συγκεκριμένα ο Μιλιτάο και ο Νάτσο. Για "κακή τύχη" του Σέρχιο, τόσο ο Βραζιλιάνος όσο και ο Ισπανός, έκαναν πολύ καλές εμφανίσεις, εντυπωσίασαν με τη σταθερότητα και την απόδοσή τους και παράλληλα, "πρόσφεραν" στον Φλορεντίνο ένα επιπλέον όπλο στη διαπραγμάτευση.
Στο δίδυμο Μιλιτάο και Νάτσο, προστέθηκε και η απόκτηση του Άλαμπα, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και για τους Πάου Τόρες και Ζιλ Κουντέ. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι ο Φλορεντίνο αφού εξασφάλισε την αμυντική του γραμμή και δη τα στόπερ, μπορούσε από εκεί και μετά να κάνει παιχνίδι μόνος του, έχοντας στα χέρια του τους "άσους" που πλέον είχε χάσει ο Ράμος. Στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου, ο ίδιος ο Σέρχιο είπε ότι τελικά αποδέχτηκε την πρόταση της Ρεάλ για συμβόλαιο ενός χρόνου με 10% μείωση αποδοχών, όμως από τη Ρεάλ του απάντησαν ότι η προσφορά αυτή δεν ίσχυε πλέον, αφού είχε λήξει από το τέλος Μαρτίου. Ο παίκτης δήλωσε ότι ούτε ο ίδιος, ούτε ο αδερφός του το γνώριζαν αυτό, αλλά νομίζω ότι κανείς δεν τον πίστεψε.
Έτσι λοιπόν, ο Ράμος που θεωρούσε πως το στάτους του στον σύλλογο ήταν αδιαπραγμάτευτο και πως ο ίδιος ήταν αγωνιστικά αναντικατάστατος, έμαθε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι κανείς δε βρίσκεται υπεράνω του συλλόγου, πόσο μάλλον όταν ο σύλλογος αυτός είναι η Ρεάλ Μαδρίτης. Πάντως, στον αποχαιρετισμό, Σέρχιο και Φλορεντίνο κράτησαν επίπεδο, άλλωστε δύσκολα θα μπορούσαν να ξεχάσουν όσα έχει προσφέρει ο καθένας τους στον άλλο και σε τελική ανάλυση, αμφότεροι στη σύγχρονη ιστορία των "μερένγκες". Το σίγουρο είναι ότι ο τελευταίος μεγάλος αρχηγός της Ρεάλ φεύγει με το κεφάλι ψηλά και το όνομά του θα φιγουράρει πάντα ανάμεσα σε εκείνα των κορυφαίων παικτών των "μπλάνκος".
Τα νούμερα του Ράμος και ο επόμενος προορισμός
Τα νούμερα που αφήνει πίσω του ο Σέρχιο Ράμος είναι σίγουρα εντυπωσιακά. Με 671 επίσημα παιχνίδια με τη φανέλα των "μερένγκες", είναι ο τέταρτος παίκτης σε συμμετοχές στην ιστορία της Ρεάλ, πίσω μόνο από τους Ραούλ (741), Ίκερ Κασίγιας (725) και Μανόλο Σαντσίς (710). Είναι ο δεύτερος με περισσότερες νίκες (437), πίσω από τον Κασίγιας (463). Ένας από τους μόλις 22 παίκτες του συλλόγου με περισσότερα από 100 γκολ (ο μοναδικός αμυντικός μαζί με τον Ιέρο, που όμως συχνά αγωνιζόταν και ως χαφ). Κατέκτησε 22 τίτλους με τη Ρεάλ (ισόβαθμος με τον Μαρσέλο), πίσω μόνο από τον ρέκορντμαν Πάκο Χέντο (23): 4 Champions League, 5 πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα, 4 ισπανικά Σούπερ Καπ, 3 ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ και 4 Μουντιάλ Συλλόγων.
Με "προίκα" αυτά τα νούμερα, ο Σέρχιο Ράμος θα αναζητήσει πλέον τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, που λογικά θα είναι και το τελευταίο μεγάλο συμβόλαιό του, πριν "κρεμάσει" τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ήδη τρεις ενδιαφερόμενοι: η Τσέλσι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Παρί Σεν Ζερμέν. Την άνοιξη είχε ακουστεί ότι οι Παριζιάνοι σκόπευαν να προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Ράμος με ετήσιες απολαβές 20 εκ. ευρώ! Βέβαια, αυτές ήταν φήμες, πάντως η Παρί δείχνει να είναι η πιο "ζεστή" από τις τρεις και αν αληθεύει η προσφορά της, τότε σίγουρα θα έχει το προβάδισμα. Έτσι κι αλλιώς, τις επόμενες εβδομάδες θα μάθουμε την επιλογή του πρώην πλέον αρχηγού της Ρεάλ. Μέχρι τότε, hasta pronto Sergio Ramos en un campo de fútbol!
* Πηγές: as.com, marca.com, goal.com, realmadrid.com, es.besoccer.com, uefa.com, lavanguardia.com, abc.es, sport.es, culemania.com, espn.com