X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

LONGREADS

Σεξ, μπάλα, Ρονάλντο και μυστήριο...

Ο Γιάννης Φιλέρης εξιστορεί το μέγα μυστήριο της ζωής του Ρονάλντο. Τι έγινε το 1998 στο Παρίσι; Μια ιστορία με μυστήριο, με θεωρίες συνωμοσίας, με σεξ, με διαφθορά, ένα κομμουνιστή βουλευτή και πολλή Βραζιλία

Η Βραζιλία είναι μια περίεργη χώρα. Κι όπως όλες της Λατινικής Αμερικής, δεν μπορείς να τη καταλάβεις αν δεν ζήσεις εκεί, αν δεν μπεις -όσο γίνεται- στη νοοτροπία ενός λαού που τραγουδάει, χορεύει και ταυτόχρονα πεινάει. Σε αυτή την χώρα το ποδόσφαιρο είναι κάτι μεταξύ θρησκείας, τρόπου ζωής για όλους και μπίζνες για τους αετονύχηδες

Συναισθηματικοί όσο κανείς, οι Βραζιλιάνοι θυμούνται περισσότερο τις ήττες από τις (σίγουρα περισσότερες) νίκες τους. Οι δυο αποτυχίες τους δεν συγκρίνονται με τα πέντε τρόπαια που έχουν κατακτήσει, παρόλα αυτά τους στοιχειώνουν όσα χρόνια κι αν περάσουν. Ίσως γιατί οι Βραζιλιάνοι μπορούν να τα υπομείνουν όλα εκτός από τις ήττες της σελεσάο.

Το 1950 μοιάζει πολύ μακρινό, ωστόσο, κανείς δεν ξεχνάει το maracanazo δηλαδή το ... κάζο μέσα στο Μαρακανά, όταν ο Ουρουγουανός Ζίγκια δέκα λεπτά πριν από τη λήξη του τελικού Βραζιλίας-Ουρουγουάης έκανε το 1-2, βυθίζοντας στο πένθος ένα ολόκληρο έθνος. Ο τερματοφύλακας Μπαρμπόζα στοιχειώθηκε για πάντα, κάποτε κάλεσε τους παλιούς του συμπαίκτες για μπάρμπεκιου και όλοι διαπίστωσαν ότι το κρέας ψηνόταν σε φωτιά που είχε ανάψει με τα ...δοκάρια του Μαρακανά, κανείς δεν τον συγχώρεσε, ενώ το γαλάζιο φάντασμα της Ουρουγουάης τριγυρίζει στην οργιώδη φαντασία των Βραζιλιάνων στους δρόμους του Ρίο. Στους τοίχους της πόλης φέτος, ξεφύτρωσαν γκράφιτι όπου ο Νεϊμάρ φυσάει και εξαφανίζει το "Μαρακανάζο"!

Σαράντα οκτώ χρόνια αργότερα, το 1998, η Βραζιλία έχανε στον τελικό του Μουντιάλ από την Γαλλία με 3-0. Το σοκ ήταν εξίσου μεγάλο για όλη τη χώρα. Κι μεγιστοποιήθηκε όταν έγινε γνωστή η ιστορία με τον Ρονάλντο, τον καλύτερο παίκτη της Βραζιλίας σε εκείνο το Μουντιάλ. Στα 22 του χρόνια το "φαινόμενο" είχε κάνει ένα εκπληκτικό Παγκόσμιο Κύπελλο, σκοράροντας τέσσερις φορές και αποτελώντας το κεντρικό σημείο αναφοράς της ομάδας που πέρασε εύκολα από τον όμιλό της και απέκλεισε διαδοχικά Χιλή (4-1), Δανία (3-2) και Ολλανδία (1-1, 4-2 στα πέναλτι) μέχρι να φτάσει στον ημιτελικό.

Τα νέα από το Παρίσι σόκαραν ολόκληρο το έθνος. Νωρίς το απόγευμα της 12ης Ιουλίου, ο συγκάτοικος του Ρονάλντο, Ρομπέρτο Κάρλος ζήτησε βοήθεια γιατί ο νεαρός σούπερ-σταρ είχε καταρρεύσει στο δωμάτιό του. Οι γιατροί της ομάδας πήγαν αμέσως να δουν τι ακριβώς είχε συμβεί. Κατάφεραν να του επαναφέρουν τη γλώσσα που είχε γυρίσει και τον έστειλαν για εξετάσεις. Ο Μάριο Ζάγκαλο είχε αποφασίσει να μη τον χρησιμοποιήσει, μέχρι που ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής, μετά τις εξετάσεις, ζήτησε να παίξει οπωσδήποτε.

Οι Βραζιλιάνοι εμφανίστηκαν με τον Ρονάλντο στην ενδεκάδα τους, αλλά δεν ακούμπησαν την μπάλα.

Οι Βραζιλιάνοι μπορούν να τα υπομείνουν όλα, όχι όμως και τις ήττες της Εθνικής Ομάδας. Το 1950 ο Ζίγκια βύθισε στο πένθος όλη τη χώρα. Το 1998 ήταν η συνωμοσία κατά της σελεσάο και του Ρονάλντο

Το 3-0 δεν χωνευόταν εύκολα από κανέναν στη Βραζιλία. Με το που ακούστηκε το σφύριγμα της λήξης και οι Γάλλοι σήκωσαν ψηλά το τρόπαιο του Μουντιάλ, στο Ρίο, το Σάο Πάουλο και τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας, ξέσπασαν απανωτές θεωρίας συνωμοσίας.

Ο Ρονάλντο δηλητηριάστηκε

Ο Ρονάλντο είχε μια σπάνια ασθένεια που δεν την ήξερε

Οι γιατροί έκαναν στο Ρονάλντο μια περίεργη ένεση

Η Βραζιλία "πούλησε" το Μουντιάλ!

Η Nike πίεσε τον Ρονάλντο να παίξει γιατί το συμβόλαιό της εξουσίαζε την βραζιλιάνικη ομοσπονδία.

Οι γιατροί της Εθνικής Βραζιλίας, Λίτζιο Τολέντο και Ζοακίν Ντε Μάτα, κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις από τον ιατρικό σύλλογο του Ρίο! Δεν διαπιστώθηκε κάτι το περίεργο και το μυστήριο.

Απ' όλα τα σενάρια, το τελευταίο ήταν αυτό που άρεσε περισσότερο, γιατί είχε έντονη ίντριγκα, μια πολυεθνική εταιρεία που έκανε κουμάντο στην Εθνική Ομάδα, άρα ο "ξένος παράγοντας, έπαιξε δόλιο ρόλο για την ήττα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος".

Παρά τις υπερβολές για την ήττα της σελεσάο, το συμβόλαιο της βραζιλιάνικης ομοσπονδίας με την Nike ήταν, τουλάχιστον, αμφιλεγόμενο. Η εταιρεία, το 1996, είχε υπογράψει μια 10ετή συνεργασία με την βραζιλιάνικη ομοσπονδία, έναντι 160 εκατομμυρίων δολαρίων. Ένας βασικός όρος για το συμβόλαιο ήταν η διεξαγωγή πέντε φιλικών αγώνων, κάθε χρόνο, με τη συμμετοχή τουλάχιστον οκτώ βασικών ποδοσφαιριστών της εθνικής. Ήταν τα περίφημα "φιλικά Nike" που αποδέχθηκε ασμένως ο πρόεδρος της βραζιλιάνικης ομοσπονδίας Ρικάρντο Τεσέιρα. Ένας παράγοντας χωρίς ποδοσφαιρικό παρελθόν, αλλά με ένα σημαντικό προνόμιο: ήταν γαμπρός του Ζοάο Χαβελάνζ, μεγάλου αφεντικού της FIFA για πολλά χρόνια.

Ένας βουλευτής του κομμουνιστικού κόμματος, ονόματι Άλντο Ρεμπέλο, ζήτησε από το κογκρέσο να κάνει επίσημη έρευνα για το συμβόλαιο με τη Nike, συνδέοντάς το άμεσα με την ήττα της Βραζιλίας στο Μουντιάλ της Γαλλίας.

Ρενάτα Άλβες: "Ο Βαντερλέι με γνώρισε κάνοντας καμάκι με το αυτοκίνητό του. Αργότερα, κάναμε έρωτα κι εγώ φορούσα άσπρες κάλτσες και γόβες"

Σύμφωνα με τον Άλεξ Μπέλος, που περιγράφει γλαφυρά την ιστορία, στο βιβλίο του "Futebol", η πρόταση Ρεμπέλο, δεν θα είχε καμιά τύχη, αν δεν εμφανιζόταν στο προσκήνιο η Ρενάτα Άλβες. Μια εκρηκτική ξανθιά, ερωμένη και πληρεξούσιος του Βαντερλέι Λουσεμπούργκο, επόμενου προπονητή της σελεσάο, μετά τον Ζάγκαλο.

Η όμορφη Ρενάτα, που αποκάλυψε ότι έκανε έρωτα με τον Βαντερλέι φορώντας άσπρες ποδοσφαιρικές κάλτσες και γόβες (!) ήταν το δεξί χέρι του πρώην ομοσπονδιακού τεχνικού, ο οποίος την είχε εξουσιοδοτήσει να συμμετέχει για λογαριασμό του σε πλειστηριασμούς σπιτιών και αυτοκινήτων.

Το 2000 δικαστήριο του Ρίο ζήτησε την άρση απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών του ... ατακτούλη κόουτς. Ήδη, η (τότε) 30χρονη Ρενάτα είχε χωρίσει μαζί του και ζητούσε 700.000 δολάρια, μέσω των δικηγόρων του. Όταν κατήγγειλε ότι ο Λουσεμπούργκο, έπαιρνε μίζες για αγοραπωλησίες παικτών μέσω της Εθνικής (τους καλούσε για να αυξήσει την αγοραστική τους αξία, με το ...αζημίωτο, από τους ατζέντηδες των παικτών) το σκάνδαλο είχε σχηματοποιηθεί.

Όταν, μάλιστα, η ολυμπιακή ομάδα της Βραζιλίας έχασε στο Σίδνεϊ από το Καμερούν ενώ οι Αφρικανοί είχαν μείνει με 9 παίκτες, η θηλιά γύρω από τον λαιμό του Βαντερλέι άρχισε να σφίγγει. Είπαμε, όλα μπορούν να τα ανεχθούν οι Βραζιλιάνοι, όχι όμως ταπεινωτικές ήττες της σελεσάο!

Η διακομματική εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή, ήταν γεγονός. Και κάπως έτσι κατάφερε να επαναφέρει τη δική του πρόταση, ο σύντροφος Ρεμπέλο, που δεν είχε ξεχάσει την υπόθεση Nike, Ρονάλντο, Παρίσι...

Ο Ζάγκαλο που μπορεί να είπε και ψέματα και η διήγηση του Εντμούντο

Στις 21 Νοεμβρίου του 2000, ξεκίνησε η συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, με θέμα το ...ποδόσφαιρο γενικώς.

Πρώτος κατέθεσε ο Μάριο Ζάγκαλο, που στα 70 του χρόνια δε ένιωθε και τόσο ευχάριστα. Τα έβαλε με τους βουλευτές, γιατί αισθάνθηκε κατηγορούμενος, κάτι που δεν απείχε τόσο πολύ από την πραγματικότητα γιατί αργότερα οι βουλευτές τον "ανέκριναν" για το 3-0 από τη Γαλλία λες και βρίσκονταν σε συνέντευξη Τύπου και παρίσταναν τους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον Ζάγκαλο, μετά το γεύμα της ομάδας, οι ποδοσφαιριστές αποσύρθηκαν στα δωμάτιά τους, όπως έκανε και ο ίδιος παρακολουθώντας σε βίντεο τον ημιτελικό Γαλλίας-Κροατίας. Είπε ότι άκουσε φασαρία, αλλά δεν έδωσε σημασία γιατί υπέθεσε ότι επρόκειτο για Γάλλους φιλάθλους. Κοιμήθηκε ως τις 5μμ.

Όταν βγήκε από το δωμάτιό του κατάλαβε ότι είχε συμβεί κάτι με τον Ρονάντο. Ο Ζάγκαλο διάλεξε τον Εντμούντο για τη βασική ενδεκάδα και έφυγε με την ομάδα για το γήπεδο. Σαράντα λεπτά πριν από την έναρξη εμφανίστηκε και ο Ρονάλντο, που είχε πάει στο νοσοκομείο. Οι εξετάσεις δεν είχαν δείξει κάτι και ο παίκτης δήλωσε διαθέσιμος: "Με την στάση που είχε, αποφάσισα να τον χρησιμοποιήσω" είπε ο Ζάγκαλο. Η συμμετοχή του Ρονάλντο στην αρχική ενδεκάδα έγινε δεκτή μετά από αίτημα της Βραζιλίας, που αποδέχθηκαν τόσο η FIFA, όσο και ο προπονητής της Εθνικής Γαλλίας, Εμέ Ζακέ, καθώς είχαν ήδη δηλωθεί οι δυο ενδεκάδες.

Οι γιατροί της Εθνικής Τολέντο και ντε Μάτα, που ακολούθησαν με τη δική τους κατάθεση, δεν διαφώτισαν την επιτροπή. Η ασθένεια του Ρονάλντο δεν μπορεί να εξηγηθεί ιατρικά, δεν επρόκειτο για επιληψία και όσο ήταν σε θέση να γνωρίζουν το περιστατικό είναι μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά του ποδοσφαίρου. Σημείωση: Μετά από 14χρόνια ο γιατρός της Ίντερ (ομάδα του Ρονάλντο, στη διάρκεια του Μουντιάλ 98) Μπρούνο Καρού, με την ιδιότητα και του καρδιολόγου, αποκάλυψε ότι το πρόβλημα του Ρονάλντο ήταν στη καρδιά και δεν διαγνώστηκε ποτέ γιατί αμέσως μετά την μεταφορά του στο νοσοκομείο, οι γιατροί έκαναν διαφορετικές εξετάσεις, ψάχνοντας κάτι άλλο. Το 2002 είχε δημοσιευτεί ρεπορτάζ στην εφημερίδα Λάνσι, ότι δέκα λεπτά πριν πάθει την κρίση, ο Ρονάλντο έκανε αναισθητική ένεση στο γόνατό του, η ξυλοκαΐνη πέρασε στο αίμα του κατά λάθος και ακολούθησε το επεισόδιο. Το ρεπορτάζ διαψεύστηκε και από τον Ρονάλντο και από τον γιατρό Τολέντο.

Η επιτροπή άρχισε να ... ζεσταίνεται όταν κατέθεσε ο Εντμούντο (πλήρες όνομα Εντμούντο Άλβες ντε Σόουζα Νέτο, ή απλά ..."το ζώο" λόγω της τεράστιας σωματικής του διάπλασης), που περιέγραψε με ακρίβεια ολόκληρο το περιστατικό.

Ότι ο Ρομπέρτο Κάρλος, κατά τις 3 το μεσημέρι, τον φώναξε για βοήθεια γιατί ο "Ρονάλντο ήταν χάλια". Τις πρώτες βοήθειες, μάλιστα, του της έδωσαν οι συμπαίκτες του, με πρώτον τον Σέζαρ Σαμπάιο.

Ο Εντμούντο έκανε λόγο για σπασμούς του Ρονάλντο που είχε κλειστό το στόμα και έβγαζε αφρούς. Είπε ακόμη ότι μόλις ηρέμησε και κοιμήθηκε οι γιατροί πληροφόρησαν τους παίκτες ότι "θα ξυπνήσει και δεν θα θυμάται τίποτε". Κατά τις 6 το απόγευμα, όπου η ομάδα μαζεύτηκε και πάλι, ο Ρονάλντο πήγε τελευταίος, χωρίς κέφι, ενώ άλλες φορές πείραζε όλο τον κόσμο. Είχε το κεφάλι κατεβασμένο, δεν έβαλε μπουκιά στο στόμα του. Με την παρέμβαση του Λεονάρντο, πείστηκαν οι γιατροί να πάει στο νοσοκομείο.

Αυτό που έκανε εντύπωση ήταν ότι σύμφωνα με τον Εντμούντο, γιατροί και προπονητές ενημερώθηκαν για την κατάσταση του Ρονάλντο μετά από 15 λεπτά, ενώ ο Ζάγκαλο είχε πει ότι ενημερώθηκε τρεις ώρες αργότερα. Κάποιος έλεγε ψέματα, ή ο ... γερο-Ζάγκαλο κοιμόταν, πράγματι του καλού καιρού, ενώ ο καλύτερος παίκτης της ομάδας κόντεψε να ...πεθάνει;

Ρονάλντο: "Χάσαμε γιατί δεν κερδίσαμε. Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβετε";

Ενάμιση μήνα αργότερα, ενώπιον της επιτροπής κατέθεσε ο ίδιος ο Ρονάλντο. Δεν θυμόταν το επεισόδιο που έπαθε το μεσημέρι, καθώς ξύπνησε στις 5μμ και πήγε να βρει τους συμπαίκτες του στην τραπεζαρία. Εκεί ο Λεονάρντο άρχισε να του λέει ότι "στη ζωή υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα από ένα αγώνα". Δεν κατάλαβε γιατί ο συμπαίκτης του το είχε ρίξει στη φιλοσοφία, αλλά συνειδητοποίησε ότι κάτι είχε γίνει όταν τον πλησίασαν οι γιατροί που τον ενημέρωσαν για το μυστηριώδες περιστατικό.

Κάποια στιγμή, η συζήτηση έφτασε και στη Nike. Ο Ρονάλντο δήλωσε άγνοια και υποστήριξε ότι το μόνο που του ζητάει η εταιρεία είναι "να βάζω γκολ με τα παπούτσια της". Λάδι και η Νike.

Η μεγάλη ερώτηση, έγινε λίγο μετά, όταν ο βουλευτής Ρονάλντο Βασκονσέλιος ζήτησε να μάθει τον λόγο που η Βραζιλία δεν κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Γαλλία: "Γιατί δε νικήσαμε; Γιατί φάγαμε τρία, γιατί χάσαμε, γιατί ... που να ξέρω; Στο ποδόσφαιρο, πότε νικάς και πότε χάνεις. Πόσες φορές έχει νικήσει η Βραζιλία; Κανείς δεν ρώτησε γιατί, επειδή ... είχαμε νικήσει" απάντησε ο Ρονάλντο, προσπαθώντας να πείσει τους βουλευτές-οπαδούς ότι στον αθλητισμό υπάρχει και η ήττα.

Ποδόσφαιρο με σκλάβους, ποδόσφαιρο της διαφθοράς και του πανούργου Τεσέιρα

Άκρη με το τι συνέβη στις 12 Ιουλίου 1998 δεν βγήκε. Η επιτροπή, πάντως, μελέτησε σε βάθος το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο, αποκαλύπτοντας και διαφθορά και εκμετάλλευση. Οι ποδοσφαιριστές μετέχουν σε ένα είδος σκλαβοπάζαρου, με τους επιτήδειους ατζέντηδες να θησαυρίζουν στην πλάτη τους, ενώ τύποι σαν τον Τεσέιρα ζουν σαν κροίσοι. Η συμφωνία με τη Nike δεν είχε κάτι το επιλήψιμο. Όμως το ότι η βραζιλιάνικη ομοσπονδία αγόραζε γάλα από τα αγροκτήματα του Τεσέιρα, ή διοργάνωνε τις εκδηλώσεις στα νυχτερινά κέντρα ιδιοκτησίας του, ή ότι μια εφημερίδα δημοσίευσε συνέντευξή του προέδρου έναντι 150.000 ευρώ, φτάνουν και περισσεύουν για να υποπτευθεί κανείς όργιο σπατάλης και διαφθοράς.

Ο πρώτος που αντιτάχθηκε στον Τεσέιρα, ήταν ο Πελέ. Ο πρώτος που τα βρήκε μαζί του ήταν ο ...Πελέ, σε μια από τις γνώριμες κωλοτούμπες του όλα αυτά τα χρόνια, που ουσιαστικά αθωώνουν τους "επιβήτορες" του ποδοσφαίρου.

Ο Ρονάλντο πάντως συνήλθε γρήγορα από το "περίεργο" απόγευμα του 1998. Τέσσερα χρόνια αργότερα επανήλθε δριμύτερος και σκόραρε δυο φορές εναντίον της Γερμανίας χαρίζοντας στην Βραζιλία το Παγκόσμιο Κύπελλο. 'Ηταν πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 8 γκολ. Το 2006 στη Γερμανία, έφτασε τα 15 γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ξεπερνώντας τον Γκερντ Μίλερ. Το 2011 φορώντας τη φανέλα της Κορίνθιανς, εγκατέλειψε την ενεργό δράση, έχοντας παίξει σε 343 αγώνες και έχοντας βάλει 247 γκολ (98 αγώνες-62 γκολ, με την Εθνική Βραζιλίας)!

Τι κάνουν τώρα...

Ο Άλντο Ρεμπέλο πρωταγωνίστησε στη συνέχεια στην πολιτική σκηνή της Βραζιλίας. Όταν, μάλιστα, ο πρόεδρος Λούλα πήγε στις ΗΠΑ για ιατρικές εξετάσεις, έγινε ο πρώτος κομμουνιστής πρόεδρος της Βραζιλίας (μέχρι να επιστρέψει ο Λούλα). Τώρα, είναι υπουργός των σπορ της χώρας και μαζί με τον Ρονάλντο έχουν δώσει δεκάδες συνεντεύξεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο άλλοτε δημοσιογράφος και νυν υπουργός έχει ξεχωρίσει και για την προώθηση του εθνικού νομοσχεδίου για τα δάση, το οποίο μετά από χρόνια αφαίρεσε τις υπερεξουσίες που είχαν οι μεγαλοκτηματίες.

Ο Βαντερλέι Λουσεμπούργκο συνεχίζει να είναι προπονητής. Το 2004 μάλιστα΄κάθισε στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης. Από το 2013 είναι κόουτς της Φλουμινένσε.

Η Ρενάτα Άλβες έφτιαξε ιστοσελίδα που συμβούλευε τις γυναίκες πως θα διαχειρίζονται τις σχέσεις τους με ...παντρεμένους.

Ο Εντμούντο έπαιξε μπάλα μέχρι το 2008, γυρίζοντας όλο τον κόσμο, με τελευταίο του σταθμό τη Βάσκο Ντα Γκάμα.

Ο Ρικάντο Τεσέιρα έμεινε πρόεδρος της βραζιλιάνικης ομοσπονδίας ως τον Μάρτιο του 2012. Τον Ιούλιο του 2012, Ελβετός εισαγγελέας με έκθεσή του τον κατηγόρησε (μαζί με τον πεθερό του Ζοάο Χαβελάνζ) για μίζες ... 41 εκατομμυρίων δολαρίων, σε σχέση με τα δικαιώματα μάρκετινγκ του Μουντιάλ.

Ο Μάριο Ζάγκαλο στα 82 του χρόνια παραμένει μια εμβληματική μορφή του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.

Πηγές: Alex Bellos, Futebol (Ο Βραζιλιάνικος τρόπος ζωής). The Guardian, worldsoccer.com, wikipedia

Με το κομμάτι που διαβάσατε το Sport24.gr εγκαινιάζει μια νέα μορφή στην παρουσίαση ορισμένων άρθρων του. Είναι λίγο πιο μεγάλα από τα συνηθισμένα, με δυνατότητες ορισμένων "εφέ", που ενδεχομένως να τα έχετε ήδη καταλάβει διαβάζοντας για τον Ρονάλντο και τη Ρενάτα Άλβες. Η συγκεκριμένη φόρμα παρουσίασης, longform όπως την λέμε, θα σας κάνει παρέα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ελπίζουμε να σας αρέσει

Με βρίσκετε στο twitter ως @yiannifil

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ