Στο προπονητικό κέντρο της Μπαρτσελόνα δεν θα δεις φωτογραφία του Μέσι
Το Sport24.gr σας μεταφέρει στην "καρδιά" της Masia, της ξακουστής ακαδημίας της Μπαρτσελόνα, από την οποία έχουν αναδειχθεί παίκτες όπως ο Μέσι, ο Τσάβι και ο Ινιέστα. Με τη βοήθεια των Τάσου Πάντου, Τάσου Θέου, Κατερίνας Φαλίδα και Βαγγέλη Κουτσογιάννη ταξιδεύουμε και γνωρίζουμε ένα διαφορετικό ποδοσφαιρικό σχολείο, που δικαίως συγκαταλέγεται στα κορυφαία του κόσμου.
Λίγο πολύ όλοι θα έχετε ακούσει κάτι για την περίφημη ακαδημία της Μπαρτσελόνα, τη "Masia", η οποία δέχεται συνέχεια επαίνους ως μια από τις καλύτερες παγκοσμίως, αποτελώντας σημαντικό παράγοντα στις ευρωπαϊκές επιτυχίες των "μπλαουγκράνα" και της εθνικής Ισπανίας. Μια ακαδημία από την οποία έχουν "βγει" ποδοσφαιριστές όπως ο Λιονέλ Μέσι, ο Τσάβι, ο Ινιέστα και αρκετοί ακόμη που έκαναν σπουδαία καριέρα στην Ευρώπη.
Ποδοσφαιριστές που έφτασαν να κατακτήσουν Παγκόσμια Κύπελλα, Champions League, πρωταθλήματα και Χρυσές Μπάλες. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ένας από τους κορυφαίους τεχνικούς του πλανήτη, προϊόν της Masia και άλλοτε χαφ της Μπαρτσελόνα, το έχει θέσει ως εξής: "Ο παίκτης που έχει περάσει από τη Masia έχει κάτι το διαφορετικό από τους υπόλοιπους, είναι ένα πλεονέκτημα που έρχεται μονάχα αν έχεις αγωνιστεί με την φανέλα της Μπαρτσελόνα από μικρό παιδί". Το 2011 η Masia μεταφέρθηκε από την παραδοσιακή της τοποθεσία, την παλιά εξοχική κατοικία που ήταν χτισμένη το 1702 και στην οποία το κτίριο είχε ανακαινιστεί και επεκταθεί για να στεγάσει τα γραφεία του συλλόγου.
Καθώς η ομάδα αύξανε συνεχώς την δημοτικότητά της, το κτίριο στην "αγροικία" έγινε πολύ μικρό για τα γραφεία και στις 20 Οκτωβρίου 1979, η Masia μετατράπηκε σε ξενώνας για τους νεαρούς παίκτες που προέρχονταν από τα περίχωρα της Βαρκελώνης. Στις 30 Ιουνίου 2011, το κτίριο της Masia έπαψε λοιπόν να φιλοξενεί τους νεαρούς αθλητές που προπονούνται για να γίνουν μελλοντικά κομμάτι της επαγγελματικής ομάδας του συλλόγου.
Σε μια λιτή, αλλά με συγκινησιακή φόρτιση τελετή, οι πύλες έκλεισαν και το Ciutat Esportiva Joan Gamper ανέλαβε την στέγαση των νεαρών αθλητών. Την περίφημη ακαδημία της Μπαρτσελόνα επισκέφθηκαν τους προηγούμενους μήνες τέσσερις Έλληνες προπονητές, οι οποίοι δούλευαν στην ακαδημία του Ολυμπιακού και διατηρούν άψογες σχέσεις με τον τεχνικό της Μπαρτσελόνα, Ερνέστο Βαλβέρδε, αλλά και τον γενικό διευθυντή, Πεπ Σεγκούρα. Άλλωστε αμφότεροι πέρασαν από τους "ερυθρόλευκους" και μέχρι σήμερα διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις.
Τάσος Πάντος, Τάσος Θέος, Κατερίνα Φαλίδα και Βαγγέλης Κουτσογιάννης μετέφεραν στο Sport24.gr όσα βίωσαν, όσα αντίκρισαν, όσα έμαθαν από την επταήμερη παραμονή τους στη Masia.
Από αριστερά οι Κουτσογιάννης, Θέος, Σεγκούρα, Πάντος, Αμπιντάλ και Φαλίδα.
Περιέγραψαν πώς είναι να ζεις και να παίζεις μπάλα σε ένα περιβάλλον όπως αυτό της περίφημης ακαδημίας. Πώς είναι η καθημερινότητα στο προπονητικό κέντρο, πώς είναι οι σχέσεις των αξιωματούχων μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο; Πώς δομούνται οι προπονήσεις; Τι προεργασία γίνεται; Αναζητείται ο νέος Μέσι; Ή μήπως όχι; Γιατί δεν υπάρχει ούτε μία φωτογραφία του Αργεντινού σταρ στο προπονητικό κέντρο; Πάμε να μεταφερθούμε στον διαφορετικό ποδοσφαιρικό κόσμο της Masia με τη βοήθεια των πρώην πια "ερυθρόλευκων" προπονητών...
ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΟΣ; ΕΡΧΕΣΑΙ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ
Σε όλες τις δομές του κλαμπ επικρατούν οι αξίες του σεβασμού, της ταπεινότητας και της ομαδικής/συλλογικής προσπάθειας. Το προπονητικό είναι έξω από την πόλη. Υπάρχει η εντύπωση ότι βρίσκεται δίπλα στο Καμπ Νόου. La Masia υπάρχει δίπλα στο Καμπ Νόου αλλά πρόκειται για τις σχολές. Το προπονητικό απέχει περίπου ένα 15λεπτο από το γήπεδο, σε μια τεράστια έκταση, όπου συστεγάζεται η μεγάλη ομάδα και οι ακαδημίες. Εκεί βρίσκονται και οι ξενώνες για τα παιδιά που ζουν μόνιμα. Η Μπαρτσελόνα έχει γύρω στα 92 άτομα που μένουν εκεί, που δεν ασχολούνται όμως μόνο με το ποδόσφαιρο. Μπορεί να ασχολούνται με το μπάσκετ, με το βόλεϊ. Τα παιδιά που φιλοξενούνται στους ξενώνες, όλοι τους είναι επαγγελματίες. Κάνουν πρωινή προπόνηση και το απόγευμα μαθήματα στο προπονητικό κέντρο.
Τα παιδιά του ποδοσφαίρου που φιλοξενούνται στο προπονητικό είναι 59 αυτήν την εποχή. Δεν είναι μεγάλος αριθμός, κυρίως γιατί η Μπαρτσελόνα προσπαθεί να παίρνει παιδιά από την Καταλονία. Αυτό δεν συνέβαινε παλαιότερα, όταν επεδίωκαν να βρουν για παράδειγμα έναν 13χρονο Αργεντινό. Είχαν και το πρόβλημα με την ποινή από την UEFA, η οποία τους τιμώρησε επειδή έπαιρναν μικρούς σε ηλικία παίκτες. Αυτό το πρότζεκτ το παράτησαν και μαζί το πρότζεκτ των πολλών σκάουτ παγκοσμίως.
Στόχος της Μπαρτσελόνα είναι να δοξάζει την Καταλονία και γι' αυτό επιδιώκει να παίρνει παιδιά για την ακαδημία από την περιφέρεια. Αυτό συμβαίνει από την ηλικία των 6 ετών μέχρι τα 12. Όσο μεγαλώνει η ηλικία, οι αξιωματούχοι της επιλέγουν να παίρνουν παίκτες και από την ευρύτερη περιοχή, από την Ευρώπη και από τον υπόλοιπο κόσμο. Στην Ευρώπη υπάρχει μόλις ένας σκάουτ. Στην ομάδα εργαζόταν ένας από το Βέλγιο και ένας από τη Γαλλία, αλλά αυτός που "κινούνταν" στο Βέλγιο, αποσύρθηκε.
Θεωρούν πως επειδή βρίσκονται στη Μπαρτσελόνα, οι σκάουτς δεν τους είναι αναγκαίοι. Πιστεύουν ότι αν ένας παίκτης είναι ικανός και ταλαντούχος, θα ψάξει ο ίδιος να πάει για να δοκιμαστεί στη Μπαρτσελόνα. Εντός Καταλονίας, βέβαια, έχουν δίκτυο σκάουτινγκ (40 σε όλη την Ισπανία). Οι προπονητές οι ίδιοι κάνουν σκάουτινγκ επίσης μετά τους αγώνες των τμημάτων τους. Στην Καταλονία μπορεί να βλέπουν 160 παιχνίδια το Σάββατο και 100 την Κυριακή.
Στο προπονητικό κέντρο της Μπαρτσελόνα, στη "Masia", συναντά κανείς την Κ8, την Κ9, την Κ10, την Κ11, την Κ12, την Κ13, την Κ14, την Κ15, την Κ16, την Κ17, την Κ18/19, τη Μπαρτσελόνα Β' και ασφαλώς την πρώτη ομάδα. Υπάρχουν ωστόσο και τα γυναικεία τμήματα: Η Κ10, η Κ12, η Κ14, η Κ16, η Μπαρτσελόνα Β' και η πρώτη ομάδα. Τα τμήματα είναι ολιγομελή. Από τα Κ12 και κάτω υπάρχουν 14 παιδιά ανά τμήμα, ενώ 18 στα τμήματα από Κ14 μέχρι Κ17. Σε κάθε τμήμα, υπάρχουν δύο προπονητές.
Η ακαδημία έχει εστιατόριο στο οποίο γευματίζουν ή δειπνούν όλοι οι εργαζόμενοι. Υπάρχει χώρος όπου γίνονται διαλέξεις, εκεί που διαβάζουν τα παιδιά. Υπάρχουν επίσης τα γραφεία όπου γίνεται το σκάουτινγκ. Τώρα δημιουργείται ένα ακόμη γήπεδο με χόρτο, που θα πάρει το όνομα "Γιόχαν Κρόιφ". Δεν είναι προπονητικό κέντρο που θα σε κάνει να εκπλαγείς, είναι ωστόσο λιτό, απλό, στο μέγεθος βέβαια της Μπαρτσελόνα.
ΔΕΝ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΣΙ
Στη Μπαρτσελόνα δεν παίρνουν πολλούς παίκτες κάθε χρόνο. Φέτος, ας πούμε, απέκτησαν μόνο έναν παίκτη για την Κ19. Τα κύρια χαρακτηριστικά που εξετάζουν πριν κινήσουν τις διαδικασίες για να αποκτήσουν έναν εντάξουν έναν ποδοσφαιριστή στην ακαδημία είναι η εξυπνάδα, η αντίληψη και αν είναι και γρήγορος, ακόμα καλύτερα. Επίσης, επιδιώκουν ώστε ο "εκλεκτός" να αποκτήσει άμεσα τη νοοτροπία της ομάδας και φυσικά να καταλάβει το σύστημα που δουλεύεται. Το κλαμπ δεν είναι της φιλοσοφίας να πάρει έναν έτοιμο παίκτη, αλλά να τον εξελίξει. Όταν ερωτούνται στη Μπάρτσα πόσο εύκολο είναι να βρουν το νέο Μέσι, απαντούν πως δεν ψάχνουν το νέο Μέσι. Ο Μέσι είναι ένας, ο Μπούσκετς είναι ένας. Αναζητούν παίκτη που θα μπορεί να υπηρετήσει το οικοδόμημα που λέγεται Μπαρτσελόνα. Μέσα από την καθημερινή εκπαίδευση φτιάχνουν παίκτες που αποδίδουν μέσα από το σύνολο.
Η Μπαρτσελόνα έχει τρομερή επιρροή από το ολλανδικό μοντέλο του Γιόχαν Κρόιφ, ο οποίος έχει περίοπτη θέση και στη Masia. Αυτός έχτισε τη φιλοσοφία του κλαμπ και μετά μπήκαν πινελιές από τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Σκοπός των ανθρώπων που εργάζονται στους "μπλαουγκράνα" είναι να μεταδώσουν τη γνώση. Γενικά στο ποδόσφαιρο υπάρχει καχυποψία και πολλοί προπονητές σκέφτονται να μην μάθουν οι άλλοι αυτό που ξέρουν εκείνοι. Αυτό δεν συμβαίνει εκεί. Στη Masia υπάρχουν καθημερινά σεμινάρια από καθηγητές φυσικής κατάστασης, αντίστοιχα ΤΕΦΑΑ, και προπονητές της ακαδημίας. Κάνουν παρουσιάσεις σε διαλέξεις για τη μεθοδολογία τους, για το πώς γίνεται το scouting, για το πώς δουλεύουν την ανάλυση.
ΣΕΓΚΟΥΡΑ, ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ
Υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ιστορία της ομάδας και πάνω από όλους είναι ο αθλητικός διευθυντής, Χοσέ Σεγκούρα. Ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού έχει υπό τη σκέπη του δύο υποδιευθυντές, τον Γκιγιέρμε Αμόρ και τον Χοσέ Μαρία Μπακέρο. Ο Ερίκ Αμπιντάλ εκπαιδεύεται τώρα, ακολουθεί παντού τον Σεγκούρα και αποτελεί συνδετικό κρίκο της μεγάλης ομάδας με την ακαδημία. Ο Σεγκούρα είναι το απόλυτο αφεντικό. Του δείχνουν τεράστια σεβασμό όλοι, αλλά το ίδιο ισχύει και από μέρους του. Η συμπεριφορά του απέναντι και στον τελευταίο υπάλληλο είναι η πρέπουσα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως κατά την επίσκεψη των Θέου, Πάντου, Φαλίδας και Κουτσογιάννη στη Masia, έπιασε το τηλέφωνο της μαγείρισσας και την τράβηξε φωτογραφία με τον Βαλβέρδε. Οι σχέσεις των εργαζομένων δεν διέπονται από φόβο, αλλά από σεβασμό.
Όπως κάθε προπονητής που εργάζεται στη Μπαρτσελόνα, έτσι και ο Βαλβέρδε βρίσκεται κάτω από τρομερό στρες. Είναι δύσκολο να διαχειριστεί όχι μόνο το αγωνιστικό κομμάτι. Δισεκατομμύρια ευρώ κινούνται γύρω από το όνομα Μπαρτσελόνα. Το πότε πρέπει να βγει και το τι θα πει, έχει σημασία. Μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το εξωαγωνιστικό, παρά το αγωνιστικό. Μπορεί όμως και διαχειρίζεται την κατάσταση και είναι χαρούμενος γι' αυτό, σύμφωνα με όσα υποστήριξαν οι... επισκέπτες στη Masia.
Ψυχολόγος πάντως δεν υπάρχει. Κάποτε ψυχολόγο είχε μόνο ο Λουίς Ενρίκε όταν ήταν προπονητής της πρώτης ομάδας και περισσότερο για να μπορεί να διαχειρίζεται το δικό του άγχος. Στη Μπαρτσελόνα δεν συμφωνούν με τον ρόλο του ψυχολόγου. Τα καθήκοντα του ψυχολόγου τα έχει ο προπονητής κάθε τμήματος.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΛΕΞΗ "ΑΜΥΝΑ", ΑΛΛΑ "ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΜΠΑΛΑΣ"
Οι τερματοφύλακες βγαίνουν στο γήπεδο μισή ώρα πριν από την προπόνηση μαζί με τους προπονητές τερματοφυλάκων. Κάνουν τα δικά τους κομμάτια και ακολούθως μπαίνουν στο πρόγραμμα και της υπόλοιπης ομάδας. Δουλεύουν περισσότερο με τα πόδια, κάνουν ασκήσεις κατοχής, όλη η προπόνησή τους βασίζεται στο κομμάτι με τα πόδια και πολλές φορές τους βάζουν να αγωνίζονται μέσα, είτε στην άμυνα, είτε στη μεσαία γραμμή. Χρησιμοποιούν λέξεις - κλειδιά στους τερματοφύλακες και ανάλογα με το επίπεδο του τερματοφύλακα και την ηλικία του αυτές οι λέξεις - κλειδιά εμπλουτίζονται. Ένας 12χρονος μπορεί να πει το " πάμε έξω". Ή όταν η μπάλα είναι αριστερά, μπορεί να φωνάξει " αντίθετη πλευρά".
Δίνουν μεγάλη βάση στην επικοινωνία. Στα μικρά ηλικιακά γκρουπ οι τερματοφύλακες δουλεύουν μόνοι τους παιχνίδια σε μικρούς χώρους, ενώ επιδιώκουν να χρησιμοποιούν και τα δύο πόδια. Όλες οι ομάδες δουλεύουν το ίδιο μοτίβο προπόνησης, από την πρώτη ομάδα μέχρι το μικρότερο ηλικιακό τμήμα, απλώς αλλάζει η δυσκολία του προγράμματος. Ακολουθούν συγκεκριμένο σχηματισμό, με ένα αμυντικό χαφ. Η βάση του συστήματος είναι το Νο6. Η Μπαρτσελόνα Β', η U19 και η πρώτη ομάδα κάνουν προπόνηση την ίδια ώρα, σε διπλανά γήπεδα. Έχουν το ίδιο πρόγραμμα, τις ίδιες μέρες ρεπό και ανάλογα με τις ανάγκες που δημιουργούνται, μεταφέρονται παίκτες από τη μία ομάδα στην άλλη. Αν δηλαδή ο Βαλβέρδε χρειαστεί έναν παίκτη από τη Β' ομάδα, τον "τραβάει".
Έχουν ολιγομελή τμήματα στις ομάδες τους, 15 έως 18 άτομα, και αν έχουν περισσότερα, τα χωρίζουν σε δύο ομάδες. Έχουν δύο προπονητές σε κάθε τμήμα μέχρι U12. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, εκεί παίζουν επτά εναντίον επτά, από τα 8 μέχρι τα 12 χρόνια. Εμείς εδώ, οι U12 παίζουν έντεκα εναντίον έντεκα. Ο στόχος τους είναι να παίζουν σε όσο το δυνατόν μικρότερους χώρους, για να έχουν περισσότερες επαφές με τη μπάλα. Δουλεύουν συνεχώς τους μικρούς χώρους, τα παιχνίδια κατοχής και έχουν έντονο ρυθμό στην προπόνηση. Μικροί χώροι με σχέσεις 4V4+3 (rondos) ή 6V6 κτλ εφαρμόζονται από τις μικρότερες ηλικιακές ομάδες, με αποτέλεσμα μεγαλώνοντας να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αγωνιστικές και προπονητικές επιβαρύνσεις.
Η ακαδημία έχει ένα γυμναστήριο που είναι κλειστό και υπαίθριο. Η Μπαρτσελόνα είναι ομάδα που δεν δουλεύει βάρη. Κυρίως το prevention που είναι η λειτουργική δύναμη που κάνει κάποιος, κυρίως με το βάρος του σώματός του. Με μπάλες και λάστιχα για παράδειγμα. Το κάνουν για ενεργοποίηση και αποφυγή τραυματισμών. Η πρόληψη και η προετοιμασία για κάθε προπονητική μονάδα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προπονητικής διαδικασίας και διαρκεί τουλάχιστον ένα 20λεπτο πριν από την προπόνηση. Περιλαμβάνει ασκήσεις συναρμογής, χαμηλής πλειομετρίας, κιναισθησίας κ.α. Υπάρχουν ατομικά προγράμματα για όποιον τα χρειάζεται, στοχευμένα και χωρίς υπερβολικές επιβαρύνσεις. Τη δύναμη τη δουλεύουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο όπως και την τεχνική. Έχουν διάφορα εξελιγμένα μηχανήματα και οργανωμένο πρόγραμμα ενδυνάμωσης, το οποίο ακολουθούν κάθε μέρα.
Η φιλοσοφία στην ακαδημία περιλαμβάνει τρεις βασικές μορφές εκπαίδευσης:Το possession (κατοχή), το pressure (πίεση) και το positioning (τοποθέτηση). Γι' αυτούς υπάρχει η φάση κατοχής και η φάση ανάκτησης. Δεν έχουν φάση άμυνας, όπως εμείς. Είναι ομάδα που δεν δέχεται τη λέξη άμυνα, δεν τους μιλάνε γι' αυτή. Αυτό που περνάνε στα παιδιά, είναι πως πρέπει να είναι ευτυχισμένοι μόνο όταν έχουν τη μπάλα στην κατοχή τους.
Την προπόνηση την αναλύουν σε τρία κομμάτια: Στην ομαδική προπόνηση, στην ειδική προπόνηση (υποομάδες) και στην ατομική προπόνηση, στον καθένα ξεχωριστά. Στο θέμα της ανάλυσης: Έχουν ανθρώπους που αναλύουν το εκάστοτε παιχνίδι την ώρα διεξαγωγής του. Επικοινωνούν με τον προπονητή και του δίνουν πληροφορίες. Δίνουν σημασία και μετράνε τις κάθετες πάσες, αυτές που "αδειάζουν" τρεις - τέσσερις παίκτες. Αυτό είναι στοιχείο με βάση το οποίο αξιολογούν τους ποδοσφαιριστές.
Στα μικρά τμήματα ο ρυθμός είναι πολύ γρήγορος. Δεν ζητάνε αυτό που συμβαίνει εδώ, όπου επιλέγουμε να αφήσουμε τα παιδιά να βγάλουν το ταλέντο τους, με την έννοια να πάρουν πρωτοβουλία, να κάνουν ντρίμπλες εκεί που θέλουν και τέλος πάντων να δημιουργήσουν. Στη Μπαρτσελόνα οι προπονητές παρακινούν και καθοδηγούν τα παιδιά να παίζουν γρήγορα και με όσο δυνατόν λιγότερες επαφές. Ό,τι κάνει η πρώτη ομάδα. Από τα 10, τους μαθαίνουν να παίζουν γρήγορα, αφού πρώτα κάνουν σωστή υποδοχή. Κοντρόλ, πάσα.
Όταν παίρνουν τη μπάλα και κάνουν πολλές επαφές ή ντρίμπλες, τους κάνουν παρατηρήσεις. Όλα αυτά έχουν την εξής συνέπεια: Να είναι ο ρυθμός στην προπόνηση πολύ γρήγορος και μέσα από το παιχνίδι να δουλεύουν και την τεχνική (μέσα σε μικρό χώρο και κάτω από την πίεση του χρόνου κάνουν κοντρόλ και πάσα). Κυρίαρχα στοιχεία είναι η κατοχή, η πίεση και η μετάβαση από τα μετόπισθεν στην επίθεση. Πολλά παιχνίδια κατοχής. Το κάθε παιδί είναι στη θέση του από μικρή ηλικία κι έτσι μαθαίνει την τεχνική θέσης και το πώς πρέπει να τοποθετηθεί ανάλογα με τη θέση του.
Δεν έχουν εξειδικευμένες ασκήσεις για να μάθουν τα παιδιά πώς θα κάνουν κοντρόλ ή μεταβίβαση. Όλα τα κάνουν μέσα από το παιχνίδι. Εκεί δουλεύουν και την πάσα, την υποδοχή και το σουτ. Ό,τι κάνει ένα παιδί από την ηλικία των 10 ετών, τα κάνει μέχρι να παίξει στην πρώτη ομάδα, αν αυτό καταστεί εφικτό αυτό. Από εκεί και πέρα, εκτιμάται πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί το προπονητικό πρόγραμμα, όπως ακριβώς εφαρμόζεται για παράδειγμα στην Κ16 της Μπαρτσελόνα, σε μια αντίστοιχη Κ16 στην Ελλάδα, γιατί υπάρχει η σταδιακή εξέλιξη στην προπονητική διαδικασία από τις μικρότερες ηλικίες.
ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΟΜΑΔΑ; ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ
Δεν μπορεί να δει κανείς προπονήσεις της πρώτης ομάδας. Απαγορεύεται. Η μεγάλη ομάδα είναι προστατευμένη με σεκιούριτι από τις άλλες ομάδες. Δεν μπορεί δηλαδή ένας γονέας να πλησιάσει την προπόνηση της μεγάλης ομάδας. Έτσι κι αλλιώς δεν μπορείς να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα σε προπόνηση της μεγάλης ομάδας, αφού είναι τόσο διαδοχικά τα παιχνίδια, που γίνεται διαχείριση από αγώνα σε αγώνα. Όσοι βέβαια δεν αγωνίζονται στα εκάστοτε παιχνίδια της ανδρικής ομάδας, ακολουθούν πιο εντατικό πρόγραμμα προπόνησης. Οι γονείς μπορούν να παρακολουθήσουν την προπονητική διαδικασία στα μικρά γκρουπ (Κ8-Κ12). Στις τρεις προπονήσεις παρακολουθούν τη μία, η δεύτερη είναι κλειστή και η τελευταία παρακολουθείται κατά το ήμισυ.
Ειδικά στις μικρές ηλικίες χρησιμοποιούν στα παιχνίδια κατοχής πολλές υπεραρυθμίες. Βάζουν δηλαδή παίκτη ή παίκτες παραπάνω. Η δομή της προπόνησης και το πώς χτίζουν την προπόνηση, έχει σχέση με τις υπεραρυθμίες. Όχι μόνο σχετικά με το πώς θα βγάλουν παίκτη παραπάνω σε μία φάση, αλλά και με το πώς θα δημιουργήσουν μια τέτοια κατάσταση. Αυτό το κομμάτι έχει τέσσερις φάσεις.
1. Numerica: Η αριθμητική υπεροχή. Προσπαθούν να βρουν σε μια φάση του γηπέδου δύο εναντίον ενός ή τρεις εναντίον δύο.
2. Positional: Δημιουργείς υπεραρυθμία μέσα από την κατοχή της μπάλας.
3. Qualitativa: Να βρεις την υπεραρυθμία σε παίκτη που έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά. Εξηγούν ότι αν καταφέρουν να βγάλουν τον Μέσι στο ένας εναντίον ενός, είναι πλεονέκτημα, δηλαδή υπεραρυθμία, λόγω και των ποιοτικών χαρακτηριστικών του Αργεντινού.
Dynamica: Εξηγεί πώς επηρεάζουν οι υπόλοιποι παίκτες την απόδοση του ενός. Εξηγούν ότι ο Μέσι της Αργεντινής δεν είναι ίδιος με τον Μέσι της Μπαρτσελόνα. Τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά είναι ίδια. Γιατί αλλάζει; Διότι στη Μπαρτσελόνα δουλεύουν όλοι ώστε να φέρουν τον Μέσι εκεί που θέλουν. Όλοι οι παίκτες δουλεύουν, ο καθένας στη θέση του και με τα χαρακτηριστικά του, κάνοντας το απλό, που είναι και το πιο δύσκολο.
Αυτό που υποστήριζαν οι Έλληνες προπονητές είναι ότι παρακολουθώντας προπονήσεις στη Masia, παρατηρείς νέες ασκήσεις και μια διαφορετική οπτική στον προσδιορισμό της έντασης και του σχεδιασμού της επιβάρυνσης στον εβδομαδιαίο προπονητικό κύκλο, καθώς και διαφορές στον τρόπο πρόληψης και ενεργοποίησης πριν από το κύριο μέρος της προπόνησης.
ΚΑΜΕΡΕΣ ΠΑΝΤΟΥ, ΠΟΥΘΕΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕΣΙ
Οι προπονητές μετά το καθημερινό πρόγραμμα έχουν συνάντηση και αναλύουν την προπόνηση, η οποία διαρκεί περίπου 1 ώρα και δέκα λεπτά. Τα πιο μικρά τμήματα, κάνουν λιγότερη ώρα. Δεν χρησιμοποιούν πολλά υλικά στην προπόνηση. Δεν υπάρχει το φαινόμενο που παρατηρεί κανείς στην Ελλάδα, όταν ένα γήπεδο έχει "χτιστεί" από κώνους και μπάλες. Υπάρχει μόνο το γήπεδο και δύο σημεία που ορίζουν τον χώρο που θέλουν να παίξουν.
Υπάρχουν άνθρωποι γύρω από το γήπεδο με μπάλες στα χέρια. Το μόνο που κάνουν είναι να πετάνε τη μπάλα ξανά στον αγωνιστικό χώρο, αν αυτή βγει εκτός. Τη ρίχνουν κατευθείαν στο γήπεδο, ώστε να μη χάνεται ο ρυθμός. Οι προπονητές δεν διακόπτουν την προπόνηση. Βρίσκονται περιμετρικά του γηπέδου και απλά παρακινούν. Όταν τελειώσουν οι ασκήσεις, μαζεύουν τους παίκτες, τους εξηγούν τι πήγε καλά και τι όχι και μετά συνεχίζουν την προπόνηση. Όλοι οι προπονητές περνάνε αρκετές ώρες στο προπονητικό. Αυτοί των τμημάτων Κ17-Κ19, δουλεύουν σπαστά ωράρια, επειδή ακολουθούν το πρόγραμμα της μεγάλης ομάδας. Έχουν κυλιόμενο ωράριο. Δεν θα πάνε 10.00 και θα φύγουν 18.00. Μπορεί να πάνε δύο ώρες νωρίτερα για να προετοιμάσουν το πρόγραμμα. Από το τμήμα Κ15 και πάνω, τα προπονητικά τιμ μεγαλώνουν. Προπονητές φυσικής κατάστασης, προπονητές τερματοφυλάκων, εξειδικευμένοι προπονητές συναρμογής, αναλυτές. Όλα αυτά για την καλύτερη εξέλιξη των παιδιών.
Κάμερες υπάρχουν παντού σε όλα τα γήπεδα. Έχουν σύγχρονη τεχνολογία που τους επιτρέπει μέχρι και στο ημίχρονο να κόβουν βίντεο και να το δείχνουν στους ποδοσφαιριστές. Η προπόνηση είναι μικρής διάρκειας, αλλά έντονη. Όλα τα γήπεδα έχουν αυτόματη κάμερα. Πιάνουν έτσι όλους τους παίκτες και αναλύουν την προπόνηση. Πάντος, Θέος, Φαλίδα και Κουτσογιάννης δεν είδαν φωτογραφία ποδοσφαιριστή μεμονωμένα. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Δεν υπήρχε πουθενά δηλαδή πορτρέτο Μέσι ή άλλων παλαιότερων σταρ. Έχουν ολόκληρη την ομάδα. Όλες οι φωτογραφίες δείχνουν σύνολα, καθώς και το σήμα της ομάδας. Αυτό δείχνει τη φιλοσοφία. Ναι, σίγουρα γι' αυτούς είναι κάτι ξεχωριστό ο Μέσι, αλλά θέλουν να περάσουν τη φιλοσοφία ότι όλα ξεκινάνε και τελειώνουν μέσα από το σύνολο. Μια ομάδα που έχει τις ρίζες της βαθιά στη συνείδηση του λαού της Καταλονίας.
Υπάρχει περιβάλλον μάθησης, παιδιά που διψάνε για μάθηση. Προπονητές - παιδαγωγοί. Απαραίτητη είναι η πειθαρχία και ο σεβασμός, όλα λειτουργούν με πρόγραμμα και δομή. Το περιβάλλον τους δίνει το κίνητρο. Διασκέδαση εκεί που πρέπει, πειθαρχία εκεί που πρέπει. Όλα με μέτρο. Οι προπονητές δεν φωνάζουν στα παιδιά. Δεν ακούς φωνές, ούτε εντάσεις. Οι προπονητές δεν διακόπτουν τις προπονήσεις, παρά μόνο παρακινούν. Τα παιδιά διασκεδάζουν και φεύγουν από το γήπεδο με το χαμόγελο. Έχουν μάθει τη λέξη υπομονή. Τους περιμένουν τους παίκτες να φτάσουν σε αυτό που επιθυμούν. Στόχος είναι σίγουρα το αποτέλεσμα, αλλά μαθαίνουν το πώς θα φτάσουν στο αποτέλεσμα. Δεν σκέφτονται ότι επειδή νίκησαν σε ένα παιχνίδι, όλα είναι καλά.
Για αρκετά χρόνια μια φωτογραφία με τους Γκιγιέρμε Αμόρ, Αλμπέρ Φερέρ, Χοσέπ Μουσόνς (αντιπρόεδρος της Μπαρτσελόνα) και Πεπ Γκουαρδιόλα βρισκόταν εκτεθειμένη στην είσοδο της τραπεζαρίας της Masia. Η υπογραφή τους, στα καταλανικά, ενθάρρυνε τους μελλοντικούς νεαρούς παίκτες της Μπαρτσελόνα: "Με προσπάθεια και θυσία, μπορείς να το καταφέρεις. Απλά κάνε το, αξίζει τον κόπο". Το μήνυμα αυτό είναι οδηγός για μια ακαδημία που κάθε φορά βρίσκει τρόπο να γράφει ιστορία και να γνωρίζει την αναγνώριση που της αξίζει.