Τι κάνει ο Φερίτ Σαχένκ όταν δεν πηγαίνει στον Ρέμο;
Τον είδατε το βράδυ της Πέμπτης 1/2, στον Ρέμο. Όταν δεν διασκεδάζει ο Ferit Şahenk διοικεί τις εταιρίες της δεύτερης πλουσιότερης οικογένειας της Τουρκίας, με επενδύσεις και στην Ελλάδα. Διαβάστε ποιος είναι ο χορηγός της Fenerbahçe.
Το 95-70 του Ολυμπιακού επί της Fenerbahçe , ήταν η τρίτη μεγαλύτερη ήττα που έχει υποστεί ποτέ ο Željko Obradović στην Ευρωλίγκα. Ήταν και η τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ήττα των πρωταθλητών της γείτονας, μετά το -34 της σεζόν 2016-17 στη Baskonia και το -30 της περιόδου 2015-16 στην Κροατία, από την Cedevita.
Παρ' όλα αυτά, μετά τον αγώνα ο Obradović συνελήφθη (από κάμερες -τηλεοπτικές, φωτογραφικές και κινητών τηλεφώνων) να διασκεδάζει στον αγαπημένο του Αντώνη Ρέμο. Όχι μόνο δεν δυσαρεστήθηκε το αφεντικό, αλλά... ήταν μαζί του ! Διάβασες για τον Ferit Şahenk πως είναι ο Mr. Doğuş. Ήλθε η ώρα να διαβάσεις τι ακριβώς σημαίνει αυτό -γιατί σημαίνει πάρα πολλά.
Η δεύτερη πιο πλούσια οικογένεια της Τουρκίας
Σύμφωνα με... καταμέτρηση του 2017, στην Τουρκία ζουν 82.835.090 άνθρωποι. Βάσει του Forbes και της λίστας με τους πλουσιότερους κατοίκους του πλανήτη, για το έτος 2017, είκοσι εννέα εξ αυτών, είναι δισεκατομμυριούχοι.
Τρεις ανήκουν στην ίδια οικογένεια: τους Şahenk. Ο Ferit είναι στο Νο7 της εγχώριας λίστας, με περιουσία 2.1 δισεκατομμύρια δολάρια (#973 παγκοσμίως), η αδελφή του, Filiz στο Νο10, με 1.9 δισεκατομμύρια δολάρια (#1098 γενικά, με τις εκτιμήσεις να θέλουν άνοδο στα 2.3 δισ. το 2018) και η μητέρα του, Deniz στο Νο24, με περιουσία 1.1 δισεκατομμύρια δολάρια (#1795 στον κόσμο). Όλοι μαζί φτάνουν τα 5.100.000.000 δολάρια, γεγονός που τους κάνει τη δεύτερη πιο πλούσια οικογένεια του έθνους -πίσω από αυτήν του Murat Ülker, των 6.7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Δεν ξέρω αν παρατήρησες, αλλά ο πρώην κύριος χορηγός της Fenerbahçe είναι ο πλουσιότερος Τούρκος και ο νυν ο δεύτερος πλουσιότερος. Για εξασφαλίσει τη θέση η Doğuş, έδωσε 30.000.000 δολάρια -μόνο για ένα χρόνο, έτσι;
Ο Ferit Şahenk
Ο 72χρονος Ferit ήταν "ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Τουρκία", αλλά το 2013 η τράπεζα του έχασε το 40% της αξίας της και η περιουσία του μειώθηκε κατά 1 δισ. δολ. Έτσι, αρκείται σε χαμηλότερες θέσεις. Προφανέστατα, θα ζήσει.
Τι κάνει η εταιρία του
H Doğuş Holding A.Ş είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους ομίλους ιδιωτικών εταιριών, στην Τουρκία. Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει πως διαθέτει χαρτοφυλάκιο 250 εταιριών που αφορούν πολλούς διαφορετικούς τομείς. Στη λίστα ήταν μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας (Garanti Bank), παραμένουν οι αντιπροσωπείες των Porsche, Audi, Volkswagen, αλλά και αλυσίδες λιανικής πώλησης ρούχων και τροφίμων, κατασκευαστική εταιρία. Μια στάση εδώ: στην Doğuş Construction ανατέθηκε πέρυσι, η κατασκευή δρόμων στο Qatar και των τούνελ για το μετρό της Σαουδικής Αραβίας... έως η δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας στο Dubrovnik -μεταξύ πάρα πολλών άλλων.
Φυσικά, έχε και δικά της media (ανήκουν στην Doğuş Media Group), ασχολείται με την ενέργεια και τα α κτηματομεσιτικά. Δηλαδή, (σχεδόν) όποια πέτρα και να σηκώσεις από κάτω βρίσκεται η οικογένεια Şahenk. Τα χρωστά όλα στον Ayhan Şahenk, τον πατέρα του νυν αφεντικού και δημιουργό του κολοσσού, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της Τουρκίας με σημαντικές επενδύσεις στο εξωτερικό (βλ. αυτοκινητοβιομηχανίες).
Ο Ayhan Şahenk
Ο Ayhan κίνησε από την πόλη Niğde (των 140.000 κατοίκων, που εντοπίζεται ανάμεσα σε βουνά, στα νότια του χάρτη), για την πρωτεύουσα, όπου σπούδασε νομική. Το 1950 είχε την έμπνευση να ασχοληθεί με τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις. Ένα χρόνο μετά του έδωσαν την κατασκευή κεντρικών οδικών αρτηριών. Παρέδωσε 66 έργα, στην ώρα τους και έβαλε την Doğuş Insaat (την ίδρυσε στις 17/6 του 1966) στο χάρτη. Ακολούθησαν έργα κατασκευής λιμανιών, νοσοκομείων, ο τουρισμός, το 1970 μπήκε στο χώρο των τραπεζών, μια δεκαετία μετά είδε πως η χώρα κινείται από τον κυβερνητικό έλεγχο του χρήματος, στον καπιταλισμό και πήρε αντιπροσωπίες διεθνών αυτοκινητοβιομηχανιών.
Το 1992 ίδρυσε μη κερδοσκοπικό οργανισμό (το ίδρυμα πια έχει το όνομα του), μέσω του οποίου δημιούργησε πολλά σχολεία και παρείχε όλο το υλικό στους μαθητές, ενώ πρόσφερε και δωρεάν ιατρική φροντίδα σε παιδιά φτωχών οικογενειών, ενώ ασχολήθηκε και με την τέχνη.
Τα δυο του παιδιά σπούδασαν στα καλύτερα πανεπιστήμια. Ο Ferit πήρε το πρώτο πτυχίο στα οικονομικά, από το American School της Ελβετίας και το bachelor στο marketing και τη διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού, το 1989 από το Boston College. O πατέρας του τον έστειλε αρχικά να δουλέψει στη Garanti Bank. Όχι σε πόστο. Άρχισε τη διαδρομή από το μηδέν και οκτώ χρόνια μετά, έγινε το αφεντικό.
Μετά έφυγε για να δημιουργήσει εταιρία χαρτοφυλακίου. Το 1998 πούλησε μερτικό που είχε στην τράπεζα, για να αγοράσει δυο αλυσίδες πώλησης τροφίμων και το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Φυσικά, είχε προηγηθεί η συγκατάθεση του πατέρα του. Η καλύτερη έμπνευση που είχε ο Ferit ήταν το Humanitas, τμήμα που δημιούργησε ώστε να μπορεί να εντοπίζει και να προσλαμβάνει τους καλύτερους κάθε τομέα που είχε υπό τον έλεγχο του. Για να γίνει καλύτερος, παρακολούθησε πρόγραμμα "management ιδιοκτήτη/προέδρου" στο Harvard.
Ήταν εκείνος που σύστησε στην Τουρκία κινήσεις που πλέον έχουν γίνει συνήθειες, όπως την επιβράβευση, με τη χρήση των πιστωτικών καρτών. Το 2000 εφήρμοσε την κεντρική διαχείριση των πολλών τραπεζών του.
H Filiz Şahenk
Τον Απρίλιο του 2001, ο Ayhan πέθανε από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 72 χρόνων. Την αυτοκρατορία την ανέλαβε ο, 37χρονος τότε, Ferit. Η 50χρονη -σήμερα- αδελφή του Filiz έγινε το αφεντικό στο κομμάτι των εταιριών με τα ρούχα (τους ανήκουν οι αντιπροσωπείες οίκων όπως Gucci, Emporio Armani, Loro Piana. M-Missoni, Under Armour, Tod's... και η ιταλική εταιρία προσιτών καλλυντικών Kiko). Είναι και πρόεδρος του ιδρύματος της οικογενείας. Η μητέρα τους, Deniz ασχολείται με το Dogus Restaurant Entertainment and Management (διαθέτει 170 καταστήματα), που δημιουργήθηκε το 2014.
Το 2004, ο κύριος που είδες να τραγουδά στο Ρέμο, πούλησε το 25% της -τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στη χώρα- Garanti Bank στην General Electric, για 1.6 δισ. δολάρια. Η κίνηση αυτή είχε χαρακτηριστεί από οικονομολόγους, ως μεγαλειώδης, διότι είχε προηγηθεί και κρίση στο τραπεζικό σύστημα, του 2001. Οι υπάλληλοι του ομίλου είχαν φτάσει τους 18.000 και οι πελάτες τους 5 εκατομμύρια.
Τον Μάιο του 2006 τον ψήφισαν για πρόεδρο επιτροπής που είχε ως στόχο την εξέλιξη των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ και... για να βοηθήσει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, παντρεύτηκε την Αμερικανίδα Diana, με την οποία έχουν δυο κόρες (Defne και Deniz). Στα... υπάρχοντα του υπάρχει πια και διαφημιστική εταιρία που ελέγχει το 10% του κλάδου. Από τις δουλειές της, ξεχωρίζει (για περισσότερους από έναν λόγου) η συνεργασία με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.
Το 2014 πούλησε το 15% των μετοχών που είχε η οικογένεια στην Garanti Bank, στην ισπανική BBVA, για ποσό μεγαλύτερο των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στις αρχές του 2017 ανακοίνωσε πως το υπόλοιπο 10% που είχε απομείνει στην τράπεζα, το έδωσε σε άλλα χέρια για 920 εκατομμύρια δολάρια! Τον κύριο όγκο των χρημάτων που πήρε, τον διέθεσε για τον τουρισμό.
Όπως αναφέρει το Forbes, ο Ferit είναι μεταξύ αυτών που έχουν τον Αστέρα στη Βουλιαγμένη και το Hilton της Αθήνας.
Έχει ασχοληθεί με τη Μαρίνα Ζέα και το Φλοίσβο -μεταξύ 15 μαρινών της Ευρώπης- Διαθέτει και γνωστά ξενοδοχεία στο Sibenik της Κροατίας, όπως και το Capri Palace, στην Ιταλία, με τις τελευταίες προσθήκες να αφορούν το Hotel Villamagna της Μαδρίτης και το Aldovandi Palace, στην πλέον ακριβή γειτονιά της Ρώμης.
Με το μπάσκετ πρωτοασχολήθηκε το 2014, με την Darussafaka. Πέραν του ότι της επέτρεψε να έχει από τα πιο μεγάλα μπάτζετ στην Ευρώπη (χωρίς αποτέλεσμα, αλλά αυτό μικρή σημασία είχε), έδωσε στο γήπεδο της ομάδας το όνομα του πατέρα του. Μετά θέλησε να παίξει για τα περισσότερα -για όλα-, προσέγγισε τη Fenerbahçe, έκανε την πρόταση του και... έγινε ο κύριος χορηγός ομάδας με εκατομμύρια φιλάθλους. Παρεμπιπτόντως, η εταιρία του έχει ξεπεράσει τους 40.000 υπαλλήλους