X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

LONGREADS

Τι συμβαίνει στη Ρεάλ; Η μπάλα δεν μπαίνει και η λύση είναι στο Λονδίνο

Γιατί η Ρεάλ δεν έχει νίκη στο Μπερναμπέου για το πρωτάθλημα και είναι επτά βαθμούς πίσω απ'την Μπαρτσελόνα; Ποιο είναι το πρόβλημα και γιατί η λύση ήταν ο Αλβάρο Μοράτα; Ο Θέμης Καίσαρης σας δίνει όλες τις απαντήσεις και εξηγεί πως το καλοκαίρι η Ρεάλ πούλησε τον παίκτη που της έδωσε πρωτάθλημα.

Τι συμβαίνει φέτος στη Ρεάλ Μαδρίτης; Η ομάδα του Ζιντάν μπορεί να ξεκίνησε τη σεζόν συντρίβοντας την Μπαρτσελόνα στους τελικούς του Ισπανικού Super Cup, μπορεί να έχει δύο νίκες στο Champions League, αλλά βρίσκεται επτά βαθμούς πίσω απ'τους Καταλανούς μετά από μόλις έξι αγωνιστικές στη La Liga.

Η Ρεάλ μπορεί να έχει πάρει τρεις νίκες στους εκτός έδρας αγώνες με Ντεπορτίβο, Σοσιεδάδ και Αλαβές, αλλά δεν έχει καταφέρει να νικήσει στα τρία παιχνίδια της στο Σαντάγο Μπερναμπέου. Έφερε 2-2 με τη Βαλένθια, έμεινε στο 1-1 με τη Λεβάντε και το έργο στράβωσε εντελώς απέναντι στην Μπέτις, που πέρασε με 1-0 απ’τη Μαδρίτη.

Η ομάδα του Ζιντάν έμεινε στο μηδέν, σταμάτησε το σερί των 73 σερί αγώνων με γκολ και στο τέλος δεν πήρε καν τον πόντο, αφού οι φιλοξενούμενοι σκόραραν στις καθυστερήσεις και έφυγαν με το τρίποντο.

Φταίει η τιμωρία του Ρονάλντο που έχασε τα πρώτα τέσσερα ματς ή ο τραυματισμός του Μπενζεμά; Φταίει η άμυνα ή η επίθεση; Φταίει ο Ζιντάν και ο τρόπος που παίζει η Ρεάλ; Που οφείλονται οι τρεις γκέλες και οι επτά χαμένοι βαθμοί στην έδρα των πρωταθλητών;

Η Ρεάλ έχει δεχθεί γκολ σε όλες αυτές τις γκέλες, αλλά όποιος έχει δει τα ματς δύσκολα θα κατηγορήσει την άμυνα για τις απώλειες των βαθμών. Άλλωστε φάσεις η Ρεάλ δεχόταν με το τσουβάλι και πέρσι, είτε ο αντίπαλος σκόραρε είτε όχι.

Σ'αυτές τις τρεις γκέλες ο θεατής μένει με την αίσθηση πως η ομάδα του Ζιντάν δεν παίρνει τα ματς επειδή δεν κάνει γκολ τις ευκαιρίες της. Γιατί;

ΕΧΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟ ΠΕΡΣΙ; ΟΧΙ

Όχι. Η Ρεάλ με τον Ζιντάν στο τιμόνι είναι μια ασταμάτητη μηχανή τελικών προσπαθειών: βομβαρδίζει τον αντίπαλο με πολλές και (όπως θα δούμε στη συνέχεια) ποιοτικές ευκαιρίες. Μια, δύο, τρεις, η μπάλα βρίσκει δίχτυα.

Έχει αλλάξει η εικόνα φέτος όσον αφορά την ποσότητα των τελικών; Το γράφημα λέει όχι.

Η Ρεάλ σ'αυτά τα έξι φετινά ματς εκτελεί περισσότερο απ'τους περσινούς της μέσους όρους. Μάλιστα, αξίζει να σημειώσουμε κάτι: φέτος σε πολλά ματς έχει βρεθεί να κυνηγάει το γκολ μέχρι το τελευταίο λεπτό, αλλά οι παίκτες του Ζιντάν δεν έχουν καταφύγει σε καταδικασμένα σουτ εκτός περιοχής, αλλά αντιθέτως έχουν αυξήσει περισσότερο τις τελικές μέσα απ'το "κουτί".

Πάμε παρακάτω.

ΕΧΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΠΕΡΣΙ; ΟΧΙ

Η ώρα των expected goals. Τα expected goals ή xGoals για συντομία καθρεφτίζουν τον αριθμό των γκολ που θα "πρέπει" να πετύχει μια ομάδα με βάση την ποιότητα των τελικών προσπαθειών που είχε.

Δεν μετράει δηλαδή μόνο τον "ξερό" αριθμό των τελικών, αλλά τις πιθανότητες που έχει κάθε τελική να βρει δίχτυα, εξετάζοντας το σημείο της τελικής, την απόσταση/γωνία απ'την εστία, τον τρόπο εκτέλεσης (σουτ ή κεφαλιά), το πως φτιάχτηκε η φάση (σέντρα, κάθετη, κόρνερ, ριμπάουντ από σουτ) και άλλες παραμέτρους.

Η Ρεάλ λοιπόν έχει βάλει λιγότερα γκολ απ'όσα θα "έπρεπε" με βάση τα xGoals σε πέντε απ'τους έξι αγώνες της στο πρωτάθλημα. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στα γραφήματα για κάθε μία απ'τις τρεις γκέλες.

Οι κύκλοι δείχνουν τις τελικές προσπάθειες και το μέγεθός τους υποδηλώνει το πόσο μεγάλη ήταν η ευκαιρία. Με κόκκινο χρώμα έχουμε τονίσει τα γκολ της Ρεάλ σε κάθε αγώνα.

ΡΕΑΛ-ΒΑΛΕΝΘΙΑ 2-2: Η Ρεάλ βάζει τα δύσκολα χάρις στο τρομερό σουτ και το φάουλ του Ασένσιο, αλλά κοιτάξτε τι έγινε μπροστά απ'την εστία της Βαλένθια. Μεγάλες χαμένες ευκαιρίες, από πολύ κοντινή απόσταση, φάτσα με το τέρμα. Με τελικές 3.05 xGoals η ομάδα του Ζιντάν πετυχαίνει δύο. Ιδού.

ΡΕΑΛ-ΛΕΓΚΑΝΕΣ 1-1: Η Ρεάλ ισοφαρίζει με μεγάλη ευκαιρία σε κενό τέρμα εξ επαφής, αλλά δεν κάνει γκολ τις υπόλοιπες μεγάλες ευκαιρίες που έχει και μένει στο 1-1. Με τελικές 2.80 xGoals οι μερένγκες βάζουν μόνο ένα. Ορίστε.

ΡΕΑΛ-ΜΠΕΤΙΣ 0-1: Το κακό τριτώνει με ήττα απέναντι στην Μπέτις. Η Ρεάλ δεν έχει κραυγαλέες ευκαιρίες όπως με τη Λεβάντε, έχει πάρα πολλές ακίνδυνες τελικές, αλλά φτιάχνει ξανά 3-4 καλές φάσεις. Η μπάλα δεν μπαίνει μέσα, και η Ρεάλ 2.75 xGoals "καταφέρνει" να μείνει στο μηδέν. Δείτε.

ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΑΤΣ ΒΑΖΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠ'ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ

Τρία ματς με τελικές για συνολικά 8.6 xGoals που έχουν αποφέρει μόλις τρία γκολ για τη Ρέαλ. Και όπως είπαμε προηγουμένως, το πρόβλημα είναι συνολικό. Η Ρεάλ έχει αποτύχει να σκοράρει όσο "πρέπει" με βάση τις τελικές σε όλους τους αγώνες της φέτος στο πρωτάθλημα, εκτός από την πρεμιέρα με την Ντεπορτίβο. Ιδού και ο συνολικός πίνακας.

Τελικές με σύνολο 15.9 xGoals που έχουν αποφέρει μόλις 10 γκολ, συν ένα από αυτογκόλ. Συνήθως οι μεγάλες ομάδες ξεπερνούν τα xGoals και σκοράρουν πολύ περισσότερο απ'το προσδοκώμενο, πολύ απλά γιατί στην εκτέλεση έχουν εξαιρετικούς παίκτες που μπορούν να πάνε καλύτερα το μέσο όρο. Η Ρεάλ αντί να ξεπεράσει τα xGoals και να βάλει περισσότερα, έχει πτώση 37%.

ΕΧΕΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΠΕΡΣΙ; ΟΧΙ

Πάμε να δούμε και κάτι ακόμα. Εκτός απ'το σύνολο των xGoals σε έναν αγώνα ή σε μια σεζόν, θα πρέπει να κοιτάμε και το μέσο όρο της ποιότητας των τελικών μιας ομάδας. Είναι πολύ απλό.

Μπορεί μια ομάδα να έχει πχ 2.3 xGoals σε ένα ματς που όμως έχει 23 τελικές. Αυτό σημαίνει πως κατά μέσο όρο κάθε τελική "άξιζε" 0.10 xGoals, είχε 10% να γίνει γκολ. Η ομάδα μπορεί να έφτασε τα 2.3 xGoals, αλλά το έκανε επειδή είχε πολλά σουτ, όχι επειδή έφτιαξε καλές ευκαιρίες.

Αν ο αντίπαλος όμως έχει 1.8 xGoals με μόνο έξι τελικές, αυτό σημαίνει πως οι δικές του ευκαιρίες μπορεί να ήταν λιγότερες, αλλά ήταν καλύτερες. Κατά μέσο όρο κάθε τελική "άξιζε" 0.30 xGoals, είχε δηλαδή 30% να γίνει γκολ, ήταν μεγάλη ευκαιρία.

Ο μέσος όρος είναι στο 0.10. Ομάδες που έχουν κάτω απ'το μέσο όρο συνήθως υποβιβάζονται ή παλεύουν για τη σωτηρία, ενώ οι ομάδες που παίρνουν τα πρωταθλήματα ή τερματίζουν ψηλά έχουν πάνω από 0.11 και μπορούν να αγγίξουν το 0.13 ή ακόμα και το 0.14.

Πέρυσι η Ρεάλ είχε και πάρα πολλές τελικές, αλλά και πολύ μεγάλο ratio, αφού ο μέσος όρος των τελικών της ήταν στο υψηλό 0.13. Η απάντηση για τις φετινές της γκέλες θα μπορούσε να είναι μια πτώση στην ποιότητα των τελικών, αλλά όχι. Η αξία τους έχει παραμείνει αναλλοίωτη και φέτος ο μέσος όρος κάθε τελικής της Ρεάλ είναι 0.13, όσο ήταν και πέρσι.

Συνοψίζοντας, η Ρεάλ στο ξεκίνημά της στη La Liga σουτάρει και εκτελεί περισσότερο από πέρσι, εξακολουθεί να φτιάχνει πολλές και κυρίως καθαρές ευκαιρίες, αλλά η μπάλα δεν μπαίνει μέσα και η αποτελεσματικότητα είναι κατά 37% χειρότερη απ’την προσδοκώμενη.

ΡΟΝΑΛΝΤΟ-ΜΠΕΝΖΕΜΑ-ΜΠΕΪΛ: ΔΥΟ ΓΚΟΛ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΠΤΑ

Η παρουσία του Ρονάλντο δεν έλυσε το πρόβλημα: ο Κριστιάνο έκανε 12(!) τελικές στην επιστροφή του κόντρα στην Μπέτις, έκανε άλλες έξι απέναντι στην Αλαβές, αλλά δεν βρήκε δίχτυα. Ο Πορτογάλος μπορεί να περνάει διαστήματα που μοιάζει να σκοράρει κάθε φορά που εκτελεί, αλλά το μυστικό του δεν είναι τόσο η ευστοχία, όσο η ποσότητα.

Από τότε που φόρεσε τη φανέλα της Ρεάλ, ο Πορτογάλος έχει μέσο όρο 6.8(!) τελικές ανά αγώνα σε La Liga και Champions League και σκοράρει στο 14% των προσπαθειών του και στο 20% εντός περιοχής. Πέρσι είχε τελικές προσπάθειες που "άξιζαν" 19.47 xGoals και με αυτές έβαλε 19 γκολ: αποτελεσματικότητα ακριβώς στο μέσο όρο.

Προφανώς η Ρεάλ θα περιμένει απ'αυτόν και τη μεγάλη κλάση του να λύσουν το πρόβλημα της εκτέλεσης, προφανώς το ίδιο θα ζητήσει κι απ'τον Μπενζεμά, όταν ο Γάλλος επιστρέψει. Μέχρι τώρα, Ρονάλντο, Μπέιλ και Μπενζεμά έχουν μαζί 7.21 xGoals, αλλά έχουν βάλει μόλις δύο γκολ, αφού έχει σκοράρει μόνο ο Ουαλλός.

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΥΣΤΟΧΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΟΡΑΤΑ

Ίσως απλώς μιλάμε για παρατεταμένη ατυχία, που θα τελειώσει σύντομα και η ομάδα του Ζιντάν θα αρχίζει να βάζει τα γκολ που πρέπει, αλλά και περισσότερα. Το χορτάρι θα δώσει τις απαντήσεις. Μέχρι τότε, η αποτελεσματικότητα της Ρεάλ, η λύση στο πρόβλημα, βρίσκεται στο Λονδίνο και όχι στη Μαδρίτη. Τον λένε Αλβάρο Μοράτα και παίζει στην Τσέλσι.

Πέρσι έπαιξε λίγο στη Ρεάλ, είχε μόλις 1.334 λεπτά συμμετοχής στο πρωτάθλημα, αλλά έβαλε 15 γκολ. Εκπληκτικό σκοράρισμα, αφού έβρισκε δίχτυα κάθε 89 λεπτά και, το σημαντικότερο, ο Μοράτα χρειάστηκε μόνο 55 τελικές για να τα πετύχει. Μια αδιανόητη ευστοχία της τάξεως του 27%.

Κάποιοι την απέδωσαν στο γεγονός πως ο Μοράτα είχε πολλά γκολ ως αλλαγή, σε ματς που είχαν κριθεί, απέναντι σε κουρασμένες άμυνες, κτλ. Μπορεί να είναι έτσι, αλλά μάλλον όχι: φέτος με την Τσέλσι ο Μοράτα έχει έξι γκολ στην Premier League με μόλις 20 τελικές, δηλαδή ευστοχία 30%, ακόμα καλύτερα από πέρσι.

Απίστευτη αποτελεσματικότητα, από έναν παίκτη που η Ρεάλ πούλησε μάλλον "εύκολα" στα 24 του. Ο Μοράτα πέρυσι είχε τελικές για 9.52 xGoals και πέτυχε 15, δηλαδή 50% περισσότερα απ’όσα θα έπρεπε. Και συνεχίζει το ίδιο βιολί φέτος στην Τσέλσι: έχει σουτ για 3.41 xGoals και με αυτά έχει πετύχει έξι γκολ.

ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΕΝΑΝ ΑΠ'ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Την ώρα που φέτος οι παίκτες του Ζιντάν βάζουν λιγότερα απ’αυτά που πρέπει και δεν πιάνουν καν τον μέσο όρο, ο Μοράτα συνεχίζει να σκοράρει με πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα. Ο Ισπανός θα συνεχίζει να παίζει με την μπλε φανέλα, το πρόβλημα για τον Ζιντάν θα πρέπει να το λύσουν οι παίκτες που έχει.

Μέχρι να δούμε πως θα τα πάνε, ας σημειώσουμε πως πέρσι Ρονάλντο και Μπενζεμά μαζί έβαλαν τρία γκολ λιγότερα απ'όσα θα έπρεπε με βάση τις τελικές τους. Ο Ίσκο έβαλε πέντε περισσότερα και ο Μοράτα προσέθεσε άλλα πέντε. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως το καλοκαίρι οι μερένγκες πούλησαν έναν απ'τους δύο παίκτες που τους έδωσαν το πρωτάθλημα.

Αν προσθέσουμε τις επιδόσεις τις περσινής σεζόν με αυτές στα πρώτα έξι φετινά παιχνίδια, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

Κανένας απ'την τριάδα των Ρονάλντο, Μπέιλ, Μπενζεμα δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει ή έστω να πιάσει τα γκολ που "προβλέπουν" οι τελικές τους. Και οι τρεις μαζί έχουν πετύχει σχεδόν εννέα γκολ λιγότερα απ'αυτά που θα έπρεπε να έχουν με βάση τις τελικές τους. Ο πολύτιμος Ίσκο σχεδόν διπλασιάζει την αποτελεσματικότητα του και ο Μοράτα τους βλέπει όλους από ψηλά στο Λονδίνο. Η σούμα λέει πως απ'το καλοκαίρι του 2016 ο Μοράτα έχει βάλει 21 γκολ με τελικές για μόνο 13 xGoals, αύξηση κατά 62%!

ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΤΑ ΒΑΖΕΙ Ή ΟΧΙ; ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΙΤΙ

Τα xGoals περιγράφουν την πραγματικότητα, αλλά δεν προβλέπουν το μέλλον. Αν η Ρεάλ συνεχίζει να δημιουργεί τις ίδιες ευκαιρίες, είναι λογικό πως κάποια στιγμή θα αρχίσει να βάζει αυτά που πρέπει. Μπορεί όμως και να συνεχίσει να αστοχεί. Έχουμε χαρακτηριστικά παραδείγματα και για τα δύο.

Το πρώτο παράδειγμα είναι η ιστορία της Γιουβέντους το 2015-16. Η Γηραιά Κυρία είχε ξεκινήσει το πρωτάθλημα με τέσσερις ήττες, τρεις ισοπαλίες και μόνο τρεις νίκες στα πρώτα δέκα παιχνίδια, με τέρματα 11-9. Η Γιουβέντους βρισκόταν στην 11η θέση, όλοι μιλούσαν για πρόβλημα σε άμυνα και επίθεση και οι αντίπαλοι ετοιμάζονταν να παλέψουν μεταξύ τους για τον τίτλο.

Όμως, μια ματιά στα xGoals έλεγε διαφορετική ιστορία. Και στα δέκα παιχνίδια η Γιουβέντους έβαζε λιγότερα και δεχόταν περισσότερα γκολ απ'όσα θα έπρεπε. Είχε βάλει 11 αντί για τουλάχιστον 19 και είχε φάει εννιά αντί για πέντε. Δεν είχε πρόβλημα ούτε στην επίθεση, ούτε στην άμυνα, απλώς έχανε απίστευτες ευκαιρίες και ταυτόχρονα οι αντίπαλοι σκόραραν χωρίς μεγάλες φάσεις.

Η ομάδα παρέμεινε η ίδια, το παιχνίδι της παρέμεινε το ίδιο, η αποτελεσματικότητα επανήλθε σε "φυσιολογικά" πλαίσια και η Γιουβέντους ξαναέχασε μόνο αφού πρώτα είχε πάρει το πρωτάθλημα! Μετά τα πρώτα δέκα άσχημα ματς, η ομάδα του Αλέγκρι έκανε αήττητο σερί 26 αγώνων, με 25(!) νίκες και μια ισοπαλία 0-0.

Ήταν μια δικαίωση των xGoals: η ομάδα που έβγαζαν ως “ανώτερη” σε κάθε ματς τελικά άρχισε να παίρνει στο χορτάρι αυτό που άξιζε. Είναι σίγουρο πως αυτό θα συμβεί και στη φετινή Ρεάλ;

Όχι, γιατί δεν συμβαίνει πάντα. Υπάρχει κι αυτό που συνέβη πέρυσι στην Premier League, το δεύτερο παράδειγμα. H Σίτι πέρσι έφτιαχνε τις περισσότερες και μακράν τις καλύτερες ευκαιρίες της Premier League, αλλά η μπάλα δεν έμπαινε μέσα. Η αναποτελεσματικότητα δεν κράτησε για μερικά ματς, αλλά στην ουσία χαρακτήρισε όλη τη σεζόν της ομάδας του Πεπ.

Η Σίτι είχε τελικές για 74 xGoals, αλλά έβαλε μόνο 68, πολύ λιγότερα απ’όσο θα έπρεπε.Την ίδια ώρα η Τσέλσι έβαζε 81 γκολ με μόλις 58 xGoals και έπαιρνε το πρωτάθλημα. Θα ήταν "λογικό" η Σίτι κάποια στιγμή να αρχίσει να τα βάζει, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ και η ομάδα του Γκουαρδιόλα άφησε 24 βαθμούς σε αγώνες που ήταν εμφανώς ανώτερη απ'τον αντίπαλο.

Το παράδειγμα της Γιουβέντους λέει πως κάποια στιγμή η μπάλα μπαίνει και όλα παίρνουν το δρόμο τους. Το παράδειγμα της Σίτι λέει πως μπορεί η αποτελεσματικότητα να είναι κατώτερη για όλη τη σεζόν. Το χορτάρι θα μας δείξει τι θα συμβεί με τη Ρεάλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μύθοι-αλήθειες της φετινής Premier League

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ