ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών στο πιάτο σας

Ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών στο πιάτο σας
INTIME SPORTS

"Τώρα τρέχουμε" είναι το σύνθημα που ακούμε πολύ έντονα εδώ και ενάμιση χρόνο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που μπήκαμε στη "δαγκάνα" του ΔΝΤ, υπογράψαμε μνημόνια και όλα τα άλλα συναφή.

Πράγματι έχουμε μπει σε ένα μαραθώνιο χωρίς…τέλος, που δεν βλέπει κανείς τον τερματισμό.

Αντίθετα ο Κλασσικός Μαραθώνιος της Αθήνας, αφιερωμένος στον βαλκανιονίκη αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη που διεξάγεται για 29η συνεχόμενη χρονιά, όχι απλά έχει τερματισμό, αλλά αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή σε αυτές τις δύσκολες εποχές για τη χώρα μας.

Το ενδιαφέρον των ξένων, είναι τεράστιο και δεν είναι τυχαίο πως μεταξύ των 19.000 περίπου δρομέων που θα λάβουν μέρος υπάρχουν εθνικότητες από 110 χώρες!

Αν αναλογιστεί κανείς πως μόνο πέρυσι οι ξένοι επισκέπτες (συμμετέχοντες και μη) είχαν κλείσει 90.000 κλίνες στην Αθήνα από 3 μέρες μέχρι μία εβδομάδα, μπορεί κανείς να καταλάβει το μέγεθος του ενδιαφέροντος.

Βέβαια εφέτος είναι μειωμένες οι κρατήσεις καθώς πολύ φοβήθηκαν τα συνεχόμενα επεισόδια ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Μαραθώνιος λατρεύεται ανά τον κόσμο και έχει φανατικούς φίλους καθώς έχει το πλεονέκτημα πως συνδυάζει το επαγγελματικό τρέξιμο, με τον μαζικό αθλητισμό. Το ίδιο άλλωστε θα γίνει και την Κυριακή στην Αθήνα όπου μεταξύ των επαγγελματιών αθλητών θα συμμετέχουν και χιλιάδες άντρες και γυναίκες.

Άλλωστε συνολικά θα γίνουν έξι διαφορετικοί αγώνες, όπου οι σχεδόν 19.000 δρομείς από 110 χώρες θα καλύψουν συνολικά 58 χιλιάδες αγωνιστικά μέτρα.

Παράλληλα υπάρχουν οι συμμετοχές για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Μαραθωνίου, που αποτελεί την κορυφαία διοργάνωση του αθλήματος στη χώρα μας.

Ο στόχος των μεγάλων πρωταθλητών είναι η κατάρριψη του ρεκόρ αγώνα, που κατέχει από το 2004 ο Ιταλός Στέφανο Μπαλντίνι, θριαμβευτής στην κλασσική διαδρομή των Ολυμπιακών Αγώνων όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 2ωρ.10’ 55’’.


ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΣΤΕΡΙΑ:


Συνηθίζεται στους μεγάλους Μαραθωνίους ανά τον κόσμο, να προσκαλούνται κορυφαίοι αθλητές οι οποίοι μάλιστα αμείβονται για τη συμμετοχή τους, καθώς αναβαθμίζουν τον αγώνα. Και στην Αθήνα θα έρθουν μεγάλοι αθλητές και αθλήτριες που θα χαρίσουν λάμψη στον Μαραθώνιο με τα έξοδά τους να καλύπτονται εξ’ ολοκλήρου από τις χορηγίες.

Μεταξύ αυτών θα βρίσκεται και ο περσινός νικητής, από την Κένυα, ο 27χρονος Ρέιμοντ Κιμουτάι Μπετ που έχει ατομικό ρεκόρ 2 ώρες 11:32 από το 2009 στην Ουτρέχτη.

Τις κορυφαίες επιδόσεις όμως από τους αθλητές που έχουν δηλώσει συμμετοχή έχουν δύο Αιθίοπες αθλητές, ο Όουσα Ατίκο Γκίρμα με 2:09.32 και ο Γκούτα Μπίρμπο Μουλμπουλά με 2:10:51 από το 2010 στη Σεούλ. Ακολουθεί ο Κενυάτης Σάμι Κιπκοσγκέι Τσούμπα με 2:10.56 από το 2008 στην Ουτρέχτη (φέτος έχει κάνει 2:16:45).

Ακόμη, αναμένεται να τρέξουν δύο πολύ καλοί Ουκρανοί δρομείς, ο Άντρι Ναούμοφ με 2:11:06 από το 2008 στο Δουβλίνο και ο Αντρι Τόπτουν με 2:12:08 από το 2010 όταν τερμάτισε 2ος στο Ντίσελντορφ, ενώ φέτος έχει 2:16:45 (Μόσχα).

Επίσης θα μετάσχουν ο Νοτιοαφρικανός Κούλμποϊ Πιέτ Ενγκαμολέ (2:14:19 φέτος στις ΗΠΑ), ο Μαροκινός Αμπντεκρίμ Μπούμπκερ (2:14:40 φέτος), οι Κενυάτες Αλαν Μασάι Εντιβά (1:00:45 στον Ημιμαραθώνιο της Λιλ το 2010), Ντάνιελ Ντιρίτου Γκατέρου (2:14:02 το 2009 στην Κωνσταντινούπολη) και 2:15:00 την Άνοιξη φέτος στη Θεσσαλονίκη) και Γκίλμπερτ Κιπκεμπόι Μαϊνα και ο Αιθίοπας Φεϊσα Κεμπέντε (2:17:19 από το 2009 στην Κωνσταντινούπολη.

Από τις συμμετοχές στις γυναίκες ξεχωρίζει αυτή της έμπειρης Λευκορωσίδας αθλήτριας, Αλένα Βινίτσκαγια με ατομικό ρεκόρ 2:32:41 από το 1998 στο Σακραμέντο. Φέτος η 38χρονη δρομέας έχει κάνει 2:41:09. Φαβορί πάντως εμφανίζεται η 28χρονη Ρωσίδα Καμίλα Κανίποβα με 2:36:44 από φέτος στη Μοσχα.

Θα αγωνιστούν ακόμη, η Ελφνέσε Μελάκου Γιάντο (Αιθιοπία) με 2:39:15 από τον αγώνα φέτος στη Θεσσαλονίκη και η Ρωσίδα Βέρα Τρουμπνίκοβα με 2:40:30 από τον Μαραθώνιο της Μόσχας που έγινε αυτή τη χρονιά.


ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ:

Με μεγάλη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών θα διεξαχθεί φέτος και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Μαραθωνίου ανδρών - γυναικών που για μία ακόμη χρονιά πραγματοποιείται παράλληλα με τον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

Θέση στην εκκίνηση στο Μαραθώνα στις 13 Νοεμβρίου θα πάρουν 149 αθλητές και 37 αθλήτριες, βάσει των δηλώσεων συμμετοχής ( αν και αναμένεται αρκετοί εξ αυτών να μην αγωνιστούν) και μεταξύ τους συμπεριλαμβάνονται σχεδόν όλα τα μεγάλα ονόματα της χώρας μας.

Ο Μιχάλης Παρμάκης του Πανελληνίου ΓΣ που είχε εντυπωσιάσει πέρυσι με τη νίκη του στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα όταν τερμάτισε σε 2:20:48 δεν θα μετάσχει τελικά και στον εφετινό αγώνα, όπως και ο 3ος της κατάταξης του 2010 Κώστας Πούλιος (ΠΑΟ) που θα πάρει όμως μέρος στα 10 χλμ.

Θα μετάσχουν όμως άλλοι δρομείς που πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια στις μεγάλες αποστάσεις στη χώρα μας. Μεταξύ τους ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος του ΟΣΦΠ που ήταν 2ος πέρυσι και ο Γιώργος Καραβίδας (ΑΕΚ) 4ος. Ακόμη θα τρέξουν ο 5ος Δήμος Ευαγγελίδης (ΟΚΑ Καβάλας), ο 6ος Γιάννης Μαγκριωτέλης (ΓΣ Ελ. Βενιζέλος), ο 7ος Θόδωρος Αναγνώστου (Δρομέας Αμαρουσίου) και ο 8ος Απόστολος Τσιανάκας (ΑΣ Φίλιππος Βέροιας).

Στις γυναίκες, η Κωνσταντίνα Κεφαλά της ΑΕΚ που ήταν η μεγάλη νικήτρια του 2010 στον πρώτο της αγώνα στην απόσταση των 42.195μ κάνοντας το μεγάλο βήμα στην καριέρα της και δικαιώθηκε αφού αναδείχθηκε νικήτρια με 2 ώρες 40.36 (5η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στη χώρα μας), δεν θα μετάσχει εξαιτίας ενός προβλήματος τραυματισμού.

Όμως θα έχουμε τη συμμετοχή της 4ης πέρυσι στη διοργάνωση Δήμητρας Ιορδανίδου (ΓΑΣ Κουφαλίων), της 6ης Μαρίας Καλέντζη (ΓΑΣ Ιλισός), της 7ης Μυρσίνης Κολύφα (Δρομέας Αμαρουσίου) και της 8ης Θεώνης Λουβή (ΑΟ Πέλωψ Π.).

Συμμετοχή έχει δηλώσει και η Ντενίζ Δημάκη (ΓΑΣ Ιλισός), νικήτρια στις γυναίκες στο 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου που διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ στην Πάρνηθα (ο Θεοδωρακάκος κέρδισε στους άνδρες) και από τις πολύ καλές αθλήτριες των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας στις μεγάλες αποστάσεις.

Επίσης θα πάρουν μέρος και άλλες καλές αθλήτριες, όπως οι Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου και Αριστέα Νικολοπούλου του ΑΟ Πέλωψ Πατρών, η Βασιλική Συκοπέτη του ΓΑΣ Μ. Αλέξανδρος Γιαννιτσών και οι Σοφία Ρήγα, Χάιντι Διακουμοπούλου του ΓΣ Ελ. Βενιζέλος.

Κορυφαίοι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες θα συμμετάσχουν και στους αγώνες δρόμου 5 και 10 χλμ. Αν και πολλοί δρομείς των μεγάλων αποστάσεων επέλεξαν να κατεβούν στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Μαραθωνίου, αρκετοί είναι αυτοί που θα έχουν την ευκαιρία για ένα καλό αγωνιστικό τεστ σε μικρότερες αποστάσεις, ενόψει της νέας σεζόν.

Μεταξύ των ονομάτων που ξεχωρίζουν στα 10 χλμ βάσει των δηλώσεων συμμετοχής, είναι βέβαια αυτό του Πούλιου ο οποίος πρόσφατα έπιασε το χαμηλό όριο για τη συμμετοχή του στο Μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, του περσινού νικητή στην απόσταση Θεοδόση Καλδή, του Γιάννη Ζερβάκη και του Κώστα Δρόσου.

Στις γυναίκες θα έχουμε τη νικήτρια του 2010 στα χλμ Πόπη Αστροπεκάκη και την Κατερίνα Φωτοπούλου, ενώ στα 5 χλμ θα μετάσχει ο Χριστόφορος Μερούσης, νικητής του αγωνίσματος τόσο το 2009 όσο και το 2010.

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ (ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ):

Η εκκίνηση για τους 8.500 συμμετέχοντες στο Μαραθώνιο δρόμο (42.195μ) θα δοθεί στις 09.00 από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ιστορικής Αφετηρίας στον Μαραθώνα. Μαζί θα εκκινήσουν και οι συμμετέχοντες στο δυναμικό βάδισμα και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα οι οποίοι ακολουθώντας την κλασική διαδρομή θα τερματίσουν στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Η εκκίνηση του αγώνα των 5 χλμ για τους 4.500 συμμετέχοντες που είναι λαϊκός-ανοιχτός, θα δοθεί μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο, επί της Λεωφόρου Βασ. Κωνσταντίνου (αριστερό ρεύμα), στο ύψος του αγάλματος του Γ. Αβέρωφ. Η διαδρομή διατρέχει το ιστορικό κέντρο της πόλης της Αθήνας, περνώντας μπροστά από σημαντικά μνημεία και κτίρια της πόλης, όπως το Πολεμικό Μουσείο, η Βουλή, η Πλατεία Συντάγματος, η Ακρόπολη. (Εκκίνηση 09.30 μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο επί της Λεωφ. Βασιλέως Κων/νου).

Ο Ανοικτός Αγώνας Δρόμου 10χλμ με 5.000 συμμετέχοντες θα έχει αφετηρία και τερματισμό το Παναθηναϊκό Στάδιο. Η διοργάνωση του Αγώνα των 10 χλμ ξεκίνησε το 1998. Ο αγώνας ξεκινάει με κατεύθυνση αντίθετη της διαδρομής του Μαραθωνίου Δρόμου για 5χλμ (με κατεύθυνση προς το υπουργείο Εθνικής Αμύνης) και στην συνέχεια επιστροφή και τερματισμός στο Παναθηναϊκό Στάδιο, πάνω στην Κλασική Μαραθώνια Διαδρομή. Η γραμμή εκκίνησης βρίσκεται μπροστά στο Παναθηναϊκό Στάδιο, επί της Λεωφόρου Βασ. Κωνσταντίνου (ρεύμα ανόδου προς Αμπελοκήπους), στο ύψος του αγάλματος του Γ. Αβέρωφ. Η εκκίνηση του Αγώνα δίνεται στις 09:30πμ.

Επίσης θα έχουμε τους αγώνες εκτός χρονομέτρησης (650 συμμετέχοντες). Πρόκειται για τον αγώνα των 1.000μ Special Olympics Hellas με εκκίνηση 09.35 (150 άτομα) από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και τον αγώνα παιδιών 9-12 ετών 700μ (500 άτομα) με εκκίνηση στις 10.45 επί της Λ. Βασιλίσσης Σοφίας.

Μάλιστα οι 8500 αθλητές του Κλασσικού Μαραθωνίου, θα έχουν ως προπομπούς χιλιάδες μαθητές καθώς τέσσερις Δήμοι από αυτούς που διασχίζει η κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου διοργανώνουν λαϊκούς αγώνες παίδων με την ονομασία Kids Run με σκοπό να τιμήσουν την κορυφαία διοργάνωση και παράλληλα να υποδεχθούν με τον καλύτερο τρόπο τους χιλιάδες αθλητές που παίρνουν μέρος.

Η αρχή θα γίνει από τη Νέα Μάκρη όπου οι νεαροί δρομείς θα ξεκινήσουν στις 08:45 μπροστά από το Δημοτικό κατάστημα στο 9.4 χιλιόμετρο του Μαραθωνίου για να τερματίσουν στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Την σκυτάλη μετά θα πάρει η Ραφήνα με τους επίδοξους μαραθωνοδρόμους να ξεκινούν στις 09:00 από το ύψος του Ναού της Αναλήψεως (χλμ. 17.3) και να τερματίζουν στην διασταύρωση για το κέντρο της Ραφήνας.

Ο τρίτος αγώνας Kids Run θα διεξαχθεί στο Πικέρμι όπου ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 09:30 από το 22ο χλμ. του Μαραθωνίου στην διασταύρωση Αγ. Χριστοφόρου & Βλεπύρρου.

Το φινάλε της "παιδικής αλυσίδας" θα γραφτεί στην Αγ. Παρασκευή και στις 10:00 με τους νεαρούς μαθητές να ξεκινούν από το 32ο χλμ.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ανεμπόδιστη διέλευση των δρομέων του Μαραθωνίου και οι τέσσερις αγώνες Kids Fun θα διεξαχθούν 45' πριν την αναμενόμενη άφιξη του πρώτου δρομέα.


ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ


Σε μία κορυφαία διοργάνωση, ο κοινωνικός της χαρακτήρας είναι πάντα ιδιαίτερα σημαντικός. Πολλές εταιρίες, αλλά και υπουργεία θα δώσουν το δικό τους παρών. Όπως το υπουργείο υγείας, που συμμετέχει με το σύνθημα «Τρέχουμε για να κόψουμε το τσιγάρο στα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος στα δημόσια νοσοκομεία» στη μάχη κατά του τσιγάρου.

Η WIND έχει τη δική της ομάδα, μεταξύ της οποίας είναι και γνωστές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού κυρίως χώρου, που θα είναι οι "πρεσβευτές της Κιβωτού του κόσμου" καθώς η εταιρία θα προσφέρει στο κοινωφελές ίδρυμα 2000 ευρώ για κάθε συμμετοχή πρεσβευτή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ