X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΓΕΝΙΚΑ

Η Νova μεταφέρει ιατροφαρμακευτικό υλικό μέσω drone στις Μικρές Κυκλάδες

Το δίκτυο 5G της Nova παρέχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας στα απομακρυσμένα νησιά

Η Nova μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε συνεργασία με την ελληνική εταιρία UCANDRONE υλοποίησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε τέτοια κλίμακα, ολοκληρωμένο πιλοτικό έργο μεταφοράς φαρμακευτικού και υγειονομικό υλικού, μέσω drone, με στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στα μικρά κατοικημένα νησιά του Αιγαίου.

Το καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα με διάρκεια τέσσερις μήνες, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου με στόχο να εξυπηρετήσει και να εξοπλίσει με ιατροφαρμακευτικό υλικό, νησιά στα οποία δεν υπάρχουν φαρμακεία για να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων και του τοπικού συστήματος δημόσιας υγείας. Το drone είχε καθημερινά προγραμματισμένες πτήσεις από το νησί της Νάξου προς τα μικρά νησιά Κουφονήσι, Ηρακλειά και Σχοινούσα, καθώς και έκτακτες πτήσεις, σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, για τη μεταφορά όλου του απαραίτητου υγειονομικού υλικού.

Στο πλαίσιο του έργου έγινε χρήση τεχνολογίας 5G και αναπτυχθήκαν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μέσω συγκέντρωσης δεδομένων από διάφορες πηγές, ενώ ταυτόχρονα διερευνήθηκαν επιχειρησιακά θέματα ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες του κάθε νησιού και να υπάρχει εγγυημένο επίπεδο υπηρεσίας. Το πρόγραμμα κατέδειξε σημαντικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, στους κατοίκους, στην εθνική οικονομία, αλλά και στο περιβάλλον, καθώς με την χρήση του drone μειώνεται το κόστος των μετακινήσεων και το αντίστοιχο ενεργειακό αποτύπωμα, αλλά κυρίως προσφέρονται πρώτες βοήθειες στους κατοίκους που έχουν ανάγκη.

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος στη Σχοινούσα παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι κ.κ.: Θανάσης Πλεύρης, Υπουργός Υγείας, Χρήστος Ροϊλός, Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γιώργος Κουκουλάς, Προϊστάμενος Τμήματος Βελτίωσης και Ελέγχου Ποιότητας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, Δημήτριος Λιανός, Δήμαρχος Νάξου, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, CEO της NOVA, Δημήτρης Στεφανάκης, CEO της UCANDRONE, Αλέξανδρος Μπρέγιαννης Public Sector & ICT Executive Director της Nova, Αγγελική Ελευθερίου, Corporate Affairs & ESG Senior Manager της Nova και Κηρύκος Καρτελιάς, Public Sector Account Manager της Nova.

Στο πλαίσιο του χαιρετισμού που απηύθυνε ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, δήλωσε: «Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και οι κάτοικοι των πιο απομακρυσμένων περιοχών έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, χωρίς να στερούνται παροχές. Το πιλοτικό στάδιο λειτούργησε με απόλυτη επιτυχία και πλέον εξυπηρέτησε τις ανάγκες των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών με την μεταφορά του απαραίτητου υγειονομικού υλικού».

Ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, κ. Χρήστος Ροϊλός, δήλωσε: «Το πιλοτικό πρόγραμμα για την μεταφορά φαρμάκων και βιολογικού υλικού από την Νάξο προς Σχοινούσα, Ηρακλειά και Κουφονήσια ξεκίνησε στις 18/3/2022. Tο Μη Επανδρωμένο Όχημα πετούσε καθημερινά, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επέτρεπαν, από τη Νάξο στις Μικρές Κυκλάδες. Στόχος μας, ήταν η αξιολόγηση των δυνατοτήτων του Μη Επανδρωμένου Οχήματος για την κάλυψη υγειονομικών αναγκών των κατοίκων των Μικρών Κυκλάδων. Η πιλοτική λειτουργία κατέδειξε και ανέδειξε την ανάγκη αξιοποίησης των δυνατοτήτων που δίνουν οι νέες τεχνολογίες στην ικανοποίηση ζωτικών αναγκών των συνανθρώπων μας, που μένουν μόνιμα σε νησιά. Θεωρώ βέβαιο ότι, αυτό που ξεκινήσαμε, θα συνεχιστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα και σε συνδυασμό με άλλες παρεμβάσεις που ήδη κάνουμε, όπως η τηλεϊατρική, θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας όλων των νησιωτών μας και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ισότιμης πρόσβασης όλων σε υπηρεσίες υγείας».

Ο κ. Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, CEO της Nova δήλωσε: «Η Nova, είναι ένας ανερχόμενος πάροχος υποδομών ευρείας κλίμακας που όχι μόνο προσφέρει νέες επιλογές στους Έλληνες ιδιώτες και τις επιχειρήσεις μετά από πολλές δεκαετίες, αλλά βοηθά και τις τοπικές κοινωνίες να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία του αύριο, σήμερα. Το διαρκώς εξελισσόμενο δίκτυο 5G μαζί με το ευρύ οικοσύστημα συνεργατών βοηθά την χώρα μας να εισέλθει στην ψηφιακή εποχή, όπου όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται, μπορούν να αποκομίσουν τα οφέλη της τεχνολογίας. H εφαρμογή του καινοτόμου αυτού έργου στα αγαπημένα μας νησιά του Αιγαίου αναδεικνύει ακριβώς αυτό».

Η Nova ανακοίνωσε πρόσφατα επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ έως το 2027, για τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα. Η επένδυση αυτή έρχεται να προστεθεί στην επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ που πραγματοποίησε η United Group για την εξαγορά της Nova και της Wind Hellas. Με το επενδυτικό της σχέδιο, η Nova, όχι μόνο θα αναπτύξει το δικό της ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών, αλλά θα συνεχίσει να επενδύει σε δίκτυα 5G, δίνοντας στην Ελλάδα τη δυνατότητα να γεφυρώσει το χάσμα των ψηφιακών υποδομών με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

TAGS ΓΕΝΙΚΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ