Αν ίσως με ρωτούσε κανείς ποια είναι για σένα η σημαντικότερη αξία, θα απαντούσα η ενσυναίσθηση.
Αν μπορούσαμε όλοι μας να γίνουμε λιγότερο επικριτικοί και λιγότερο εγωιστές, αλλά αντίθετα να προσπαθούσαμε να καταλάβουμε και να κατανοήσουμε τους γύρω μας, να τους σεβαστούμε με την όποια διαφορετικότητά τους, τότε για φανταστείτε πόσο καλύτερος θα ήταν ο κόσμο μας.
Διότι για να κατανοήσεις πραγματικά κάποιον είναι προϋπόθεση να φορέσεις πρώτα τα παπούτσια του, να καταλάβεις πώς νιώθει, πώς είναι να είσαι αυτός.
Το “ευγνώμων” είναι λίγο, αλλά νιώθω απίστευτα ενθουσιασμένη και συγκινημένη που είχα την ευκαιρία μέσα σε λίγες ώρες να μπω στα παπούτσια ενός ανθρώπου με οπτική αναπηρία και να πάρω μία γεύση του πώς είναι να μην βλέπεις.
Μου φάνηκε βουνό, όπως όταν είσαι μωρό που ξεκινάς να μπουσουλάς και πέφτεις, κλαις, φοβάσαι, αλλά έρχεται η ώρα που ξανασηκώνεσαι.
Ο Θοδωρής Κανελλόπουλος, η Μαρία Κουβέλη και ο Χρήστος Γεωργιόπουλος
Γιατί εκεί υπάρχει η μαμά και ο μπαμπάς να σε στηρίξουν, να σε κάνουν να νιώσεις εμπιστοσύνη, ότι μπορείς, για να φτάσει τελικά η στιγμή να κάνεις τα πρώτα σου βήματα.
Έτσι, και η Ολυμπιακή Ζυθοποιία με την ΑΜΚΕ “Λάρα”, Home – Lara Guide Dogs, την πρώτη ελληνική σχολή που εκπαιδεύει ομάδες χειριστών και σκύλων-οδηγών τυφλών, που συμπορεύονται τα τελευταία τρία χρόνια, είναι εκεί για να κάνουν τη ζωή των τυφλών καλύτερη, αλλά κι ευκολότερη.
Η “Λάρα” μιλάει με το έργο της
Πριν μιλήσω για τη δική μου εμπειρία αξίζει πρώτα να επισημάνω ότι από τα τέλη του 2004 έως σήμερα η “Λάρα” συνέβαλε, μαζί με άλλους στο να:
- Ενεργοποιηθεί η εγκύκλιος για την επιβίβαση των σκύλων-οδηγών τυφλών στα τρένα του ΟΣΕ.
- Επιτρέπεται η επιβίβαση των σκύλων-οδηγών τυφλών στα πλοία.
- Επιτρέπεται η επιβίβαση των σκύλων-οδηγών τυφλών στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αττικής.
- Επιτρέπεται η επιβίβαση των σκύλων-οδηγών τυφλών στο Αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου Κρήτης καθώς και στα Υπεραστικά ΚΤΕΛ Κρήτης.
- Επιτρέπεται η επιβίβαση των σκύλων-οδηγών τυφλών στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ Θεσσαλονίκης.
- Επιτρέπεται η είσοδος των σκύλων-οδηγών τυφλών σε πολλά καταστήματα, εστιατόρια, καφέ και ξενοδοχεία της Αθήνας, της Θες/νίκης και της Κρήτης.
- Ευαισθητοποιήσει εκατοντάδες ανθρώπους.
- Ιδρυθεί η σχολή.
Χωρίς ετικέτα…
Με βασικό μήνυμα “#NoLabel. Καμία “ετικέτα” δεν μπορεί να μας προσδιορίσει και να μας αποκλείσει!”, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία μάς φιλοξένησε στα κεντρικά γραφεία της Κηφισιάς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3/12) για να βιώσουμε από κοντά μία αποκλειστική βιωματική/διαδραστική εμπειρία που ετοίμασαν για μας.
Εισαγωγή για την ιστορία της Σχολής Σκύλων Οδηγών "Λάρα"
Για να καταλάβουμε πόσο εύκολο…. δεν είναι το έργο της “Λάρα” αξίζει να γνωρίζετε ότι η Σχολή υποστηρίζεται μόνο μέσω χρηματικών δωρεών.
Ένα δύσκολο λοιπόν, έργο που ξεκίνησαν όμως, με πολλή αγάπη και πίστη η Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, πρόεδρος της Σχολής και ο Χρήστος Γεωργιόπουλος, Αντιπρόεδρος και Συνιδρυτής.
Μία τρελή ιστορία, από το τροχαίο…. στη “Λάρα”
Φτάνοντας στα γραφεία της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας όλοι μας υποδέχθηκαν θερμά. Την παράσταση φυσικά έκλεψε δίχως αμφιβολία ο Μπάμπου, ο σκύλος οδηγός της Ιωάννας, ο οποίος με χαρά καθόταν και απολάμβανε τα χάδια όλων μας.
Ο σκύλος οδηγός τυφλών, Μπάμπου
Ο Χρήστος Γεωργιόπουλος ανέλαβε να μας καλωσορίσει και να μας μιλήσει για την ιστορία της Σχολής Σκύλων Οδηγών “Λάρα”.
Αυτή την τρελή ιστορία, τη συγκυρία, για άλλους τη σύμπτωση και για κάποιους την τύχη που έφεραν τον Χρήστο και την Ιωάννα να γνωριστούν. Μία γνωριμία που έμελλε να γίνει η αιτία για την ίδρυση της “Λάρα”.
Πίσω στο 2004 ο Χρήστος διέσχιζε τη Λεωφόρο Μεσογείων με τη μηχανή του, κατευθυνόμενος προς τη δουλειά του, όταν η Λάρα, ο τότε σκύλος οδηγός της Ιωάννας που βρισκόταν ακόμα υπό εκπαίδευση, πετάχτηκε στον δρόμο, και συγκρούστηκε με τον Χρήστο (ευτυχώς η Λάρα δεν έπαθε τίποτα).
Κι εκεί ξεκίνησαν όλα. Μία φιλία που κρατάει μέχρι και σήμερα κι εξελίχθηκε σε συνεργασία για να ιδρύσει το 2008 τη “Λάρα”, την πρώτη ελληνική σχολή που εκπαιδεύει ομάδες χειριστών και σκύλων-οδηγών τυφλών.
Τον Χρήστο διαδέχθηκε η Ιωάννα, αλλά πριν συνεχίσω με το τι ακολούθησε, αξίζει να πω λίγα λόγια για εκείνη. Η Ιωάννα με ανατρίχιασε, η Ιωάννα μού επιβεβαίωσε το ρητό “τίποτα δεν είναι αδύνατο”.
Η Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου με τον Μπάμπου
Η Ιωάννα που έχει οπτική βλάβη από μωρό, σήμερα εργάζεται στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου παίδων “Αγία Σοφία”.
Με μεταπτυχιακό, αισίως ολοκληρώνει το διδακτορικό της τώρα, κάνει καράτε και δεν ξέρω πόσα ακόμα δεν πρόλαβα να μάθω για εκείνη τις τρεις ώρες που βρεθήκαμε μαζί στην Ολυμπιακή Ζυθποιία.
Μαζί με τον Μπάμπου μάς έκανε επίδειξη των βασικών εντολών σε έναν σκύλο οδηγό. Μείναμε όλοι άναυδοι με το πώς την άκουγε, με το πώς την κατηύθυνε, με το πώς την κοίταζε στα μάτια, αδιαφορώντας για το ποιος άλλος ήταν τριγύρω, ποιος τον φώναζε και τι του έλεγε. Υπάκουγε μόνο στην Ιωάννα.
Η Λίνα Καλλέ, εκπαιδεύτρια κινητικότητας-προσανατολισμού με λευκό μπαστούνι και ο Κωνσταντίνος Τσαγκατάκης, φοιτητής Κοινωνικής Εργασίας, αθλητής ποδηλασίας tandem
Το event συνεχίστηκε με την ενότητα: Κινητικότητα και προσανατολισμός με λευκό μπαστούνι. Η Λίνα Καλλέ, εκπαιδεύτρια κινητικότητας-προσανατολισμού με λευκό μπαστούνι, μας εξήγησε πώς κινείται ένας τυφλός στην πόλη και ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να τον-την συνοδεύσουμε.
Μαζί της ήταν κι ο Κωνσταντίνος Τσαγκατάκης, φοιτητής Κοινωνικής Εργασίας κι αθλητής ποδηλασίας tandem. Αφού μας έκαναν επίδειξη τεχνικών συνοδείας ενός τυφλού, είχε έρθει η ώρα να μπούμε εμείς στη θέση ενός ανθρώπου με πρόβλημα όρασης.
Γυαλιά προσομοίωσης (simulation glasses)
Στο διαδραστικό λοιπόν, μέρος μέσω της χρήσης γυαλιών προσομοίωσης (simulation glasses) μπορέσαμε να δούμε πώς είναι να μην έχεις όραση. Πώς είναι να βλέπεις θολά, πώς είναι να βλέπεις μετά από εγκεφαλικό, πώς είναι να έχεις ολική απώλεια με μοναδική αίσθηση το φως και πολλά ακόμη.
Η βιωματική δράση «Βρες τι είναι»
Για το φινάλε είχε έρθει η στιγμή για τη βιωματική δράση “Βρες τι είναι”. Έτσι, κλείνοντας τα μάτια μας με μάσκες και κατευθυνόμενοι με κάποιον συνοδό προσπαθήσαμε χρησιμοποιώντας τις άλλες αισθήσεις μας, όπως την αφή και την όσφρηση, να καταλάβουμε τι περιείχε το κάθε πιάτο. Όχι πολύ εύκολο, για όσους έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε και τις 8 αισθήσεις μας.
Η Μαρία Κουβέλη απολαμβάνει την Kaiser
Η μέρα φυσικά, έκλεισε με τον ιδανικότερο τρόπο, απολαμβάνοντας ένα κρύο ποτήρι Kaiser από την Ολυμπιακή Ζυθοποιία.
Όταν ήρθε η ώρα να αποχωρήσουμε, έφυγα γεμάτη συναισθήματα, ευγνώμων που υπάρχουν άνθρωποι όπως ο Χρήστος και η Ιωάννα. Τέλος, εύσημα αξίζουν και στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία, η οποία στηρίζει και βοηθά τη “Λάρα”.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΚΟ “ΛΑΡΑ”: Home – Lara Guide Dogs
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ: Υποστηρίξτε μας – Lara Guide Dogs