Οι πέντε συχνότεροι τραυματισμοί στο ποδόσφαιρο
Το Sport24.gr μίλησε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό με εξειδίκευση στις αθλητικές κακώσεις και γιατρό της ΠΑΕ ΑΕΚ, Άλκη Καλλιακμάνη, για τους συχνότερους τραυματισμούς στο ποδόσφαιρο και την αντιμετώπιση τους.
Το ποδόσφαιρο αλλάζει, εξελίσσεται, γίνεται πιο γρήγορο και με περισσότερες αγωνιστικές υποχρεώσεις σε σχέση με το παρελθόν. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την καταπόνηση του οργανισμού των αθλητών που πολλές φορές μεταφράζεται σε μικρούς ή ακόμα και σοβαρούς τραυματισμούς.
Το Sport24.gr μίλησε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό με εξειδίκευση στις αθλητικές κακώσεις και γιατρό της ΠΑΕ ΑΕΚ, Άλκη Καλλιακμάνη, θέλοντας να μάθει τις πιο συχνές αιτίες των τραυματισμών, το είδος τους και τον τρόπο αντιμετώπισης.
Μυϊκές θλάσεις
"Μέσα από μελέτες, συνέδρια και μετρήσεις παρατηρούμε πως ρόλο παίζει η καταπόνηση και η κόπωση των μυών. Η κακή αποκατάσταση μετά από παλαιό τραυματισμό και φυσικά από τις προπονήσεις/αγώνες μπορεί να επιφέρει μία θλάση η οποία συνήθως λαμβάνει χώρα στα τελευταία λεπτά του ημιχρόνου (είτε του πρώτου, είτε του δεύτερου).
Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κι έτσι ο αθλητής έχει μικρότερο χρόνο έτσι ώστε να επανέλθει το σώμα του σε φυσιολογική κατάσταση. Επίσης τα συνεχή ταξίδια και τα ματς δεν δίνουν τη δυνατότητα στον αθλητή να “αναπνεύσει”.
Ένας νεότερος αθλητής μάλιστα, μπορεί να χρειαστεί μέχρι και τέσσερις ημέρες για να επανέλθει. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα του δεν έχει προσαρμοστεί στις διαρκείς καταπονήσεις. Η αποκατάσταση εξαρτάται από το είδος και τη συχνότητα των τραυματισμών. Αν είναι στις ίδιες μυϊκές ομάδες, τότε ίσως να οφείλεται σε κάποια λάθος προπόνηση.
Γι αυτό το ιατρικό τιμ πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους προπονητές και τους γιατρούς αποκατάστασης. Στο διάστημα της θεραπείας/αποθεραπείας παίζει ρόλο ο καλός ύπνος, η διατροφή (ενυδάτωση, υδατάνθρακες, στοιχεία που έχει χάσει ο αθλητής) και το πιο δύσκολο κομμάτι, ίσως, είναι όταν φεύγει από την κούραση και πρέπει να ανεβάσει ένταση.
Τέλος να τονίσω πως πρέπει να είμαστε προσεκτική στις νέες μεθόδους που δεν είναι δοκιμασμένες. Το 2008 στην ΑΕΚ φέραμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη μέθοδο PrP. Εκείνη την περίοδο θεωρούνταν κορυφαία επιλογή από τα μεγαλύτερα κλαμπ στον κόσμο. Λίγα χρόνια αργότερα, οι μελέτες έδειξαν πως ίσως να μην είναι το ιδανικό σε ένα μυϊκό πρόβλημα. Γι αυτό η ενημέρωση και η επικοινωνία παίζουν σπουδαίο ρόλο".
Ρήξη χιαστών/μηνίσκου
"Στατιστικά αυτό που έχουμε δει είναι πως μέσα σε μία σεζόν μπορεί να έχεις μία με δυο τέτοιες περιπτώσεις. Παίζει σπουδαίο ρόλο πόσο γυμνασμένος είναι ένας αθλητής, όπως και η νευρομυϊκή προσαρμογή του. Δηλαδή η ικανότητα νευρομυϊκά να είναι ισορροπημένος. Τα ερείσματα από τον εγκέφαλο να είναι ομαλά. Όσο χειρότερα, τόσο περισσότεροι τραυματισμοί βγαίνουν.
Το χειρουργείο στη συνέχεια παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Αν δεν κάνεις τεχνικά άρτια επέμβαση θα αφήσεις προβλήματα στη συνέχεια της καριέρας του. Μπορεί να συμβεί αν δεν προσέξεις. Μετά παίζει ρόλο η αποκατάσταση. Πόσο πειθαρχημένος είναι ένας αθλητής και κατά πόσο θα ακολουθήσει αυστηρά το πρόγραμμα του. Πρέπει να αντεπεξέλθει με εντατικό ρυθμό.
Στον χιαστό δεν μπορείς να “βιάσεις” την φύση. Πολλοί προσπαθούν και για λόγους ανταγωνισμού να επαναφέρουν έναν αθλητή γρηγορότερα. Όμως στην ουσία τον βάζουν σε κίνδυνο. Δεν μπορείς να τα βάλεις με την φύση. Συνήθως θέλει 6-7 μήνες. Στην Αμερική που είναι έτη μπροστά σε αυτά, λένε πως ίσως χρειαστεί και 9-12. Επίσης πρέπει να παρακολουθείς από κοντά τον ασθενή σου. Υπάρχουν ειδικά τεστ που υποβάλλονται. Αν δεν περάσεις ένα, τότε δεν μπορείς να προχωρήσεις στο επόμενο στάδιο".
Κακώσεις αυχενικής μοίρας και τραυματισμοί στο κεφάλι
"Είναι κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά τα τελευταία χρόνια. Οφείλεται στο γεγονός πως έχει αυξηθεί η δύναμη, οι επαφές και η ταχύτητα. Η ΦΙΦΑ έχει δώσει ρητή εντολή στο πως θα αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις. Όπως έχετε διαπιστώσει πλέον το παιχνίδι διακόπτεται άμεσα για να μπουν μέσα οι γιατροί. Πρέπει να γνωρίζεις πως θα προχωρήσεις.
Εμείς στην ΑΕΚ είχε πριν δυο χρόνια μία σοβαρή περίπτωση με τον Πλατέλλα. Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, χτύπησε με τον αντίπαλο τερματοφύλακα και υπέστη οίδημα στην αυχενική μοίρα. Τον ταλαιπώρησε για μήνες αυτή η ιστορία και χρειάστηκε συντηρητική αγωγή και υπομονή για να το ξεπεράσει".
Χονδροπάθειες
"Είναι από τους πιο δύσκολους τραυματισμούς που έχεις να αντιμετωπίσεις. Δυστυχώς η συντηρητική μέθοδος σπάνια αποδίδει, οπότε δεν μπορείς να αποφύγεις το χειρουργείο. Υπάρχουν βελτιώσεις, όμως αν υπάρχει έλλειμμα σε ένα σημείο, σημαίνει πως ο αθλητής θα στερηθεί την εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει αν ήταν απόλυτα υγιής. Γνωστά παραδείγματα είναι αυτά των Λέτο και του Μπρέτσεβιτς σε εμάς. Παίζει ρόλο και το μυϊκό σύστημα σε αυτά".
Κατάγματα / πόνοι
"Είναι πιο σπάνιο αλλά συμβαίνει συχνά κι αυτό τελευταία. Ένα σπάσιμο οι κακώσεις στην βουβωνική χώρα και πόνοι στο ισχίο. Υπάρχουν πάνω από 20 αίτια και γι αυτό προτού περάσουμε σε συντηρητικό τρόπο, πρέπει να γίνουν οι σωστές εξετάσεις για να έχεις μία σωστή διάγνωση και να προτείνεις στη συνέχεια το πως θα το αντιμετωπίσετε. Η εγχείρηση είναι τελευταία λύση".
Επένδυση στη γνώστη και την τεχνογνωσία
"Στην Ελλάδα οι ομάδες πρέπει να καταλάβουν πως όσο περισσότερο επενδύσεις σε προσωπικό και ιατρικό επιτελείο, τόσο μεγαλύτερο κέρδος θα έχεις μελλοντικά. Θα πάρουν τα χρήματα τους πίσω πολλαπλά. Είτε προλαβαίνοντας έναν τραυματισμό, είτε αποφεύγοντας μία μεταγραφή ποδοσφαιριστή που αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα.
Για παράδειγμα, αν είναι να κάνεις δέκα μεταγραφές, καλύτερα να γίνουν εννέα. Και τα χρήματα της μίας να δοθούν σε τεχνογνωσία, προσωπικό, εξετάσεις. Θα γυρίσουν πίσω τα χρήματα. Δεν είναι δύσκολο να συμβεί αυτό. Η Μπαρτσελόνα είναι μακράν το κορυφαίο κλαμπ σε αυτούς τους τομείς, όμως οι βασικοί άξονες είναι ίδιοι παντού και μπορούν να προσαρμοστούν στην ελληνική πραγματικότητα".
--------------------------------------
Δεν είναι λοιπόν δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Με γνώμονα αυτό, η NN Hellas προσφέρει προγράμματα ασφάλισης υγείας προσαρμοσμένα στις ανάγκες του καθενός. Βασικό χαρακτηριστικό του νέου NN Direct Health, το οποίο διατίθεται αποκλειστικά online ή μέσω τηλεφώνου, είναι οι απλές διαδικασίες τόσο για την απόκτησή του όσο και στην παροχή εξυπηρέτησης σε όλη τη διάρκεια ισχύος του προγράμματος.
Όλοι μπορούν να αποκτήσουν το ΝΝ Direct Health είτε μέσω της ιστοσελίδας nndirect.gr είτε καλώντας στις ειδικές τηλεφωνικές γραμμές 800 100 60 60 (από σταθερό) και 210 950 60 60 (από κινητό). Ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται ηλεκτρονικά για τα χαρακτηριστικά του προγράμματος, συμπληρώνει ηλεκτρονική αίτηση και απολαμβάνει ολοκληρωμένη ασφάλιση υγείας, χωρίς περιττά έγγραφα, εύκολα και γρήγορα.