MEDIA

18ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης: Ένα διήμερο με τις προκλήσεις της σύγχρονης δημοσιογραφίας σε πρώτο πλάνο

18ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης: Ένα διήμερο με τις προκλήσεις της σύγχρονης δημοσιογραφίας σε πρώτο πλάνο
ALEXOYDIS

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της δεύτερης και τελευταίας ημέρας του 18ου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου Σαμοθράκης.

Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και διεξήχθη υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Και κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας, συνάδελφοι δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες των ΜΜΕ που συμμετείχαν στις εργασίες στο Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο, αντάλλαξαν απόψεις και εξέφρασαν γόνιμους προβληματισμούς για την πολιτιστική δημοσιογραφία και τον τουρισμό.

Ειδικότερα, η θεματολογία των εργασιών της Κυριακής, επικεντρώθηκε στην ανάδειξη του ρόλου της πολιτιστικής δημοσιογραφίας στην προώθηση του τουρισμού, αλλά και στην καλλιέργεια του πολιτιστικού τουρισμού ως μοχλού βιώσιμης ανάπτυξης. Οι ομιλητές ανέδειξαν τον τρόπο με τον οποίο οι δημοσιογράφοι μπορούν να λειτουργήσουν ως «γέφυρες» μεταξύ πολιτισμού και τουριστικής ανάπτυξης, προβάλλοντας την πολιτιστική κληρονομιά και τις σύγχρονες πολιτιστικές δραστηριότητες. Συνολικά, η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου ανέδειξε την κοινή επιθυμία για μια πιο στενή σύνδεση πολιτισμού και τουρισμού, με τη δημοσιογραφία να διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη διάδοση της μοναδικής ταυτότητας κάθε τόπου.

Στο εναρκτήριο πάνελ της τελευταίας ημέρας του συνεδρίου συμμετείχαν: η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου (χαιρετισμός μέσω video), η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Οικονομικών και Εθελοντισμού της ΠΑΜΘ Φανή Μπαχαρίδου, o Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και Γενικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, Ηλίας Κικίλιας, η Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου – Διευθύντρια αρχαιολογικού μουσείου Σαμοθράκης, Δόμνα Τερζοπούλου, η δημοσιογράφος στην ιστοσελίδα Grtimes.gr, Δημιουργός της Τουριστικής – Ταξιδιωτικής ιστοσελίδας debbiestravel.gr Ντέπυ Χιωτοπούλου. Την ανταλλαγή απόψεων συντόνισε ο Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Θανάσης Τσολάκης.

Επίσης, τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα που προέκυψαν από το σύνολο των εργασιών που ξεκίνησαν το Σάββατο 19/10. Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, οι Σωτήρης Τριανταφύλλου, πρόεδρος ΠΟΕΣΥ, Θέμης Μπερεδήμας, πρόεδρος ΕΣΠΗΤ και αν. ΓΓ ΕΔΟΕΑΠ, Νίκος Καρράς, πρόεδρος ΕΣΗΕΜΘ, Κώστας Βασιλάκης, έφορος ΔΣ ΠΟΕΣΥ, Φώτης Καραγιάννης, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ ανέλυσαν τις βασικές ενότητες και τις κύριες τοποθετήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, με επίκεντρο τις προκλήσεις που προκύπτουν στους κλάδους της ενημέρωσης από την κλιματική κρίση, τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και τα προβλήματα των εργασιακών σχέσεων.

Με το πέρας των εργασιών, οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και το νεόδμητο αρχαιολογικό μουσείο της Σαμοθράκης, το οποίο άνοιξε τις πύλες του τον Ιούλιο του 2024. Στο κλείσιμο του Συνεδρίου βιβλία δώρισαν οι εκπρόσωποι των Ενώσεων στα σχολεία της Σαμοθράκης, ενώ η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου δεσμεύτηκε για την παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού μέσω του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ. Oι εργασίες του Συνεδρίου έκλεισαν με μουσικό δρώμενο από τα μέλη της χορωδίας Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης και άπαντες ανανέωσαν το ραντεβού τους στο επόμενο Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης το 2026 με την προσδοκία- όπως εκφράστηκε και από τον πρόεδρο της ΕΣΠΗΤ, Θ. Μπερεδήμα να έχει έντονο και το διεθνές στοιχείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ