ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ

Έχει ρουτίνα ένας αθλητικός δημοσιογράφος;

Έχει ρουτίνα ένας αθλητικός δημοσιογράφος;

Έχει ρουτίνα ένας αθλητικός δημοσιογράφος; Τι προκλήσεις αντιμετωπίζει σήμερα το επάγγελμα του αθλητικογράφου.

Ωράριο; Τι είναι αυτό; Από την πρώτη ημέρα που εργάστηκα ως αθλητικογράφος, το... μακρινό 2005 σε μία από τις πιο ιστορικές εφημερίδες της χώρας, κατάλαβα ένα πράγμα.

Tο πόσο καλός θα γίνεις στη δουλειά σου, εξαρτάται από εσένα.

Πολλές φορές χρειάζεται μία συγκυρία, συχνά το timing παίζει τον ρόλο του, σε βάθος χρόνου όμως, στη μεγάλη εικόνα, τη μοίρα μας την φτιάχνουμε εμείς και αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να συνειδητοποιήσει ένα παιδί που θέλει να ακολουθήσει τον δρόμο της αθλητικής δημοσιογραφίας.

Το ίδιο συμβαίνει φυσικά και σε άλλα επαγγέλματα. Το ίδιο, εννοείται, συμβαίνει και στην καριέρα ενός αθλητή. Πόσο μπορείς να δουλέψεις; Πόσο "φανατικά" μπορείς να συγκεντρωθείς για να πετύχεις τους στόχους σου; Πόσο το θέλεις, τέλος πάντων;

Ρουτίνα. Δεν μπορώ να πω ότι μου αρέσει αυτή η λέξη, έχει αρνητική χροιά. Ρουτίνα είναι μία συνήθεια που κάνεις καθημερινά, αλλά μηχανικά. Τικάρεις κουτάκια, σβήνεις υποχρεώσεις, μέχρι η σελίδα σου να μαυρίσει.

Δεν έχει ρουτίνα ο αθλητικός δημοσιογράφος.

Από τη στιγμή που θα ξυπνήσει και θα πιάσει το smartphone για να δει τα notifications του Twitter και την κεντρική σελίδα του SPORT24, μέχρι τη στιγμή που θα βάλει το κινητό στη φόρτιση και θα κοιμηθεί, η ημέρα του είναι γεμάτη από ανησυχία, αγωνία, αδρεναλίνη.

Η ρουτίνα δεν έχει τέτοια συναισθήματα. Προφανώς το δικό μου 24ωρο δεν είναι για να διδάσκεται γιατί λόγω NBA έχει εντελώς ανάποδα ωράρια και ασταμάτητη δράση, σίγουρα όμως δεν θα μπορούσα να εργάζομαι τόσες ώρες σε κάποιο άλλο επάγγελμα. Δεν θα είχα το κίνητρο.

Το χόμπι που έγινε επάγγελμα

Για τους περισσότερους από εμάς, η αθλητική δημοσιογραφία είναι μία πολύ μεγάλη αγάπη. Κάναμε το χόμπι μας επάγγελμα, οπότε οι ώρες μάλλον έχουν μικρή σημασία.

Εξυπακούεται πως χρειάζεται ισορροπία, εξυπακούεται πως το περίφημο "work-life balance" πρέπει να παραμένει στόχος εξίσου σημαντικός για κάθε δημοσιογράφο και για κάθε άνθρωπο γενικότερα, από εκεί και πέρα όμως ο καθένας βάζει τα όριά του.

Οι προκλήσεις του σύγχρονου αθλητικογράφου το 2024

Το 2024 ένας σύγχρονος αθλητικός δημοσιογράφος πρέπει να είναι ικανός να αντιμετωπίσει κάθε κατάσταση.

Το 2024 ένας σύγχρονος αθλητικός δημοσιογράφος πρέπει να έχει την μίνιμουμ γνώση για κάθε άθλημα. Οι εποχές των επαγγελματιών που καταπιάνονταν με το μπάσκετ, με το ποδόσφαιρο ή με το ρεπορτάζ αποκλειστικά μίας ομάδας, έχουν περάσει.

Η σημασία της γνώσης και της συνεχούς εκπαίδευσης στην αθλητική δημοσιογραφία

Για να έχεις γνώμη, πρέπει να έχεις γνώση. Και ένας αθλητικογράφος που σέβεται τον εαυτό του και το κοινό του, οφείλει να παρακολουθεί τα σημαντικότερα αθλήματα και να μπορεί να γράψει γι' αυτά.

Για να συμβεί, ωστόσο, κάτι τέτοιο θα πρέπει να επενδύσει ώρες. Πάρα πολλές ώρες. Θα πρέπει η "ρουτίνα" του να αφορά την καθημερινή του κατάρτιση. Κάθε μέρα μαθαίνουμε και κάθε μέρα πρέπει να βάζουμε μικρούς στόχους για να γινόμαστε καλύτεροι.

Στο SPORT24 το έχουμε καταφέρει αυτό και αισθανόμαστε περήφανοι που μπορούμε να βοηθήσουμε τον διπλανό μας, να τον υποστηρίξουμε την ημέρα που έχει ανάγκη.

Οι μπασκετικοί γίνονται ποδοσφαιρικοί και οι ποδοσφαιρικοί βάζουν πλάτη στις μεγάλες βραδιές της καλαθοσφαίρισης. Και έτσι συνεχίζεται η ζωή μας. Όχι με ρουτίνα, αλλά "με το χτίσιμο καλών συνηθειών" που λέει και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με κάθε ευκαιρία.

Σε έναν ιδανικό κόσμο θα ήθελα να μπορώ να αποχωρίζομαι για κάποια ώρα ή για κάποιες ώρες το κινητό μου.

Σε έναν ιδανικό κόσμο θα ήθελα να υπάρχουν μερικές "ήσυχες" ημέρες. Αν και όταν (σπάνια) έρχονται, η πλήξη χτυπάει κόκκινο.

Σε έναν ιδανικό κόσμο θα ήθελα οι επόμενοι αθλητικογράφοι να έχουν ανεπτυγμένη την ενσυναίσθηση και να είναι πολλαπλάσια ανταγωνιστικοί σε σχέση με τη δική μου γενιά.

Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα ήθελα να μην ακούσω ποτέ ξανά τη λέξη ρουτίνα. Ένας αθλητικός δημοσιογράφος δεν έχει ρουτίνα. Ή τέλος πάντων, δεν πρέπει να έχει.

Το τμήμα Αθλητικής Δημοσιογραφίας του SPORT24

Το νέο τμήμα αθλητικής δημοσιογραφίας του SPORT24, σε συνεργασία με το Ant1 MediaLab ετοιμάζεται για να υποδεχθεί τους πρώτους μαθητές της σε λίγους μήνες από τώρα.

Κι αν ψάχνεις ένα μέρος για να μάθεις τι σημαίνει μοντέρνα αθλητική δημοσιογραφία, θα είμαστε εκεί για να σου προσφέρουμε όσα χρειάζεσαι και όσα έχεις ανάγκη ώστε να ξεκινήσεις όσο το δυνατόν πιο έτοιμος τη δική σου καριέρα.

ANT1 MediaLab και SPORT24 ενώνουν τις δυνάμεις τους με την δημιουργία της κορυφαίας αθλητικής σχολής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα. Διάβασε περισσότερα

TAGS ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ