ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η Εξέλιξη της Αθλητικής Δημοσιογραφίας: Από την Εφημερίδα στο Διαδίκτυο

Η Εξέλιξη της Αθλητικής Δημοσιογραφίας: Από την Εφημερίδα στο Διαδίκτυο

Πως εξελίχθηκε η δουλειά του αθλητικογράφου; Ποιες ευκαιρίες και προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι νέοι δημοσιογράφοι στην ψηφιακή αθλητική δημοσιογραφία;

Είναι η εποχή που λατρεύω, το καλοκαίρι πάντα θα έχει μια διαφορετική αίγλη, μια ομορφιά ασύγκριτη, ρομαντική, μοναδική, θα με γυρίζει πίσω σε εκείνες τις στιγμές.

Με θυμάμαι παιδάκι να περιμένω την ώρα που θα πάω στο περίπτερο για να πάρω στα χέρια μου την αθλητική εφημερίδα, ήταν ένα συναίσθημα που δεν μπορούσα να διαχειριστώ, απλά το λάτρευα. Δεν υπήρχε κάτι πιο έντονο, μια μυσταγωγία, μια αναμονή για να φτάσει στα χέρια μου το χαρτί με αυτή την ιδιαίτερη μυρωδιά, οι τεράστιοι τίτλοι, οι φωτογραφίες, το μωσαϊκό που με έκανε να ονειρεύομαι.

Δεν έλεγα να… ξεκολλήσω, έπρεπε να διαβάσω και τα υπόλοιπα πρωτοσέλιδα, τα γύριζα και από την πίσω πλευρά, δεν μου αρκούσε η πρώτη σελίδα, ήθελα να ρουφήξω την κάθε λέξη.

Και ναι, δεν λογάριαζα αυτούς που στέκονταν δίπλα μου για να πάρουν τη δική τους… τζούρα, αγνοούσα και τις παρατηρήσεις του περιπτερά, εγώ το ζούσα, δεν μπορούσε κανείς και τίποτα να μου αποσπάσει την προσοχή.

Τα χρόνια περνούσαν, τα πράγματα άλλαζαν, όχι ο δικός μου έρωτας για την εφημερίδα. Με το που την έπαιρνα στα χέρια μου, βήματα γοργά για να γυρίσω στο σπίτι, να μείνουμε μόνοι μας, εγώ κι αυτή. Διάβαζα κάθε λέξη, κάθε αράδα, ήταν η πιο όμορφη στιγμή της ημέρας. Έπιανα τον εαυτό μου, λίγο αργότερα να παίρνει μολύβι και χαρτί για να βγάλει τους δικούς του τίτλους, να γράψει τις δικές του ειδήσεις.

Το… μικρόβιο είχε περάσει στο αίμα μου, είχα αποφασίσει για το μέλλον μου, απλά έπρεπε να περάσουν τα χρόνια, να φθάσει η στιγμή. Και τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, αρκεί να πιστεύεις και να προσπαθείς.

Η Εξέλιξη της Αθλητικής Δημοσιογραφίας: Από την Εφημερίδα στο Διαδίκτυο

Η Μεταβατική Περίοδος: Από τη Γραφομηχανή στον Υπολογιστή

Η εποχή που συνάντησα την αθλητική δημοσιογραφία και έγινα κομμάτι της, συνέπεσε με τη μεγάλη αλλαγή στο επάγγελμα. Η μετάβαση από την εφημερίδα, στο διαδίκτυο! Κοσμογονία!

Μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 90΄, αρκετοί δημοσιογράφοι χρησιμοποιούσαν γραφομηχανή (υπέροχος ήχος, μοναδική αλληλουχία κινήσεων) για να συντάξουν τα κείμενά τους και η αποστολή τους γινόταν με φαξ. Αρκετά όμορφη σαν διαδικασία, παράλληλα όμως και χρονοβόρα, έπρεπε να μειωθούν οι χρόνοι ώστε να μπορεί η εφημερίδα να πάει ταχύτερα στα πιεστήρια, να φτάσει νωρίτερα στα μέρη διακίνησης και στη συνέχεια στα χέρια των αναγνωστών.

Η Ομόνοια ήταν ο αρχικός… σταθμός για τους φανατικούς του χαρτιού, μια εικόνα που όποιος την έζησε, δεν πρόκειται να την ξεχάσει. Αγνή δημοσιογραφία για ένα κοινό που διψούσε για ενημέρωση. Οι γραφομηχανές έγιναν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα φαξ έδωσαν την θέση τους στα μέιλ, τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία.

Η Ψηφιακή Εποχή: Η Εξέλιξη της Αθλητικής Δημοσιογραφίας στο Διαδίκτυο

Αρχικά η μετάβαση στο διαδίκτυο αντιμετωπίστηκε με μια διστακτικότητα, όπως συμβαίνει με οτιδήποτε καινούργιο, διαφορετικό. Λογική στάση, όταν γενιές ολόκληρες είχαν γαλουχηθεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο, δεν είναι εύκολες αυτές οι αλλαγές. Τα νέα παιδιά αφομοίωσαν γρήγορα τη νέα τάξη πραγμάτων, ισορρόπησαν μεταξύ του παραδοσιακού και της… επανάστασης, ακολούθησαν και όσοι αρχικά έδειχναν ανένδοτοι, οι εξελίξεις είχαν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας που λέει και το δημοσιογραφικό κλισέ.

Τα πρώτα χρόνια η δυναμική της εφημερίδας παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, οι πωλήσεις ήταν ικανοποιητικές, μετέπειτα όμως άρχισε να γέρνει η πλάστιγγα προς την ηλεκτρονική ενημέρωση. Η ψαλίδα άνοιξε περισσότερο όταν μπήκαν στη ζωή μας και τα social media, εκεί το κοινό άρχισε να διαδραματίζει ρόλο στα κοινά, η άποψή του καταγραφόταν άμεσα, γινόταν δημόσια, έπαιρνε έκταση. Τη συνέχεια την γνωρίζουμε, την ζούμε…

Η Εξέλιξη της Αθλητικής Δημοσιογραφίας: Από την Εφημερίδα στο Διαδίκτυο

Η Επίδραση των Social Media στην Αθλητική Δημοσιογραφία

Η ηλεκτρονική δημοσιογραφία μπήκε στη ζωή μας για να αλλάξει και τον τρόπο σκέψης, αλλά και την ίδια τη διαχείριση της είδησης. Η ταχύτητα μετάδοσης κυριάρχησε, κάτι που περίμενες μια ολόκληρη μέρα για να το δεις να τυπώνεται, εμφανιζόταν στην οθόνη του υπολογιστή, του κινητού σου στη συνέχεια, με ένα απλό κλικ.

Έχει κι αυτό τη μαγεία του, η ανανέωση της σελίδας, μπορεί να φέρει το αναπάντεχο μπροστά στα μάτια σου, ένα παγκόσμιο ρεκόρ, μια σπουδαία μεταγραφή, μια αποκλειστική είδηση, μια συνέντευξη που ήθελες να διαβάσεις.

Εκατοντάδες αθλητικά γεγονότα από όλο τον κόσμο, φωτογραφίες, βίντεο, όλα μαζί σε μια οθόνη, τόσο απλό μα συνάμα τόσο σύνθετο εγχείρημα, μια τόσο απαιτητική διαδικασία. Ο δημοσιογράφος του σήμερα καλείται να εξελίσσεται διαρκώς, να ακολουθεί τις τάσεις που τον κάνουν ακόμη καλύτερο, περισσότερο καταρτισμένο.

Η Εκπαίδευση και το Μέλλον της Αθλητικής Δημοσιογραφίας

Κι αυτός που βλέπει ως παρατηρητής αυτό το μαγικό επάγγελμα και θέλει να το ζήσει από κοντά, έχει την ευκαιρία. Είναι δίπλα του οι ειδικοί, που θα τον πάρουν από το χέρι και θα τον βάλουν στο δρόμο της αθλητικής δημοσιογραφίας.

Η νέα σχολή αθλητικής δημοσιογραφίας του ANT1 MediaLab σε συνεργασία με το SPORT24 έχει εντάξει στο δυναμικό της, τους κορυφαίους του είδους. Το ταξίδι είναι γεμάτο προκλήσεις, τα όνειρα δεν μπορούν να περιμένουν…

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ


TAGS ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ