ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ

Οι 5 Βασικές Δεξιότητες που Χρειάζεσαι ως Αθλητικός Δημοσιογράφος

Οι δεξιότητες που χρειάζεται ένας αθλητικός δημοσιογράφος

Ανακαλύψτε τις πέντε βασικές δεξιότητες που χρειάζεται ένας αθλητικός δημοσιογράφος για να διαπρέψει στον χώρο του αθλητικού ρεπορτάζ.

Πολλοί πιστεύουν ότι το αθλητικό ρεπορτάζ είναι εύκολο, όπως το να πας στο γήπεδο για να παρακολουθήσεις ένα αγώνα. Απλά, ενώ όταν τελειώνει το ματς ο φίλαθλος πάει στο σπίτι του, ο δημοσιογράφος είναι επιφορτισμένος να το περιγράψει, να το αναλύσει και ταυτόχρονα να μεταφέρει τις αντιδράσεις των πρωταγωνιστών.

Είναι ένα γοητευτικό επάγγελμα που σε φέρνει κοντά σε σπουδαία αθλητικά γεγονότα, σε αθλητές-είδωλα, σε ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο και σου υπόσχεται ότι δεν πρόκειται να πλήξεις ποτέ.. Ναι είναι όλα αυτά. Κι άλλα πολλά μαζί, ωστόσο.

Και σίγουρα το αθλητικό ρεπορτάζ δεν περιλαμβάνει μόνο τον σχολιασμό μεγάλων (ή μικρών) αθλητικών γεγονότων.

Μέσα στο αθλητικό συνυπάρχουν το πολιτικό, το δικαστικό, το αστυνομικό, το οικονομικό, πολλές φορές και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ. Πολιτικό, γιατί θα χρειαστεί παρουσίαση, κριτική και ανάλυση στην πολιτική της όποιας κυβέρνησης και αντιπολίτευσης πάνω στα σπορ.

Δικαστικό γιατί έτσι κι αλλιώς υπάρχει Αθλητικό Δίκαιο, ενώ η γνώση των κανονισμών κάθε σπορ σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο είναι απαραίτητη. Αστυνομικό, αφού τα επεισόδια μέσα και έξω από τα γήπεδα, έχουν άμεση εμπλοκή της αστυνομίας και των επιχειρήσεων της. Οικονομικό, καθώς οι συμφωνίες, οι εξαγορές, τα μετοχικά κεφάλαια, οι περιορισμοί κλπ, είναι όροι που χρησιμοποιούνται και χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις για την κατανόηση τους.

Και καλλιτεχνικό, βεβαίως, αφού πολλές φορές οι άνθρωποι των σπορ έχουν άμεση επαφή με την τέχνη και τους εκεί πρωταγωνιστές.

Οι 5 Βασικές Δεξιότητες που Χρειάζεσαι ως Αθλητικός Δημοσιογράφος

Κύριες Δεξιότητες για έναν Επιτυχημένο Αθλητικό Δημοσιογράφο

Ένας καλός αθλητικός συντάκτης, λοιπόν, δεν χρειάζεται μόνο να έχει επαφή με τα σπορ, να του αρέσουν, να τα παρακολουθεί και να τα αναλύει με σαφήνεια και επάρκεια.

Η γνώση (και η ανάγνωση) του αντικειμένου του με σωστή χρήση της γλώσσας στο γραπτό και προφορικό λόγο είναι ενδεχομένως η πρώτη και σημαντική δεξιότητά που τον διακρίνει.

Όχι όμως και η μοναδική.

Θα προσθέταμε και μερικές άλλες όπως:

  • Σύγχρονη αντίληψη της κοινωνικής πραγματικότητας, κριτική σκέψη, πνευματική καλλιέργεια αλλά και μαχητικότητα, που θα του χρειαστεί στην υπεράσπιση θέσεων και βασικών αρχών.
  • Ετοιμότητα, αμεροληψία και σεβασμό στους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας
  • Ικανότητα επικοινωνίας και σε άλλες γλώσσες, όσες περισσότερες, τόσο το καλύτερο.
  • Κατανόηση αλλά και σωστή χρήση των social media, τα οποία -παρακάμπτοντας κανείς τους κινδύνους τους- μπορούν να εξελιχθούν σε σημαντικά εργαλεία προώθησης της δουλειάς.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Προετοιμασία και Επαγγελματική Κατάρτιση του Αθλητικού Δημοσιογράφου

Ο αθλητικός συντάκτης πρέπει να έχει σημαντικές αντοχές, γιατί απαιτούνται πολλές ώρες στην ενασχόληση του με το αντικείμενο του. Σκεφτείτε ότι όταν ένας αγώνας ολοκληρώνεται, τότε αρχίζει ή συνεχίζεται η δουλειά του δημοσιογράφου, που συνήθως αποχωρεί από το γήπεδο τελευταίος απ’ όλους.

Δουλεύει επίσης στις ημέρες που όλος ο υπόλοιπος κόσμος ξεκουράζεται (σαββατοκύριακο, καλοκαίρι, αργίες).

Και η δουλειά του αρχίζει πολύ νωρίτερα από την έναρξη του αγώνα που πρόκειται να καλύψει.

Μια μετάδοση στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο δεν είναι μόνο οι δυο ή και περισσότερες ώρες που κάποιος μιλάει στο μικρόφωνο. Απαιτείται αντίστοιχη προετοιμασία στο σπίτι ή στο Γραφείο για την σωστή καθοδήγηση των τηλεθεατών-ακροατών σε ό,τι μεταφέρεται από τα γεγονότα μέσα στους αγωνιστικούς χώρους.

Ο ικανός αθλητικός συντάκτης οφείλει να είναι ενημερωμένος, ευγενής και αντικειμενικός. Χρειάζεται επίσης μια συνολική κατάρτιση και επιμόρφωση, από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τις δυσκολίες αλλά και τα μυστικά ενός επαγγέλματος που γοητεύει.

Στην νέα σχολή αθλητικής δημοσιογραφίας του ANT1 MediaLab και του SPORT24 επαγγελματίες δημοσιογράφοι, αλλά και άνθρωποι που εργάζονται για χρόνια στα media είναι έτοιμοι να οδηγήσουν τους σπουδαστές σε αυτό τον μαγικό κόσμο, προετοιμάζοντας τους για όσα θα συναντήσουν στην καριέρα τους.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

TAGS ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ