ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ

Πώς να ξεκινήσεις την καριέρα σου στην Αθλητική Δημοσιογραφία

Πώς να ξεκινήσεις την καριέρα σου στην Αθλητική Δημοσιογραφία

Μάθε πως να ξεκίνησεις την καριέρα σου στον συναρπαστικό χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας.

Για κάποιους, ήταν παιδικό όνειρο. Για άλλους, κάτι που προέκυψε στην πορεία της ζωής τους. Για όσους έκαναν καριέρα, η αθλητική δημοσιογραφία ήταν το μοναδικό που ήξεραν να κάνουν. Το σίγουρο είναι πως το επάγγελμα του αθλητικογράφου δεν είναι αυτό που έχει ο κόσμος στο μυαλό του.

Έχει πίεση και άγχος στον υπερθετικό βαθμό, χρειάζεται έναν συνδυασμό χαρακτηριστικών και ικανοτήτων, χρειάζεται γερό στομάχι και τρόπο σκέψης out of the box.

Πόσες φορές έχουν ακούσει οι αθλητικοί δημοσιογράφοι την ατάκα "είστε τυχεροί γιατί μπαίνετε στα γήπεδα δωρεάν"... Πόσες φορές έχουν ακούσει να τους χαρακτηρίζουν "τυχερούς"...

Δεν υπάρχει τύχη. Υπάρχει δουλειά, αποφασιστικότητα, υπάρχει θέληση και πείσμα, σίγουρα όμως όχι τύχη. Ουδείς έκανε καριέρα στον χώρο επειδή ήταν τυχερός, ουδείς μπασκετμπολίστας ή ποδοσφαιριστής έκανε καριέρα επειδή ήταν τυχερός.

Σε μια στιγμή, πράγματι, μπορεί η τύχη να σου κλείσει το μάτι. Φυσικά θα πρέπει κι εσύ να την κυνηγήσεις, να βρίσκεσαι πίσω από την σωστή πόρτα όταν αυτή χτυπήσει.

Tο 2024, το επάγγελμα του δημοσιογράφου, όχι μόνο του αθλητικογράφου, είναι ακραία παρεξηγημένο. Δεν είναι εύκολο για έναν οπαδό να ακούσει κάτι διαφορετικό από αυτό που θέλει να ακούσει. Δεν είναι εύκολο για έναν οπαδό να δεχθεί την κριτική στην ομάδα του.

Και γι' αυτό είναι δύσκολο για έναν ρεπόρτερ, έναν σχολιαστή, έναν αρθρογράφο, έναν αναλυτή να διακρίνει τη λεπτή γραμμή μεταξύ της -θεωρητικής- αντικειμενικότητας και του content που θα "πουλήσει", θα δημιουργήσει ίντριγκα με τον λάθος τρόπο.

Βήματα για επιτυχημένη καριέρα στην αθλητική δημοσιογραφία

Πώς, λοιπόν, πρέπει να ξεκινήσεις την καριέρα σου στην αθλητική δημοσιογραφία;

  1. Πρέπει να συζητήσεις με τον εαυτό σου και να απαντήσεις στο ερώτημα "πόσο πολύ το θέλω;".
  2. Πρέπει να αποφασίσεις ποιο "παρακλάδι" της αθλητικής δημοσιογραφίας θέλεις να ακολουθήσεις. Θέλεις να γίνεις ρεπόρτερ; Αναλυτής/σχολιαστής; Θέλεις να ασχοληθείς με το video content; Θέλεις να γίνεις podcaster; Θέλεις να ασχοληθείς με λίγο απ' όλα;
  3. Γράψε. Σβήσε και ξαναγράψε. Πριν προσπαθήσεις να γίνεις επαγγελματίας, εξασκήσου στον τομέα που σε ενδιαφέρει. Γράψε κείμενα, γράψε video ή ήχο. Και σβήσε. Μην είσαι ευχαριστημένος με κάτι μέτριο. Μέτριος είναι μόνο ο καφές. Κυνήγησε το τέλειο.
  4. Βγες. Από το σπίτι σου, από καλούπια, από το safe spot σου. Βγες, γενικώς, σκέψου το δύσκολο, αυτό που δεν μοιάζει αυτονόητο.
  5. Πίστεψε σε εσένα, δείξε στον συνομιλητή σου, στον πιθανό συνεργάτη/εργοδότη σου, ότι έχεις αυτοπεποίθηση, χαρακτήρα και θέληση για να πετύχεις τους στόχους και τα όνειρά σου.

Γιατί να Επιλέξεις την Αθλητική Δημοσιογραφία ως καριέρα

Προφανώς και κάθε αρχή είναι δύσκολη. Προφανώς και οι καλοί δεν χάνονται. Δύο ατάκες που ακους συνέχεια, δύο κλισέ που όμως κουμπώνουν άριστα σε αυτό το επάγγελμα. Ένα επάγγελμα απαιτητικό και ανταγωνιστικό, που καταπονεί και το σώμα και το πνεύμα, αλλά είναι ακραία δημιουργικό, γεμάτο από μοναδικά συναισθήματα για όσους αγαπούν τον αθλητισμό και τους πρωταγωνιστές που ήταν, είναι και πάντα θα είναι οι αθλητές.

Θα γνωρίσεις παράγοντες, προπονητές, αθλητές, θα μιλήσεις μαζί τους, θα καταλάβεις ότι είναι και εκείνοι απλοί άνθρωποι, με τις αδυναμίες και με τα πάθη τους. Άνδρες και γυναίκες της διπλανής πόρτας. Και αυτό θα σε βοηθήσει για να μεταφέρεις στον αναγνώστη, στον τηλεθεατή, στον ακροατή, διαστάσεις από την καθημερινότητα των σπορ που δεν γνωρίζει γιατί δεν είναι δουλειά του να τις γνωρίζει.

Το επάγγελμα του αθλητικού δημοσιογράφου είναι το πιο όμορφο στον κόσμο. Ακόμη και στις πιο δύσκολες ημέρες, που δεν είναι λίγες, αλλά δεν είναι αρκετές για να καταστρέψουν αυτό που ονειρευτήκαμε από παιδιά και αυτό που ονειρευόμαστε ακόμη στην πιο ρομαντική του μορφή.

Ο Ρόλος της Εκπαίδευσης στην Αθλητική Δημοσιογραφία

Αν έκανες δεύτερες σκέψεις και σε πείσαμε ότι πρέπει να δοκιμάσεις, αν χρειάζεσαι λίγες ακόμη συμβουλές ή μία υποστήριξη για να αποφασίσεις τι πραγματικά σου ταιριάζει, θα είμαστε εδώ για να σε ακούσουμε.

Η σχολή αθλητικής δημοσιογραφίας του SPORT24, σε συνεργασία με το Ant1 MediaLab ετοιμάζεται για να υποδεχθεί τους πρώτους μαθητές της σε λίγους μήνες από τώρα.

Κι αν ψάχνεις ένα μέρος για να μάθεις τι σημαίνει μοντέρνα αθλητική δημοσιογραφία, θα είμαστε εκεί για να σου προσφέρουμε όσα χρειάζεσαι και όσα έχεις ανάγκη ώστε να ξεκινήσεις όσο το δυνατόν πιο έτοιμος τη δική σου καριέρα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

TAGS ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ