MMA

Κάβουρα: To πίστευα ότι θα γυρίσω με μετάλλιο στην Ελλάδα

Κάβουρα: To πίστευα ότι θα γυρίσω με μετάλλιο στην Ελλάδα

Η παρουσία της Άννας Κάβουρα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα BJJ του Abu Dhabi έφερε στην Ελλάδα ένα ασημένιο μετάλλιο. Διαβάστε την συνέντευξη της.

Η παρουσία της Άννας Κάβουρα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα BJJ του Abu Dhabi έφερε στην Ελλάδα ένα ασημένιο μετάλλιο. Η ίδια μίλησε στο Fightsports.gr για το πως έφτασε στην επιτυχία αλλά και για το μέλλον της στο άθλημα. Αναλυτικά η συνέντευξη:

Άννα τα πήγες εξαιρετικά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα bjj. Περίμενες τόσο καλή επίδοση και ποιος είναι ο επόμενος στόχος σου;

“Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Παρ’όλα αυτά θεωρώ ότι είναι λίγο υπερβολικό το να χαρακτηρίσουμε αυτήν την επίδοση εξαιρετική. Εξαιρετικές ήταν οι επιδόσεις των γυναικών που αγωνίστηκαν στην κατηγορία καφέ-μαύρες ζώνες. Εκεί το επίπεδο ήταν απίστευτα υψηλό και αν έμαθα κάτι σε αυτό το τουρνουά είναι ότι χρειάζομαι πολύ δουλειά ακόμα για να μπορέσω κάποια στιγμή να σταθώ ανάμεσα σε αυτές τις γυναίκες. Αυτός είναι λοιπόν ο στόχος μου για το μέλλον. Περισσότερη δουλειά για να μπορέσω να αγωνιστώ και σε υψηλότερες κατηγορίες.

Φυσικά είμαι αρκετά ευχαριστημένη που κατάφερα να βρεθώ στην δεύτερη θέση της κατηγορίας μου σε ένα τόσο ανταγωνιστικό τουρνουά όπως είναι το Abu Dhabi World Professional Jiu-Jitsu Championship. Όταν είδα τη λίστα με τα ονόματα των αντιπάλων μου ήξερα ότι δεν θα είναι εύκολο. Ευτυχώς είχα δίπλα μου το Rio Grappling Club και τους προπονητές Ερμή Δημητρόπουλο και Σαμ Κράβατς που με βοήθησαν να προετοιμαστώ και να πιστέψω ότι μπορώ να τα καταφέρω. Όταν μπήκα στο αεροπλάνο για το Abu Dhabi το πίστευα ότι θα γυρίσω με ένα μετάλλιο".

Το BJJ φέρνει αρκετές διακρίσεις στην Ελλάδα. Τι χρειάζεται για να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο και γιατί θεωρείς πως ο κόσμος το προτιμά τα τελευταία χρόνια;

“ Το BJJ έχει γίνει αρκετά δημοφιλές και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και ο αριθμός των Ελλήνων που ασχολούνται με το άθλημα συνεχώς και αυξάνεται. Άνθρωποι διαφόρων ηλικιών αποφασίζουν να ξεκινήσουν BJJ, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους. Αυτό που τους κρατάει είναι ότι το BJJ είναι τόσο πολυδιάστατο που έχει κάτι να προσφέρει στον καθένααπόαυτούς.Επίσης, το BJJ είναι κατάλληλο για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, σωματότυπου κτλ και δίνει σε όλους την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις ικανότητες τους και σε αγωνιστικό επίπεδο, μιας και υπάρχουν κατηγορίες για όλα τα κιλά και τις ηλικίες.

Στην Ελλάδα το BJJ είναι ακόμα πολύ νέο και είμαστε αρκετά πίσω σε σύγκριση με άλλες χώρες. Υπάρχει βέβαια μία συνεχής ανάπτυξη και οι Έλληνες αθλητές έχουν αρχίσει να μας χαρίζουν όλο και μεγαλύτερες διακρίσεις. Πολλά είναι όμως τα πράγματα που πρέπειακόμανα γίνουν και τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν.Χρειάζεται σίγουρα περισσότερη οργάνωση και για να συμβεί αυτό χρειάζεται καλύτερησυνεννόησημεταξύτων διαφόρων παραγόντων και προπονητών του αθλήματος. Δυστυχώς ως τώρα, έχουμε αναλώσει περισσότερη ενέργεια και χρόνο στην δημιουργία διαμαχών και διενέξεων,παράστην δημιουργία βάσεων για καλύτερησυνεννόηση, οργάνωση και ανάπτυξη”.

Ποια θεωρείς ότι είναι τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης πολεμικής τέχνης σε σχέση με τις άλλες(πχ μποξ, kickbox);

« H κάθε πολεμική τέχνη είναι διαφορετική και δεν είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικό το να μπαίνουμε σε διαδικασία συγκρίσεων. Το θέμα είναι τι αρέσει και τι ταιριάζει στον καθένα. Το ΒJJ είναι ένα σύστημα πάλης που ξεχωρίζει για την μεγάλη ποικιλία τεχνικών εδάφους, όπως κλειδώματα, ακινητοποιήσεις, εξαρθρώσεις και πνιγμούς. Είναι κάτι τελείως διαφορετικόαπότο μποξκαι το kickbox, αλλά μπορεί νασυνδυαστείμε αυτά ως προπόνηση MMA.

Για μένα, το μεγάλοπλεονέκτημα του BJJ είναι ότι όπως είπαείναικατάλληλο για όλους, ανεξαρτήτως φύλου,ηλικίας και σωματοδομής. Επίσης, θα το πρότειναανεπιφύλακταστις γυναίκες, που σε κατάσταση αυτοάμυνας,είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να αμυνθούν στο έδαφος.

Ένα μήνυμα στον κόσμο που ασχολείται με το BJJ;

«Δυστυχώς, στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, το BJJ μετατρέπεται σε επιχείρηση. Ο αθλητής πληρώνει πολύ ακριβά την προπόνηση αλλά και τη συμμετοχή σε αγώνες. Πολλοί αθλητές που θα μπορούσαν να φέρουν στην χώρα μας διακρίσεις αδυνατούν να συμμετέχουν σε διεθνή τουρνουά για οικονομικούς λόγους. Τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν γινόντουσαν περισσότερα βήματα από ομοσπονδίες, αθλητικούς συλλόγους και αθλητικές διοργανώσεις για την έμπρακτη στήριξη του αθλητή.

Επίσης, εμείς οι αθλητές πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να έχουμε ευκαιρίες να προπονηθούμε μαζί ακόμα και ανανήκουμεσε διαφορετικές ομάδες. Μόνο έτσι θα ανέβουμε αγωνιστικά.Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε και δεν θα κερδίσουμε τίποτααπότις διενέξειςανθρώπων που θεωρούν το BJJ χωράφι τους και επιχείρηση τους».

Διαβάστε ακόμη στο fightsports.gr

Top 5: Οι κορυφαίες νίκες του Μιχάλη Ζαμπίδη! (ΒΙΝΤΕΟ)

Εξαιρετικό αφιέρωμα για την πάλη στην Αρχαία Ελλάδα

Μαχητής χάνει τη ζωή του μετά τον αγώνα από νεφρική ανεπάρκεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ