Μιχάλης Σιούλης: Ο cutman των ελληνικών ring
Ο φυσικοθεραπευτής Μιχάλης Σιούλης μίλησε στο fightsports για την ειδικότητα και το πως επηρεάζει με τη δράση του το τελικό αποτέλεσμα μιας "μάχης".
Έχουν περάσει κάποιες μέρες από την 8δα του KIMBO, την πιο δυνατή που έχει γίνει στην Ελλάδα από αυτή του Κ-1, που επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά πόσο σκληρά είναι αυτά τα τουρνουά. Είχαμε αρκετούς τραυματισμούς, κάποιοι ανάγκασαν αθλητές να αποχωρήσουν, κάποιοι απλά τους έκαναν τη ζωή τους δύσκολη.
Ενώ όμως η σπουδαιότητα ενός καλού γιατρού σε τέτοιες περιπτώσεις είναι αναγνωρισμένη πια στα ελληνικά ρινγκ, μια άλλη ιδιότητα εξίσου χρήσιμη ακόμη δεν έχει γίνει αποδεκτή καθολικά. Μιλάμε για τους cutmen, τους ανθρώπους που αναλαμβάνουν να φροντίσουν έναν αθλητή στην γωνία του, στα διαλείμματα των γύρων. Να σταματήσουν αιμορραγίες, αιματώματα και άλλα προβλήματα που μπορεί να στερήσουν από έναν μαχητή νίκη, χρήματα και δόξα.
Ίσως ο μοναδικός "ειδικός" cutman στην Ελλάδα, ο φυσικοθεραπευτής Μιχάλης Σιούλης, μιλάει στο fightsports.gr για την ειδικότητά του και το πώς επηρεάζει με τη δράση του το τελικό αποτέλεσμα μιας μάχης.
Μιχάλη καλησπέρα, ας μπούμε κατευθείαν στο «ψητό». Ποιος είναι ο ρόλος του cutman και γιατί θεωρείται τόσο σημαντικός σε μια μάχη;
" Kαλησπέρα Χρήστο και σε ευχαριστώ για αυτήν τη συνέντευξη. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο cutman ή cornerman δεν είναι ο γιατρός του αγώνα. Θα ‘λεγα ότι ο ρόλος του referee είναι πιο κοντά σε αυτόν του γιατρού,με την έννοια ότι είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι να εκτιμήσουν αν μια κατάσταση ή ένας τραυματισμός που θα συμβούν κατά την διάρκεια ενός αγώνα, θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ή γενική υγεία ενός μαχητή και να αποφασίσουν ανάλογα για το εάν θα συνεχίσει ή όχι να αγωνίζεται.
Ο ρόλος του cutman περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στα διαλλείματα μεταξύ των γύρων, όπου «καλείται» σε σύντομο χρονικό διάστημα να εντοπίσει οιδήματα(πρηξίματα) που έχουν τάση να δημιουργηθούν στο πρόσωπο του μαχητή και να τα εμποδίσει να αναπτυχθούν για την αποφυγή πιθανόν προβλημάτων(π.χ περιορισμός όρασης) κατά την διάρκεια του αγώνα και κατά συνέπεια στην έκβασή του.
Είναι επίσης υπεύθυνος να σταματήσει την αιμοραγία από τα «κοψίματα»(cuts στη πυγμαχική γλώσσα),ή «σκισίματα»,ή αμυχές που συμβαίνουν πολύ συχνά σε μαχητικά αθλήματα πλήρους επαφής όπως το boxing,το kickboxing και το ΜΜΑ.
Να σταματήσει πιθανή ρινοραγία (αιμοραγία της μύτης) που θα συμβεί στον μαχητή, εκπαιδεύοντας τον να αναπνέει με το σωστό τρόπο και βέβαια να τοποθετήσει τη σωστή ποσότητα βαζελίνης στο πρόσωπο του αθλητή και με το σωστό τρόπο.
Ο cutman βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με τον διαιτητή και τον γιατρό του αγώνα και αν παρατηρήσεις σε κορυφαία event του boxing ή του ΜΜΑ στο εξωτερικό, οι τρείς που αναφέρθηκαν παραπάνω(referee,fight doctor,cutman) λειτουργούν πραγματικά σαν μια ομάδα, κάτι που είναι άξιο αναφοράς.
Συνοψίζοντας ο cutman είναι αυτός που προσπαθεί να «δώσει» στον μαχητή έναν ακόμα γύρο… Το πόσο απαραίτητη είναι η παρουσία ενός cutman στη γωνία ενός μαχητή το επιβεβαιώνουν οι πολλές δημόσιες ευχαριστίες παγκόσμιων πρωταθλητών προς τους cutmen τους, που με τη τέχνη τους βοήθησαν τους αθλητές να «βγάλουν» τους γύρους και να τελειώσει ο αγώνας».
Σε είδαμε για τελευταία φορά στο KIMBO, όπου ένας από τους αθλητές σου χρειάστηκε την συνδρομή σου τουλάχιστον δύο φορές αν δεν κάνω λάθος. Τι ακριβώς έγινε με τον Γιάννη τον Μιχαλόπουλο και ποια η δική σου δράση.
« Ο Γιάννης Μιχαλόπουλος,όπως και πολλοί άλλοι αθλητές στο παρελθόν,όπως ο Μιχάλης Αρναούτης,ο Μιχάλης Ζαμπίδης,η Χριστίνα Λιναρδάτου,ο Νίκος Κελέκης,ο Σταμάτης Μορούλης,ο Νίκος Γκίκας κ.α,μου έκανε την τιμή,όπως και οι υπόλοιποι βέβαια και τους ευχαριστώ για αυτό,να με ενημερώσει ότι ήθελε να αναλάβω το taping και να παραβρεθώ στην γωνία του για τη συγκεκριμένη 8άδα για όλους τους παραπάνω λόγους. Δηλ. για να μην σταθεί εμπόδιο ένα οίδημα ή μια αιμοραγία και του στερήσουν την δυνατότητα να συνεχίσει τον αγώνα.Γιατί οι περισσότεροι αγώνες «χάνονται» από την αιμοραγία και όχι από το μέγεθος του ίδιου του «κοψίματος».Πιο πρόσφατο παράδειγμα ο αγώνας του Μιχάλη Ζαμπίδη στη Ρωσία με τον Batu.
Ο αθλητής του Γιάννη θεοφάνους στον δεύτερο αγώνα της 8άδας,είχε έναν σοβαρό τραυματισμό στο εσωτερικό του αριστερού ματιού του, όπου αξιολογήθηκε και δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες στο medical time, από τον γιατρό του αγώνα. Ταυτόχρονα όμως είχε και ένα οίδημα που αναπτύχθηκε αμέσως κάτω από το ίδιο μάτι και ένα μικρό «κόψιμο» στο πάνω μέρος του ίδιου επίσης ματιού.
Αυτό που ίσως δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος ,επειδή δεν φάνηκε εξαιτίας της γενειάδας του αθλητή, ,είναι ότι στο πρώτο γύρο του τελικού ένα χτύπημα με το γόνατο του αντίπαλου αθλητή του προκάλεσε ένα ακόμα μεγαλύτερο «κόψιμο» κάτω από το σαγόνι. Για το συγκεκριμένο μετά το τέλος του αγώνα σε εφημερεύον δημόσιο νοσοκομείο του τοποθετήθηκαν τρία ράμματα. Αυτό που έκανα ήταν καταρχήν να ενημερώσω το ταχύτερο δυνατό τον γιατρό του αγώνα για τον νέο τραυματισμό του αθλητή και μετά να κάνω αυτό για το οποίο πληρώθηκα από τον αθλητή να κάνω και για το οποίο με ζήτησε στην γωνία του.Δηλ. να περιμένω το επόμενο διάλλειμα του γύρου, για να αντιμετωπίσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το οίδημα για να μην διαταραχθεί περισσότερο η ήδη περιορισμένη όραση του και να σταματήσω την αιμοραγία από το μάτι και το σαγόνι του για να μπορέσει να συνεχίσει τον αγώνα.Και νομίζω πως πήγαν όλα καλά».
Πιστεύεις ότι αν δεν ήσουν στην γωνία του μπορεί και να του κόστιζαν κάποια πλήγματα τη ζώνη και το χρηματικό έπαθλο;
« Η βασική επιτυχία οφείλεται στην προετοιμασία του αθλητή και στον προπονητή του. O προπονητής του πιο ακριβοπληρωμένου πυγμάχου στον κόσμο, Roger Mayweather είχε πεί: «a cutman can save you from having that “L” (loss) on your record. Οπότε αν συνέβαλα και προσωπικά για την επιτυχία της συγκεκριμένης βραδιάς, μόνο χαρούμενος μπορώ να είμαι που δεν μπήκε ένα “L” στο ρεκόρ του Γιάννη Μιχαλόπουλου αλλά η ζώνη στη μέση του».
TAPING
Εκτός όμως από τον ρόλο του cutman, ο Μιχάλης Σιούλης αναλαμβάνει και έναν άλλο ρόλο εξίσου παραμελημένο από τις γωνίες των αθλητών, αυτό του ανθρώπου που θα κάνει το σωστό taping. Σας θυμίζουμε τη δήλωση του πρωταθλητή του UFC, Johny Hendricks πριν από μερικές μέρες, ότι το σωστό σε γενικό πλαίσιο, αλλά ακατάλληλο για το μαχητικό στυλ του ίδιου, taping στη μάχη του με τον GSP τον ανάγκασε να χτυπάει με μόλις το 70% της δύναμής του και τελικά του κόστισε τη μάχη.
Μιχάλη υπερβάλει ο Hendricks η μπορεί η διαφορά στο taping να προκαλέσει τόσο μεγάλη αλλοίωση της απόδοσης;
« Δεν είναι μόνο ο Hendricks αλλά πλήθος αναφορών μεγάλων μαχητών και προπονητών όσον αφορά το hand wrapping(taping) .Ο μαχητής του MMA,Micheal Bisbing είχε αναφέρει επίσης: ”If you don’t have your hands wrapped,it can mess with your confidence”.O μαχητής επίσης του ΜΜΑ,Kenny Florian, είπε αναφερόμενος στην σημαντικότητα του taping:”Your hands are your money makers”. O πυγμάχος Ishe Smith είπε:”The handwraps feel great,best ever”.
Ο προπονητής του ΜΜΑ, Greg Jackson,ανέφερε:”You can’t make money if you can’t punch somebody”. Το taping εμπεριέχεται στις παροχές ενός cutman και στο εξωτερικό εκπαιδεύονται οι περισσότεροι στο «δέσιμο» χεριών. Είναι τέχνη και όπως έχω αναφέρει ξανά, οαθλητής που «δένεται» σωστά και με τα κατάλληλα υλικά πέρα από την πρόληψη τραυματισμών, αυξάνει την αυτοπεποίθηση του κατά την διάρκεια του αγώνα.
Το taping εφαρμόζεται με διαφορετικό τρόπο σε έναν πυγμάχο,με διαφορετικό σε έναν μαχητή του kickboxing και με διαφορετικό σε έναν μαχητή του ΜΜΑ, οπού πέρα από τα χτυπήματα,ο μαχητής του ΜΜΑ πρέπει να έχει την δυνατότητα να πιάνει(grab) τον αντίπαλο.Oπότε το taping πρέπει να εφαρμόζεται ανάλογα.
Υπάρχει κάποιο μυστικό δηλαδή στην τέχνη αυτή; Πως ακριβώς λειτουργείς εσύ;
« Σου θυμίζω ότι είμαι πιστοποιημένος επαγγελματίας υγείας από το ελληνικό κράτος,με την ειδικότητα του φυσικοθεραπετή.Είναι το βασικό μου επάγγελμα το οποίο ασκώ τα τελευταία 11 χρόνια ,αντιμετωπίζοντας καθημερινά τραυματισμούς αθλητών,όσον αφορά την θεραπεία και αποκατάσταση τους και εφαρμόζοντας περιδέσεις(tape,kinesiotape κ.τ.λ),είτε σε αρθρώσεις με υγιείς ιστούς για τη πρόληψη τραυματισμού,είτε σε αρθρώσεις με τραυματισμένους ιστούς με σκοπό την θεραπεία και την πρόληψη επανατραυματισμού. Η αγάπη μου για τα μαχητικά αθλήματα με «οδήγησε» στο να εξελίξω και να εξιδεικεύσω όσο καλύτερα μπορώ τα δύο παραπάνω. Κάτι που πίστεψε με,χρειάστηκε πολύ προσωπικό χρόνο,χρήματα και ώρες μελέτης.Η τέχνη του cutman δεν είναι κάτι απλό.Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι και πρέπει να υπάρχει γνώση,μεγάλη προσοχή,αυστηρά τήρηση των κανόνων υγιεινής και το αίσθημα της αυτοσυντήρησης. Οπότε τα φανερά «μυστικά» μου είναι η ειδικότητα μου σαν φυσικοθεραπευτής και η αγάπη μου για αυτό που κάνω.»
« Θέλω να ευχαριστήσω καταρχήν εσένα Χρήστο για τον χρόνο σου, τους φίλους μου(ξέρουν αυτοί),όλους τους αθλητές που με εμπιστεύονται στο taping και σαν cutman στις γωνίες τους και βέβαια τον άνθρωπο που με παρότρυνε να μελετήσω τη τέχνη του cutman,με έκανε να καταλάβω πόσο σημαντική είναι για έναν αθλητή που μάχεται και που μοιράστηκε μαζί μου,όλη τη πολύτιμη και πολύχρονη εμπειρία του σαν επαγγελματίας πυγμάχος στην Αμερική.Και μιλάω φυσικά για τον Μιχάλη Αρναούτη.
Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή συνέχεια στην ομάδα του fightsports!»
Διαβάστε περισσότερα στο fightsports.gr
Εκπομπή - σοκ για τα αναβολικά στην Ελλάδα!